Liomi, nemanau, kad kažkuri sąmoningai sakytų kažką blogo...

tiesiog mūsų visų skirtingos patirtys...

Mano dukrytei dabar ketveri su puse, o iki tavosios kalbėjimo dar nemažai siekti reikia. Tikiu, kad ji kalbės... Tiesiog per vėlai mes sužinojom, jog ji tikrai negirdi tiek, kiek reiktų...Ilgą laiką neigėm įtarimus, o ir aplinkiniai palaikė tą neigimą... Tiesiog visi nenorėjom patikėti. Ir štai sulaukusi trejų ji neprakalbo...O mes laukėm stebuklo... Desperatiškai skaičiavom dienas iki jos gimtadienio ir vis vylėmės, kad vieną rytą ji prabus ir iš burnos tarsi žirniai pabirs: "Mama, labas rytas. Ką šiandien valgysim?"....Juolab, kad gydytoja klinikose kalbėjo apie adenoidų operaciją, o ne apie tai, kad ji iš tiesų prastai girdi ir jai būtini KA.
Tada pakeitėm gydytoją ir po tyrimo patyrėm didžiulį šoką. Įtarti yra vieną, o neišvengiama realybė - visai kas kita... Niekada nepamiršiu tos savaitės, kai vos nustodavau raudot, užekdavo tik žvilgtelti į jos pusę ir vėl blioviau... Širdy jaučiausi taip lyg būčiau netekusi vaiko... Beveik praradau pienelį... Ir štai tada suvokiau, kad metas nustoti gailėti jos, savęs, nes taip kenkiu abiems vaikams: tiek jai, tiek mažajam jos broliukui, kuriam buvau ir maistas, ir vaistas, ir apskritai visa ko gerovė. Po juodosios savaitės pradėjom ieškoti galimybių. Nuvykom pasikalbėti su surdopedagoge į "Klausutį". Tą pirmąjį kartą aš išėjusi galvojau, kad vesim privačiai mokyti, bet į tą darželį ne... Baisiausia man jame buvo TYLA... Tačiau ilgai galvojusi supratau, kad man tyla yra svetima, o Atėnei ji sava... Kad laikas bėga jos nenaudai... Ir visai nesvarbu, kaip jaučiuosi aš... Svarbiausia - jog ji gautų gyvenimui tokius pagrindus, kurių aš jai negaliu duoti... Praėjo geri metai mokymosi... Ir dabar įėjusi į darželį aš girdžiu vaikų krykštavimą, matau laimingą savo vaiką, alpstu nuo pagyrų jai, sumišusi klausau apie jos išdaigas... Bet jaučiuosi velniškai laiminga... Gestai jai parodė kelią į pasaulį, dabar ji kalba ir rodo gestus, nemažai sako žodžių, kuriuos taria be gestų, vasarai įpusėjus pradėjo formuluoti trumpučius sakinukus... Tik tarimas daugumos žodžių dar kaip jos dvimečio brolio... Aš suprantu, kad viskas pasiekiama, tik kartais klaikiai sunku įtikinti kai kuriuos artimuosius, jog ji per metus negali pradėt kalbėti puikia lietuvių kalba... Tiesiog negali... Kad jai dabar reikia palaikymo, skatinimo, o ne komentarų: "Ateik, išversk, ką ji čia balbatuoja"
O kai skaitėm su MB tavo pasisakymą apie tai, kaip rūpinasi vaiku UK medicina, tai net ašarą nubraukėm... Galbūt todėl ir esi tokia optimistė

Kai aplink žmonės, kurie tavimi tiki, teikia visokeriopą pagalbą, tada ir baimių mažiau, o daugiau tikėjimo ir tikrumo...