pirma syki uzejau cia, nors ieskojau info apie kitas ligas. Pasidalinsiu savo patirtimi, gal bus naudinga nezinanciom.
Dabar maniskiui ka tik suejo 2 metukai.
Kai buvome 1.5 men. apsilankeme pas ortopeda Kauno klinikose, berods taip reikejo profilaktiskai. Mums itare klubu displazija. Liepe vystyti kuo placiau. Deti ant sauskelniu placiai suvyniota ranksluosti...ir ateiti po menesio. Taip ir dareme. Taciau tas ranksluostis buvo didesnis vargas nei FP (kaip veliau supratau). Kai atejome po menesio, mano sunui galutinai pasake, kad yra labai stipri displazija, reikia daryti rengeno nuotrauka.
Buvau prisiskaicius, kad tokiems maziems negalima daryti, pakanka ultragarso. Kai nesutikau, gydytoja ciut neisvare, ir pasake, kad jos praktikoje yra daromas rengenas. Na nuleidus galva sutikau. Kai gavome atsakyma gydytoja dar syki pasake: va matot, ultragarsas nebutu tokiam mazam amziuje mates. Rengenas 100%. Kuo anksciau pradesim gydyt tuo bus geriau. Israse freiko pagalve. Numeri 16. Ir nieko daugiau neaiskino. Tik tiek, kad 3 menesiu niekada negalima nuimti, o maudant ar keiciant sauskelnes butinai laikyt praskietom kojytem. Tegu pdeda kas nori, bet butina!! Nuvaziavom pirkt FP i ortopedini (Pirmojo zingsnio nera patogios, ceratines mano drauge turejo, tai bego paskui is Ortopedinio pirkt. ortopedinio medvilnines). Ten kazkokia gydytoja tipo mokino kaip uzdet. bet nepaaiskono, kad negalima ant nuogo kuno!!. Tai pirma nakti ir diena kankinaus, nes maniskis miegodavo nuo gimimo tik ant sono, maitinau pati. Pradejo trinti. Paskui ant pakuotes pasiskaiciau, kad deveti tik ant virsutiniu drabuziu, itemti tik tiek kad nekristu petnesos (pradejau jas kryziuoti nugaroje, buvo labai gerai). Maniskis nenorejo but visiskai. Kita diena kreipiausi i privacia klinika pas profesoriu kuris daro ultragarsa. Jis taip pat nustate, kad yra displazija, taciau nesake, kad grieztai reiks deveti. Vystant neliepe laikyti ir maudant taip pat. Tik sake neleisti labai istemti kojyciu, kai maudos, nes gali sugryzti sanariukas atgal. Taigi i klinikas po menesio, pas profesoriu taip pat. Priedo masazai ir mankstos (mazylis verke ir nesidave, todel nutraukeme, nes nebutu buves teigiamas poveikis). Pasakysiu tik tiek, kad tuo metu ir mano drauges vienmetei mergytei buvo tas pats. Ji taip pat kreipesi i ta pati profesoriu ir tik i silainiu poliklinika. Nusizengiau gydymui: per ta laika vaika su pagalve laikiau diena, kai eidavom i lauka nededavau, nes netilpdavo i ziemini kombi, vakare kai maudydavau taaip pat nededavau. Nakti iki paryciu, apie 4 val. nuimdavau, nes pradedavo klykti. Taip menesis praejo. Nuvykus ir pas ta ir pas ta gydytoja: klinikos - pagalve jau israse 22 cm (pasitaise 6 cm!!). Zinoma nieko as nesakiau apie devejimo budus, Pagyre, kad viskas labai gerai, kad labai gerai devim ir t.t. devesim dar 2 menesius. Ateit po 2 men. (tiesa ant klubu nesioju vaika iki siol, tai patogu ir sveika vaikui). Profesorius padaro ultragarsa ir sako, kad viena kojyte sveika, kita siek tiek. Nesiosim FP menesi, bet galiu duot poilsio. Taigi tiek as, tiek mano drauge savao vaikuciu taip nekankinom, davem ir pailset, dedu ranka prie sirdies (gal ir negerai), per 3 men. (jau buvo sunui 5, kai baigem gydyma) freiko pagalve devejom gal 1.5 men daugiausiai. Taigi kai atejo tas lemtingas 3 menesiu gydymo laikotarpis - kliniku gydytoja padaro rengeno nuotrauka. reziume - sunus isgijes 100%, sanariukai isistate. valio nereiks neiko nesiot. Gavau didele pagyra, kad teisingai devejo diena is dienos, kad negalima ziuret jei vaikas verkia, reikia vis tiek nesiot FP, negalima poilsio ir t.t. As tik patylejau. ir dar pasake, kad paprastai maziukai isgyja labai greit, taciau mes gydytojos apsidraudimui duodame 3 menesius, nes tada tiksliai zinome kad viskas bus gerai. Lieoe ateiti, kai maziukas tvirtai vaikscios, tiklsiau begios. Profesorius padare ultragarsa - diagnoze SVEIKAS. mano drauges mergytei lygiai tas pats buvo. Taigi nereikia bijoti, svarbiausia teisingai devet FP ant drabuziu, neitemti petnesu, kad nesukeltu diskomforto vaikuciui. Zinoma mano atveju - as kreipiausi anksti, ir gydyma pradejome ankti (girdejau, kad kiti rekomenduoja ateiti, kai sueis 4 men, taciau jei + 3 men, pagalve? Vaikutis jau sedet pradeda) Taigi kuo anksciau pradesit gydyma, tuo viskas greiciau praeis. Zinoma neskatinu nedeveti FP, cia tik mano istorija. Bet viskas praeina. Zinoma skiriasi tik ligos: yra igimta displazija ir igyta. Mano buvo igimta, tai reiskias, kad gimdoje vaikutis netaisiklingai buvo kojytes sudeliojes, o kai buna igyta (gimdymo traumos, isnirimai) sako gydymas sunkesnis. Ir dar trumpa mano mamos istorija: mama pasakoja, kad pasake jog mano sesuo turi tokia liga, vaikscios kaip antis, krypuos ir pan. Liepe kazkokia taip pat pagalve det, bet tuo metu 75 metais. kazkokios kitokios buvo, kojas rist reikdavo dirzais.. sako einu, verkiu, kelio namo nematau...Gryzus jos mama ir sako, neverk ir nieko cia nedek tam vaikui. Juk anksciau 4 turgubas palas dedavo. taip ir nedejo. Po keletos men.patikrinimo sesuo buvo sveika. ir dabar nekrypuoja, neslubuoja. Tad stiprybes. O kam reikia galiu padovanot 16 d. labai geros bukles. As esu kauniete

. Tiesa keiciant sauskelnes niekada nekelkit uz peduciu, reikia tik pakisti ranka po uzpakaliuku ir taip pakelti.