Įkraunama...
Įkraunama...

DISK raidos testavimo metodika

QUOTE(praniuke @ 2010 02 10, 20:56)
Nemanau, kad mano nuomone yra kategoriska, nes tikrai zinau, kad sios metodikos lietuvisku normu su reprezentacine imtimi niekas nesudarinejo. Tai, kad buvo atlikti kazkokie tyrimai, kad testa galima isigyti Lietuvoje, kad vyksta mokymai deja nereiskia, kad testas yra patikimas. Jus kaip psichologe turbut zinote, kad testo patikimumas nusakomas kitokiais matais nei galejimas isigyti ar vykstantys mokymai. O Lietuvoje deja dar daug ka galima isigyti...

Pukpuk, klausiate, kodel sis testas taikomas Lietuvoje? Daug tam priezasciu, tarp kuriu yra ir tai, kad psichologai Lietuvoje neturi kuom daugiau ivertinti mazu vaiku raida, o dalis psichologu paprasciausiai nelabai ir kreipia demesio i instrumento tinkamuma. Klausiate, ar lt specialistai nesugeba sukurti? Sugebeti sugeba ir ta daro (pvz., Lietuvoje yra adaptuotas WISC testas vyresniu vaiku intelektiniams gebejimams tirti, yra ir daugiau sutvarkytu testu) , taciau testo tvarkymas yra ilgas procesas, daug tyrimu reikalaujantis darbas, kuris deja musu valstybes nera finansuojamas ir... labai gaila, bet ne visu psichologu suprantamas kaip reikalingas...

Kodel isvis apie tai pradejau rasyti? todel, kad jei isties norima suzinoti tikraja vaiko situacija, vertinimas netinkamu  testu jos deja bet neatskleis (vel - analogija su sugedusiu, "grybaujanciu" termometru).  Dar daugiau, noriu kad tevai zinotu, kad vertinima netinkamu testu galima uzgincyti. Isties turiu slapta vilti, kad galbut butent tevu reiskiamas nepasitenkinimas atkreips valstybes demesi ir privers pacius psichologus deti visas pastangas, kad ju taikomi instrumentai butu tinkamai sutvarkyti.

Aciu labai uz issamu paaiskinima.
Dabar nebezinau kaip man elgtis.
Mano vaikui yra raidos sutrikimu, lavinu ji kaip galedama, daro pazanga, noreciau nustatyti kurios srytis reikalauja daugiau demesio, kaip man tai padaryti?
Jau buvau pasiryzusi moketi pinigus Namu darzelio psichologams, kad pasistengtu ir tinkamai pritaikytu metodika, bet jei testavimas neobjektyvus nebezinau kaip elgtis.
Visa interneta apknysau ieskodama kazkokiu raidos normu, nieko nerandu.
Ka jus patartumete daryti?

Siaip, RC specialistu kompetencija as neabejoju, man tiesiog konkretus psichologas nepatiko, jis neieskojo kontakto su vaiku, neatsizvelge i temperamento ypatybes, elgesi kategoriskai. Gal man vertetu kreiptis i kita specialista, gal net privaciai? Bet is RC?

unsure.gif
Atsakyti
Mano vaikui buvo atliktas šis testas... vis tik labai neobjektyvu...nors prastesni rezultatai ir nuvilia, bet gal nereikia jų bijoti, o tiesiog ŽINOTI , kad mano vaikas gabesnis, nei rodo šie testai ir bandyti jam padėti ... nu negali tinkamai įvertinti kišdamas žaislą penkių mėn kūdikiui, tikėdamasis, kad jis tuoj jį čiups(namie ima, laiko, kiša į burną) ir prilyginti jo raidą (smulkiosios motorikos) 1 mėnesiui. Manau, kads tie testai objektyvūs būtų, jei jie atliekmi būtų per kelis kartus, psichologui pabendravus , pažinus geriau vaiką...
Atsakyti
QUOTE(doremifasolasi @ 2010 02 17, 21:41)
Mano vaikui buvo atliktas šis testas... vis tik labai neobjektyvu...nors prastesni rezultatai ir nuvilia, bet gal nereikia jų bijoti, o tiesiog ŽINOTI , kad mano vaikas gabesnis, nei rodo šie testai ir bandyti jam padėti ... nu negali tinkamai įvertinti kišdamas žaislą penkių mėn kūdikiui, tikėdamasis, kad jis tuoj jį čiups(namie ima, laiko, kiša į burną) ir prilyginti jo raidą (smulkiosios motorikos) 1 mėnesiui. Manau, kads tie testai objektyvūs būtų, jei jie atliekmi būtų per kelis kartus, psichologui pabendravus , pažinus geriau vaiką...


Va, viskas mums taip ir buvo atleikama - pabendravus, susidraugavus. Atlikom per tris kartus. Specialiste pasitaike labai lanksti, atsizvelge i tai, ka vaikas gali padaryt, bet nenori, spyriuojasi... labai vertingu patarimu dave... siaip siltas zmogus... VRC beje


Gal tas DISC ir nera tobulai tikslus, bet yra kaip yra, ir tenka pripazint, kad Lietuvoje - tai metodika, geriau sutvarkyta uz daugeli kitu (ypac jei apie suaugusius kalbesime). Manau pukpuk drasiai gali vertintis, tik nepriimk uz gryna tiesa... kokiu 5 menesiu atsilikimas gali reikst kiek daugiau ar maziau,ir tikrai tai nebus didelis netikslumas, ir vis vien paaiskes jusu stipresnes ir silpnesnes puses.

O 6 metuku atliksit WISC-III ir gausit viska tiksliai.
Atsakyti
Visa, ka anksciau rasiau apie DISC testo tinkamuma vaiku raidos ivertinimui daugiau siejasi su specialistu bandymu ivardinti, kurioje srityje vaikas atsilieka, kurioje yra toks pats ar net pranasesnis uz bendraamzius. Pasikartosiu, bet DISC metodika to padaryti negali, nes, kiek zinau, vertinimo metu naudojamos 1998 m. Kanados vaiku normos. Jei klystu – specialistai mane pataisykite ax.gif . Mokslineje literaturoje yra nemazai straipsniu, nurodanciu, kad pvz., savarankiskumo igudziai (tarkim, susitvarkymas tualete) skirtingose kulturose igyjami kiek skirtingu laiku. Juk turbut neabejosime, kad atsiradus pampersams, tualeto igudziu mokymasis vyksta kiek veliau.
Ar vertinimas sia metodika yra visiskai beprasmiskas? g.gif Atsakyciau “ne, nera visiskai beprasmiskas”, taciau tik tuomet, kai ispildomos dvi salygos: 1) taikantis testa specialistas suvokia testo trukumus (DISC neleidzia ivardinti Lietuvoje auganti vaika, kaip atsiliekanti ar pralenkianti savo kulturos bendraamzius) ir 2) taikydamas testa specialistas laikosi metodikoje ivardintu reikalavimu (lietuviskame testo vadove nurodyta, kad nesant galimybei vertinima atlikti namuose, butina leisti vaikui apsiprasti su nauja aplinka, susidraugauti su tyreju (tam siuloma skirti viena-du 30-40 minuciu trukmes uzsiemimus).
Pukpuk, ka daryciau Jusu vietoje, jei tikslas yra butent lavinti vaiko igudzius (o ne sausa diagnoze)? Jei neabejociau vertinima atlikusio specialisto gebejimu uzmegzti kontakta su vaiku, remciausi atlikto vertinimo rezultatais, tik prasyciau specialisto tiksliai ivardinti kiekvienos vertinamos srities igudzius, kuriuos mano vaikas jau turi ir ivardinti artimiausius, kuriuos reiketu lavinti (butu gerai, kad dar ir nurodytu kaip smile.gif ). Kadangi vistiek norisi tureti atskaitos taska (atsilieka vaikas ar ne nuo bendraamziu) – turbut pasitikeciau sio testo smulkiosios ir stambiosios motorikos vertinimais, nes manau, kad sie dalykai kiek maziau priklauso nuo kulturiniu dalyku, nepasitikeciau savarankiskumo, kalbos ivertinimu. Kitas sriciu ivertinimus vertinciau atsargiai. Sioje vietoje pritariu Atlantidos siulymui nepriimti visko uz gryna tiesa 4u.gif
Jei kalbama apie vaiko igudziu lavinima, butu galima pamineti PORTAGE ankstyvojo ugdymo programa. Si programa sukurta sutrikusios raidos vaikams. Vel gi, nesiulau jos naudoti tiksliam nustatymui, kiek vaikas atsilieka ar lenkia savo bendraamzius. Taciau PORTAGE privalumas lyginant su DISC testu yra tas, kad joje yra smulkiau aprasyti kiekvienos srities igudziai, o tas yra naudinga ruosiant ugdymo programa konkreciam vaikui. Kaune su sia metodika dirba J. Pipko (Kauno PPT), berods buvo (o gal ir yra, nezinau) vykdomi mokymai tevams, kaip dirbti pagal ja. Kas galetu vertinti su sia metodika Vilniuje, nezinau.
Zodziu, ideja butu ta, kad jei norima lavinti vaiko igudzius – ne tiek yra svarbu pasakyti, atsilieka ar ne, kiek atsilieka, BET svarbu ivardinti turimus siai dienai igudzius ir zinoti konkrecius igudzius, kurie toliau turetu buti vystomi. Ta galima padaryti ir su DISC, ir su PORTAGE, svarbu susirasti tinkama specialista, kuris neapsiribos atsilikimo vienoje ar kitoje srityje konstatavimu. Tad jei nutartumete pakartotinai ivertinti vaiko raida DISC metodika, pasiteiraukite, ar Jums gales suteikti informacija, apie konkrecius turimus ir lavinimo reikalaujancius igudzius. 4u.gif
Atsiprasau uz toki daug vietos uzimanti atsakyma.
Atsakyti
Temos autorei- dar Disc galite pasidaryti ir Kauno VRC, bet manau rezultatai bus panašūs. O kam Jums reikalingas šitas Disc tyrimas- mano nuomone jis reikalingas tik tvarkantis neįgalumą. Disc ir vėliau Barteliu remiasi duodami neįgalumą.
Jei tik dėl savęs - geriausias lyginimas su šalia esančiais sveikais vaikais. Tai ir būtų neformalios, nestandartizuotos lietuviškos normos- jei dauguma bendraaamžių dėlioja puzles, spalvoja neišeidami iš kontūrų, šoka, dainuoja, kalba ir pan., o jūsiškis ne- taip ir žinosite kurioje srityje atsilieka.
Beje, dėl VRC tyimo Disc. Mes esame buvę ištyrimui, tai šitas visada būna: ateini duoda užduotis- padaro nepadaro. Jei lankomės VRC stacionariai, ambulatoriškai, gauname tik vieną Disc įvertinimą- neaišku kokį ar pradinį (prieš lavinimą) ar po visų- mano nuomonę gauname tokį, plius minus apibendrintą. Jie negali parašyti, kad tiek laiko praleidę VRC jokios pažangos nepadarėm. O tokio varianto tik ištyrimo, kad per kelis kartus susibendrautų ir ištirtų normaliai- nebuvo ir negirdėjau , kad būtų. Yra gi skirtos valandos. Juolab, pats tyrimas remiasi daugiau mamos žodžiais, o ne pačiu tyrimu, darbu su vaiku.

Praniuke, Jūsų noriu paklausti gal žinosite, kokię nuomonę ir informaciją turite apie Bartelio tyrimą nuo 5 metų? Ir kas jį turėtų atlikti. Beje, Disc iki kelių metų turėtų atlikinėti? VRC vaikus ima, tiria tik ikimokyklinius berods- darau prielaidą pagal dabartinę vaiko būklę, kad 7 metų jo protelis bus kaip 3-4. Kas ir kaip, pagal ką jo raidą tirs toliau?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo 4xmama: 22 vasario 2010 - 13:04
Aciu Praniuke, uz issamu informatyvu atsakyma.

Idedu nuoroda i vokieciu psichologo E.Kiphardo knyga "Kaip vystosi jusu vaikas" (nuo 0 iki 4 metu). (rusu k.)
Ten yra labai nebloga testavimo sistema aprasyta ir instruktazas kaip atlikti testavima, kaip vertinti vienoki ar itoki vaiko elgesi. Labai nebloga knyga. Man patiko. Rekomenduoju.
http://depositfiles....files/ufxwhnzyc
Gal kam pravers.
Atsakyti
Ačiū, pukpuk, pratestavau savąjį mažiuką- panašiai atitinka.
Atsakyti
Sveiki,

na, ir maniski tiria DISC metodika. Dar nebaige. Nesu specialiste, bet atrodo ne kas. Uzduotys ir pliusai minusai uz jas... nespejo mano vaikis surinkt ant stalo ispiltu sagu per 30 sek - minusas uz smulkiaja motorika... ir tt... O gal jis tiesiog nenorejo tuo momentu ju rinkt ? O mano vaikas yra labai drasus ir bendraujantis, tai tik speliot galima, kiek neobjektyvus rezultatai butu letesniu, uzdaresniu vaiku... Manau, kad is tiesu vaiko bukle galima ivertint tik ilgai ji stebint kuo naturalesnej aplinkoj - jei ne namie, tai bent jau stacionare. Suprantu, kad reikia kazkuo remtis - metodikos visur ir visada turi buti. Ir kad viskas remiasi pavieniais entuziastais - juk tas nesertifikuotasis DISC tera senstelejes kanadieciu perdirbinys, bet ir ta kazkas turejo isverst, pritaikyt, etc. Bet labai juo tiketi ir nervintis del rezultatu manau neverta. Aciu praniukei uz issamius komentarus.


Zodziu, labai pritariu 4xmamai - tenka lyginti su bendraamziais ir tai ko gero yra tiksliausias is netiksliu vertinimu... Ir dar svarbiau - truputi rezervuotai i tai ziureti, nes vaikai vis tik labai nevienodi.

Temos autores norejau paklausti, kaip sekesi su pakartotiniu vertinimu ?
Atsakyti
QUOTE(Psichologe @ 2010 02 01, 18:08)
negirdejau, kad privaciai atliktu, nes pacia metodika nusipirkti labai brangu. Bet tyrimo kokybe bus vienoda kad ir kur ja atliktumete, nes metodika yra grieztai standartizuota.
Valstybineje istaigoje liks irasas apie tyrimo rezultata, bet tokiame ankstyvame amziuje  (Disk metodika skirta vaiku  iki penkiu metu amziaus tyrimui) taip greit vaikas keiciasi, kad 'irasai korteleje" nieko neitakoja.


DISC metodika nera standartizuota, VRC tikrai turi dideli idirbi, taciau pagal reikalavimus metodika nera sutvarkyta, nebuvo renkama reprezentatyvi (atstovaujanti visus Lietuvos vaikus) imtis, nepaskaiciuotos Lietuviskos normos, taigi neaisku su kokiais rezultatais yra lyginima. Bet kitos ankstyvosios raidos ivertinimo metodikos nera, nes kaip ir minejo, tiek pacios metodikos, tiek ju standartizavimo proceduros yra labai brangios.
Atsakyti
QUOTE(pukpuk @ 2010 02 25, 10:23)
Idedu nuoroda i vokieciu psichologo E.Kiphardo knyga "Kaip vystosi jusu vaikas" (nuo 0 iki 4 metu). (rusu k.)
Ten yra labai nebloga testavimo sistema aprasyta ir instruktazas kaip atlikti testavima, kaip vertinti vienoki ar itoki vaiko elgesi. Labai nebloga knyga. Man patiko. Rekomenduoju.
http://depositfiles....files/ufxwhnzyc
Gal kam pravers.

sveiki,
gaila, kad nebera verysad.gif
as irgi esu giliuosi apmastymuose, nes pasake, kad teks atlikti si testa
bet vaikas labai priestaraus tam, ka reikes, o ne nores, atlikti
doh.gif
gal turit kita linka?
Atsakyti
sveikos 4u.gif ,paskaiciau Jusu visus pasisakymus ,ir man kila tokios mitys,sakykite prasau,kada jau reiktu susirupinti tais testais,kaip suprasti,kad vaikui to reikia,(pozymiai) ir ar tai gali buti susija su ypac judriu vaiku(hiper judriu).
Atsakyti
nuoroda į metodikų palyginimą, DISKas 13-14 puslapis.

http://www.eric.ed.g...FS/ED437171.pdf

taigi, praniukė daug minėjo, kad lietuvoj nestandartizuota, bet atrodo ji mažai kur standartizuota, kaip ir daugelis kitų panašių metodikų, iš tikro net usa kanados standartizavimui naudotos gan mažos imtys, taigi, man rodso čia daugiausia priklauso nuo specialisto, kuris atlieka ją, įdirbio, kaip tiksliai įvertins...

ir pilnai pritariu, kad su mažai vaiakis jos negaliam visos atlikt per vieną pasimatymą su psichologu, reikia kontakto, ir bent kartą dar pasimatyt, vien dėl to kad, visiems būna nenuotaika, ar blogų dienų, ir tiesog nenorim rinkt sagų gal , kip kažkuri minėjo rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fedes: 29 gruodžio 2011 - 23:45