MITAI IR FAKTAI APIE NEVAISINGUMĄTekstas paruoštas pagal Tarptautinės Nevaisingumo Asociacijos medžiagą Mitas. Nevaisingumas yra moters problema. Faktai. Tai netiesa. 35proc atvejų problema yra vyro, 35proc atvejų moterų ir apie 20proc abiejų kūne. 10proc nevaisingumo atvejų yra neaiškios kilmės. Todėl labai svarbu, kad gydymo procese būtų ištirti abu partneriai.
Mitas. Regis visi aplinkui turi vaikų, išskyrus mane.Faktai. Amerikoje 9proc visų reprodukcinio amžiaus žmonių, t.y. 1 iš 44 serga nevaisingumu (kokia padėtis Lietuvoje - skaičių neradau). Dažniausia priežastis, 25proc atvejų bakterinės, virusinės infekcijos.
Mitas. Viskas yra jūsų galvoje. Reikia tik atsipalaiduoti, paatostogauti ir pastosite.Faktai. Nevaisingumas yra liga. Atsipalaidavimas padės bendrai jūsų savijautai, pagerins gyvenimo kokybę, bet stresas ir gilūs jausmai yra nevaisingumo pasekmė, o ne priežastis.
Mitas. Nesijaudinkit taip stipriai, reikia tik laiko. Jūs pastosite, tik būkit kantrūs.
Faktai. Nevaisingumas yra liga, kurią reikia gydyti. Mažiausiai 50proc tų, kurie gydomi nuo nevaisingumo, sėkmingai pastoja (įdomu, kokia statistika Lietuvoje). Vienos nevaisingumo priežastys lengviau išgydomos, kitos sunkiau. Iš tų, kurie nesigydo, per pirmuosius metus po nevaisingumo diagnozės, pastoja apie 5proc
(nevaisingumo diagnozė nustatoma tada, kai pora nesulaukia vaikelių per metus).
Mitas.Jei įsivaikinsite vaiką, tikrai pastosite.Faktai. Čia turbūt pats skausmingiausias mitas. Pirmiausia, įsivaikinimas žymį kovos pabaigą, deja, ne tokią laimingą, kokios pora tikėjosi. Antra, tai paprasčiausiai netiesa. Tyrimai rodo, kad įsivaikinę pastoja lygiai taip pat dažnai, kaip ir neturintys vaikų.
Mitas. Gal judu darote kažką ne taip.Faktai. Nevaisingumas yra medicininė diagnozė, ne seksualinis sutrikimas.
Mitas. Mano partneris mane paliks, nes aš nevaisinga/as.Faktai. Didžioji dauguma porų išgyvena nevaisingumo krizę, jų santykiai tampa gilesni.
Mitas. Turbūt Dievas nenorėjo, kad jūs taptumėte tėvais.Faktai. Nevaisingoms poroms labai skaudūs tokie teiginiai. Jūs žinote, kad galite, nusipelnėte būti tėvais ir kaip skausminga kitiems įrodinėti, kad tai medicininė problema.
Mitas. Nevaisingumas tai tik gamtos būdas kontroliuoti žmonių skaičių.
Faktai. Skaičius reguliuojamas ir kitais būdais, pvz kai kurie sąmoningai nusprendžia neturėti vaikų, arba turėti tik vieną. O nevaisingumas atima porai galimybę rinktis..
Mitas. Aš negaliu daryti nė mėnesio pertraukos gydyme... Nes žinau, kad kitą mėnesį būtinai pasiseks. Faktai. Tęstinumas gydyme, žinoma, labai svarbus. Bet nemažiau svarbu leisti nualintam organizmui pailsėti.
Mitas. Man nepatogu per daug klausinėti.Faktai. Nebijokite klausti gydytojo visko, kas jums rūpi. Kas tinka vienai porai, jums gali netikti.
Mitas. Man neberūpi darbas, pomėgiai, draugai. Niekas manęs nesupranta. Mano gyvenimas niekada nebebus toks, koks buvo.Faktai. Nevaisingumas yra gyvenimo krizė, ji išplinta į visas gyvenimo sritis, žeidžia savęs vertinimą. Nors teks kažką prarasti, kažko atsisakyti, jūs tikrai šią krizę vienaip ar kitaip įveiksite
Papildyta:Apie Lietuvą radau tik tokias žinias. Lietuvoje kolkas nėra oficialaus nevaisingų porų registro (atsiliekame, kaip visada

). Manoma, kad Lietuvoje nevaisingų šeimų yra apie 15 20 proc. Tai reiškia, kad kas šešta/penkta pora yra nevaisinga. Bendrai paėmus, Lietuvoje yra apie 50 000 nevaisingų šeimų. Kasmet jų padaugėja 2000...