QUOTE(Puriena6 @ 2009 10 20, 08:55)
Bandžiau, andriuska, bandžiau. Galiukas sulenda ir prie 1 ir prie 0 ir prie 15

O tai kas nors paaiškins man tiksliai, kaip su ekspozicija teisingai elgtis?
malfunctionas kažkokistai. jei radai tinkamą CFn poziciją ir nustatai teisingą rekšmę (yes/no arba 1/0) - neturi taip būti.
o dėl ekspozicijos tai teisingai galima pasakyti tik vienu atveju: kai matysi pimą ir antrą sceną bei ją pamatuosi. kitu atveju protingiausiai būtų elgtis tiesiog pusiau sumažinus ekspoziciją. o tai paprasčiausiai daryti su tais fotokais, kurie matuoja ekspoziciją. tiesiog imi ir įvedi per pusę mažesnę iso reišmę. pasikartosiu, bet tai elementari Adamso zoninės teorijos išvestinė. matematiškai tai bus formulė x+y=z, kur x - pirmo kadro zonos reikšmė, y - antro kadro zonos reikšmė, o z - galutinė zonos reikšmė negatyve. taigi imkima ir paanalizuokime pvz.
pirmas kadras. apatinis ir vidurinis trečdalis zonoje V (arimas, pilkas šaligatvis, gal asfaltas, žemė, lapais nuklota), viršutinis - VIII zonoje (neišraiškingas, balsganas dangus).
antras kadras. žmogaus veidas per visą kadro plotą. neimant atskirų detalių (akių, lūpų, šnervių

suma sumarum. multiekspozicinio kadro viršutiniame trečdalyje nieko nematom. balta ten. viduryje ir apačioje matome tik ten, kur buvo europoido šnervės ir burna. nu gal ūsai, jei egzempliorius ūsuotas buvo.
o dabar sumažiname ekspoziciją pusiau ir gauname:
apačia + centras yra 2,5+3=5,5, t.y. vidutini6kai pilka, su matomomis tiek veido, tiek pirmo kadro pagrindo detalėmis.
viršus 4+3=7 ten šviesu, bet matysis veido kontūrai labai aiškiai.
man tai atrodo kažkaip elementaru. tiek elementaru, kad net pats suabejojau (vat kai labai paprasta būna, dekartistinės idėjos mane užvaldo

-ms- , ar tokios matematinės formulės atitinka kibirų aksiomą?