Įkraunama...
Įkraunama...

Pirmoji Komunija

QUOTE(Karbynė @ 2005 11 11, 20:51)
Ir kas iš to? Aš tokį faktą taip pat žinau ir jo neneigiu. Tik tu nepaaiškini kaip tavo fakto konstatavimas su pirmos komunijos tema susijęs  rolleyes.gif
...su nutylėjimais...o jie palieka erdvės laisvai interpretacijai.  tongue.gif
Bažnyčia negali tiek prisitaikyti prie žmogaus, kad jam nekeltų visiškai reikalavimų. Nenormalu būtų. Tą daro reklamos - t.y. pataikauja.
Žinoma perlenkta lazda taip kaip keliuose čia aprašytuose atvejuose nėra normalu. Tas elementariausiai net nepedagogiška, ką jau bekalbėt apie krikščioniškumą. Nedirbtų cerberinės katechetės su mano vaiku.
Bet atleist vadžias tiek, kiek žmogui norėtųsi, nu neina  smile.gif


Su šia tema tai, ką konstatuoju, labai susiję. Kodėl dauguma pilvinių katalikų savo vaikus leidžia prie Pirmos Komunijos? Todėl, kad močiutės ir bobutės nepyktų bei sąžinė būtų rami. O eis tas vaikelis į bažnyčią po to, ar neis,- daugumai nebesvarbu. Mūsų parapijoje yra vaikų Mišios sekmadieniais, į kurias turėtų ateiti ne tik vaikai, besiruošiantys Pirmai komunijai, bet ir jų tėvai. Pirmą kartą koplyčia buvo pilnutėlė, o jau antrą kartą- tik kelios mamytės ir bobutės atėjo... Tai rodo žmonių sąmoningumą.
Atsakyti
QUOTE(vaižgantė @ 2005 11 12, 11:20)
Tai rodo žmonių sąmoningumą.

Nu aš gi su tuo ir nesiginčiju. Nors yra ir kitų priežasčių, nei močiučių pykčio baimė - pvz. noras "sutrvarkyt" vaiką, kad ateity (pvz "ženijantis" biggrin.gif ) nekiltų sunkumų ar net iš tikrųjų nuoširdus noras, kad vaikas geriau susipažintų religija (nes patys tėvai to nedaro). Net jei patys tėvai nepraktikuojantys. Tikrai būna. Todėl, kad vienaip ar kitaip, bet daug tėvų tikisi, kad jų vaikai išaugtų geresniais, gudresniais už juos pačius ir visokiais kitokiais smile.gif
Ir nuo pilviškumo ar nepilviškumo Mišių lankymas negali būti nebeprivalomas. Labai paprasta taisyklė - nelankai Mišių, neini komunijos. Sunki ji nepraktikuojantiems (tą aš puikiai suprantu, kaip suprantu ir tai, kad gali būti priežasčių dėl kurių vieną ar kitą sekmadienį negalėsi ateiti), bet ji yra privaloma. Ir jokios parapijos klebonas ar tuo labiau katechetė to pakeisti negali. O jei keičia - reiškia savivaliauja. Nes tvarka yra tokia - privaloma biggrin.gif
O kaip jau paskui būna su tuo praktikavimu visi žinom. Žino ir bažnytininkai. Todėl ir Sutvirtinimo sakramentą vadina atsisveikinimo su bažnyčia sakramentu biggrin.gif , nes dauguma po jo bažnyčioje atsiduria tik asmeninių švenčių progomis. Niekas to fakto neneigia ir neapsimeta nematantis.
O apie cerberines katechetes, kurios padaro viską, kad tas žmogutis ne tik, kad prarastų norą čia eiti, bet jam būtų nemalonu tai net prisiminti, patyliu. Na stengias gal žmonės, kad tos religinės praktikos vaikui tikrai būtų paskutinės cool.gif
Bet yra ir kitokių. Spėju, kad šiek tiek daugiau nei cerberinių smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 12 lapkričio 2005 - 10:46
QUOTE(saltrune @ 2005 11 07, 23:43)
O apie pasimokymus vasarą pas senelius tai jau nekliedėkit- manau, tikrai niekur to nėra schmoll.gif

yra yra, ir tai visai ne kliedesiai, o realybe.
beje, tikejimas yra jausmas. ir arba jis yra, arba nera. todel nezadu vaiko sutvarkyti tik todel, kad to reikia arba taip iprasta arba seneliai nori arba jam jau 9 metai ziema sueis.
krikstas yra ivedimas i katalikus. visi kiti sakramentai turetu buti samoningi. tai va, kol mano vaikas to nenores samoningai, niekur as jo nevesiu. o kai suvoks prasme tai niekas nebus kliutis - nei misios kiekvien savaitgali, nei katechetes nei blogi kunigai.
tai va.
Atsakyti
Mano dukrele irgi ruosiasi Pirmajai Komunijai, kadangi gyvename Dievo uzmirstuose Romainiuose tai sekmadieniais reikia eiti ne i normalia baznycia, bet i vietine koplytele, kuri kazkodel nekurenama. Tai vaikas pirma karta nuejo, virs valandos pabuvo misiose ir basta, taip susalo, kad jau trecia savaite plauciu uzdegimu serga sad.gif sakau, daugiau tikrai neleisiu kol orai neatsils, na kas per nesamones siais laikais!
Atsakyti
Žinai, man vaiko sveikata šiuo atveju tikrai kaip ir tau rūpėtų labiausiai. Čia jau tikra priežastis.
O gal jum būtų bent kokia galimybė Mišiose lankytis kitur, t.y. ten kur normaliai šildoma, o komunijos prieiti ten, kur ir gyvenat ?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 13 lapkričio 2005 - 20:13
QUOTE(Karbynė @ 2005 11 13, 20:10)
Žinai, man vaiko sveikata šiuo atveju tikrai kaip ir tau rūpėtų labiausiai. Čia jau tikra priežastis.
O gal jum būtų bent kokia galimybė Mišiose lankytis kitur, t.y. ten kur normaliai šildoma, o komunijos prieiti ten, kur ir gyvenat ?



Durniausia, kad su vaikasi i ta koplycia vaiksto ir tikybos mokytoja, kuri kiekvieno apsilankymo metu vaikui "pliusiuka" uzdeda, tai laukiu-nesulaukiu kada mergaite pasveiks ir eis i mokykla, nueisiu ir as su tikybos mokytoja pasikalbeti, uz kokias nuodemes tie vaikuciai turi sveikata gadinti, o kas bus kai lauke -10 ar daugiau?
Atsakyti
Žymi tai ir kitose vietose, bet ai... nu neprivaloma dėl pirmos komunijos sveikata (ir ypač vaiko) rizikuot.. Labai norisi, kad supratingi žmonės tą darbą dirbtų ir ieškotų variantų kur vaikai galėtų ir lankyti ir nešalti. Taip jau būna, kad retai dvasiukė jaučias gerai ten, kur nepatogu kūnui...Na nekalbu apie didelius subredusius praktikuojančius krikščionis unsure.gif , bet vaikui sudaryti tinkamas salygas reikėtų. Ne kiekvienas nešildomoje bažnyčioje sušąla (žinau iš patirties), bet ne visų ta sveikata vienodai stipri ir vargu ar duoda kaži kokios naudos, jei vaikas visą tą buvimo laiką galvoja kaip jam šąla rankos ar kojos.
Aš tokioje situacijoje matyt bandyčiau pasitikėti tėvais ir leisčiau sau ramiai lankytis Mišiose kokioje kitoje šildomoje bažnyčioje. Pasitikėjimas kartais turbūt padaro didesnius stebuklus, nei kontrolė kiekviename žingsny...Na ne šiaip sau ji ir kartais tikrai reikalinga, bet mokytis pasitikėt žmogum (pvz.vaiko mama ar tėčiu) nė kiek ne mažiau svarbu.
Čia šiaip..atsidūsėjimas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 13 lapkričio 2005 - 22:48
Viska perskaiciau ir nusprendziau,kad mano dukrai irgi nereikia tos pirmos komunijos. g.gif Kaip kazkuri rase,bus pasaukimas gales sau eiti,o dabar nea schmoll.gif tikrai jokiu budu neleisiu
Atsakyti
maniske lanko kiekviena sekmadieni, bet i mishias leidziu nevisada, nes kunigas labai jau netsizvekgia i tai, kad ateina mazi vaikai, kuriems ir taip tos maldos svetimos ir neprieinamos, o kai dar ju pateikimas vyksta taip sausai, dievo zodis net mano sirdies nepsiekia per myshias. o pamokeles jai labai patinka. lankomes visu sv. baznycioje. cool.gif
Atsakyti
truputį keista klausytis kaip mamos guodžiasi, kad vaikai turi kiekvieną sekmadienį lankytis šv.mišiose....
man tai kažkaip savaime suprantama, kad turi, nes tai sudėtinė katalikiškos praktikos dalis....kaip ir išpažintis, kaip ir komunijos priėmimas, kaip ir kai kurių švenčių paminėjimas...kartais visai nesinori ir praleidi ir nusimuilini, bet žinai, kad nusimuilini....

keliai nuo klūpėjimo paskausta ir suaugusiam, jei mama būtų šalia, vaikas turėtų kam pasiguosti, tada tikrai būtų leista jam ir atsisės ir t.t.katechetė visų neapsšokinės ir nespės sužiūrėti, kam bloga, kam keliai įskaudo....

kita vertus tie vaikai iškenčia ir didesnius dalykus-ir traumas treniruotėse, ir peršalimus po dūkimo kieme...bet man atrodo, kad patys tėvai dažnai su savo neigiamu nusistatymu bažnyčios atžvilgiu atbaido kai kada vaikus...

Karbyne kaip supratau turi draugę katechetę, noriu paklausti-ar tas kalėdaitis, kurį dalinamės per kūčias yra tas pats kaip ir komunija?ar gali žmogus ne katalikas jį priimti?
Atsakyti
Manęs irgi laukia rūpestėlis, nes krikšto dukra eis prie pirmos komunijos. Kryželį mes dovanojome per krikštynas, tai reiks pasukti galvą ką atminimui padovanoti. Kai išgirdau apie pirmą komuniją, tai iš karto pagalvojau, kad pasirūpinsiu suknele. O dėl žvakės tai man patiko idėja, kad krikštynų žvakė turi būti viso gyvenimo žvakė. Tai reikės pažiūrėti kaip ji atrodo ir jeigu kas galės eiti su ta pačia. Mano dukrų tai per krikštynas buvo tikro vaško, tai kol ėjo prie pirmos komunijos susikraipė, turėjome pirkti naujas.
O krikšto tėvai manau būtinai turėtų dalyvauti vaikui einant prie pirmos komunijos, kaip ir kitais svarbiais krikšto vaiko gyvenimo momentais.
Atsakyti
maniskes pradejo mokytis katedroje. sestadieni lankom pamokeles, sekmadieni misias. mokysis sauso-birzelio menesiais.
Atsakyti