Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam duoną orkaitėje

Mielos mamos: siulau pabandyti issikepti duona orkaiteje. Labai paprasta, greita, o rezultatai fantastiski!

Video: nueikite i YouTube, suveskite i paieska "NYT bread", ir spustelekite ant video, kurio autorius yra "TheNewYorkTimes".

Nuotraukose mano rezultatai:
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image

Ingredientai:
(1) 3 puodeliai miltu
(2) 1 1/2 puodelio drungno vandens
(3) pusantro arbatinio saukstelio druskos
(4) ketvirtis arbatinio saukstelio sausu mieliu arba cielas saukstelis paprastu mieliu.

-Sumaisom gerai sausus ingredientus dideliame bliude. Uzpilame vandeni, gerai viska sumaisome, kol gausis vienalyte mase. Per daug minkyti nereikia, kad tik nebutu laisvo vandens ar miltu.
-Bliuda uzdengiam permatoma plevele ar maiseliu ir paliekam kambario temperaturoje per nakti (mazdaug 12-16 valandu). Uzdengti reikia, kad neisgaruotu vanduo ir nesusidarytu plutele.
-Ant stalo paberiam gera sluoksni miltu. Is bliudo isverciam tesla, papleksnojam, kad susprogtu dideli burbulai tesloje. Tesla gali lipti prie ranku, bet jei pamiltuosite rankas, bus gerai.
-Tesla istempiame, tada uzverciame pacia ant saves (kaip voka): is kaires, is desines, is priekio, is uzpakalio. (zr video, bus aiskiau)
-Suformuojame kepaliuka, paberiame ant stalo kvietiniu selenu. Padedam kepaliuka ant selenu, kad "siule" butu apacioje. Ant virsaus uzberiam daugiau selenu. Uzdengiam ranksluosteliu arba plevele ir paliekam iskilti pora valandu.
-Kai lieka pusvalandis, orkaiteje gerai ikaitiname stora spizini (svarbu!) puoda su dangciu (iki mazdaug 260 C). Atsargiai nenusvilkite!
-Paimame iskilusi kepaliuka ir pliumptelejame i superkarsta puoda, taip, kad "siule" butu virsuje. Arba galima imesti taip, kad siule butu apacioje, bet tada reikia su britvute ipjauti keliose vietose teslos pavirsiu, kad kepalas galetu issipusti kepdamas.
-Uzvoziame puoda dangciu ir kepame 30 minuciu. Dangtis reikalingas tam, kad puode susilaikytu dregme ir per greitai nesusiformuotu kieta duonos pluta, kuri neleistu kepalui pilnai iskilti kepant.
-Po 30 min nuimame dangti ir kepame dar 15 min sumazine temperatura iki mazdaug 230 C.
-Isimkite kepala is puodo, turetu buti gerai apskrudes. Leiskite atsalti apie pusvalandi kambario temperaturoje, tada perlauzkite ar perpjaukite. Skanaus!
-P.S. nenusivilkite jei is pirmo sykio nesigaus, technologija tikrai veikia. Reikia naudoti gerus kvietinius miltus, geriausiai specialius duonos miltus su daug gliuteno.
Atsakyti
Nedidele problemele su nuotraukomis, tikiuosi dabar veiks:

user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
Atsakyti
[quote=Kalnakasys,2009 11 22, 01:43]
Nedidele problemele su nuotraukomis, tikiuosi dabar veiks
Kalnakasys,
Pagaliau,atsirado šiame forume tema,kurioje duonos kepimui atiduodama žmogaus meilė per rankas.
Aš,nieko neturiu prieš temą,kurioje tą darbą atlieka duonkepės.
Man yra daug maloniau tą darbą atlikti rankomis.
Aš,manau kad tam kuriamam kūriniui,mes atiduodame dalelę savęs.
Nesmerkite,manęs tos kurioms duonelę kepa duonkepės,aš,gerbiu jūsų pasirinkimą.
Peržiūrėjau,tą visą medžiagą,kai islipsiu iš,ligos gniauštų,būtinai išbandysiu.
AČIŪ,tau,užpuikią nuorodą
Atsakyti
regna - niekas cia net nesiruosia pykt 4u.gif
Tureciau sveikatos ir laiko - minkyciau rankomis, ale ner nei to, nei ano.... Nors sitos duonytes net minkyt labai nereik thumbup.gif Tada as sakau - man per brangu kept orkaitej lotuliukas.gif Nors.... ciabatu tipo visada kepu tik ten - duonkepe taip neiskepa....
Atsakyti
pratęsiant mintį... malsenos rugine duona sudėtis labai paprasta o duonelė gaunasi labai super. patartina naudoti gilesnę formą nes kuo plokštesnė duona tuo greičiau džiūsta g.gif 4u.gif
user posted image
Atsakyti
Labuks,

Bandysiu ir aš kepti naminį a le batoną, bei duoną. Jau šiandien norėčiau pasidaryti raugo, jei tik tinkamų ruginių miltų rasiu. O po to minkysiu, minkysiu rankomis ir kepsiu orkaitėje wub.gif , tikiuosi, kad šeimynai patiks.
Atsakyti
Regna





Gera tema diskusijai, pradžioje noriu pasakyti, kad "duonkepių" temoje žmonės gauna pirmines žinias apie duonos gaminimą. Po to, žingsnis po žingsnio, daugelis užsikabina - pradeda gamintis raugus, o su raugu darbo tikrai užtenka. Vėl, kai turi raugą norisi gero skonio duonos, tada jau duonkepė tampa tik padėjėja, pamaišyti, pakildinti, o kepti jau norisi orkaitėje, ypač ruginę ar itališkas duonas.
Reziumuojant - duonkepė yra pirmas laiptelis einant nuo paprasto prie sudėtingo proceso.
Aš už tai, kad žmonės keptų duoną namuose dažniau, tai formuoja tam tikrą kultūrą, ritualus ir pradžioje nesvarbu ar tai daro duonkepė ar žmogus, svarbiausia, kad ta "lėto", sveiko maisto kultūra Lietuvoje plistų smile.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pipete: 24 sausio 2010 - 11:04
Kepiau duonelę pagal Malsenos receptą: raugą rauginau 3 dienas, griežtai laikiausi nurodymų ir rezultatu nesu patenkinta. Visų pirma todėl, kad mano duona neišilo, t.y nesusiformavo skylutės. Pati duona neblogo skonio, tokia rūgštelna, bet labai sunki gavosi. Be to pagal šį receptą reikia dėti ir kvietinių miltų, tai tokia ne visai juoda išėjo.
Baltasis raugas taip pat nepavyko - pats raugas nekilo, tai pagalvojau, kad jis ir pyragos neiškels. Todėl vakar vakare kepiau mielinį pyragą su Karališkais miltais - va šitas tai labai pavyko, skanumėlis tongue.gif
Atsakyti
Trijų dienų raugas nėra labai stiprus, o rūgštus tai tikrai. Nežinau pagal kokį receptą darei, bet raugą (ne daugiau 100-150 gr.) reikia maišyti su miltais (kažkur mažiau nei pusė viso recepto miltų) ir kildinti per naktį, o tada sudėti likusius produktus (cukrų, druską, miltus). Gerai išminkyti ir kildinti kol padvigubės (kepdama ji jau gali ir nebekilti). Jei sunkiai kyla pirmas etapas pridėk 1 a.š. mielių, tada viskas stipriai pagreitės.
Atsakyti
Raugą dariau pagal šį receptą: "1 stiklinę viso grūdo ruginių miltų sumaišyti su 1 stikline vandens (kambario temperatūros). Maišyti šaukštu iki grietinės tirštumo masės, tirštumą galima reguliuoti papildomai įpilant vandens. Gerai išmaišytą masę sudėti į indelį. Gautą masę uždengti skepeta arba plona maistine plėvele ir padėti šiltai (apie 25°C temperatūroje) rūgti 72 valandoms (3 paroms). Šiltai stovinčią raugo masę kiekvieną dieną lengvai pamaišyti. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susiformuoja burbuliukai, jaučiamas švelnus raugo kvapas."
Po 3 parų dariau taip: "Į maišymo indą supilti 1 stiklinę paruošto raugo, suberti 2 stiklines viso grūdo ruginių miltų. Galima įpilti nedidelį kiekį šilto vandens maišymui palengvinti. Maišyti, kol gausis ne per kieta, šiek tiek lipni masė. Gautą masę uždengti ir pastatyti šiltai rūgti 12 valandų."
Ir po antro etapo kiekis nebuvo labai padidėjęs, o gal net visai nedidėjo. Labai norėčiau dar kartą pabandyti. Internete radau dar tokį raugo receptą, kur reikia mielių ir rūgusio pieno, gal mėginsiu šį, tik klausimas ar būtų galimą rūgusį pieną pakeisti kefyru g.gif ?
Atsakyti
Law 4u.gif
Nuoširdžiai dėkoju už ydomią,prasmingą nuorodą 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Jūržolė @ 2010 01 25, 12:22)
Raugą dariau pagal šį receptą: "1 stiklinę viso grūdo ruginių miltų sumaišyti su 1 stikline vandens (kambario temperatūros). Maišyti šaukštu iki grietinės tirštumo masės, tirštumą galima reguliuoti papildomai įpilant vandens. Gerai išmaišytą masę sudėti į indelį. Gautą masę uždengti skepeta arba plona maistine plėvele ir padėti šiltai (apie 25°C temperatūroje) rūgti 72 valandoms (3 paroms). Šiltai stovinčią raugo masę kiekvieną dieną lengvai pamaišyti. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susiformuoja burbuliukai, jaučiamas švelnus raugo kvapas."
Po 3 parų dariau taip: "Į maišymo indą supilti 1 stiklinę paruošto raugo, suberti 2 stiklines viso grūdo ruginių miltų. Galima įpilti nedidelį kiekį šilto vandens maišymui palengvinti. Maišyti, kol gausis ne per kieta, šiek tiek lipni masė. Gautą masę uždengti ir pastatyti šiltai rūgti 12 valandų."
Ir po antro etapo kiekis nebuvo labai padidėjęs, o gal net visai nedidėjo. Labai norėčiau dar kartą pabandyti. Internete radau dar tokį raugo receptą, kur reikia mielių ir rūgusio pieno, gal mėginsiu šį, tik klausimas ar būtų galimą rūgusį pieną pakeisti kefyru g.gif ?


Trijų parų raugą reikia pamaitinti miltais ir vandeniu, kad sustiprėtų mielės, bent du maitinimus būtų gerai padaryti. Imant po vieną dalį raugo, miltų, vandens. Pagal tą receptą kur tu darei gaunasi, kad nestiprus raugas turi surauginti dvigubai daugiau (pagal tūrį) miltų. Tikiuosi raugo dar liko, nes jis geras (tik nestiprus) tai pamaitink jį ir toliau brandink, primaitindama kasdien. "Kepam duonelę" temoje 1 puslapis
visa info.

Keisti galima kefyru, nat. jogurtu bet mielių tai nereikia, kam? Raugo esmė yra laukinės, o ne pramoninės mielės, juk paprasčiau tiesiog įdėti pramoninių mielių į tešlą su raugu (jei jis silpnas) pakildinti ir kepti, gausis gera duona.
Atsakyti