Krienu saknis arba lapai irgi gerai ir rauginimui ir marinavimui.
Sveikos darbštuolės, gal ir buvo kuri rašius apie tokį marinavimo būdą, bet jei ką nepykit jei pasikartosiu. Šis marinavimo būdas mano draugės, bet ir aš praktikuoju ne vienerius metus, išeina puikiai. Dedama į stilainius su paprastai užsukamais dangteliais, be jokios mašinkos.
Marinatas: 6 stikli. vandens; 1 stikl. acto; 6 v. š. cukraus; 2 v.š. druskos. Ruošiamas šaltas marinatas. Sudedami agurkai į paruoštus stiklainius su visais priedais. Tuomet vos prisukami dangteliais ir statomi į puodą su šaltu vandeniu, kad apsemtų daugiau nei pusę stiklainio ir kaitinama. Apie laiką nepasakysiu, niekada nežiūriu į laikrodį. Kai pradeda kilt burbuliukai ir agurkai pakeičia spalvą traukiu lauk ir stipriai užsuku, apverčiu, šiltai užkloju, kad tokiau šiltų. Labai paprastas ir patikimas būdas. Tiesa, reikia, kad agurkėliai būtų, o ne didžiuliai agurkai.
Marinatas: 6 stikli. vandens; 1 stikl. acto; 6 v. š. cukraus; 2 v.š. druskos. Ruošiamas šaltas marinatas. Sudedami agurkai į paruoštus stiklainius su visais priedais. Tuomet vos prisukami dangteliais ir statomi į puodą su šaltu vandeniu, kad apsemtų daugiau nei pusę stiklainio ir kaitinama. Apie laiką nepasakysiu, niekada nežiūriu į laikrodį. Kai pradeda kilt burbuliukai ir agurkai pakeičia spalvą traukiu lauk ir stipriai užsuku, apverčiu, šiltai užkloju, kad tokiau šiltų. Labai paprastas ir patikimas būdas. Tiesa, reikia, kad agurkėliai būtų, o ne didžiuliai agurkai.
O jau su mašinka pagal šį receptą daryt negalima?


QUOTE(jaukuciukas @ 2010 08 06, 17:23)
del agurku raugimo, puikiausiai tinka plastmasinis kibiras, nededu jokiu maisu, taip pat ir puodas belekoks didelis tinka. darau taip: nuplaunu agurkus, nuplikau verdanciu vandeniu, sudedu i kibira,uzpilu vandeniu ka apsemtu dedu krapu nemazai, keleta vysios lapu, pipiru juodu zirneliais, lauo lapu kelis ir druskos, dedu is akies ragauju siaip ir sukraus biski, jei norisi rugsteliau galima citrinos rugsties, para laiko pastoveje jei mazesni agurkiukai jau turi skoni, beje uzdengiu dangciu ir su kuom nors prispaudziu. skanaus.
Papildyta:
beje serbentu lapai duoda rugima greitesni todel i stiklainius ziemai ju geriau nedet, vysniu lapai sterilizuoja , neleidzia rugt ir todel su jais agurkai stiklainiuose nesaudo. patikrinta ir isbandyta.
Bet plastmasiniam kibire tikriausiai tinka rauginti tik greitam vartojimui? Ziemai jame palikt turbut netinka ?
Simike, su ranka užsukamais dangteliais paprasčiau darbuotis. Be to, manau, kad kai juos vos prisuki, ten vyksta sterilizacija. O tais kitais tik pridengsi. Na vienu žodžiu - naudoju šį būdą ir vargo nematau. Galiu tik pridurti, kad su šiuo marinatu visas daržves taip darau. Tai - šparagines, cukinijas, o kai prasideda grybai tai ir juos dėl ramybės taip sterelizuoju, kaip bebūtų ruošti. Gal čia mano įsitikinimas, bet man atrodo, kad tai tinkams būdas, kad neužrūgtų ir išsilaikytų.
Aš tik pajuokavau
Kuo daugiau receptų, tuo geriau, yra iš ko rinktis. Bet man tie kaitinimai - tai juodas laiko gaišimas, jei dar reiktų visas daržoves kaitint, tai nusišaučiau



merginos mano mama ir zaidzia su tais agurku uzpylinejimas, stiklainiu kaitinimais... o as padarau tokius pacius skanius agurkus kaip ir mama pilinedama, bet daug maziau darbo ydedu.
gal kas ir bande.
pavz dariau is 1psl saldziarugtu agurku recepta, ten reikia uzpilineti...o as...
1, issiplaunat gerai stiklainius, dangtelius (vakavimui skirtus arba paprastus uzsukamus)
2, agurkus svarius sudedame y puoda.
3, pilame vandens ir dedame acta, druska, cukru, prieskonius (pirktinius as dedu) ir verdame tol kol pamatysime kylancius mazus burbuliukus. isjungiame ir metame agurkus y stiklainius, uzpilame sirupu tuo paciu kur vire agurkai, ir uzdarome...
Gal kas ir bande, bet dar nenusove nei vieno (ptiu ptiu) jau antri taip metai darau. vietoj uzpilinejimo as puode juos verdu
ismokau is jau patyrusios kulinares
lengva ir greita, per diena prisivakuoju galybe stiklainiu

gal kas ir bande.
pavz dariau is 1psl saldziarugtu agurku recepta, ten reikia uzpilineti...o as...

1, issiplaunat gerai stiklainius, dangtelius (vakavimui skirtus arba paprastus uzsukamus)
2, agurkus svarius sudedame y puoda.
3, pilame vandens ir dedame acta, druska, cukru, prieskonius (pirktinius as dedu) ir verdame tol kol pamatysime kylancius mazus burbuliukus. isjungiame ir metame agurkus y stiklainius, uzpilame sirupu tuo paciu kur vire agurkai, ir uzdarome...
Gal kas ir bande, bet dar nenusove nei vieno (ptiu ptiu) jau antri taip metai darau. vietoj uzpilinejimo as puode juos verdu


QUOTE(gili_upė @ 2009 08 23, 20:54)
pabandykit šitą receptą, jis man labai patinka
Marinuoti agurkai GRIEŽINĖLIAI
4 kg agurkų
1 stiklinė cukraus
3 dideli šaukštai druskos
3 stiklinės vandens
0,75 stiklinės acto
0,5 stiklinės aliejaus
10 skiltelių česnako
10 vnt karčiųjų pipirų
2 lauro lapai
Sauja petražolių
Sauja krapų
Agurkus supjaustyti maždaug 0,8 cm storio griežinėliais. Petražoles, krapus ir česnakus susmulkinti ir kartu su agurkais sudėti į didelį puodą ir išmaišyti. Šią masę reikia laikyti visą parą, kaskart pamaišant. Po to viską pakaitinti iki užvirimo ir sudėti į švarius stiklainius, užsukti stiklainius galima paprastais dangteliais, po to stiklainius apversti ir palaikyti šiltai suvyniotus antklodėje, kol jie patys atvės. Po to nešti į šaltą patalpą.

Marinuoti agurkai GRIEŽINĖLIAI
4 kg agurkų
1 stiklinė cukraus
3 dideli šaukštai druskos
3 stiklinės vandens
0,75 stiklinės acto
0,5 stiklinės aliejaus
10 skiltelių česnako
10 vnt karčiųjų pipirų
2 lauro lapai
Sauja petražolių
Sauja krapų
Agurkus supjaustyti maždaug 0,8 cm storio griežinėliais. Petražoles, krapus ir česnakus susmulkinti ir kartu su agurkais sudėti į didelį puodą ir išmaišyti. Šią masę reikia laikyti visą parą, kaskart pamaišant. Po to viską pakaitinti iki užvirimo ir sudėti į švarius stiklainius, užsukti stiklainius galima paprastais dangteliais, po to stiklainius apversti ir palaikyti šiltai suvyniotus antklodėje, kol jie patys atvės. Po to nešti į šaltą patalpą.
gerai butu kazka panasaus man padaryti, nes turiu dideliu agurku. Bet va nesuprantu kada marinata pilti. Ir kaitinti cia su marinatu ar be. Nu nesuprantu

QUOTE(SaDa @ 2010 08 07, 10:46)
gerai butu kazka panasaus man padaryti, nes turiu dideliu agurku. Bet va nesuprantu kada marinata pilti. Ir kaitinti cia su marinatu ar be. Nu nesuprantu
Gal kas aiskiau galit pakomentuoti ar parasyti koki receptuka.

Bent jau as darau taip, susipjaustau agurkus ir svogunus, krapu as niekad nededu, nes ne visi juos megsta. Tada ant supjaustytu darzoviu sudedu visus marinato ingridiantus, ismaisau gerai ir nuolat maisant laikau kazkur para. Tada viskas kaip ir ten parasyta, uzkaitinu puode ir sukreciu i stiklainius. Pernai dariau ale pabandymui, tai dar pavasary vyras pasigero tu salotu, siemet jau daugiau dariau

5kg agurku
2kg svogunu galvuciu
1 st. aliejaus
1st. acto
7 saukstai cukraus
5 saukstai druskos
Lauro lapeliai, pipirai zirneliais, kas megsta petrazoles, krapai bet nebutina.
Papildyta:
QUOTE(simike @ 2010 08 07, 08:37)
Aš tik pajuokavau
Kuo daugiau receptų, tuo geriau, yra iš ko rinktis. Bet man tie kaitinimai - tai juodas laiko gaišimas, jei dar reiktų visas daržoves kaitint, tai nusišaučiau




Tikra tiesa, net jeigu raso kaitinti niekad nekaitinu


aš,ižmokau konservuoti agurkus iš savo mamytės,ir to proceso laikausi.
Kokie agurkai būtų savo daržo,ar pirkti prekyvietėje juos sudedu į emaliuotaą kibirą ir užpilu šaltu vandeniu,tai darau kiekvienais metais.
Išemus juos suddu ant rankšluosčio,kad nusausėtų,sudedu į sausą,švarų kibirą ir užplikinu virintu vandeniu.
Per tą laiką ašturiu but jau pasiruošus stiklainius{išplaunu,kaitinu orkaitėje,visada}
Sudedu į stiklainius,agurkus,užpilu marinatu,dedu paruoštais dangteliais užspaudžiu mašinka,kuri yra skirta konservavimui{jos privalumai yra geri tuo,kad nesugadina stiklainio viršaus,ašturiu omenyje tą užsukamą}
Apverčiu stiklainius ir gerai apkloju,kad temperatūra atslegtų letai.
Dangtelius gerai išplaunu su soda,o paskui užpiluvirintu vandeniu.
Kokie agurkai būtų savo daržo,ar pirkti prekyvietėje juos sudedu į emaliuotaą kibirą ir užpilu šaltu vandeniu,tai darau kiekvienais metais.
Išemus juos suddu ant rankšluosčio,kad nusausėtų,sudedu į sausą,švarų kibirą ir užplikinu virintu vandeniu.
Per tą laiką ašturiu but jau pasiruošus stiklainius{išplaunu,kaitinu orkaitėje,visada}
Sudedu į stiklainius,agurkus,užpilu marinatu,dedu paruoštais dangteliais užspaudžiu mašinka,kuri yra skirta konservavimui{jos privalumai yra geri tuo,kad nesugadina stiklainio viršaus,ašturiu omenyje tą užsukamą}
Apverčiu stiklainius ir gerai apkloju,kad temperatūra atslegtų letai.
Dangtelius gerai išplaunu su soda,o paskui užpiluvirintu vandeniu.

žiūrinėju pirmam psl receptukus ir susigundžiau jūsų išgirtaisiais su garstyčių košele ir bulgariškais. Dėl paskesniųjų viskas aišku, o va dėl garstyčių iškilo klausimas - ar tikrai į 1l vandens reikia pilti net 1st cukraus ir 1st. acto? Kiek suprantu čia turėtų išeiti užpilti kokius 2-2,5l agurkų...


QUOTE(Mrs. R @ 2010 08 07, 13:16)

žiūrinėju pirmam psl receptukus ir susigundžiau jūsų išgirtaisiais su garstyčių košele ir bulgariškais. Dėl paskesniųjų viskas aišku, o va dėl garstyčių iškilo klausimas - ar tikrai į 1l vandens reikia pilti net 1st cukraus ir 1st. acto? Kiek suprantu čia turėtų išeiti užpilti kokius 2-2,5l agurkų...


Nieko cia neperdaug, tik garstyciu as dedu ant 3 litru indeli. O acto ir cukraus reikia tiek. As dar pagal savo recepta kai darau saldziarugscius, tai irgi ten daug reikia tiek cukraus tiek acto. Gaunasi saldziarugsciai agurkai.