QUOTE(eglejk @ 2010 03 19, 22:19)
gal galetum placiau papasakoti kaip su juo reikia dirbti ir kas tas dekorgelis?
man atrodo meian receptas,o gal ir klistu,nzn...
Naminis receptas 1. Imam cukraus apie 1 + 1/4 puodelio ir vandens apie 1/3 puodelio, viska paverdam, kol cukrus galutinai istirps ir nebeliks kristalu. Nukeliam nuo ugnies (sirupo nekaramelizuojam!)
2. 2 valg. saukstus zelatinos (jei silpna, deti saukstus su kaupiuku) isleidziam 2-juose saukstuose salto vandens (geriausia butu tokiame inde, kaip kad buna kavai virt ant dujines tokie skirti). Paliekam 5 min. brinkti.
3. Pakaitinam inda, kol zelatina istirpsta ir mase tampa vientisa (neuzverdam!!).
4. Nenuemus nuo ugnies, supilam i zelatina cukraus sirupa ir gerai viska ismaisom.
5. Nukeliam nuo ugnies, atvesinam.
6. Naudojam Jos pagalba galima suteikti blizgius akcentus papuosimams (naudojant nedazyta), arba dazyti ja (geriausia "gel paste" konsistencijos dazais, bet galima ir milteliais) ir tada suteikti spalvotus akcentus.
Sios zeles likuti galima laikyti saldytuve ir prireikus pakartotinai panaudoti veliau. Stovi bent pora menesiu drasiai.
Dar viena gudrybe Sitaip paruostos zeles galima ideti i sviestini krema, kuriuo ruosiates puosti torta (nedideliu santykiu, na, mazdaug koki arbatini sauksteli zeles i 200 ml kremo). Jusu kremas taps daug paklusnesnis puosiant, ir daug patvariau laikys forma pastovejes (beje, lyg ir uzmaciau, kad kazkas anksciau cia skundesi sviestinio kremo patvarumu? Tad stai, dekit i vidu zeles ). Sviestiniu kremu tada bus galima ir "mandresnes" figuras raityti (visi smaili krastai liks stoveti kaip kareivukai tarnyboje), ir plona srovele piesti, raides rasyti ir t.t.
Siaip butent sita recepta surasiau tada, kai ejo kalba apie kuo paprastesniu produktu naudojima. Tada rasiau ir apie mase su cukraus sirupu, ir apie sita zeliuka. Taciau siaip dazniausiai naudoju dekorgeli ne su cukrumi, o su gliukozes milteliais -- ir paruosimas paprastesnis, nereikia tiek "terliotis", ir stovi geriau (cukrus labiau linkes kristalizuotis). Receptas siuo atveju toks:
1 v.s. zelatinos uzpilam 2 v.s. salto vandens; leidziam isbrinkti.
Apie 250 ml gliukozes milteliu uzpilam 1/3 stikl. vandens, uzvirinam ir trumpai paverdam (nelaukiam nei kol prades letai kunkuliuoti, nei tirsteti -- sirupas turi likti sviesus ir poskystis).
Sirupa uzpilam ant isbrinkusios zelatinos, atausinam iki kambario t-ros (letai maisant arba plakant).
Kiekis gausis nedidelis, o gautas produktas po atvesinimo turi buti laikomas saldytuve. TIKRAI stoves nepakitusi bent kokias 2 dienas, o po to jau ziurekit -- buna, po poros dienu pradeda atsiradineti viduje tokios baltos "snaiges" - reiskia, gliukoze ima kristalizuotis. Galima naudoti, jei pries tai pasildysite mikrobangeje ir viska gerai ismaisysite. Bet jei visa mase taps balta -- susicukravo, negerai.
Tiek i cukraus, tiek i gliukozes sirupa galima iberti siek tiek citrinos rugsteles stabilizavimui.
A, dar: jei norite tinginio recepto, visada galima i 1 stikl dirbtinio medaus ismaisyti 1 vs islydytos zelatinos ir naudoti tai kaip dekorgeli. Efektas bus labai panasus, tik spalva daug tamsesne...