Labas vakaras, mamytės!
Na, manau, pribrendo ir man reikalas parašyti-paprašyti patarimo-pasiguosti ir t.t. ...
Nepykit, jei klausiu dalykų, kas jau buvo klausta, rašyta ar minėta, temelė labai plati, o visko perskaityti kolkas nelabai pavyks-dukrelė nuo pat gimimo per dieną tepamiega sumoje gal kokią valandą (!), jei neskaičiuosime lauke praleistų 1-2 val.,visą kitą laiką prašo dėmesio

Būsiu dėkinga, jei atsakysit ar bent nurodysit, kurioj temoj galėčiau rast atsakymų, na, ir tiesiog išklausysit...
Taigi, šiek tiek priešistorės:
Mamytės (t.y. mano) priešistorė - pati gimiau su AD, užaugau ant Tavelyl'io ir su hormoniniais tepalais, vaikystės nuotraukose-apibintuotom rankom, dėl kompresų ir kad nesidraskyčiau, nelengvas paauglystės periodas, kai norėjau būt graži, o snukutis veidrodyje susižavėjimo man pačiai nekėlė, atsisakydavau eit į mokyklą, kai paūmėdavo, net dabartiniam vyrui, kai draugavom, atėjusiam į svečius vakare neleisdavau degt šviesos, hihi... kai jau pati tapau už savo sveikatą atsakinga priimt sprendimus, nusprendžiau gydytis homeopatiškai, neva-šalin cheminį brudą-"dasivariau" iki tokios būklės, kad "atsiprašius" nušliaužiau pas tradicinius daktarus ir jie manęs už mano bandymus nepagyrė, sako, daug čia tokių matėm... O paskui, jau po kokių 22ejų - išaugau

Na, ne 100%, žinoma, bet... Pradėjau lauktis, vartojau multivitaminus (sako, nėr gerai, bet vis dar neturiu griežtos nuomonės, ar didesnė nauda, ar galima žala), nėštumo metu AD nekamavo, tik pabaigoje mane taip išbėrė, tarsi dilgėlinė, kad paguldė ligoninė, įtardami cholestazę, kuri nepasitvirtino, tuomet ir gimė mano turtelis.
Dukrytės priešistorė - laiminga mamytė grįžus namo maitino MP, bet nesilaikė labai griežtos dietos, nors galėjo numanyt, kad AD paveldimas, na, nebuvau labai atsipalaidavus, bet kapojau ir grikius, ir vištieną (tipo sveikai maitinausi), ir sausainį, vaisių sau leisdavau kokį vieną per diena... O kai mažės pilvelis biskį pastreikavo, palašinau bananų skonio sirupėlio ir pan.
Žodžiu, dabar kai pamąstau, pati užsukau visą mechanizmą dukrytei
Taigi, 3 savaičių dukrytei pradėjo bert visom puikiai žinomu eiliškumu, pradedant nuo žandų baigiant visu kūnu, išskyrus dubcę (po pamperiu švaru, ką jau irgi, kiek supratau, ne viena pastebėjot).
Naktim mano mergytė muistydavosi ir plakdavosi man į šoną kaip ant kranto išmesta žuvelė-matyt, niežtėjo. Nulėkiau pas šeimos dakatrę, ji liepė duot Tavegyl'io, ir tada aš pirmą kartą apsižliumbiau, mat prieš akis prabėgo mano pačios išgyvenimai (žr. mano priešistorę aukščiau

), be to NEBUVAU GIRDĖJUS, kad 3-jų savaičių kūdikiui jau kas nors yra davęs tokių vaistų, anotacijos rašo, kad tik nuo 1-erių metų, forumuose kiek skaitau-visų lialiukai irgi jau tik didesni tokius vaistukus gavę, žodžiu, dvejojau, kol padėtis nepablogėjo visiškai, aš, varna, per savo dvejones, matyt, dar labiau savo klecko organizmą įaudrinau.
Atrodė tikrai baisiai. Pažiūrėjus verkdavau.
PRASIDĖJO VIZITAI PAS DAKTARUS.
Bet, kaip sakoma, dešimt daktarų-mama be galvos
Daktarė Nr. 1 - iš odos dispanserio, girdom Tavegyl, laikomės hipoalerginės dietos.
Daktarė Nr. 2-iš KMUK (gavom siuntimą), toliau girdom Tavegyl, nusiperkam Zyrtec, jei nepagerėtų-mama toliau laikosi hipoalerginės dietos, beje, dietos tekstas žodis žodis yra surašyta temos pradžios santraukoje (tai reiškia, kad neva galima truputėlį sviesto, košei paskanint, jogurto ar grietinės, galima avižinę košę valgyt, netgi kiaušinio trynį retkarčiais įmušt daktarė leido).
Pradedu laikytis dietos, mergaitei po truputį gerėja, Zyrteco taip ir neduodu.
Praeina pora mėn. dietos... Mergaitei bėrimai tai apnyksta, tai vėl atsiranda, bet ne tokie baisūs, kaip buvo...
Daktarė Nr. 3-privati klinika (važiavau, nes staiga ir man pačiai pradėjo kažkas neaiškaus darytis-ištisa alerginė reakcija, užtino akys, visą kūną niežti ir t.t.). neturėdama kur palikti lialiaus, irgi vežuosi ir konsultuojuosi ne tik dėl savęs, bet tuo pačiu ir dėl dukrytės.
LIEPIA IŠMESTI AVIŽAS, RUGIUS IR BET KOKĮ RAUGINTO PIENO PRODUKTĄ iš anksčiau minėtos hipoalerginės dietos (ir gerti kalcigraną), bet neva PRIDĖTI bandyt ką nors kito, kas nėra didysis alergenas, na, pabandau virtos morkos, troškinyje, paprikos minimaliai ir pomidorą troškintą, kiekis tikrai juokingai mažas, dar paskui valgydama pramėtydavau. Pradedu gert Kalcigraną, apelsinų skonio, nes kitokio neva kalcigrano nebūna.
VAIKUI (jau virš 3 mėn.) PRASIDEDA ANTRAS RIMTESNIS BĖRIMAS. Išberia biskį žandus ir stipriai-nugarytę. Daktarė Nr. 3 sako, kad gali biskį būt nuo infekcijos, mat snargliavo, skambinu Daktarei nr. 2, išbara dėl apelsinų skonio kalcigrano ir kad išbraukiau avižas, rauginto pieno produktus, sako, ką, visai nusivaryt norit? AIŠKU, KAD NENORIU, BET...
Vėl daviau Tavegyl + jau šįkartą Zyrtec...
Reikalai pagerėjo po savaitės...
Na, sakysit, beveik romaną čia surašiau, bet štai atėjo ir mano klausimų eilė, hihihi , daugiausiai dėl dietos ir meniu maitinant MP
MERGAITĖS, nu pasitarkit, būkit geros, kaip jūs tas dietas maitindamos MP išgyvenot. Ar išbraukėt visiškai RAUGINTO PIENO produktus? AVIŽAS? MAN PALIKO TIK RYŽIUS IR KUKURŪZUS... KĄ DĖL SORŲ MANOT? Viena daktarė sako taip, kita-ne...
Žinau, ne viena laikėtės griežtos dietos, bet man po 3-jų mėn. stogas važiuoja ir fantazijos trūksta, o kur dar bent 9 mėn. laikytis?
Naktim sapnuoju, kad degustuoju tortus ir pan
Kai pradėjau maitint-apetitas ŽVĖRIŠKAS (GYVENIME TOKIO ALKIO NESU JAUTUS), valgant vienodą ir poprėskį maistą nejaučiu sotumo ir dėl to einu iš proto... NIEKADA nemėgau bulvių, košių, mėsų daug valgyt, ką dabar tenka, mėgau aštriai, daug prieskonių, daržovių, daug vaisių, žodžiu, praktiškai nieko tokio dabar negaliu lapnoti...
Pasidalinkit, prašau, konkrečiai, ką valgydavot, ką gamindavot?
Bet su receptais, jei galima, ar detaliau, ką pusryčiam, ką vakarienei ir t.t.
Pvz. aš :
Pusryčiams-geriu juodą silpną arbatą ir suvalgau su cukrum keptą obuolį.
kai nebijojau avižų valgyt, valgiau jų košę kartais su sviestu, kartais su spanguolių uogiene pačios trinta, kartais jogurto (Dobilo natūralaus) leisdavau sau suvalgyt, tai jau vis tooookia įvairovė buvo... dabar avižų ir jogurto bijau valgyt, įsivariau jau fobiją, kad gal ir obuolys netinka, ar negerai, kad cukraus dėta, nes ką valgau, ką nevalgau, VIS TIEK PABERIA.
Priešpiečiams - žalias luptas obuolys arba bananas (dabar pastarąjį bijau vartot, esą irgi viena chemija)
Pietūs - kokia nors mėsa (kalakutas, triušis, kiauliena) su ryžiais arba bulvėm.
Troškinu kalafijorą ar brokolį ar cukiniją pakepu. Darau žalias salotas-tipo, salota su agurku, druskyte, aliejus, svogūnas, bet kai pagalvoji, kažin, ar SALOTOSE IR AGURKE yra NORS KIEK NATŪRALUMO tokiu metų laiku. Taip pradėjus mąstyt vėl pasimetu.
Dar kepu bulvinius blynus. Skaniau būtų su šaukštu grietinės, betgi va-bijau.
Dar kepu virtų bulvių blynus, tik maišymas juokingas, įpilu verdančio vandens atskiedimui, įmaišau krakmolo-tipo tešlą užmaišau, vis kitas bulvių pavidalas skrandžui apgaut. Skonis-ne pasaka, grietinė padėtų, betgi vėl-bijau naudoti.
Dar pas mamą cepelinų retkarčiais "susireketuoju", pati dėl vaiko nemiegojimo režimo vargiai bepasidaryčiau.
Dar gal galima balandėlius būtų pasidaryt? Nes žalio kopūsto nelabai noriu dėl pilvelio mergytės vartoti... betgi vėl, na ir prėski balandėliai, tik vanduo, kopūstas, druska ir mėsa, o kur prieskoniai.
Gal ką galima daugiau iš prieskonių, kaip manot?
Vakarienei-kukurūzų koše.
VISKAS.
Diena dienon.
Anksčiau dar leisdavau sau (iki vizito pas dakatrę 3) juodos ruginės (grynai ruginės-GURMANŲ) su sviestuko minimaliai su arbata suvalgyt, mmmm, delikatesas dabar atrodo, dar buvau radus FAZER ruginių traškučių pagriaužt, irgi dabar išmesta, taigi, kaip minėjau, tai ir visas meniu.
Atrodo nemažai? Bet per laiką jau man nerealiai atsibodo.
Na, bet kadangi prie puodų ir taip niekada nebuvau labai gabi,

pamąsčiau, kad gal ką patarsit?
Kažką nuskaičiau apie speltos miltus, nė viena daktarė nekomentavo, aš irgi neklausiau, nes nė nežinojau apie juos. Gal galimą ką iškept? Hmmm, na, gal su vandeniu kokius blynus ar su trupučiu kefyro įsidrąsinus? Su kukurūzų miltais bandžiau blynus kept (su vandeniu)-rezultatas iškeliavo šiukšliadėžėn...
kažką užgirdau apie kukurūzų dribsnius su pienu be laktozės, ar čia vaikučiam jau receptas

Beje, man liepė žiūrėt su tais dribsniais, juose būna papildyta vitaminų, ypač vit.B yra blogis neva dėl alergiukų...
dar kažką užgirdau apie baltas morkas...
dar kokių pasiūlymų?
ar drįstumėt retkarčiais išgert kavos be kofeino?
Ir šiaip visko įsibaiminau:
gal vartoju per daug cukraus-spanguolių uogienės keli šaukštai, su arbata, keptame obuolyje. Bet tuomet lieku be deserto...
Gal cukrų keisti fruktoze?
Gal visko per vienodai valgau?
KOKĮ KALCĮ NAUDOTI?
Ar gal visgi leisti sau kartais kokį jogurtėlį?
Ar GHI sviesto pasidarius košę pasigardint?
IR KODĖL, PO GALAIS, jei jau šitaip dėl lialiuko laikausi dietos, mane po tiek ramybės metų užklupo baisi keista alergija-vokai aptino, niežti visas rankas, kojas, krūtinę, nusidraskiau iki kraujingų šašų visur, taigi organizmas turėtų būt išvalytas, kaip niekada!!! Kažkokia mistika... Beje, pas daktarę nr. 3 pasidariau tą testą 36 alergenų, faktiškai, niekam nesu alergiška, nei maistui, nei kam, tik... beržam, hihi Taigi, esu šiek tiek sutrikus... Juolab, kad dėl staigios alergijos faktiškai ir paguldė prieš gimdymą, tik tuomet bėrė spuogeliais, o dabar tiesiog plėmai raudoni ir nudraskymai prasidėjo...
ŽODŽIU, IŠSILIEJAU...
Ačiū, kas turėjot kantrybės perskaityt, ačiū toms, kurios galėsit ką patarti.
Gal kitoms mamoms, kurios tik bulvėm duona ir vandeniu mito pasirodysiu lepšė, bet man tikrai ta dieta tampa kančia, žinoma, žadu bet kokiu atveju jos laikytis, bet jei būtų galima paįvairint kažkuo, kodėl gi ne?