Įkraunama...
Įkraunama...

Emancipacija nuo religijos

evaida - formaliai kunigas buvo teisus, cia tevu kalte, kad jie laiku nepakrikstyjo vaiko, taciau atsizvelgiant i dabartines rkb tendencijas, kunigo sprendimas keistas. tevai taip pat be fantazijos - jei jau taip norejo, kad butu pasarvotas baznycioje, galejo suorganizuoti krikstynas jau mirus vaikui - nemanau, kad kunigas atsisakytu. beje, uz $$$ viska galima isspresti - nebutinai toje parapijoje, kur tevai gyvena.
Atsakyti
QUOTE(xxl @ 2010 06 28, 12:08)
evaida - formaliai kunigas buvo teisus, cia tevu kalte, kad jie laiku nepakrikstyjo vaiko, taciau atsizvelgiant i dabartines rkb tendencijas, kunigo sprendimas keistas.

Ta ir turejau omeny. Formaliai daug kur RKB galetu ko pridaryt - ekskomunikuot visus tikincius reinkarnacija ir uzsiimancius joga (ne paslaptis kad jogos aukstesnese pakopose yra ir religiniu elementu ypac taip vadinamose 'dvasinese' pakraipose), pritariancius abortams, uzsiimancius ezoterizmu, skaitancius Rerichu ar Blavatskajos rastus (Rusu pravoslavu baznycia savo laikais juose 'izvelge' Satanizmo elementu), Urantijos, Aukstesniuju Mokytoju (ar tai Pakyletu Valdovu) pasekejus, reikistus ir tt. Taip nera daroma nes:

1. Yra pakankamai daug darbo (ir sunku) surinkt irodymus (ypac be stebejimu ir skundu);
2. Baznycia nesuinteresuota mazint oficialu tikinciuju skaiciu (tai padeda argumentuose kad stai - didzioji populiacijos dalis esa yra katalikai);
3. Tai pablogintu santykius su zmonemis ir dalis galbut atsisakytu RKB tikejimo vien del to, kad ju seimos nari ar drauga 'ismete' is Katalikybes.

Manau, kad siuo konkreciu atveju kunigas pasielge grubiai ir arogantiskai. Gi zinant kad abu tevai katalikai ir kad ruoses vaika krikstyt, butu buve galima padaryt grazu gesta. Matyt zmones pastarajam kunigui nerupejo.

QUOTE(xxl @ 2010 06 28, 12:08)
tevai taip pat be fantazijos - jei jau taip norejo, kad butu pasarvotas baznycioje, galejo suorganizuoti krikstynas jau mirus vaikui - nemanau, kad kunigas atsisakytu.

Sunku pasakyt kaip butu buve. O tevai matyt nepagalvojo - tokio streso ir nelaimes metu gi daug kas gali nepagalvot. Galbut ne nesitikejo tokio kunigo gesto, tad nesuplanavo.
Atsakyti
niekam nera paslaptis, jog yra kunigu, kuriems $$ yra viskas ir jie $$ matuoja savo pasaukima ir tarnyste tikintiesiems. reikejo sumoketi - jei ne tas, tai kitas kunigas paimtu ir sutvarkytu viska kaip reikia. cia net daug ieskoti nereikia - delfyje paleisti paieska apie kunigu pasisakymus, jei kalba apie $ - reiskia su tuo galima ramiai susitarti.
Atsakyti
As naiviai tikiu, kad i tarnyste Dievui turi buti didele atranka, man protu nesuvokiama, kad tam, jog asmuo butu isklausytas, pagaliau, suteikta zmogiska dvasine parama, reikia skelbti paieskas, koks kunigas tai galetu atlikti.

Kita vertus, mane stebita, apatija ir abejingumas, per tai ir tolerancija kunigu chamizmui. Kur bendruomene? Ar kunigas vien todel, kad yra kunigas, neklysta ir jo nebegalima kritikuoti, negalima pasalinti is tarnystes, jei blogai, nes formaliai atlieka pareigas... Man baisu, kad kunigas, tapatu istaigos klerkui.
Atsakyti
Kiekvienas, kuris skelbiasi žinantis, ko visatos kūrėjas iš mūsų nori (dažnai - nupasakoja ir iki mažiausių detalių), yra melagis arba naivuolis, tokio paveiktas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Good_girl: 28 birželio 2010 - 13:04
Kataliku baznycios akibrokstas, kuri Adamkus ivertino kaip didele klaida. Misios Katedroje be Brazausko karsto. Tai kas bandpo visuomene skaldyti vietoj to, kad geri, meile, i pasauli nesti? Tai sakot "... atleisk mums viespatie...".

As neesu Brazausko salininke, bet man nemalonu stebeti, kai diskriminuojami didzio zmogaus palaikai. Brazauskas priestaringa asmenybe, bet jo indelis Lietuvos labui nekelia abejoniu.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2010 06 28, 13:53)
As naiviai tikiu, kad i tarnyste Dievui turi buti didele atranka, man protu nesuvokiama, kad tam, jog asmuo butu isklausytas, pagaliau, suteikta zmogiska dvasine parama, reikia skelbti paieskas, koks kunigas tai galetu atlikti.

Kita vertus, mane stebita, apatija ir abejingumas, per tai ir tolerancija kunigu chamizmui. Kur bendruomene?


Ta atranka manau yra, tačiau nereikia pamiršti, kad kunigai yra taipogi tik žmonės. Jiems taip pat nesvetimos žmogiškosios savybės. Rašau tai ne teisindama, tiesiog taip yra.

O bendruomenė "ploja rankomis ir šoka kankaną" smile.gif Bendruomenė tolėruoja kyšius (teisingai turbūt būtų sakyti "pakišas" mastau.gif) visose srityse. Ir tikrai maža dalis bent jau mūsiškė katalikiškos bendruomenės žino bent minimaliai apie tai, ką moko RKB. Tuokiasi Bažnyčioje, nes ten "nuotraukos gražesnės" ir "ceremonija iškilmingesnė", krikštija vaikus "nes visi taip daro" ir t.t. ir pan. O kunigai - iš tos pačios "bendruomenės"...

QUOTE(Moonte @ 2010 06 28, 22:25)
Kataliku baznycios akibrokstas, kuri Adamkus ivertino kaip didele klaida. Misios Katedroje be Brazausko karsto.


Jei teisingai supratau, tai viename iš internetinės spaudos portalų buvo parašyta, kad Kaune ir Vilniuje (jei teisingai pamenu) nėra įprasta laikant mišias už mirusį nešti karstą į Bažnyčią. O Bažnyčia kiekvieną mirusįjį "vertina" vienodai - tiek prezidentą, tiek vargetą. Na, bent jau taip buvo rašyta. Kodėl yra skirtingos taisyklės pagal miestus - nežinau, gal daugiau išmanančios galėtų pakomentuoti...
Atsakyti
Neesu DELFI gerbeja, bet... Straipsnis apie tai is ten.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2010 06 27, 01:35)
<...> Abejoju, is tos diskusijos supratau, kad negali buti individu, o privalai taikytis prie bandos ir eiti maziausio pasipriesinimo keliu, neiskisti galvos is mases.

<...>Tai tik parodo, pedagogo neprofesionaluma.<...>Tik mokytojos akiratis buvo ribotas, todel nesugebejo tinkamai argumentuoti. Aklai destyti tiesas, ne tas pats, kas taikliai argumentuoti.

Nesuprantu, kodėl padarėte tokias išvadas. Juk bandžiau įrodyti, kad reikia, jei yra reikalas kišti gąlvą ir reikalauti, kad būtų dėstoma etika, jei nepageidaujama mokytis tikybos unsure.gif

Gal būt pedagogė nebuvo pasiruošusi filosofinei diskusijai, galbūt pamoka turėjo kitus tikslus, galų gale pamokoje sėdi ne vienas vaikas, klasėje būtina palaikyti drausmę ir pasiektibent kokių mokomųjų rezultatų. Nebūčiau linkusi vienpusiškai teisinti vaiko, nes žinau, kad paaugliai diskusijas kelia labiau dėl noro išbandyti ribas, noro parodyti, kad jie jau suaugę, mąstantys, protingesni už mokytoją. Tikrai labai sunku būti tokiu profesionalu, kad sugebėtum bet kada bet kuria tema taikliai replikuoti, išlaikyti draugiškus santykius ir visgi siekti dalykui priklausančių tikslų. Gal mokytojai ir pritrūko tokio talento, bet juk kiekvienas mes žmogus ir ne visi visada galime būti ant bangos.
Esate įsitikinusi, kad etikos mokytoja būtų sugebėjusi diskutuoti ta tema ir bet kuria kita pasiūlyta?

QUOTE(e_vaida @ 2010 06 27, 03:47)
Ne, nes tai yra mokslas ir menas. Tikyba ir Religija nera nei mokslas, nei menas. <...>Doroves moko ir etika.

Individualumas prarandamas tikint dogma. O RKB religijos patiekalas isties yra sukramtytas. Nelabai skatinantys mastyt ir ieskot. Toks tarsi tikejimo McDonalds. Tinkantis norint "isganyma" gaut greitai ir be dideliu paiesku. Tik besilaikant dogmu ir vaikstant i baznycia.

Jokie mechaniniai veiksmai ar dogmu laikymasis nieko neisgelbes. Tik pats zmogus gali perkurt save ir issilaisvint.

<...>

Etika irgi juk ne mokslas, tai dorinis ugdymas. Kaip manote ar tikyba nemoko dorovės? Ką mokytoja atsakys mano sūnui, kurį aš auklėju kataliku, jei jis per etiką (kuri būtų privaloma jei nebūtų tikybos) paklaustų kas bus, kai jis mirs? Kokia Kalėdų prasmė?

Dogmų katalikų tikėjime nėra tiek daug, kiek įsivaizduoja netikintieji. Daug dalykų, kurie yra tradicijos kažkodėl vadinama dogmomis. Galų gale net laikantis visų tradicijų katalikas turi labai daug saviraiškos būdų, gyvenimo kelių ir visi jie bus katalikiški. Vienuloystė, šeima, karitatyvimę veikla, kontempliacinis veikimas, bendruomeninis veikimas, individualus veikimas, visos profesijos... Negi jie jums atrodo vienodi? Mąstymas sakyčiau labai skatinamas. Nuodėmė nesistengti sužinoti apie savo tikėjimą, nesistengti išsklaidyti savo abejonių.
Pritariu, kad jokie mechniniai veiksmai nieko negelbės, bet tikrai nesutikčiau, kad žmogus pajėgus pats save perkurti. Ne jis pats susikūrė, ne pats ir perkuria, bet tikrai, kad be jo paties valios niekas neperkurs.

QUOTE(e_vaida @ 2010 06 28, 01:48)
<...> Tačiau šį kartą nekrikštytas vaikelis nusipelnė didesnės bausmės, nei Dievo išsižadėjęs alkoholikas ar kunigas pedofilas.[/i]
O kur bendruomenes itaka?
Akivaizdu, kad ji buvo nuline, ir siuo atveju viska valdo ir sprendzia RKB.
<...>

Kokia bausmė buvo vaikeliui, kokia jam padaryta žala? Ar kunigas atsisakė laikyti mišias už mirusįjį?
Ar ši šeima tikrai priklausė bendruomenei, aktyviai dalyvavo bendruomenės gyvenime, palaikė bendruomeniškus santykius su savo parapijos dvasininku ir jis atsisakė juos suprasti skaudžios netekties akimirką?
Ar tos šeimos bendrystė su bendruomene nebuvo nulinė? Kur ta bendruomenė, kuri veikia parapijoje jungia parapijiečius ir jų dvasininką?
Dažnoje parapijoje bendruomenės vos ne nulinės, o besipiktinančiųjų ir žinančiųjų, ką RKB bendruomenė privalo daryti apstu... unsure.gif

QUOTE(Moonte @ 2010 06 28, 14:53)
As naiviai tikiu, kad i tarnyste Dievui turi buti didele atranka<...>
Kur bendruomene?

Visiškai pritariu.
Atranka turi būti ne tik į tarnystę, manau, kad turėtų ateiti laikas, kada ir kataliko vardui turėtų būti didesnė atranka.
Nes kur gi bendruomenės? Jos jau tapo mažąja kaimene, jau Lietuvoje reikalingi misionieriai, nes tarp besivadinančiųjų katalikais katalikų rasti sunku.

QUOTE(Moonte @ 2010 06 28, 23:25)
Kataliku baznycios akibrokstas, kuri Adamkus ivertino kaip didele klaida. Misios Katedroje be Brazausko karsto. <...>

Ir aš vertinu kaip klaidą.
Nepritariau A. Brazausko politikai, bet jis Lietuvos prezidentas, todėl jam priklauso visa pagarba kuri galima suteikti.
Mišios už mirusiuosius dabar dažniausiai vyksta be karsto bažnyčioje ir tai nieko ypatinga, nes ne už kūną švenčiamos mišios. Tačiau jei kalbame apie Lietuvos prezidentą tai manau, kad jam turėtų būti suteikta visa pagarba kokia gali būti suteikta.
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2010 06 29, 21:16)
Ką mokytoja atsakys mano sūnui, kurį aš auklėju kataliku, jei jis per etiką (kuri būtų privaloma jei nebūtų tikybos) paklaustų kas bus, kai jis mirs?


Laidotuvės.
Papildyta:
QUOTE(Luknė @ 2010 06 29, 21:16)
Ką mokytoja atsakys mano sūnui, kurį aš auklėju kataliku, jei jis per etiką (kuri būtų privaloma jei nebūtų tikybos) paklaustų <...> Kokia Kalėdų prasmė?





Senovės žydų mitus formaliai išpažįstančioje Lietuvoje - paminėti mitinį gimimą vieno senovės žydų herojaus. Tačiau tai nėra vien krikščionių šventė - kitose kultūrose, ta data svarbi dėl kitų herojų, iš kitų laikmečių, su kitokiu mokymu wink.gif Taip pat tai tam tikra prasme yra ir kosmologinė šventė. O nedogmatizuotiems žmonėms, tai paprasčiausiai yra graži šeimos šventė.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Good_girl: 30 birželio 2010 - 13:36
QUOTE(Luknė @ 2010 06 29, 22:16)
Etika irgi juk ne mokslas, tai dorinis ugdymas.
Kaip manote ar tikyba nemoko dorovės?

Ne visai taip. Etika siejasi su filosofija. Manau per etika butu galima destyt ir daugiau filosofijos pradmenu, bei religijotyros elementu.
Tikyba doroves nemoko. Ji moko katalikiskos doroves. Tarp pastaruju yra skirtumas.

QUOTE(Luknė @ 2010 06 29, 22:16)
Ką mokytoja atsakys mano sūnui, kurį aš auklėju kataliku, jei jis per etiką (kuri būtų privaloma jei nebūtų tikybos) paklaustų kas bus, kai jis mirs? Kokia Kalėdų prasmė?

Manau tokiu atveju mokytoja turetu paaiskint ka apie tai mano ivairios religijos ir filosofijos, bei ateistai ir po to mandagiai mokini nukreipt klaust to pas jo religines konfesijos atstovus.
Ka fizikos mokytojas turetu atsakyt jusu sunui paklausiusiam klausimo apie biologija arba net blynu kepima?


QUOTE(Luknė @ 2010 06 29, 22:16)
Daug dalykų, kurie yra tradicijos kažkodėl vadinama dogmomis.

Ne kazkodel, o del visai suprantamu priezasciu. Jei tradicija suvokiamas kaip negincijama tiesa tai ir yra dogma.

QUOTE(Luknė @ 2010 06 29, 22:16)

Pritariu, kad jokie mechniniai veiksmai nieko negelbės, bet tikrai nesutikčiau, kad žmogus pajėgus pats save perkurti.

Tik pats zmogus ir daugiau niekas kitas ir tegali tai padaryti. Visi daug pasieke zmones daznai turejo dideli luzi gyvenime, per kuri eidami turejo save smarkiai pakeist - perkurt (perziuret savo morale, vertinimus, vertybes, tikejimus, poziurius i save ir kitus).

QUOTE(Luknė @ 2010 06 29, 22:16)
Kokia bausmė buvo vaikeliui, kokia jam padaryta žala?

O cia reikia jau paciu kataliku klaust kas atsitinka su nekrikstytais kataliku vaikeliais jiems mirus. Iki tam tikro laiko RKB laikesi nuomones kad tokie vaikeliai patenka i Limba (tokia nyki vieta salia Pragaro), bet paskui lygtai pakeite nuomone ir nuo 2000-tis kazkelintu mire nekrikstyti vaikeliai galbut jau ir i Dangu eina (nors pati ideja kad Baznycia keicia kas kaip vyksta yra absurdas).

QUOTE(Luknė @ 2010 06 29, 22:16)
Ar kunigas atsisakė laikyti mišias už mirusįjį?
Ar ši šeima tikrai priklausė bendruomenei, aktyviai dalyvavo bendruomenės gyvenime, palaikė bendruomeniškus santykius su savo parapijos dvasininku

To tai nezinau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo e_vaida: 30 birželio 2010 - 14:19
QUOTE(e_vaida @ 2010 06 30, 16:18)
1. Ne visai taip. Etika siejasi su filosofija. Manau per etika butu galima destyt ir daugiau filosofijos pradmenu, bei religijotyros elementu.
2. Tikyba doroves nemoko. Ji moko katalikiskos doroves. Tarp pastaruju yra skirtumas.
3. Manau tokiu atveju mokytoja turetu paaiskint ka apie tai mano ivairios religijos ir filosofijos, bei ateistai ir po to mandagiai mokini nukreipt klaust to pas jo religines konfesijos atstovus.
Ka fizikos mokytojas turetu atsakyt jusu sunui paklausiusiam klausimo apie biologija arba net blynu kepima?
<...>
4. O cia reikia jau paciu kataliku klaust kas atsitinka su nekrikstytais kataliku vaikeliais jiems mirus. Iki tam tikro laiko RKB laikesi nuomones kad tokie vaikeliai patenka i <...>

1. Etika siejasi su filosofija. O tikėjimas, tikyba argi nesisieja?
2. Nesupratau... ar katalikiška dorovė nėra dorovė? Aš būdama katalikė auklėju savo vaikus katalikiška dvasia ir noriu, kad jie perimtų katalikiškos dorovės pagrindus. Vis tiek manote, kad tokie tėvai neturi teisės norėti, kad dorinis ugdymas jų vaikams būtų tikybos forma?
3. O kodėl žmogaus būties klausimai, šalyje švenčiamų švenčių papročiai ir esmė jums atrodo nenagrinėtini etikos pamokose taip kaip blynų kepimas per fiziką? Beje etikos dalyko programoje yra temos apie gyvenimą ir mirtį, taip pat ir pagrindinių švenčių prasmė ir papročiai. Taigi tai būtų nagrinėjama tik nežinau kas būtų aiškinama mano vaikaui. Gerai, jei mokytoja korektiškai paaiškintų apie įvairias nuomones ir nukreiptų kalbėtis apie tai su savo konfesijos atstovais. O jei ta mokytoja būtų Good girl, ar panašaus mąstymo mokytoja ir norėtų išgelbėti mano vaiką nuo proto temdymo (nepamenu tiksliai pacituoti kaip tai buvo pavadinta šiose temose)?
4. Ne apie tai kalbėjau, kas atsitinka nekrikštytam vaikeliui mirus. Klausiu kokią žalą kūdikiui padarė bažnyčia atsisakiusi laidoti katalikiškai? Kokia ir kur čia buvo bausmė tam vaikeliui, kaip mini jūsų citata?
Jei tėvai katalikai jie turbūt žino, kad gelbstinčią galią, jei tokios reikia, teikia būtent šv. mišios už mirusįjį, o jas galima užprašyti ir už ne kataliką. Melstis už tą vaiką neuždrausta. Gelbsti maldos, meilė, o ne procesijos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Luknė: 30 birželio 2010 - 18:36