Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuviškų vestuvių papročiai ir apeigos

QUOTE(Skinte @ 2013 01 20, 17:12)
Tikrai vestuvėse nenoriu: nelietuviška bet paskutiniu metu LABAI paplitusi Lietuvoje - tėvo vedimo prie altoriaus (koks dar tėvas, jei metai laiko kartu gyvenam, kartu nusprendžiam tuoktis, kartu viską darom ir atveda tėtis? Kad ir kaip jį gerbiu, bet nejuokinkim pasaulio). Grįžus jokių vystymų vaikų, jokių užstalių ir JOKIŲ piršlių ir bajerių apie antrus galus. Kaip man baisu, kai pati gražiausia šventė sukasi vien apie antrą galą. Sūris irgi ant stalo prie alaus nemaišo, bet "Lovos patikrinimo aktas"  doh.gif Visi suaugę žmonės mylisi, negi tai būtina akcentuoti per vestuves?
Noriu gražios šventės su linksma muzika, žaidimais (tik jau ne tokio stiliaus kur pripūstus balionus reikia susprogdinti su tam tikra vieta), artimiausiais žmonėmis, tėvais, seneliais, draugais...
Tai kai perskaičiau viską, galvoju, kad nieko nenoriu kaip būna tradicinėse lietuviškose vestuvėse biggrin.gif
Ai, pirmas vestuvių šokis tikrai bus  smile.gif

Labai pritariu drinks_cheers.gif pas mus taip pat nebus tu vedimu prie altoriau as ten savu noru einu, o ne kazkieno vedina doh.gif del tu vystymu tai man cia irgi nesamone, tai mums sake vedejas zaidimo forma sutikima padarys ir viskas, o kas del antro galo tai vat sito ir as griztai nenoriu schmoll.gif tai musu svente ir noriu kad ji butu jauki, o ne mastant kaip cia issisukt nuo kvailu pasakymu apie tas nesamones doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Hedra:) @ 2013 01 19, 20:30)
Sveikos būsimos nuotakos... bigsmile.gif norėjau paklausti kokių tradicijų laikysitės, o kokių nenorite savo vestuvėse.ASmeniškai aš beveik nenoriu jokių, išskyrus tėvai, kad sutiktų grįžtant su duona , vandeniu ir druska, taip pat simbolinio šeimos židinio perdavimas....viskas!  Tikrai nenoriu rūtų vainiko, sūrio kitą dieną, grįžus lėlę vynioti, vyrui kad tektų malkas skaldyti, ar kad stalą reikėtų išsipirkti grįžus is po ceremonijos g.gif o kaip jus g.gif

Aš taip pat noriu tėvų pasitikimo su duona, druska ir vandeniu. Labai graži šios tradicijos reikšmė smile.gif Taip pat bus perduodamas šeimos židinys, ir jį paimsime mielu noru, nes abiejų tėvai ir po tiek daug metų vis dar kartu, laimingoje santuokoje.
Ir tikriausiai viskas smile.gif
Rūtų vainikėliu nejuokinsiu smile.gif kitą rytą jokių sūrių nebus smile.gif
O tiesą pasakius lėlių vyniojimai ir malkų skaldymai nėra grynai lietuviškas paprotys ax.gif Jis pas mus įsigalėjo tik sovietmečiu, atėjęs iš kitos - slavų kultūros. Tokių papročių ir nereikia.
Tiesą pasakius nenoriu jokių kaulinimo žaidimų: nei jokių stalo užsėdimų, nei išsipirkimų atvažiuojant mašina (na kai nuleidžiama virvė, ir kad ją pakeltų, turi duoti saldainių, gėrimų), tiesą pasakius labai tikiuosi ir aplink bažnyčią nesutikti vaikų kaulijančių saldainių, nes tokių net nesiruošiu pirkti išdalinimam blush2.gif
Papildyta:
QUOTE(Jovita* @ 2013 01 20, 15:24)
Va ir man tokios situacijos atrodo keistos, geriausia tuomet atsisakyti tam tikros tradicijos, nes nei šiaip nei taip atrodo  smile.gif viskas turi turėti prasmę smile.gif

Būtent drinks_cheers.gif
Papildyta:
QUOTE(Astii @ 2013 01 20, 20:00)
O mums kunigas iskart pasake, kad jokiu tevo vedimo prie altoriaus net buti negali. Sita tradicija atejusi is vergoves laiku, kai nuotaka budavo parduodama uz pinigus ar del kitu priezasciu ir tam, kad ji nepabegtu, ja iki altoriaus atvesdavo tevas (kartais net prisirises ja prie saves). Taip kad mes net nesvarstem, nusprendem ateiti patys smile.gif

Aš labai myliu savo tėtį, ir žinau,kad jis gal ir norėtų vesti mane prie altoriaus, na bet kai žinoma tokia šios tradicijos kilmė... Nesinori smile.gif Žinoma, tradicijos kinta, pritaikomos šių dienų aktualijoms, bet vis vien, pabandysiu tėčiui gražiai pateikti, kad prie altoriaus eisime su MB.
Esu mačiusi simboliškai gražų atvedimą prie altoriaus, kaip traktavimą, kad iki šio gyvenimo etapo padėjo ateiti tėvai, tai jie ir veda prie altoriaus. Tiek jaunoji tiek jaunikis eina prie altoriaus įsikibę abiems tėvams į parankes smile.gif
O mudu eisime dviese smile.gif Abu apsisprendėme tuoktis, bažnyčioje priimti santuokos sakramentą, tai ir eisime jo priimti abu susikibę rankomis smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Tendre @ 2013 01 21, 13:48)
Aš labai myliu savo tėtį, ir žinau,kad jis gal ir norėtų vesti mane prie altoriaus, na bet kai žinoma tokia šios tradicijos kilmė... Nesinori smile.gif Žinoma, tradicijos kinta, pritaikomos šių dienų aktualijoms, bet vis vien, pabandysiu tėčiui gražiai pateikti, kad prie altoriaus eisime su MB.
Esu mačiusi simboliškai gražų atvedimą prie altoriaus, kaip traktavimą, kad iki šio gyvenimo etapo padėjo ateiti tėvai, tai jie ir veda prie altoriaus. Tiek jaunoji tiek jaunikis eina prie altoriaus įsikibę abiems tėvams į parankes smile.gif
O mudu eisime dviese smile.gif Abu apsisprendėme tuoktis, bažnyčioje priimti santuokos sakramentą, tai ir eisime jo priimti abu susikibę rankomis  smile.gif

man irgi del sio dalyko kyla abejoniu....taip grazu, bet pasikapscius reiksme tai jo...kyla priesiski jausmai...bet istikruju jauciu net daug kas nezino, tiesiog kopijuoja is filmu ir viskas smile.gif
Atsakyti
Norėčiau paklausti kas išsipirkinėja stalą jeigu jis būna užsėstas? Liudininkai ar jaunieji? Nes liudininkai nesifotografuos mumis, tai jeigu jiems reikėtų išsipirkinėti reikia užsėdimo nebus smile.gif)) Šiaip tai ir nenorim, bet jeigu...Kaip ir su kuo reikia išsipirkti? Ačiū
Atsakyti
QUOTE(naintyna @ 2013 02 01, 18:24)
Norėčiau paklausti kas išsipirkinėja stalą jeigu jis būna užsėstas? Liudininkai ar jaunieji? Nes liudininkai nesifotografuos mumis, tai jeigu jiems reikėtų išsipirkinėti reikia užsėdimo nebus smile.gif)) Šiaip tai ir nenorim, bet jeigu...Kaip ir su kuo reikia išsipirkti? Ačiū

Kiek esu buvusi vestuviu,tai jaunieji nieko neissipirkineja,uz juos viska daro pirsliai. Bet jeigu pirsliu nera,tik liudininkai,tai gal reiketu taip sustyguoti vestuviu scenariju,kad tokiu dalyku tiesiog nebutu. Paprastai,kai i sventes vieta atvyksta jaunieji su svita,o stalas uzsestas netikru vestuvininku,tai issipirkineja pirsliai ir pulkas,kiekviena pora atskirai. O issiperka svocia tortu,ar pyragu,pirslys degtine, pamerges saldainiais ir pabroliai gerimais. Bent dzukijoj taip,kaip kitur nezinau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo festina lente: 02 vasario 2013 - 00:00
QUOTE(festina lente @ 2013 02 01, 23:58)
Kiek esu buvusi vestuviu,tai jaunieji nieko neissipirkineja,uz juos viska daro pirsliai. Bet jeigu pirsliu nera,tik liudininkai,tai gal reiketu taip sustyguoti vestuviu scenariju,kad tokiu dalyku tiesiog nebutu. Paprastai,kai i sventes vieta atvyksta jaunieji su svita,o stalas uzsestas netikru vestuvininku,tai issipirkineja pirsliai ir pulkas,kiekviena pora atskirai. O issiperka svocia tortu,ar pyragu,pirslys degtine, pamerges saldainiais ir pabroliai gerimais. Bent dzukijoj taip,kaip kitur nezinau.

Visur taip išsipirkinėja.. smile.gif

Naintyna, jei nenorit, gražiai užsiminkit apie tai dalindama pakvietimus, na kad tarsi iš kalbos išeitų, kad tai nebus vestuvės su lėlių vystymais, malkų kapojimu, piršlio korimu ar stalų išpirkinėjimu smile.gif Manau supratingi artimieji, draugai tikrai turėtų tai suprasti. O jei ir bus norinčių paskubomis suorganizuoti tą stalo išpirkimą, šventės vietoje draugai gali pasakyti, kad jaunieji nenori to, ir manau bus ramu šioj srity.. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(naintyna @ 2013 02 01, 19:24)

liudininkai arba pirsliai...bet kai tas ispirkinejimas vyksta tai kas nori tas isiterpia biggrin.gif
Atsakyti