QUOTE(Lung @ 2010 05 19, 00:27)
Vadinasi, bus
Tik šitą kepiau orkaitėje (duonkepėje batoną kepu pagal kitą receptą). Gal šiek tiek ir užima laiko, bet, patikėkit, verta
Batonas "Trys kapeikos" (MB taip pavadino
)
I etapas. Iš pradžių padariau "raugą":
1 a.š. sausų mielių
500g kvietinių miltų
350g vandens
2 a.š. druskos
Viską sumaišyti ir gerai išminkyti. Tešla gaunasi šiek tiek lipni. Uždengti plėvele ir palikti 6 val. kambario temp., kol pakils dvigubai. Turi gautis labai puri, pilna oro burbuliukų tešla.
II etapas.
900g raugo (visa jau pakilusi tešla)
1 a.š. sausų mielių
250 g kvietinių miltų
50 g vandens
50 g minkšto sviesto
1,5 a.š. druskos
Vandenyje ištirpinti mieles, sudėti po gabalėlį pakilusią tešlą/raugą ir išmaišyti iki vientisos masės. Pridėti minkštą sviestą, druską ir likusius miltus, vėl gerai išmaišyti. Perdėti gautą tešlą ant stalo (paviršiaus miltais barstyti nereikia - tešla nelimpa) ir minkyti (2-3 min.): sulenkti perpus ir iš visų jėgų prispausti, vėl kartoti. Tada prasideda pagrindinis minkymas, kuriam reikia daug jėgų
T.y. sudėti tešlą pusiau, kočėlu gerai padaužytį (tešlą
), iškočioti. Vėl - sudėti pusiau - padaužyti - iškočioti - sudėti... ir t.t. kokių 15 min., kol tešla tampa labai minkšta ir elastinga. Tokia "egzekucija" reikalinga tam, kad išmušti orą iš tešlos ir iškepęs batonas būtų ne su didelėm skylėm, o smulkiai porėtas. Beje, su "daužymais" puikiai susitvarko vyriškiai (man sūnus vos stalo nesulaužė bedaužydamas
)
Tai va, susukam išvargintą tešlą į kamuoliuką, uždengiam plėvele ir duodam pailsėti 1,5 val. Tada jau formavimas - dalinam tešlą (jei norit įprasto dydžio batono - į 3 dalis, jei nedidukų batoniukų kaip mano nuotraukoj - į 4, o jei norit tikrų trijų kapeikų bandelių - į 10 dalių). Suformuojam, dedam ant kepimo popieriumi išklotos skardos, vėl uždengiam plėvele ir paskutinį kartą kildinam apie 1 val.
Tuo metu įkaitinti orkaitę iki 250C. Jei suformavot ne bandeles, o batonus, padaryti įpjovas (pjauti reikia stengtis vertikaliai žemyn, o ne kampu). Orkaitėje pastatyti indą su verdančiu vandeniu. Batonus 5 min. kepti 250C, vėliau sumažinti temperatūrą iki 225C. Viso kepti apie 20-30 min, priklausomai nuo suformuotų bandelių dydžio.
Romaną parašiau
Stengiausi viską smulkiai aprašyti, kad būtų aiškiau. Nėra sudėtinga, o rezultatas
Būtinai pabandykit ir bus Jums BATONAS



Batonas "Trys kapeikos" (MB taip pavadino

I etapas. Iš pradžių padariau "raugą":
1 a.š. sausų mielių
500g kvietinių miltų
350g vandens
2 a.š. druskos
Viską sumaišyti ir gerai išminkyti. Tešla gaunasi šiek tiek lipni. Uždengti plėvele ir palikti 6 val. kambario temp., kol pakils dvigubai. Turi gautis labai puri, pilna oro burbuliukų tešla.
II etapas.
900g raugo (visa jau pakilusi tešla)
1 a.š. sausų mielių
250 g kvietinių miltų
50 g vandens
50 g minkšto sviesto
1,5 a.š. druskos
Vandenyje ištirpinti mieles, sudėti po gabalėlį pakilusią tešlą/raugą ir išmaišyti iki vientisos masės. Pridėti minkštą sviestą, druską ir likusius miltus, vėl gerai išmaišyti. Perdėti gautą tešlą ant stalo (paviršiaus miltais barstyti nereikia - tešla nelimpa) ir minkyti (2-3 min.): sulenkti perpus ir iš visų jėgų prispausti, vėl kartoti. Tada prasideda pagrindinis minkymas, kuriam reikia daug jėgų



Tai va, susukam išvargintą tešlą į kamuoliuką, uždengiam plėvele ir duodam pailsėti 1,5 val. Tada jau formavimas - dalinam tešlą (jei norit įprasto dydžio batono - į 3 dalis, jei nedidukų batoniukų kaip mano nuotraukoj - į 4, o jei norit tikrų trijų kapeikų bandelių - į 10 dalių). Suformuojam, dedam ant kepimo popieriumi išklotos skardos, vėl uždengiam plėvele ir paskutinį kartą kildinam apie 1 val.
Tuo metu įkaitinti orkaitę iki 250C. Jei suformavot ne bandeles, o batonus, padaryti įpjovas (pjauti reikia stengtis vertikaliai žemyn, o ne kampu). Orkaitėje pastatyti indą su verdančiu vandeniu. Batonus 5 min. kepti 250C, vėliau sumažinti temperatūrą iki 225C. Viso kepti apie 20-30 min, priklausomai nuo suformuotų bandelių dydžio.
Romaną parašiau




o cukriuko nereikia i si batona?
