Pastaraisiais metais apie maisto produktuose esančius nitratus labai daug kalbama ir rašoma, nes šiandien, matyt, retas ūkininkas nenaudoja mineralinių, azotinių ar azoto turinčių trąšų. Beriant jų į dirvą pernelyg daug ir netinkamu laiku, daug nitratų susikaupia daržovėse.
Įvairios daržovės nitratų sukaupia ne vienodą kiekį: daugiausiai - burokėliai, ridikėliai, salotos, kiek mažiau - bulvės ir pomidorai. Ypač daug nitratų sukaupia šiltnamiuose auginamos daržovės, todėl jas auginti reikia atvirame grunte, o tręšti griežtai laikantis nustatytų normų.
Taip pat reikėtų žinoti, jog įvairiose augalų dalyse nitratų kiekis būna skirtingas. Daugiau jų susikaupia augalo kote, šerdyje, su augalo šaknimi susijusiose dalyse. Pavyzdžiui, petražolėse ar krapų lapuose jų būna net iki 60 proc. mažiau nei kote, žiedinio kopūsto žiedyne - 70 proc. mažiau nei lapkotyje, morkos paviršinėje dalyje - iki 80 proc. mažiau nei šerdyje, agurkuose, ridikėliuose priešingai - odelėje 70 proc. daugiau nei kitose dalyse.
O cia keletas patarimu:
agurką reikia aplupti, abu jo galus nupjauti - į organizmą nitratų pateks perpus mažiau,
plaunant daržoves kenksmingų medžiagų sumažėja iki 15 proc.,
morkose, bulvėse, kopūstuose ar burokėliuose chemikalų sumažėja šias daržoves vandenyje palaikius valandą,
daržoves verdant, nitratai lieka
nuovire, taigi jo naudoti maistui nereikėtų, ruošiantis valgyti šviežias daržoves (beje, jos yra sveikiausios, nes išlaiko visus vitaminus) rekomenduojama jas palaikyti vandenyje.
Kartais virtos morkos yra naudingesnės už žalias. Kaip teigia specialistai, išsyk po išvirimo morkose antioksidantų kiekis padidėja net 35 procentais