Įkraunama...
Įkraunama...

religija per prievartą

QUOTE(Copacabana @ 2009 12 16, 22:28)
biggrin.gif Pasigooglinau Hipokrato priesaiką ir va kokią pačią pirmą ištrauką radau:
,,...Niekam, nors ir labiausiai prašytų, neduosiu mirtinų nuodų, taip pat panašių jų sumanymų patarimu neparemsiu. Be to, nė vienai moteriai neduosiu priemonės pradėtam gemalui ar vaisiui sunaikinti."  biggrin.gif Nu vat rašo žmonės bele parašyt ką nors.

beviltiška, žinokit. aš jau užklausiau tos ponios ar žino, kas ta Hipokrato priesaika yra, bet... kai kuriais atvejais diskusijos beviltiškos doh.gif smile.gif
Atsakyti
QUOTE(dange @ 2009 12 16, 23:34)
Tai teisė "nusiplauti" rankas, teisė būti "baltam ir pūkuotam", teisė pasimėgauti savo moraliniu pranašumu, prieš tą parazitą- šuns šeimininką. Gera teisė, ir svarbiausia niekuo neįpareigojanti, nes po tuo metu, kai apginsime savo moralinius įsitikinimus, mums visiškai nerūpės kur ir kaip gaus galą tas šunelis ar koks bus jo gyvenimėlis pas šeimininkus, kuriems jis nusibodo.Absoliutus meilės triumfas- meilės sau su teisuolio aureole.
O jūs nekeliate klausimo, ar tai yra teisinga gyvūno atžvilgiu - jį nudobti, jei nusibodo? Tai čia ne šeimininko egoizmo apraiškos? Ne geriau tą gyvūną atiduoti tiems, kam jis bus reikalingas? Ar jus tiesiog apskritai nervina toks dalykas kaip teisingumas, ir nesukate dėl to galvos, ir net nebandote sau atsakyti, kas tai yra?
QUOTE(something else @ 2009 12 16, 23:41)
beviltiška, žinokit. aš jau užklausiau tos ponios ar žino, kas ta Hipokrato priesaika yra, bet... kai kuriais atvejais diskusijos beviltiškos doh.gif  smile.gif
Su dogmatiku nepadiskutuosi. Žinot, man tai visi dogmatikai yra vienodi - ar jie religiniai dogmatikai, ar dogmatiški ateistai. Nematau jokio kokybinio skirtumo. ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Copacabana: 16 gruodžio 2009 - 22:47
QUOTE(Copacabana @ 2009 12 16, 22:46)
O jūs nekeliate klausimo, ar tai yra teisinga gyvūno atžvilgiu - jį nudobti, jei nusibodo? Tai čia ne šeimininko egoizmo apraiškos? Ne geriau tą gyvūną atiduoti tiems, kam jis bus reikalingas? Ar jus tiesiog apskritai nervina toks dalykas kaip teisingumas, ir nesukate dėl to galvos, ir net nebandote sau atsakyti, kas tai yra?

Keliu. bigsmile.gif O jūs klausimus keliate, ar tiesiog ištraukiate paruoštus atsakymų lapelius ?
Apskritai teisingumas manęs nenervina.Dažniausiai jis nervina teisuolius biggrin.gif
P.S sakykit, ar pirma išgooglinta Hipokrato priesaikos versija buvo ne iš Vikipedijos g.gif Jei taip, ar skaitėte iki galo, ar sustojote ties ta vieta, kuri sutapo su atsakymu-"paruoštuku" ?
Atsakyti
QUOTE(dange @ 2009 12 16, 23:34)
Gydytojo profesinės pareigos gerokai platesnės nei gyvybės gelbėjimas  mirksiukas.gif
Dabar apie kančias ir abejingumą ar neabejingumą joms  bigsmile.gif Pavyzdys geras, tik štai matau aš jį kiek kitu kampu. Ką šioje situacijoje reikštų turėti pasirinkimo teisę?Tai teisė "nusiplauti" rankas, teisė būti "baltam ir pūkuotam", teisė pasimėgauti savo moraliniu pranašumu, prieš tą parazitą- šuns šeimininką. Gera teisė, ir svarbiausia niekuo neįpareigojanti, nes po tuo metu, kai apginsime savo moralinius įsitikinimus, mums visiškai nerūpės kur ir kaip gaus galą tas šunelis ar koks bus jo gyvenimėlis pas šeimininkus, kuriems jis nusibodo.Absoliutus meilės triumfas- meilės sau su teisuolio aureole.

Kodėl Jūs viską sukate būtent šituo kampu? Jums atrodo, kad ginekologai nenori atlikinėti šitos procedūros dėl "pasimėgavimo", atseit "va, aš geresnis (-ė)" (nors, pvz., jeigu ginekologas būtų vyras, tai nežinau kokiu būdu jis galėtų jaustis pranašesnis prieš moterį, norinčią pasidaryti abortą). Jūs netikite, kad yra ginekologų, kurie tiesiog negali nužudyti to mažo žmogaus? Ar tikrai manote, kad pasaulyje beliko tik tokie žmonės, kurie džiaugiasi kitų nelaimėmis ir su pasimėgavimu prikiša, kad, atseit, aš geresnis? Lazda visada turi du galus wink.gif

Kažkas sakė, kad gydytojo pareiga yra daugiau nei gelbėti gyvybes. Gal ir taip, bet ar ši pareiga nėra virš visko? Kokia pareiga už šitą yra svarbesnė?
Atsakyti
QUOTE(dange @ 2009 12 16, 22:57)
ar skaitėte iki galo, ar sustojote ties ta vieta, kuri sutapo su atsakymu-"paruoštuku" ?

Jūs turite mintyje antikinio teksto interpretacijas dėl abortų?

Čia ištrauka iš atnaujinto teksto:
"...saugosiu žmogaus gyvybę ir jos neliečiamumą nuo pat pradėjimo iki natūralios mirties, gerbsiu jos orumą"
http://library.kmu.l...krat.htm#Lietuv

beje, priesaika baigiasi žodžiais "Tepadeda man Dievas !" hihihi.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo something else: 16 gruodžio 2009 - 23:09
QUOTE(dange @ 2009 12 16, 23:57)
Keliu. bigsmile.gif O jūs klausimus keliate, ar tiesiog ištraukiate paruoštus atsakymų lapelius ?
Apskritai teisingumas manęs nenervina.Dažniausiai jis nervina teisuolius  biggrin.gif
P.S sakykit, ar pirma išgooglinta Hipokrato priesaikos versija buvo ne iš Vikipedijos  g.gif Jei taip, ar skaitėte iki galo, ar sustojote ties ta vieta, kuri sutapo su atsakymu-"paruoštuku" ?
Keliu klausimus - va vien jums net keturis iškėliau. g.gif Neatsakėt. Kodėl pati iškart norite nuteisti kitus, net nebandydama atsakyti į klausimą, kas būtų teisinga, o kas ne konkrečioje situacijoje? Tai gali būti diskutuotina, bet mane tiesiog stulbina apskritai to klausimo vengimas ir bandymas įpiršti tą patogią poziciją "visi savaip teisūs", "nėra vienos tiesos" bla bla bla. Suprask, apie tai kas teisinga, neverta net diskutuoti, antraip esi apsiskelbęs teisuolis-moralistas.

P.S. Ne, ne iš wikipedijos, o iš straipsnio, citavusio Medicinos enciklopediją (Šuopys A., Starkus J. Lingva Latina Medica. V., 1975. P.153.) Sustojau ties ta vieta, ties kuria ir baigėsi mano pacituota ištrauka originaliame šaltinyje.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Copacabana: 16 gruodžio 2009 - 23:14
QUOTE(something else @ 2009 12 16, 23:07)
beje, priesaika baigiasi žodžiais "Tepadeda man Dievas !"  hihihi.gif

lietuviškas vertimas. ar skaitėte anglišką tame pačiame puslapy?
Atsakyti
QUOTE(Mumuke @ 2009 12 16, 22:58)
Kodėl Jūs viską sukate būtent šituo kampu? Jums atrodo, kad ginekologai nenori atlikinėti šitos procedūros dėl "pasimėgavimo", atseit "va, aš geresnis (-ė)" (nors, pvz., jeigu ginekologas būtų vyras, tai nežinau kokiu būdu jis galėtų jaustis pranašesnis prieš moterį, norinčią pasidaryti abortą). Jūs netikite, kad yra ginekologų, kurie tiesiog negali nužudyti to mažo žmogaus? Ar tikrai manote, kad pasaulyje beliko tik tokie žmonės, kurie džiaugiasi kitų nelaimėmis ir su pasimėgavimu prikiša, kad, atseit, aš geresnis? Lazda visada turi du galus wink.gif

Kažkas sakė, kad gydytojo pareiga yra daugiau nei gelbėti gyvybes. Gal ir taip, bet ar ši pareiga nėra virš visko? Kokia pareiga už šitą yra svarbesnė?

Ne, manau, kad nei vienas ginekologas, įskaitant tuos, kurie atlieka nėštumo nutraukimus po kelis per dieną, nesimėgauja tuo, nepriklausomai, ar abortas atliekamas moters pageidavimu, ar dėl medicininių indikacijų. Kaip nesidžiaugia onkologas, nustatęs vėžį, ar kardiologas, gydantis infarktą. Bet "kova už gyvybe" ,pasireiškianti atsisakymu daryti abortą ar abortų draudimu paprastai ir pasibaigia priešabortinės misijos atlikimu- noro domėtis išgelbėtos sielos tolimesniu gyvenimu kažkaip neatsiranda :mirksiukas
Mumuke, ar teko kada susidurti su beviltiškais, mirštančiais ligoniais, tais, kuriems kovos už gyvybę jau baigtos g.gif Pamėginkite atsakyti,kokia gydytojo pareiga tokiu atveju tampa svarbesne už gyvybę?
Atsakyti
QUOTE(Mumuke @ 2009 12 16, 23:19)
Na mes gi apie karmą šnekame ar ne? Tai pagal jų filosofiją ir ligą prišaukė bloga karma, tad toks žmogus turbūt negalėtų tapti gydytoju, nes jis mąstytų "kentėkite už savo nuodėmes". Nors, tiesą sakant, gal Jūs geriau žinote tą tikėjimą, nes aš neįsigilinusi, tad nežinau ar galiu komentuoti ką toje situacijoje darytų žmogus su tokiu tikėjimu  g.gif
Nesąmonė smile.gif Man nepriimtina manipuliuoti žmonėmis, bet aš esu pasirinkusi vieną iš Jūsų paminėtų profesijų. Ir tai nereiškia, kad aš, pasirinkdama šią specialybę, privalau manipuliuoti žmonėmis. Yra toks dalykas kaip pasirinkimas.

Atsiprašau, per daug suabsoliutinau kalbėdama apie žiniasklaidą, nors jos atstovų yra visokių. Bet dėl politikos savo žodžių neatsiimu.

Taip, sutinku, žmogus renkasi profesiją, kuri suderinama su jo vertybių sistema. Mediko profesija kokia? Gelbėti žmogaus gyvybę. Taip? Tai jis ir nori gelbėti, o ne ją atiminėti, kodėl Jūs to nesuprantate? smile.gif

Visad maniau, kad mediko profesija - tai žmogaus gydymas. Jis gi ne supermenas, kad gelbėtų gyvybes. Jei gerai gydys, tai, galbūt jis tos gyvybės ir nepraras. O gal ir praras, jei pacientas turės krūvą pašalinių faktorių...Tegu tik daro medikai tai, kas jų galiose - profesionaliai gydo.

Nežinau, kas didesnė nuodėmė, žiūrint iš religinės pusės: ar padaryti abortą, ar atsisakyti jį daryti, žinant, kad moters apsisprendimas tvirtas ir ji eis pas bobutę mėsininkę, rizikuodama savo sveikata ir gyvybe...
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2009 12 16, 23:14)
lietuviškas vertimas. ar skaitėte anglišką tame pačiame puslapy?

neskaičiau. temoje kalbame apie Lietuvos aktualijas, Lietuvos medikus, lietuviškąjį kontekstą, taigi pasirodė logiška cituoti būtent lietuvišką tekstą.
Atsakyti
QUOTE(Taistė @ 2009 12 16, 22:52)
O žinot aš begamindama šeimynai vakarienę sugalvojau, kad situacija čia labai paradoksali.

Na pagalvokim. Teigiama, kad bažnyčios įtaka yra gerai, nes lietuvoj gyvena berods 80% katalikų ir tai suteikia jai teisę įtakoti įstatymus. OK. BET. Jei čia išties tokia didelė pagal bažnyčios mokymą gyvenančių žmonių dalis tai abortų nė neprireiktų, nes 1) nebūtų sekso prieš vedybas, taigi jokių atsitiktinių santykių 2) susituokusios poros mylėtųsi tik norėdamos pradėti vaiką arba gimdytų 'kiek dievas duos', nes anot bažnyčios bet kokia kontracepcija yra blogis 3) tikrom katalikėm apskritai nekiltų mintis darytis abortų. Tai kam tada drausti? Jeigu VISI mes katalikai ir gyvenam pagal KATALIKIŠKUS dėsnius, kam reikalingi dirbtini bažnyčios reikalaujami draudimai (abortams, kontraceptikams, lytiniam švietimui)?

Mano atsakymas.. tai niekaip nesusiję nei su dorybe, nei su tikėjimas.. Akivaizdus valdžios ir galios troškimas ir tiek.

Būtent.

Papildyta:
QUOTE(Copacabana @ 2009 12 16, 23:28)

Nu pasakykit prašau nuoširdžiai, kiek jūs kasdieną jaučiate katalikų bažnyčios įtaką? Savo kasdieniniame gyvenime - darbe, šeimoje, bendruomenėje? Išskyrus kad gal sekmadieniais girdit bažnyčių varpus...Tiek kol gyvenau LT, tiek gyvendama UK, nė karto nepatyriau, kad katalikų bažnyčia kažkaip kištųsi ar reguliuotų mano gyvenimą - manau, tik tikintiems tai aktualu, o kiti burzgia šiaip iš inercijos, nes madinga prieš bažnyčią paburbėti  ax.gif

Pastaraisiais metais tai pradeda jaustis.
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2009 12 17, 00:31)
Pastaraisiais metais tai pradeda jaustis.
Nu pavyzdžiui? rolleyes.gif Kaip šiandien jautėte, realiame gyvenime? ax.gif
Atsakyti