QUOTE(brunete @ 2005 03 25, 08:50)
Musu sklypas ant kalniuko, tai manau, kad gruntiniu vandenu nesieksime.
Na čia aš nežinau, nei kaip ten tie sluoksniai tiksliai vadinasi, nei kurioje vietoje jie randasi. Tačiau kalniukas gali ir negelbėti. Pas mano tėtį ūkyje ant tokio nemažo kalniuko yra natūralus šaltinis - na tokia vietelė, kuri nuolat drėgna, o pakasus duobutę renkasi vanduo. Sužinoti galima tik atlikus tyrimus arba išsikasus duobę. Išsikasi norimo rūsio gylio duobę ir žiūri, ar vanduo iš apačios sunkiasi. Ir dar, tų vandenų aukštis svyruoja priklausomai nuo oro sąlygų.
Kaip jau sakiau, jei tie vandenys aukštai, tai nėra kažkokia tragedija. Bet tokiu atveju reikalingas geras žiedinis drenažas. O darant žiedinį drenažą reikia pravalymo šulinukų, skaldos ir žvyro užpylimui, geotekstilės apsaugojimui nuo laidaus grunto užteršimo, reikia padaryti surinkto vandens nuvedimo liniją iš surinkimo šulinio, kurios gylis yra kokia 30 cm truputį žemiau nei rūsio dugnas. Kai viskas susideda, gaunasi brangu.
Jei drenažas bus padarytas nekokybiškai ir iš gilumos besisunkiantis vanduo nebus nuvedamas, jis vis tiek ras kad ir menkiausius nesandarumus rūsio hidroizoliacijoje ir tada rūsio sienos po truputį drėgs. O tai yra labai nesveika namui.
Aš ne tai, kad atkalbinėju. Tik noriu pasakyti, kad rūsio kaina gali labai išaugti, jei sklypas nėra palankus jam daryti. Yra netgi tokių vietų, kur rūsio tikrai geriau nedaryti iš viso, nes tai bus amžina bėda.
Tiesa - pats paprasčiausias būdas patikrinti, kai šalia yra senos statybos namų su rūsiais. Pašnekėk su šeimininkais ir užeik į svečius pavasario polydžio metu (kaip tik dabar). Tada geriausiai išlenda visos rūsių bėdos. Prieš 10-15 metų statant rūsių hidroizoliacijai naudojo smalą ir ruberoidą, drenažą darydavo be praplovimo šulinukų, geotekstilės praktiškai nenaudojo, tik molinių vamzdelių sujungimams apsukti. Žodžiu, jei tokios technologijos laiko iki šiol ir neatsirado problemų, tai vieta rūsiui tinkama. O jei yra kažkokių problemų, tada reikia žiūrėti, kas ten negerai, ir kiek kainuos išvengti tokių bėdų.
Gerų statybų