Viskas labai individualu. Trijų metų sūnus nekalbėjo nieko, išskyrus mama, tėtė, todėl kreipėmės į logopedą, nes tvirtai tikėjau, kad visi normalūs prašneka iki trejų.
Logopedė pasakė, kad bloga kalbinė aplinka, t.y. aš kalbu per greitai ir neaiškiai, tėtis visai nešneka su vaiku. Vaiko genuose nėra polinkio daug kalbėt, be to aš viską jam duodu ir be žodžių, todėl nėr poreikio kalbai.
Tai va, logopedė beveik prievartos būdu su ašaromis išmušė pirmą dviskiemenį žodį. Aš pradėjau trumpai lėtai su juo ir aiškiai kalbėt, prisipirkau knygelių, ir bent dvi valandas per dieną praleisdavau taip, kaip logopedė su juo.
Dar vaikščiojom porą kartų per savaitę į Antakalnio poliklininką, kurioje pamačiau gydytojų požiūrį į kalbą. Jei vaikas supranta aplinką ir normaliai bendrauja su žmonėmis, tai baimintis nereikia - ne kalboje esmė. Supratau, kad sutrikimai yra psichologiniai ir rimtesni negu nekalbėjimas.
QUOTE(Semi @ 2010 02 23, 19:06)
Sveikos.
Po kiek laiko pasimato pazanga vaikui pradejus lankytis pas logopeda darzelyje? su maniskiu tris kart per savaite dirba.Dar tik praeita sav pradejo. Mes buvom PPT,parase zymu kalbos sutrikima. Mums 3metai ir 3sav. Zodziai kuriuos moka: mama,tete,baba,ate,au au,afa(aciu), gerti(ti),fu,sesi,trys,apa,ne,ba ba(nebera),alio. kaip ir viskas. is PPT,gavau lapus du su patarimais,pratimukais kaip su vaiku uzsiimti.
Po kiek laiko pasimato pazanga vaikui pradejus lankytis pas logopeda darzelyje? su maniskiu tris kart per savaite dirba.Dar tik praeita sav pradejo. Mes buvom PPT,parase zymu kalbos sutrikima. Mums 3metai ir 3sav. Zodziai kuriuos moka: mama,tete,baba,ate,au au,afa(aciu), gerti(ti),fu,sesi,trys,apa,ne,ba ba(nebera),alio. kaip ir viskas. is PPT,gavau lapus du su patarimais,pratimukais kaip su vaiku uzsiimti.
Maniškis kalba taip pat ir tiek pat (tik žodžio "mama" praktiškai nesu normaliai girdėjusi, kažkada jis buvo, bet vėl dingo

Pradžioje vaikas kaupia pasyvų žodyną (išmoksta naujų žodžių, bet jų netaria). Jei nelabai suprasdavo paliepimus ir kalbą, tai žodynas turėjo būti menkas. Tik vėliau pradeda aktyviai kalbėti. Iš mano darbo su vaikais pastebėjimų. Kai vaikas ima dažnai klausinėti kas čia?, neužilgo kalba pradeda sparčiai vystytis. Ar jau sulaukėte klausimų periodo?
Mes namie dirbame po gerą pusvalandį (ir ilgiau) kas vakarą susėdę prie staliuko (jei nebūnam labai pervargę). Knygeles prieš miegą bandau skaityti, nes nelabai leidžia, bet jau po truputį prisileidžia. Jam aš aiškinu paveikslėlius, jis - savais žodžiais. Pasakų skaityti neleidžia, nes matyt jis jų nesupranta
ilgas tekstas jam nuobodus. Leidžia paskaityti tik eiliuotai, pvz. "Rudnosiuką". Daug ir aiškiai jam viską aiškinu pastoviai. man net liežuvį paskausta nuo kalbėjimo jam. Daineles dainuojame: aš žodžiais, jis - lia lia lia, bet su melodija. Močiutė daug pastangų įdeda, kai vaikas pas ją būna. Irgi daug kalba ir kalba jam. Vaiko dėmesys lyg gerėja, lyg jau kantresnis, dėmesingesnis. Nu bet nekartoja ir viskas
maivomės prieš veidrodį: aaaaaa, oooooo, ūūūūūū, eeeee kartoja, dar kokį vieną kitą skiemenį priverčiu pakartoti. Viskas
na kas belieka - dirbti ir laukti. Viltis turi būti.
Kas čia? dar neklausia
Nors rodo su pirštu ir sako "tcia tcia". Gal čia ir yra tas klausimas?
"Tcia brum, tcia py py (tipo mašinos), tcia ko ko ko (tipo paukščiai), tcia vau vau (šuniukas), liau liau (kačiukas), ljiaja (vaikas)" Sunku net parašyti, net ir tuos skiemenis taria labai kažkaip neaiškiai

Kas čia? dar neklausia

QUOTE(Domantomama @ 2010 02 23, 23:54)
Viskas labai individualu. Trijų metų sūnus nekalbėjo nieko, išskyrus mama, tėtė, todėl kreipėmės į logopedą, nes tvirtai tikėjau, kad visi normalūs prašneka iki trejų.
Logopedė pasakė, kad bloga kalbinė aplinka, t.y. aš kalbu per greitai ir neaiškiai, tėtis visai nešneka su vaiku. Vaiko genuose nėra polinkio daug kalbėt, be to aš viską jam duodu ir be žodžių, todėl nėr poreikio kalbai.
Tai va, logopedė beveik prievartos būdu su ašaromis išmušė pirmą dviskiemenį žodį. Aš pradėjau trumpai lėtai su juo ir aiškiai kalbėt, prisipirkau knygelių, ir bent dvi valandas per dieną praleisdavau taip, kaip logopedė su juo.
Dar vaikščiojom porą kartų per savaitę į Antakalnio poliklininką, kurioje pamačiau gydytojų požiūrį į kalbą. Jei vaikas supranta aplinką ir normaliai bendrauja su žmonėmis, tai baimintis nereikia - ne kalboje esmė. Supratau, kad sutrikimai yra psichologiniai ir rimtesni negu nekalbėjimas.
o dabar yra kazkokia pazanga?
maniskei beveik treji, pasako gal 10 zodziu, bet supranta visus prasymus, paliepimus. nezinau nuo ko pradeti. O i ka pirmiausia kreipetes Antakalnio pol? mes irgi jau priklausom
QUOTE(Semi @ 2010 02 23, 20:06)
Sveikos.
maniskiui pazanga pasijuto po 3 men, bet luzis, kai ryskus suolis kalbos pasimate, buvo po pusmecio. Tik su kalba taip yra, akd gali buti atrodo suletejimas, niekas nevyksta, paskui pagerejimas, paskui vel lyg pablogeja..zodziu taip suoliais..bet ranku nuleist nereikia..tik dirbti, dirbti ir pasikeicia is zymaus i nezymu kalbos sutrikima

QUOTE(Ice @ 2010 02 24, 00:40)
Maniškis kalba taip pat ir tiek pat (tik žodžio "mama" praktiškai nesu normaliai girdėjusi, kažkada jis buvo, bet vėl dingo
). Nuo rugsėjo spec grupėje dirba spec. pedagogė, dar papildomai vežioju tai pas logopedę, tai į muzikos mokyklėlę, žinoma, ligos daug ką sutrukdo
Turim mišrų raidos sutrikimą ir žymų kalbos sutrikimą. Taigi nuo to rugsėjo atsirado tik daugiau kalbos suvokimo. Jau žymiai daugiau suvokia, vykdo paliepimus, prašymus. Na, bet kalbos neišlaužiame iš jos ir viskas
jau man net baisu darosi, kad taip ir liks nebylys
Čiauška, burbuliuoja daug, bet "užsienietiškai".

O buvote gal VRC? O i savo varda atsisaukia?siaip kalbos supratimui labai gerai muzika. Nu norit tikekit, norit ne, bet va vaikas eme lankyti muzikos terapija ir jam skaitymas pagerejo. ir mokytoja nustebo ir psichologe, bet staga salia to darbo, kuriuo skaityma stumi i prieki, jis eme skaityti geriau ir netgi RASYTI PATS pradejo, kas anksciau tai budavo visikas tabu
QUOTE(Domantomama @ 2010 02 24, 00:54)
Vaikščiojot į Antakalnio ankstyvosios korekcijos centrą? Mes ten irgi vaikščiojom - man labai nepatiko

Kad atkreipėt dėmesį į psichologines problemas - labai gerai. Įdomu būtų sužinoti, kaip sprendžiat šią problemą. Aš su vaiku vaikštom į psichoterapijos užsiėmimus. Situacija gerėja, džiaugiuosi, kad atradau ir ryžausi tam.
QUOTE(Ice @ 2010 02 24, 01:40)
Na, bet kalbos neišlaužiame iš jos ir viskas
jau man net baisu darosi, kad taip ir liks nebylys
Čiauška, burbuliuoja daug, bet "užsienietiškai".

Na galėčiau paguosti bent tuo, kad mums kalba atsirišinėjo labai lėtai ir tokiais proveržiais - buksavimais - regresais - vėl proveržiais. Normali žmoniška kalba susiformavo po pusantrų metų. Ir tai ''žmoniška'' vadinu tokią kalbą, kurioje dar daug giminių, skaičių ir laikų nederinimo, žodžių neištarimo ir iškraipymo, bet jau tokia, kad ir su svetimu žmogum reikalui esant susišnekėtų.
QUOTE(Semi @ 2010 02 23, 20:06)
Sveikos.
Na maniškis kalba beveik tiek pat, bet kol kas žymaus sutrikimo nenustatė, tik pagal vertinimus jo kalba atitinka 22 mėn, kai jam dabar 33, birželį trys metai bus. Mums ryškus progresas matėsi jau po antro užsiėmimo pas logopedę, pradėjo kartot žodžius, iki to laiko nieko nekartojo, malė savo nesąmones ir viskas, dabar kartoja viską ką sako logopedė, nors lankomės tik 1,5mėn, bet tas kartojimas na toks įdomus sakyčiau, kartais kur skiemuo tai jam gaunasi kažkoks garsažodis daugiau nei žodis

QUOTE(Scarlet* @ 2010 02 24, 12:58)
Na maniškis kalba beveik tiek pat, bet kol kas žymaus sutrikimo nenustatė, tik pagal vertinimus jo kalba atitinka 22 mėn, kai jam dabar 33, birželį trys metai bus. Mums ryškus progresas matėsi jau po antro užsiėmimo pas logopedę, pradėjo kartot žodžius, iki to laiko nieko nekartojo, malė savo nesąmones ir viskas, dabar kartoja viską ką sako logopedė, nors lankomės tik 1,5mėn, bet tas kartojimas na toks įdomus sakyčiau, kartais kur skiemuo tai jam gaunasi kažkoks garsažodis daugiau nei žodis
bet džiaugiamės ir tuo
pas logopedę vaikštom du kart per savaitę, bet nesuprantu kodėl jum nustatė žymų sutrikimą, o mum kaip ir nieko baisaus, maždaug pasakė - kalbės 

Maniskio kalba kaip 17men vaiko,o visa kita kaip 25men vaiko. Ne nezinau kodel mum nustate zymu,o jum va taip. Gal taviskis labiau pazenges sioj sriti
QUOTE(Alchemie @ 2010 02 24, 10:08)
O buvote gal VRC? O i savo varda atsisaukia?siaip kalbos supratimui labai gerai muzika. Nu norit tikekit, norit ne, bet va vaikas eme lankyti muzikos terapija ir jam skaitymas pagerejo. ir mokytoja nustebo ir psichologe, bet staga salia to darbo, kuriuo skaityma stumi i prieki, jis eme skaityti geriau ir netgi RASYTI PATS pradejo, kas anksciau tai budavo visikas tabu
Vilniuje nebuvome, Kaune - taip. 2 m ir 5 mėn. prasidėjo mūsų žygiai per specus. Mišrus raidos sutrikimas, bet yra ir autizmo bruožų. Progresuojame elgesio srityje, supratime, suvokime - bet kalba nejuda pirmyn

Muziką mano vaikis dievina, atsimena begalę melodijų, dainuoja/lialiuoja jau nuo 1,5 metų. Lankėme yamahos muzikos mokyklėlę, bet žiema užėjo, pradėjoms sirgti - tai nutraukėm. Bet tas yamahinis kompktas su dainelėmis skamba kasdien pas mus namie, jis jau žino net kuri melodija po kurios eis.
Darželyje muzika 2 kartus per savaitę. Net neįsivaidzuoju, kur dar būtų gauti tos muzikos terapijos

Ice, muzikos terapija pavasari jau turetu buti Kindermusik, kur spec poreikiams vaikams skirta, pabandyk susisiekti, gal jau prasides. http://kindermusik.lt/index.php/teach/
Scarlet, skirtumas tarp tavo vaiko ir Semi aprasyto ivertiniomo manau labai didelis
dziaukis, akd nenustate zymaus sutrikimo, gal tik vidutinis, gal nezymus..tokiam amziuje greiciau reikalai juda i prieki su kalba, bet vis tiek..labai daug darbo reikia
Scarlet, skirtumas tarp tavo vaiko ir Semi aprasyto ivertiniomo manau labai didelis