Įkraunama...
Įkraunama...

Emancipacija nuo religijos

QUOTE(pasikeitusi @ 2010 06 14, 14:33)
Baisu tas, kad jokie rojaus sodai musu nelaukia. smile.gif  As esu linkus netiketi, kad mirtis  tai kazko pradzia. Aisku, butu super , pomirtinis gyvenimas rolleyes.gif ir rupestingas Dievas, laukiantis uz kampo.

Klausimas ne man , bet visai galimas dalykas, kad numire mes nustojam egzistuoti.

betgi kita prasme egzistuoja, lieka žmonių didingi arba niekšingi darbai amžiams.
Atsakyti
QUOTE(pasikeitusi @ 2010 06 14, 15:33)
Baisu tas, kad jokie rojaus sodai musu nelaukia. smile.gif  As esu linkus netiketi, kad mirtis  tai kazko pradzia. Aisku, butu super , pomirtinis gyvenimas rolleyes.gif ir rupestingas Dievas, laukiantis uz kampo.

Klausimas ne man , bet visai galimas dalykas, kad numire mes nustojam egzistuoti.

Nesakau, kad aš nebijau mirties. O tai reiškia, kad mano tikėjimas tikrai nėra toks tvirtas kokio norėčiau. Bet net jei klystu ir nieko ko laukiu po mirties nesulaukčiau, aš nekeisčiau savo tikėjimo, į netikėjimą. Tikėjimas jau dabar man duoda labai daug; giedrą žvilgsnį į gyvenimą, ramybę, padeda tvarkytis su savo ydomis, padeda įžvelgti gėrį ir dar daug . Nuolat jaučiu, kaip mane kažkas globoja, viskas susiklosto, taip kaip yra geriausia. Nors būgštauju ir svyruoju, kaip nendrė per audrą - pasitikėsiu Tuo, kas jau dabar mano gyvenimą įprasmina ir skaidrina.
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2010 06 14, 21:16)
Nesakau, kad aš nebijau mirties. O tai reiškia, kad mano tikėjimas tikrai nėra toks tvirtas kokio norėčiau. Bet net jei klystu ir nieko ko laukiu po mirties nesulaukčiau, aš nekeisčiau savo tikėjimo, į netikėjimą. Tikėjimas jau dabar man duoda labai daug; giedrą žvilgsnį į gyvenimą, ramybę, padeda tvarkytis su savo ydomis, padeda įžvelgti gėrį  ir dar daug . Nuolat jaučiu, kaip mane kažkas globoja, viskas susiklosto, taip kaip yra geriausia. Nors būgštauju ir svyruoju, kaip nendrė per audrą - pasitikėsiu Tuo, kas jau dabar mano gyvenimą įprasmina ir skaidrina.

Pas mane viskas labai panašu. Tik be dievo smile.gif Na, negloboja niekas manęs, tenka kliautis pačios stiprybe, bet ramybė, gyvenimo prasmė ir noras tobulėti, manyčiau, nepriklauso nuo religingumo.
Atsakyti
va, eilinis nesusikalbejimo pavyzdys - lukne aiskai parase, kad stiprybe, ramybe ir gyvenimo prasme jai suteikia tikejimas. o purpsius parase, kad tikejimas jai viso to nesuteikia, ir dar daugiau - tie faktoriai nepriklauso nuo religingumo. tai kuri is ju teisi? as manau, kad abi teisios bet ta proga, kad ziuri ir sprendzia apie kitas pagal save, o skaitytojos taip pat pasirenka, kurios puse palaikyti priklausomai nuo savo paziuru. as asmeniskai renkuosi tarpini varianta - t.y. kad is dalies tikejimas suteikia stiprybe, ramybe ir gyvenimo prasme, o is dalies tie dalykai nepriklauso nuo religingumo.
Atsakyti
QUOTE(xxl @ 2010 06 16, 13:39)
va, eilinis nesusikalbejimo pavyzdys - lukne aiskai parase, kad stiprybe, ramybe ir gyvenimo prasme jai suteikia tikejimas. o purpsius parase, kad tikejimas jai viso to nesuteikia, ir dar daugiau - tie faktoriai nepriklauso nuo religingumo. tai kuri is ju teisi? as manau, kad abi teisios bet ta proga, kad ziuri ir sprendzia apie kitas pagal save, o skaitytojos taip pat pasirenka, kurios puse palaikyti priklausomai nuo savo paziuru. as asmeniskai renkuosi tarpini varianta - t.y. kad is dalies tikejimas suteikia stiprybe, ramybe ir gyvenimo prasme, o is dalies tie dalykai nepriklauso nuo religingumo.

Vargu ar čia įmanomas susikalbėjimas - kaži, ar tikintysis įsivaizduos, kaip įmanoma jausti ramybę, kai nėra dieviškos globos, lygiai kaip ir aš, netikinti, sunkiai įsivaizduoju, kokia nauda iš iliuzijos (mano požiūriu).

Būtų galima paspausti vieni kitiems rankas ir išsiskirtyti, nes kaži ar čia pavyks vienam kitą įtikinti. Tik va tas įsivaizdavimas, kad pasitikėjimas mokslu yra tas pats "tikėjimas" man vis dar kliūva, ir knieti pradėt savo tiesas įrodinėt. smile.gif Bet čia jau off topic.
Atsakyti
QUOTE(purpsius @ 2010 06 16, 15:17)
Vargu ar čia įmanomas susikalbėjimas - kaži, ar tikintysis įsivaizduos, kaip įmanoma jausti ramybę, kai nėra dieviškos globos, lygiai kaip ir aš, netikinti, sunkiai įsivaizduoju, kokia nauda iš iliuzijos (mano požiūriu).

Būtų galima paspausti vieni kitiems rankas ir išsiskirtyti, nes kaži ar čia pavyks vienam kitą įtikinti. Tik va tas įsivaizdavimas, kad pasitikėjimas mokslu yra tas pats "tikėjimas" man vis dar kliūva, ir knieti pradėt savo tiesas įrodinėt. smile.gif Bet čia jau off topic.

Galėčiau paspausti rankas ir išsiskirstyti, tik mane labai jau žeidžia tikinčiųjų laikymas kvailiais... g.gif
Rankas paprastai spaudžia vieni kitus gerbiantys žmonės. hi.gif
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2010 06 16, 20:53)
Rankas paprastai spaudžia vieni kitus gerbiantys žmonės. hi.gif

Cia tipo tikintys netikinciuju negerbia? Ar atvirksciai? Ar negerbimas abipusis, kad jau ranku nespaudziat? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Good_girl @ 2010 05 04, 16:52)
Sveikos,

ar yra čia žmonių, nuo mažens pratintų prie religijos, savo pastangomis išlaisvinusių save nuo šios pasaulėžiūros? Pagal statistinius duomenis, ateistai/agnostikai yra sparčiausiai auganti mažuma JAV. Europa - jau seniai labiau ateistinė, nei religinga. Kita vertus, matome religijų atgimimą trečio pasaulio šalyse.

Pasidalinsiu kertiniais argumentais, prieš kuriuos norint būt sąžiningai, nelieka nieko kito kaip tik religiją atmesti.

1) Buvusių ir esamų dievų ir deivių galybė, ir vis atsirandantys nauji dievai. Kadangi jie yra labai jau skirtingi (vieni akcentuoja malonumus, kiti jų nekenčia, vieni pacifistai, kiti karingi, vieni grasina pragarais, kiti ne, vieni žmonės, kiti super-žmonės ar gyvuliai, ir t.t.), tai arba vienas iš jų yra tikras, arba nei vienas. Pasirinkus tikėti kažkuriuo tai vienu, nesusipratėliais laikai visą likusį pasaulį, o tai per daug jau arogantiška.

2) Geografinė/kultūrinė tikėjimo determinacija. Žmogus, karštai besimeldžiantis jaunam senovės žydui-supermenui, kalbėtų visai kitą maldelę, jei būtų gimęs Saudi Arabijoj ar Papua Naujojoj Gvinėjoj. Absoliuti dauguma žmonių tiki į tą religiją, kuria tiki jo tėvai/artimieji/aplinka.

3) Religinių tekstų idiotiškumas. Imkime kad ir Bibliją. Kalbantys krūmai? Vaikščiojimas ant vandens? Gyvų lavonų cirkai? Ir po to aš turėčiau tikėti tuo, ko ten moko? You must be kidding.

4) Religinių tekstų amoralumas. Imkim Bibliją. Jei dievas pažada žydams išvalyti tam tikrą teritoriją nuo gyventojų, kad žydai galėtų ten persikelt, ir paskui už žydus kariauja ir žudo jų priešus - tas dievas labai jau žydiškai atrodo. Jei tinkamas dievo meilės testavimo metodas yra liepimas paskersti savo sūnų, matyt kažkas kreivoko yra su tokia morale.

5) Klausimas, į kurį religingas žmogus niekada neatsakys: kokių tau įrodymų reiktų, kad nustotum tikėti savo dievu. Atsakymas 'nesvarbu ką mokslas beatrastų, aš vistiek tikėsiu savo' yra uždaro ir dogmatinio mąstymo pavyzdys.

6) Dievo nereikalingumas aiškinant pasaulio atsiradimą. Didysis sprogimas, gyvybės atsiradimo žemėje mokslinės teorijos ir šiandien jau neginčijama evoliucija per natūralią atranką (taip, mūsų artimiausi pusbroliai yra Šimpanzės) pateikia kur kas nuostabesnius paaiškinimus, nei primityvūs bronzos amžiaus sukūrimo mitai.

7) Tikinčiųjų nedėkingumas. Žmogui gimti šiame pasaulyje yra milijonus kartų mažesnis šansas, nei laimėti milijoną loterijoje. Zilijonai potencialių žmonių niekada negimė ir negims. Kai tokiam gimusiam laimėtojui pasidaro dar ir to per maža, ir ima sapalioti apie AMŽINĄ gyvenimą - kitaip nei nedėkingumu ir godumu to nepavadinsi.

8) Tikėt mylinčiais tėveliais danguje gali tik tas, kuriam patogumas svarbiau už tiesą. Tačiau niekas nesakė, kad tiesa turi būti patogi ir graži.

9) Religijų istorija. Krikščionybės istorija gali lygintis su kitų organizacijų istorija savo žiaurumu, o daugeliu atvejų jas pranoksta. Bagdadas buvo pasaulio mokslo sostinė iki tol, kol grupė religinių fanatikų nepradėjo antimokslinės kampanijos Mahometo vardan (to pasekoje tarp Nobelio premijos laureatų turim vieną kitą musulmoną).

sąrašiuką galima tęsti ir tęsti.. Pasidalinkite savo įspūdžiais, kas savo pastangomis išbridote iš religinės pasaulėžiūros.

Na sunku pasakyti , siaip religija reikia norint ibauginti ir suvaldyti didelias mases zmoniu , leidziant isimtinoms zmoniu grupems gerai gyventi biggrin.gif
Na Lietuva tipo krikscioniskas krastas , bet krikstijam kudikius , nors kriksta reikia priimti samoningai , kazkodel esame ant tiek savimi nepasitikintys kad net nesugebame idiegti tikejimo be prievartos .
Prisiekiame amzina istikimybe , varge bedoje , tik tam kad po metu tai sulauzyti .
Aisku esame labai religingi , svenciu dienomis nueidami i baznycia ir paaukodami ir tuom iprasmindami savo tipo tikejima , bet nesusimastome kad tikejimas turi buti gyvenimo budas o ne privaloma sventine audijencija i baznycia .
Galeciau save pavadint agnostike , nors ir pavasariniu ridiku , realiai manau kad tikejimas yra tai ka mes padarome del kitu , negrazintinai ir neprivalomai . Taip atsiranda tokiu zmoniu , ir nemazai , kuriems tikslas ne paneigti ar isaukstinti kazka , o padaryti elementaru gyvenima truputi prasmingesni , o jau kaip juos pavadins , tai problema tu kuriems viska reikia ivardinti .
Man absurdas pvz krikstyti kudikius , ziaurus apsurdas .
Papildyta:
QUOTE(Luknė @ 2010 06 11, 13:30)
Mušti turi būti negalima, o nužudyti leidžiama? blink.gif

Pasitiki mokslininkų bendruomene, nes ji pateikė tau argumentų apie reliatyvumo teoriją. Pasakyk bent vieną.

O tai kad mylėti kiekviena yra gėris aš įsitikinu ir pati be autoritetų. Tad viskas kas matau ugdo žmogų to siekti irgi laikau geru dalyku ir tuo pasitikiu. Geri vaisiai neauga ant blogo medžio.

biggrin.gif O galima suzinoti kokia mokslininku bendruomene leido lytinius santykius Vatikane nuo 12 metu , siaip del smalsumo lotuliukas.gif Mastyti kartais pradeti sveika smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Shania @ 2010 06 17, 00:10)
Cia tipo tikintys netikinciuju negerbia? Ar atvirksciai? Ar negerbimas abipusis, kad jau ranku nespaudziat? g.gif

Kas laiko kitus kvailiais, tas ir negerbia. Aš taip suprantu.

QUOTE(renax @ 2010 06 17, 09:31)
<...>

biggrin.gif O galima suzinoti kokia mokslininku bendruomene leido lytinius santykius Vatikane nuo 12 metu , siaip del smalsumo  lotuliukas.gif Mastyti kartais pradeti sveika smile.gif

Kai vidutinė gyvenimo trukmė 30 metų tai vaikus gimdyti 12 kaip ir laikas, nes gali nespėti paauginti.
Ar aš klystu, šis amžius nustatytas šiais laikais, ar tiesiog galioja iš senų senovės?
Atsakyti
amzius tiesiog nebuvo pavelintas, o gal uzmirso, nes seksas ten nelabai kam aktualus - rkb labai konservatyvi organizacija, o si nuostata galioja nuo viduramziu, tada tai buvo norma visoje europoje smile.gif
Atsakyti
QUOTE(xxl @ 2010 06 17, 10:28)
amzius tiesiog nebuvo pavelintas, o gal uzmirso, nes seksas ten nelabai kam aktualus - rkb labai konservatyvi organizacija, o si nuostata galioja nuo viduramziu, tada tai buvo norma visoje europoje smile.gif

Niekas neverčia tuoktis 12 metų. O lytiniai santykiai be santuokos draudžiami. Jei mūsų šalyje ir neleidžiama tuoktis 12m ar uždrausta tokiems vaikams lytiškai santykiauti? Katalikų Bažnyčia skatina skaistumą iki santuokos. Jei mūsuose įprasta, kad 16- 17 jau būtinai seksualiai aktyvūs, tai ką gi reiškia, ta santuokai nustatyta 18 m riba?
Atsakyti
nieko nereiskia - kaip ir daugelis musu istatymu smile.gif nors jei sekimo priemones tobules tokiu greiciau, greitai be problemu galima bus sebeti, kuo uzsiima kiekvienas pilnametis ir ne visai pilietis ir bausti tuos, kurie uzsiima ne tuo, kuo reikia - jei apsimokes, zinoma smile.gif
Atsakyti