Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčios. Didžioji burtų naktis

Mano prisiminimai labai panasus kaip Jplytos... O dabar? Dabar vaziuojame pas uosvius, o ten ka, nieko, pavalgo, tada kas nors is vaiku mesos uzsimano ir uosviene atvelka, tada kai kam isdziusta kaklas... Ot nervina, o as pratusi su burtais... Bet negi ten viena bursies kaip kokia ragana, juolab, kad su meile jau nieko nepakeisi blush-anim-cl.gif Nu kaip visa tai fainai perteikti vaikiukam, kad kazkas tokio sirdelese sukirbetu? o tie visokie traukimai is puodeliu mane nervina, nes, pvz. mano mama visada ka nors negero istraukia ir sventai tiki tuom, o man kazkaip tada sugenda nuotaika. Zodziu, visaip blogai: ir su burtais, ir be ju tongue.gif
Atsakyti
newyear.gif O mus tai mamyte ismoke stebuklais Kuciu nakti tiketi smile.gif Visada visokiausiu abra kadabra sugalvoja.
Pamenu kai dar buvau jauna ir netekejusi, tai su seseute vos sulaukdavom dvylikos ir tekinos lekdavom i vonia laugh.gif Tada ten burdavomes lasindamos vaska i vandeni.
Dabar smagu ziureti kaip mazasis broliukas ir dukterecia ta pati daro (nors nevisada 12 sulaukia biggrin.gif )
O dar visada visada viena turcia lekstele padedam ir visi maldele sukalbam smile.gif labai laukiu Kuciu vakaro-jis is tiesu kaskuo stebuklingas rolleyes.gif wink_3.gif
Atsakyti
Man irgi vienas burimas per kucias issipilde. reikia paimti stikline, pripilti pusiau vandens, pakabinti auksini zieda ant siulo, ileisti i stikline ir laikyti. Kiek kartu atsitrenks ziedas i sieneles, tu metu istekesi. sis burtas man issipilde, ateinanciais metais ir istekejau, nors tada nei draugo neturejau, nei teketi galvojau.
Atsakyti
QUOTE(Jolyta @ 2004 11 17, 21:28)
-Dar po pagalve prisideda lapeliu su vyru vardais ir ryte pabude traukia viena... atseit ant lapuko bus parasytas busimojo vardas... (man irgi nepasiteisino, kiek pamenu)

O as kaip tik savo vyro varda ir istraukiau. Tuo metu tik pora menesiu pazistami buvom. Tai va tokie va burtai...
Tik kad cia paskutinis traukimas buvo, kitais metais jau nebedariau burtu, o ankstesniu kiek buvau pritraukus megalol.gif tai galeciau vyru harema daryt. Nu, bet paskutinis traukimas issipilde tongue.gif
Atsakyti
Sūnus labai susidomėjo kokie burtai ar apeigos vykstą tą stebuklingą kalėdų naktį. Gal kas žinot ar bandėt kaip ar išsipildė smile.gif .
Atsakyti
na mama pasakojo kad jai issipilde:
reikia pastatyti 24val veidrodi ant lango, vienoj pusej zvake, kitoj stikline su vandeniu ir jame auksinis vestuvinis ziedas. Atsisedi pries ta vandeni tamsoje ir tyloje ir ziuri i viena taska, taip kad ne i save bet siek tiek auksciau- ir taip ji pamate savo vyra...
As pati bandziau bet isigandau tos tamsos ir zvakes... nesulaukiau pasirodant veidrodyje nieko...
Atsakyti
kalėdų naktį senoviniai ir naujesniu laiku burtai tokie - nors siaip tinkami netekejusioms merginoms ax.gif :
1. Trauki siauda, kieno ilgiausias, tas ilgiausiai gyvens.
2. I vandeni lieji vaska ir ziuri kokios figuros issilieja.
3. Po trimis puodeliais paslepi moneta, kaspina ir auksini zieda - kuri istrauki, tas kitais metais ir laukia: kaspinas - tolima kelione, ziedas - meile ar vestuves, moneta - pinigai.
4. Pasemi kuciuku sauja ir ziuri ar kiti metai poriniai bus ar ne.
5. Meti bata i duris ir jei bato priekis i duris ziuri, tai kitais metais is tevu namu iseisi gyventi.
6. Surasai vaikinu vardus ant popierieliu ir atsibudus kisi ranka po pagalve, kuri istraukei tas ir tavo.
7. Dvylikta valanda nakties kuciu nakti isbegi i lauka ir klausi pirmo sutikto vyro vardo - kuo jis vardu, tuo bus ir tavo vyras.
8. Prisivalgai suriai pries nakti, kas nakti sapne vandens paduos atsigerti, tas ir bus tavo vyras.

Ir t.t.

Papasakosiu kaip mes su seserim mazesnes buremes pagal burta nr.7. Taigi iseinam kuciu nakti dvylikta i kiema vilniaus miegamajame mikrorajone ir lakstom vyru ieskodamos. Nei gyvos dvasios, savaime aisku mazai normaliu tokiu laiku valkiojasi smile.gif tai sesei kaimynas teko ruselis kazko i rusi sugalvojes nusileisti, o man prie gatves toki pjanica girtuokleli pagavom... bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Brazile: 23 gruodžio 2005 - 11:08
Mano tetai toks burtas išsipildė: kūčių naktį pasidedat puodelį su vandeniu ar šiaip kokį indą, reiškiantį šulinį ir ant jo pagaliuką padedi, jis simbolizuoja tiltelį. Naktį susapnuosit vyrą, kuris ateis ant to tiltelio su jumis susitikti - tas ir bus jūsų vyras.

Tai va mano tiotuška susapnavo vyrą su džinsiniu kombinezonų atėjo pas ją per tiltelį, vėliau ji sutiko vyrą, kuris turėjo būtent tą juokingą kombinenzoną, kokį ir sapnavo lotuliukas.gif
Atsakyti
Žinau dar vieną burtą. Išeini į kiemą ir apsikabini medinę tvorą (svarbu kad būtų iš mietų), tada skaičiuoji kiek tų mietų apsikabinai. Jeigu į porą - kitais metais ištekėsi. O mes studijų laikais sugalvojom taip burtis Vilniuje. Aišku medinės tvoros neradome tai apsikabinome laiptinės turėklus. Buvo labai juokinga, kai panos laiptinėje turėklus kabinėjosi ir skaičiavo lotuliukas.gif Tik deje nė vienai neteko apsikabinti į porą ax.gif
Atsakyti
QUOTE(ingakalnis @ 2005 12 23, 10:39)
na mama pasakojo kad jai issipilde:
reikia pastatyti 24val veidrodi ant lango, vienoj pusej zvake, kitoj stikline su vandeniu ir jame auksinis vestuvinis ziedas. Atsisedi pries ta vandeni tamsoje ir tyloje ir ziuri i viena taska, taip kad ne i save bet siek tiek auksciau- ir taip ji pamate savo vyra...
As pati bandziau bet isigandau tos tamsos ir zvakes... nesulaukiau pasirodant veidrodyje nieko...

Toki burta dare mano sesuo, net duru plysiukus ranksluosciu uzdangste, kad tik sviesos nepatektu, sedejo sedejo lauke lauke ir tik poks is niekur nieko sviesa isijunge blink.gif ji kaip klykt pradejo kas sviesa ijunget, o mes visi sedejom kitame kambaryje ir tikrai niekas negalejom ijungti sviesos g.gif Tai va kaip buna ta stebuklu nakti biggrin.gif

Zinau ir as viena burta. Reikia tuscios taures ar stiklines, savo ar kieno kito plauko, gerai butu, kad jis butu ilgas ir vestuvinio ziedo. Ta zieda uzveri ant plauko ir ileidi i taure, tik taip kad nesiektu dugno na gali buti prie pat taures virsutiniu krastu. Tada nejudindamas rankos laikai ta zieda ir jis pradeda judeti, juda tol kol atsimusa i taures sieneles ir kiek kartu jis atsimus tiek metu jus istekesite biggrin.gif
Atsakyti
KOlektyvinis žaidimas arba burtas:

sustoja dvi eilės - vienoje vaikinai, kitoje - merginos. Žmonės turi stovėti atsisukę veidu į duris. Visi nusimauna kairios kojos batą. Tada stovintis gale šokinėja ant vienos kojos ir neša savo batą į priekį. Tai daroma kiek galima greičiau ir kartojama tol, kol pasiekiamos durys. Ta mergina ir tas vaikinas, kurios batai būna paskutiniai - susituoks.

Gan painokai paaiškinau, bet šiaip smagus žaidimas.
Atsakyti
Artėjančio Kūčių vakaro anksčiau labiausiai laukdavo jaunimas. Įvairiausi būrimai ir nepaprasta šventinio vakaro atmosfera suburdavo prie stalo pačius artimiausius. Po Kūčių vakarienės prasidėdavo jaunimo visus metus laukta vakaro dalis.
Laukiant Kūčių vakaro būdavo kalbama, kad artėja nepaprastas laikas: tą naktį vanduo vynu virsta, gyvuliai ir paukščiai šneka žmogaus balsu (bet žmogui to girdėti negalima, nes jis kitą rytą mirs), žmonės gali sužinoti, kas jų laukia ateinančiais metais. Merginos ir vaikinai tą vakarą žaisdavo žaidimus, kurie parodydavo, kokie bus ateinantys metai, ar lydės sėkmė, netrūks pinigų, suras antrąją pusę.

Lydė vašką

Kūčių vakaro būrimai prasidėdavo nuo po staltiese padėto šieno traukimo. Tas, kas ištraukdavo ilgą šiaudą, galėjo laukti ilgo gyvenimo. Kieno šiaudas trumpesnis būdavo, žinojo, kad jam ne taip seksis, trumpiau gyvens.
Ne mažiau populiarūs buvo ir būrimai iš vaško. Supjaustytas vaškas buvo kaitinamas ant ugnies, kol išsilydydavo. Tada su metaliniu šaukštu pasemtas vaškas buvo liejamas į vandenį. Palaukus kol vaškas sustings, buvo spėjama, kokia figūra susidarė.
Prisimindama vieną Kūčių vakarą Vida pasakojo, kad prieš penkiolika metų jai taip iš vaško išplaukęs lopšys, kaip ir jos vyrui. Nepraėjus nė metams pora susilaukė sūnaus. Dar ir dabar Vida svetainės indaujoje saugo jos sūnaus gimimą išpranašavusį vaškinį ženklą.

Sapnai pranašiški

Ne mažiau reikšmingi ir pranašiški Kūčių nakties sapnai. Tiems, kurie nori išvysti savo ateitį, patariama prieš einant miegoti pasidėti po pagalvę veidrodėlį, kuris ir parodysiantis ateitį. Joana pasakojo iš savo močiutės girdėjusi tokį dalyką, bet jo privengdavo. Jai močiutė sakiusi, kad už kiekvieną iš ano pasaulio gautą informaciją teks vėliau ar anksčiau atsilyginti. Tačiau ūgtelėjusi Joana neatsispyrė smalsumui. Po pagalve pasidėjusi veidrodėlį, mergina susapnavo keistą sapną. Stovėjo ji ant tiltelio apsirengusi lengvu šviesiu apdaru. Buvo vasara. Mergina juto, kad aplink ją vanduo, o ji pati stovi ant mažo siauro tiltelio. Jos link artėjo žmogus, kurio ji niekaip negalėjo pamatyti. Tik labai pasistengusi ji galėjo įžiūrėti lengvu žingsniu einantį vyriškio siluetą. Matė ji juodus batus, juodas kelnes, galėjo įžiūrėti ir baltus marškinius, kaklaraištį, matė į ją tiesiančias rankas, bet į sapną atklydusio jaunuolio veido taip ir neįžiūrėjo. Kalėdų rytą Joana papasakojo sapną močiutei. Senoji pasakiusi tik tiek, kad dar ne laikas pamatyti nepažįstamąjį. Po metų Joana nusprendė vėl pasidėti veidrodėlį po pagalvę, bet tą naktį jį sapnavo dangumi dideliu greičiu lekiančius debesis. Nubudusi vidurnaktį ji nusprendė nebeieškoti savo laimės sapnuose. Bet pirmąjį sapną mergina sakė atsimenanti labai aiškiai.

Žydėdavo vyšnios

Kūčių vakaro labiausiai laukdavo ieškantys antrųjų pusių. Po vakarienės jie bėgdavo į lauką klausytis, iš kurios pusės loja šunys. Taip būdavo nustatoma, iš kurios pusės atklys būsimasis jaunikis ar nuotaka.
Itin svarbi buvo ir Kūčių vakaro skaičių simbolika. Nelyginiai skaičiai reikšdavo, kad teks dar vienerius metelius viengungiauti, o lyginiai lyg ir žadėdavo, kad tavasis jau visai netoli.
Merginos norėdamos sužinoti, ar ateinančiais metais ištekės, prisiskindavo vyšnių šakelių ir žiūrėdavo, ar jos pražys iki Kūčių vakaro. Balti vyšnių žiedai viduržiemį pranašaudavo būsimas vestuves.
Norėdamos sužinoti būsimojo vardą jos prirašydavo daug pažįstamų vaikinų vardų ant popieriaus kortelių ir jas sudėdavo po pagalve. Rytą, vos tik nubudusios, jos galėdavo ištraukti tik vieną kortelę su vienu vardu, taip sužinodavo būsimojo vardą.
Atsakyti