Nėštumo požymiai: kas ir kada?
Kokie nėštumo požymiai kada gali išryškėti? Tikslaus atsakymo nėra, kaip ir nėra dviejų visiškai vienodų moterų. Vienos apie užsimezgusią po širdimi gyvybę intuityviai sužino vos atslūgus orgazmo bangai, o kitoms net ir aiškiai padidėjęs pilvas bei keletą mėnesių neprasidedančios mėnesinės dar neatrodo pakankamai įtikinama priežastimi atlikti nėštumo testą.
Ir vis dėlto esama 10 pagrindinių požymių, iš kurių gana anksti galima įtarti nėštumą.
1. Kas? Jautrūs krūtų speneliai
Kada? Maždaug 3 savaitėms po pastojimo, vadinasi, kai mėnesinės vėluoja savaitę.
Krūtys taip pat kiek pabrinkti gali ir prieš prasidedant mėnesinėms, kaip PMS reiškinys. Tačiau per PMS paprastai nepajautrėja speneliai.
2. Kas? Nedidelis kraujavimas iš lytinių organų, tepimas.
Kada? Jei pastojai toks tepimas gali pasireikšti tuomet, kai apvaisintas kiaušinėlis implantuojasi gimdoje.
Tai nutinka 8-10 dienų po ovuliacijos, vadinasi, likus keletui dienų iki numatomų mėnesinių.
Implantacijos kraujavimą nuo per anksti prasidėjusių mėnesinių atskirti nesunku. Jis būna lengvesnis, trumpesnis, dažniausiai tai net nėra kraujavimas tik tepimas. Taip pat jis neatkartoja normalios mėnesinių kraujavimo eigos, kai lengvą pradžios kraujavimą po keleto valandų keičia intensyvesnis, stipresnis, o po dienos ar dviejų palengvėja, kol visai dingsta.
Tiesa, kartais net ir pastojus pirmais mėnesiais, kol gimda nepakyla aukščiau, mėnesinių metu gali atsirasti kraujavimas. Vienintelis skirtumas kad šis kraujavimas taip pat dažniausiai būna ne toks gausus ir intensyvus, kaip įprastos mėnesinės.
3. Kas? Patamsėjusios areolės.
Kada? Labai anksti, maždaug tada, kai turėtų prasidėti mėnesinės.
Areolė tai tamsesnės odos laukas aplink krūties spenelį.
Praėjus keletui savaičių po pastojimo jis paprastai ima tamsėti, gali padidėti jo skersmuo. Manoma, kad tamsesnė areolė gimusiam kūdikiui padeda lengviau surasti spenelį. Jei pastojai taip pat šiuo metu gali pastebėti ant krūtų išryškėjusias venas, padidėjusias Montgomerio liaukas (aplink areolę esančius spuogelius).
4. Kas? Silpnumas
Kada? Maždaug tada, kai neprasideda mėnesinės.
Tai gana dažnas nėštumo požymis, lydintis per pirmąsias 8-10 nėštumo savaičių. Paprastai jis praeina prasidėjus antram nėštumo trimestrui. Šis silpnumas siejamas ne su pablogėjusia sveikata, o su kūno poreikiu prisitaikyti prie jame vykstančių didžiulių permainų. Moteris gali tapti mieguista, ji greičiau pavargsta, norisi pasėdėti, prigulti, pailsėti, sunku susikaupti.
5. Kas? Pykinimas ir vėmimas.
Kada? Gali prasidėti labai anksti, praėjus savaitei po pastojimo.
Dažniausiai pykinimas ir vėmimas kamuoja išimtinai rytais. Nors tai nėra taisyklė kai kurias nėščiąsias jis apskritai aplenkia, o kai kurias vargina įvairiu paros metu.
6. Kas? Padažnėjęs šlapinimasis.
Kada? 1-2 savaites vėluojant mėnesinėms.
Šlapinimasis padažnėja šiek tiek padidėjus gimdai. Kol ji nepakyla aukščiau į pilvo ertmę (tai nutinka apie 12-tą nėštumo savaitę), didėjanti gimda spaudžia šlapimo pūslę, tad į tualetą gali tekti lakstyti dažniau nei įprastai.
7. Kas? Vidurių užkietėjimas
Kada? Keletas dienų prieš laukiamas mėnesines, gali trukti 1-2 savaites.
Organizme pakitusi hormonų pusiausvyra ir pradėjęs gamintis nėštumo hormonas atpalaiduoja žarnyno raumenis, tad tuštinimosi procesas gali tapti nebe toks efektyvus.
8. Kas? Pakilusi bazinė kūno temperatūra.
Kada? Apie 12 dienų po ovuliacijos, ir nenukrinta net ir tuo metu, kai turėtų prasidėti mėnesinės.
Jei kas rytą matuoji savo bazinę kūno temperatūrą, pastojusi pastebėtum, jog po implantacijos, t.y. praėjus maždaug savaitei nuo ovuliacijos, bazinė temperatūros kreivė vėl šokteli į viršų. Vykstant ovuliacijai bazinė kūno temperatūra pakyla keliomis padalomis. Jei tuo metu moteris pastoja, praėjus 7-12 dienų po šio temperatūros pakilimo pastebimas ir kitas bazinės kūno temperatūros šoktelėjimas.
9. Kas? Neatsirandančios mėnesinės.
Kada? Praėjus 12-14 dienų po ovuliacijos, 28-30 dienų nuo paskutinių mėnesinių.
Šis požymis laikomas pagrindiniu įtariant galimą nėštumą. Jei be jo esama dar bent keleto kitų čia paminėtų požymių, veikiausiai apie nėštumą suprasi dar prieš pasidarydama nėštumo testą. Ir atvirkščiai jei nejauti jokių kitų požymių, gali būti, jog mėnesinės tiesiog vėluoja keletu dienų, ypač jei ir anksčiau jos nebuvo itin reguliarios.
10. Kas? Teigiamas nėštumo testas.
Kada? 10-14 dienų po pastojimo.
Jei mėnesinės vėluoja bent vieną dieną ir jei jau esi pasirengusi sužinoti tiesą pasidaryk nėštumo testą. Viską atlikusi taisyklingai taip sužinosi gana patikimą atsakymą. Nedidele išimtimi gali tapti nebent tie atvejai, kai mėnesinių ciklas nereguliarus ir tu nežinai, kada būtent įvyko ovuliacija. Jei dėl kokių nors priežasčių ovuliacija vėlavo, tuo metu, kai turėtų prasidėti mėnesinės, testas gali dar nerodyti nėštumo. Tokiu atveju luktelėk dar savaitę ir, jei mėnesinių vis dar nėra, testą pakartok. O jei atsakymą rūpi sužinoti kuo greičiau kreipkis į polikliniką ir atliki kraujo tyrimą. Nėštumas pagal kraują nustatomas praėjus 8-10 dienų po apvaisinimo.
man pvz nebuvo ne vieno nestumo pozymio
kadangi nestumas buvo planuotas tai vienintelis NT parode teigiama, ir iki pat 7 sav jauciaus puikia, o poto prasidejo pykinimai ir tada pasijaute pirmieji pozymiai

pirmasis mano nestumo pozymis buvo labai jautrus speneliai, skaudejo vos uzsidejus liemene, taip pat paburkusi krutine, na o veliau jau nesulaukiau mm tada ir testukas vaiduokliuka parode

Sveikutes.
O iki kada jums skaudejo (maude) pilvo apacia? (jei isvis taip buvo).man tai jau geros trys savaites paskaudeda pilvo apacioj arba sonuose, ypatingai kairiam. nzn ka galvot. prisiskaiciau apie tuos negimdinius nestumus ir lb baisu darosi...
O iki kada jums skaudejo (maude) pilvo apacia? (jei isvis taip buvo).man tai jau geros trys savaites paskaudeda pilvo apacioj arba sonuose, ypatingai kairiam. nzn ka galvot. prisiskaiciau apie tuos negimdinius nestumus ir lb baisu darosi...

QUOTE(alici @ 2009 09 29, 23:20)
Sveikutes.

man tiek su pirmu tiek su dabratiniu antru nestumu pacioje pradzioje praktiskai kasdien skaudejo pilva apacia ir sonuose, ypac kairiame. Del sonu skaumu nereiktu pergyventi, nes jie skauda del to kad tempiasi raisciai, dideja gimda. Tai ir suteikia pamaudimus sonuose.
Negimdinio nestumo simptomai:
Vėluojančios menstruacijos;
*
Kraujavimas iš makšties;
*
Teigiamas nėštumo testas;
*
Apatinės pilvo dalies skausmas;
*
Alpimas.
Iš pradžių ektopinis nėštumas vystosi taip pat, kaip ir normalus nėštumas, gali pykinti, krūtys gali būti jautrios. Tačiau kai kurioms moterims tokie simptomai nepasireiškia, ir jos nežino, kad yra nėščios.
Kraujavimas iš makšties gali būti nuo silpno ar rudų išskyrų iki tokio kraujavimo, kaip menstruacijų metu. Jeigu moteris yra nėščia ir jaučia ilgai ir istisai trunkantį tvinkčiojimą vienoje apatinės pilvo dalies pusėje, kuris vis stipreja ar pajunta staigų skausmą, ji turi nedelsdama kreiptis į gydytoją. Negimdinis nestumas dazniausiai baigiasi 6-8 nestumo savaite.
Sveikutes
, jungiuosi prie jusu.
Na, as irgi laukiu mmm, po savaitgalio nutariau testa pasidaryti,nes organizmas kazkokius neaiskius signalus siuncia: labai i tualeta daznai pradejau vaikscioti, paskaudena vis pilvo apacia jau koki 10 d, apetitas tai zveriskas ir jauciu, kad papilnejusi krutine, nors nepasakyciau,kad butu ji labai jautri. Idomu ar cia tikrieji pozymiai ar tik mano vaizduotes vaisius
Papildyta:
man su pirmu nestumu tai ilgai skaudejo pilvo apacia, sakyciau kaip spazmai budavo ir gana skaudus, gydytoja skyre magnio tabletes, bet nelabai ka padejo. Viskas tesesi kazkur iki 4 nestumo men.
As irgi skaitydavau apie visokias komplikacijas, negerus dalykus ir nervuodavaus, tai vyras man uzdraude is viso prie kompo sedeti
.Tai labai padejo, kuo maziau zinojau blogybiu, tuo geriau buvo.
.

Na, as irgi laukiu mmm, po savaitgalio nutariau testa pasidaryti,nes organizmas kazkokius neaiskius signalus siuncia: labai i tualeta daznai pradejau vaikscioti, paskaudena vis pilvo apacia jau koki 10 d, apetitas tai zveriskas ir jauciu, kad papilnejusi krutine, nors nepasakyciau,kad butu ji labai jautri. Idomu ar cia tikrieji pozymiai ar tik mano vaizduotes vaisius

Papildyta:
QUOTE(alici @ 2009 09 29, 22:20)
Sveikutes.

man su pirmu nestumu tai ilgai skaudejo pilvo apacia, sakyciau kaip spazmai budavo ir gana skaudus, gydytoja skyre magnio tabletes, bet nelabai ka padejo. Viskas tesesi kazkur iki 4 nestumo men.
As irgi skaitydavau apie visokias komplikacijas, negerus dalykus ir nervuodavaus, tai vyras man uzdraude is viso prie kompo sedeti

QUOTE(*Rutele* @ 2009 09 30, 14:23)
Sveikutes
, jungiuosi prie jusu.

kada tau turetu buti mmm? siaip is savo patirties galiu pasakyti, kad i tualeta lakstyti pradejau su pirmu nestumu tik kai jau pilvukas dideti pradejo, o db dar nedidelis nestumas, tai irgi nelakstau i tualeta. I tualeta turetum pradeti dazniau lankytis 1-2 savaites vėluojant mėnesinėms.
Šlapinimasis padažnėja šiek tiek padidėjus gimdai. Kol ji nepakyla aukščiau į pilvo ertmę (tai nutinka apie 12-tą nėštumo savaitę), didėjanti gimda spaudžia šlapimo pūslę, tad į tualetą gali tekti lakstyti dažniau nei įprastai.. O aptetias irgi primomis savaitemis tai buvo nepakites, gal net blogesnis nei pries nestuma. Siaip dazniausiai buna, kad pirmomis nestumo savaitemis

Sveikos 
Ir as prie jusu jungiuosi.. siandien mano 41 ciklo diena iki siol veluodavo nu max iki 35.. su draugu kelis kartus nepasisaugojom tai ir kankina nezinia...dariausi 4 testus pirmi du buvo pries savaite tai rode antra linija bet tokia kuria vos gali iziuret kiti du ryskiai neigiami..
kolkas pasireiske sie pozymiai:
1. Jautrus speneliai (mazdaug nuo 23,25 ciklo dienos iki dabar)
2. Padidejusi pilvo apimtis zemiau bambos,pakietejus, net pastebejo aplinkiniai (nuo 28 CD iki dabar)
3.BT nekrenta maziau 36.8 o svyruoja ivairiai buvo ir 37.6 ir 37.4 ir t.t (nuo 30 CD iki dabar)
4. Lakstymas i tualeta kas valanda (bandziau puse dienos negerti nieko ir vistiek laksciau, is kur jie atsiranda?
5. Nenumalsinamas alkis visada!
6. Jegu neturejimas, tingulys, galvos svaigimas daugiau pajudejus ar pabuvus pasilenkus.
8. uzkieteje viduriai
9. troskulio antpludziai
7. Skausmai pilvo apacioje panasus kaip pries mmm kelis kart per diena..
va jie mane ir neramina lyg tuoj va tuoj pramus
Lyg ir viska smulkiai aprasiau, labai noriu tiket kad gal jau bet ar tik ne mano kunas su manim zaidzia? aciu labai uz visu nuomones man tikrai labai idomu butu isgirsti ka jus manot, ar jau taip ar ne

Ir as prie jusu jungiuosi.. siandien mano 41 ciklo diena iki siol veluodavo nu max iki 35.. su draugu kelis kartus nepasisaugojom tai ir kankina nezinia...dariausi 4 testus pirmi du buvo pries savaite tai rode antra linija bet tokia kuria vos gali iziuret kiti du ryskiai neigiami..

kolkas pasireiske sie pozymiai:
1. Jautrus speneliai (mazdaug nuo 23,25 ciklo dienos iki dabar)
2. Padidejusi pilvo apimtis zemiau bambos,pakietejus, net pastebejo aplinkiniai (nuo 28 CD iki dabar)
3.BT nekrenta maziau 36.8 o svyruoja ivairiai buvo ir 37.6 ir 37.4 ir t.t (nuo 30 CD iki dabar)
4. Lakstymas i tualeta kas valanda (bandziau puse dienos negerti nieko ir vistiek laksciau, is kur jie atsiranda?

5. Nenumalsinamas alkis visada!
6. Jegu neturejimas, tingulys, galvos svaigimas daugiau pajudejus ar pabuvus pasilenkus.
8. uzkieteje viduriai
9. troskulio antpludziai
7. Skausmai pilvo apacioje panasus kaip pries mmm kelis kart per diena..
va jie mane ir neramina lyg tuoj va tuoj pramus

Lyg ir viska smulkiai aprasiau, labai noriu tiket kad gal jau bet ar tik ne mano kunas su manim zaidzia? aciu labai uz visu nuomones man tikrai labai idomu butu isgirsti ka jus manot, ar jau taip ar ne

QUOTE(Prrreciouss @ 2009 09 30, 15:25)
Parasei kaip apie mane

As tuo ir noriu tiketi, bet kaip ir minejau tie paskaudenimai idomus, lyg skaiciau kitoje temoje kad jie ir besilaukiant atsiranda, tai normalu..
Siandien buvau pas vidaus gyd. israse siuntima o rytoj einu pas gine ant pietu, ziuresim ka ji pasakys, gal net echoskopu paziures ar kas ten pakite ar ne o gal sius krauja darytis
Bet kokiu atveju noriu greiciu suzinoti ar jau ar dar ne, labai jau nekantru
Siandien buvau pas vidaus gyd. israse siuntima o rytoj einu pas gine ant pietu, ziuresim ka ji pasakys, gal net echoskopu paziures ar kas ten pakite ar ne o gal sius krauja darytis

Bet kokiu atveju noriu greiciu suzinoti ar jau ar dar ne, labai jau nekantru

QUOTE(Prrreciouss @ 2009 09 30, 16:25)
Sveikos 

man zinok su pirmu nestumu testas irgi nerode antros juosteles nors tu ka

QUOTE(wilmaa @ 2009 09 30, 13:55)
kada tau turetu buti mmm? siaip is savo patirties galiu pasakyti, kad i tualeta lakstyti pradejau su pirmu nestumu tik kai jau pilvukas dideti pradejo, o db dar nedidelis nestumas, tai irgi nelakstau i tualeta. I tualeta turetum pradeti dazniau lankytis 1-2 savaites vėluojant mėnesinėms.
siaip man mmm turetu buti rytoj. O del slapinimosi,tai su pirmaja man jis buvo padidejes tik gal nuo 6-7 nestumo men. Ir is viso jokiu pozymiu pacioj nestumo pradzioj nejauciau, viskas prasidejo gal nuo 8 sav., netgi NT pasidariau "ant bajerio",nuejau i vaistine pirkti ovuliacijos testo, jo neturejo, tai sakau, ai duokit NT