
Dėl Borodino duonelės tai ji kaip irbočių bei kitos duonelės su ruginiais miltais reikalauja palikti pakilimui... kol to nepadarydavau tol nesigaudavo... tiesa dar bent jau su mano Boman duonkepe tenka kepti bent pusantros val. po pakildinimo

QUOTE(dju @ 2010 06 07, 12:58)
Aš tai padariau taip: kai užminkė duonkepė tešlą, tai išjungiau programą ir palikau stovėti 4 valandas, tešla išpuro šiek tiek pakilo, tuomet įjungiau kepimo programa 1 val.
Na as irgi buvau palikus pakilti, tik gal ne 4 valandas


QUOTE(egute @ 2010 06 07, 20:13)
Dėl Borodino duonelės tai ji kaip irbočių bei kitos duonelės su ruginiais miltais reikalauja palikti pakilimui... kol to nepadarydavau tol nesigaudavo... tiesa dar bent jau su mano Boman duonkepe tenka kepti bent pusantros val. po pakildinimo 

Na kita karta bandysiu palikt ilgesniam laikui

QUOTE(zebenkstiejka @ 2010 06 07, 17:02)
Esu visai naujokė duonos kepime, turiu duonkepę "moulinex xxl", iš anytos gavau ruginio raugo, dabar rauginu
turiu receptų knygutę, kuri buvo pridėta prie duonkepės-visi receptai su mielėm ten.. klausimas- kaip tuos receptus pritaikyti raugui (jei tai aplamai įmanoma). Tarkim tenykštis receptas kurį norėčiau pabandyti, tik su raugu vietoj mielių:
Duona iš kvietinių ir ruginių miltų
Šiltas vanduo 500ml.
druska 2 arb. šaukšt.
kvietiniai miltai 350gr.
ruginiai miltai 350 gr.
sausos mielės 3/4 arb. šaukšt.
Vakar gautą raugo gabaliuką užmaišiau su 1litru šilto vandens ir 300 g. ruginių miltų. kaip suprantu, šiandie į ten reiktų damaišyt dar biski miltų, kildint dar dvi valandas, o tada dalį atsidėti į šaldytuvą o dalį galiu naudoti.
Ar galiu tiesiog šitan receptan dėt 350g. tos suraugintos tešlos, dar biski vandens (kokius 200ml.), 350gr. kvietinių miltų ir jungt duonkepę kad kildytų tešlą 2 valandas ir keptų valandą?... Ar gausis kasnors taip?..
Niekada su raugu nieko nedariau, todėl prašau patarimo 

Duona iš kvietinių ir ruginių miltų
Šiltas vanduo 500ml.
druska 2 arb. šaukšt.
kvietiniai miltai 350gr.
ruginiai miltai 350 gr.
sausos mielės 3/4 arb. šaukšt.
Vakar gautą raugo gabaliuką užmaišiau su 1litru šilto vandens ir 300 g. ruginių miltų. kaip suprantu, šiandie į ten reiktų damaišyt dar biski miltų, kildint dar dvi valandas, o tada dalį atsidėti į šaldytuvą o dalį galiu naudoti.
Ar galiu tiesiog šitan receptan dėt 350g. tos suraugintos tešlos, dar biski vandens (kokius 200ml.), 350gr. kvietinių miltų ir jungt duonkepę kad kildytų tešlą 2 valandas ir keptų valandą?... Ar gausis kasnors taip?..


na iš principo reik mažint vandens ir miltų kiekius priklausomai nuo to, kiek jūsų rauge viso to jau yra yra.
O šiaip aš tai raugą maitinu: kiek g dedu miltų, tiek g ir vandens pilu, bet nežina, gal skystas ir geriau

Į šaldytuvą atsidedu tik prieš maišydama tešlą, kokius 60-80 g raugo (labai kupinas šaukštas arba 2 nepilni)
QUOTE(keistuole @ 2010 06 07, 19:23)
na iš principo reik mažint vandens ir miltų kiekius priklausomai nuo to, kiek jūsų rauge viso to jau yra yra.
O šiaip aš tai raugą maitinu: kiek g dedu miltų, tiek g ir vandens pilu, bet nežina, gal skystas ir geriau
Į šaldytuvą atsidedu tik prieš maišydama tešlą, kokius 60-80 g raugo (labai kupinas šaukštas arba 2 nepilni)
O šiaip aš tai raugą maitinu: kiek g dedu miltų, tiek g ir vandens pilu, bet nežina, gal skystas ir geriau

Į šaldytuvą atsidedu tik prieš maišydama tešlą, kokius 60-80 g raugo (labai kupinas šaukštas arba 2 nepilni)
Didelis ačiū


Aplamai, kaip tas mieles duonkepės receptuose keist raugu.. gal yra kokia paprasta formulė, ar kažkas iš supermamų kepėjėlių jau bandė perdaryti tuos "moulinex" receptus..?

Laba,
Vakar kepiau duonyte pagal receptą, kuris būna brošiūrėlėje prie viso grūdo ruginių miltų įpakavimo, su plikiniu ir natūraliu raugu. Kepiau orkaitėje, labai skani juoda duonytė gavosi
, skonis kaip bočių duonos
Tik reikia formos mažesnės, nes šiek tiek suplota gavosi, bet plutelė paskrudusi, orkaitėj dar labaiu patiko kepti nei duonkepėj
Vakar kepiau duonyte pagal receptą, kuris būna brošiūrėlėje prie viso grūdo ruginių miltų įpakavimo, su plikiniu ir natūraliu raugu. Kepiau orkaitėje, labai skani juoda duonytė gavosi



QUOTE(zebenkstiejka @ 2010 06 08, 02:30)
Didelis ačiū
kiekius tai aišku, įskaičiuosiu. Bet ar užteks dviejų valandų, kad sumaišius ruginį raugą su kvietiniais miltais (jau duonkepėje, užstačus kildinimo ir poto kepimo rėžimą), ten viskas "pakiltų"
Aplamai, kaip tas mieles duonkepės receptuose keist raugu.. gal yra kokia paprasta formulė, ar kažkas iš supermamų kepėjėlių jau bandė perdaryti tuos "moulinex" receptus..?


Aplamai, kaip tas mieles duonkepės receptuose keist raugu.. gal yra kokia paprasta formulė, ar kažkas iš supermamų kepėjėlių jau bandė perdaryti tuos "moulinex" receptus..?

As su raugu kepu taip: savo moulinex'e statau mielines teslos programa (pas mane nr.13, maiso ir kildina, trukme 1val 25 min.), tada isjungiu ir palieku mazdaug dar valandai, kol pakyla. Tada jungiu kepimo programa (nr.14), 750g kepaliuka kepu 50 min. 1kg kepaliuka - 1 val.
Dabar vasara taupau elektra


"Imame raugo, ir pridedame tiek miltų, kad pagal masę raugas sudarytų bent jau 30%, arba daugiau" - turiu issisaugojusi is kazkur, gal pades

Tik nesuprantu kam perdarineti tuos moulinex'o receptus. 1psl. paziurek yra galybe isbandytu, rinkis Terros, nataliuncik.
QUOTE(zebenkstiejka @ 2010 06 08, 02:30)
Didelis ačiū
kiekius tai aišku, įskaičiuosiu. Bet ar užteks dviejų valandų, kad sumaišius ruginį raugą su kvietiniais miltais (jau duonkepėje, užstačus kildinimo ir poto kepimo rėžimą), ten viskas "pakiltų"
Aplamai, kaip tas mieles duonkepės receptuose keist raugu.. gal yra kokia paprasta formulė, ar kažkas iš supermamų kepėjėlių jau bandė perdaryti tuos "moulinex" receptus..?


Aplamai, kaip tas mieles duonkepės receptuose keist raugu.. gal yra kokia paprasta formulė, ar kažkas iš supermamų kepėjėlių jau bandė perdaryti tuos "moulinex" receptus..?

ta formulė kaip ir rašiau, metam lauk mieles, mažinam miltų kiekį ir vandens, atitinkamai tiek, kiek yra rauge. Kiek dėt pačio raugo, priklauso kaip norit, rūgščiau ar mažiau rūgščiau. Aš kilograminei duonai dedu apie 150 g, na max 200, nes nenoriu jokio rūgštumo.
O duonkepėj geriausia kaip jau auksčiau minėjo atskirai užstatinėt programas ir kept tik tada, kai matysit, kad jau pakilo jūsų duonelė. Tos kur yra pilnos programos, gali ir nespėt pakilt.
Pas mane atrodo dabar vienodai šilta visada, o paskutinį kart kai kepiau buvo griežtai susiskaičiavus, kada ką kept (nes ruošiau vyrui į kelionę lauknešėlį) ir aišku duona ėmė ir nepakilo per mano numatytą laiką ir visus mano planus sugriovė

Vistik turbūt pirmas blynas bus prisvilęs.. užmaišiau tešlą, į raugą dadėjus 300g. kvietinių miltų, užstačiau duonkepę ant ilgiausiai tešlą keliančio rėžimo (2val. 40min. kelia poto kepa), ir per pusantros valandos tešla tikrai jau beveik pilnai pakilo, bet tas velnio aparatas ėmė ir pamaišė tešlą
aišku viskas susmuko
išjungiau duonkepę ir tikiuosi kad dar pakils tešla.. ar jau antrąkart nebepakils??



QUOTE(zebenkstiejka @ 2010 06 08, 17:00)
Vistik turbūt pirmas blynas bus prisvilęs.. užmaišiau tešlą, į raugą dadėjus 300g. kvietinių miltų, užstačiau duonkepę ant ilgiausiai tešlą keliančio rėžimo (2val. 40min. kelia poto kepa), ir per pusantros valandos tešla tikrai jau beveik pilnai pakilo, bet tas velnio aparatas ėmė ir pamaišė tešlą
aišku viskas susmuko
išjungiau duonkepę ir tikiuosi kad dar pakils tešla.. ar jau antrąkart nebepakils?? 



viskas tvarkoj, pakils
QUOTE(zebenkstiejka @ 2010 06 08, 17:00)
Vistik turbūt pirmas blynas bus prisvilęs.. užmaišiau tešlą, į raugą dadėjus 300g. kvietinių miltų, užstačiau duonkepę ant ilgiausiai tešlą keliančio rėžimo (2val. 40min. kelia poto kepa), ir per pusantros valandos tešla tikrai jau beveik pilnai pakilo, bet tas velnio aparatas ėmė ir pamaišė tešlą
aišku viskas susmuko
išjungiau duonkepę ir tikiuosi kad dar pakils tešla.. ar jau antrąkart nebepakils?? 



Pakils manau tikrai

QUOTE(dju @ 2010 06 08, 09:08)
Taip taip, pritariu


QUOTE(zebenkstiejka @ 2010 06 08, 17:00)
bet tas velnio aparatas ėmė ir pamaišė tešlą

Todel ir kepam duona uzstatydamos atskiras programas
