Įkraunama...
Įkraunama...

Smidras

Aš čia naujokė, bet kažkas mano augalui.... na jis buvo tetos, bet dabar jau mano, augo viskas buvo gerai, bet dabar pradėjo gelsti, patarkit kaip auginti jį 4u.gif
P.S. temos neradau, bet jai atsirastų per stebuklą sujungsim 4u.gif blush2.gif
nuotraukytės 4u.gif

Atsakyti
Truputis info iš interneto blush2.gif
Smidras ( Asparagus L.)

Smidrinių (Asparagaceae) šeimos augalai. Gentyje yra apie 300 rūšių, kilusių iš Afrikos ir Pietų Europos. Daugelis jų – daugiamečiai žoliniai augalai ir puskrūmiai su sustorėjusiomis šaknimis.
Patalpose dažniausiai auginami tankiažiedžiai (Sin. Šprengerio) smidrai ( Asparagus densiflorus (Kunth) Jessop.). Šakos svyrančios, šviesiai žalios. Žiedai balti, smulkūs, kvapūs. Sunokina raudonas uogas. Tankiažiedžių smidrų veislės ‘Meyers‘, ‘Sprengeri‘ skiriasi šakelių ir lapų forma. Plunksnašakis smidras (A.setaceus (Kunth) Jessop.) – stiebai vijokliniai, dygliuoti. Žiedai balti, mulkūs, uogos melsvos. Lenktadyglis smidras (A.falcatus L.). Stiebai sumedėję, spygliuoti, labai šakoti. Lapai lancetiški, tamsiai žali, puošnūs, tankiai apugę stiebą. Žiedai balti, susitelkę į retas šluoteles. Rečiau auginamas skėtinis smidras ( A.umbellatus Link.).
Smidrai mėgsta šviesą, ypač tankiažiedžiai, o plunksniašakį smidrą geriau laikyti pusiau pavėsyje. Tinkamiausia temperatūra - apie 20º C, netinka žemesnė kaip 12º C. Laistoma gausiai, bet tolygiai, kai vėsiau – augalai laistomi mažiau. Smidrai nepakenčia sauso patalpų oro, todėl vasarą, keletą kartų per savaitę rekomenduojama apipurkšti minkštu vandeniu.
Persodinti smidrus reikėtų kasmet, nuo vasario iki rugsėjo. Augalams tinka humusingas, vidutinio sunkumo, nerūgštus (pH 6 – 6,5 ) žemių mišinys. Smidrai persodinami į dviem numeriais didesnius, vazonus ir sodinami 1-2 cm giliau, negu prieš tai augo. Jei per sekliai pasodinami, išlenda gumbai Persodinant pašalinama dalis šaknų gumulo. Papildomai tręšiami pavasarį ir vasarą kas 2 savaites, mineralinių trąšų mišiniu, kuriame gausu azoto (NPK 3:1:2). Smidrai dauginami pavasarį kero dalimis ir sėklomis. Plunksniašakiai smidrai dauginami ir auginiais.
Smidrus labai dažnai apninka amarai, skydamariai, voratinklinės erkės, tripsai. Iš ligų dažniau pasitaiko fuzariniai šaknų puviniai.

O Jūsų auginamas yra plunksnašakis - Asparagus setaceus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2010 06 21, 22:43)
Truputis ...
O Jūsų auginamas yra plunksnašakis - Asparagus setaceus 4u.gif

labai ačiū sužinojau daug dalykų, net nežinojau, kad jis žydi bigsmile.gif

dabar turiu porą klausimėlių, jis jau n metų nepersodintas, nepakenksiu jam jei nelaiku t.y dabar persodinčiau jį? jas jam netinka jei pradėjo šakos gelsti? o kaip jį dauginti? g.gif parašyta kero dalimis o kaip čia atskirti man jo dalį ir viskas? g.gif
nepykit šiaip augalų niekad nemėgau, o vat dabar pradėjo man jie patikti, tai dar tik mokausi kaip juos prižiūrėti 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Nettle @ 2010 06 22, 12:27)

Taip, jis dauginamas paprastai - kero dalijimu. Mama daug metų jį augino ax.gif
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2010 06 22, 14:53)
Taip, jis dauginamas paprastai - kero dalijimu. Mama daug metų jį augino  ax.gif

ačiū, o į kitus klausimus niekas negali atsakyti? nes tikrai painu, man su tais augalais blush2.gif
Atsakyti
Aš auginu, labai man patinka šie augalai ir ilgai ieškojau, gal porą metų kur įsigyt...atsimenu, radau Vilniuj vienam užkampyje ir tai pardavėja pasakė, kad sau augina doh.gif Taigis, o šią žiemą radau kitur - nustekentą suvargusį maksiminį..nebuvo tiek suvargęs, kad numyriotų, tai nusipirkau gerai pamenu, už 5 litus smile.gif Iškart persodinau..o kad suvešėjo - per savaitę...pilna naujų ūsų išleido, vešlių, gražių, atsigavo, žodžiu, matau, kad vazonas jam per mažas jau..ir tuoj imsiu persodinėt - persodinimą šie augalai labai labai mėgsta, bet reik žinot, kuo dažniau persodinsit, tuo labiau nekontroliuojamai augs. Smidrai atrodo tik maži augalai, bet išauga ohoho...mačiau vienoj įstaigoj valdiškoj kaip niekur 1,5 m. bet aišku, tokį retai ir pamatysi - milžiniškas. ką čia dar pasakyt...mėgsta šviesą, bet netiesioginę, mėgsta šilumą ir drėgmę, mėgsta nupurškimus nekietu vandeniu. Jei labai sausa ir spigina saulė gali imti geltonuot, byrėt. Iš principo smidrą reiktų auginti kaip papartį, tik gal kiek šviesesnės vietos jam reikia. Dalijam kero skaidymu. jei vazonas akivaizdžiai bus mažas ir ims trūkt vietos plėstis bei trūks maisto medžiagų irgi ims nykti...vadinasi, persodinimo tikrai neatidėliokit - jau rašiau persodinam bet kada jei yra reikalas. jei žydi ar krauna pumpurus įvertinam kas svarbiau - grožis ar išgelbėt augalą..Šiuo atveju smidras nežydi ir sodinam be ilgų svarstymų 4u.gif
Atsakyti
Auginu ir as smidra. Ir niekaip nesupratu, kur ji laikyti ziema. Vasara jis pas mane balkone gyvena, augina naujas sakas, zydi. O va atejus ziemai inesus i kambarius, pradeda vysti, nudziuna ir sakutes. Tai jam patinka sviesa ir reiktu ji prie lango laikyt, ar jis cia taip reaguoja i sausa kambariu ora g.gif ?
Atsakyti
Geriausia jam vieta virtuvėje, kur šiek tiek drėgniau dėl garų, kriauklių, vandens ir pan, arba vonia su langu. Idealu, jei virtuvė rytinė, bet kaitrią vasarą ten netiks, reiks atitraukt nes vasarą rytinė saulė labai kaitri. Žiemą galima laikyt net ant pietinės - vienžo, jam reikia šviesios, bet ne tiesioginės saulės plieskiamos vietos ir oro drėgmės. Pas mane vasarą irgi balkone ant žemės, nes kitaip saulė nudegintų, o visą kitą laiką - irgi rytinėj pusėj virtuvėj ant palangės - ne karštuoju metu pats tas.
Atsakyti
pas mane jis vakarinėje pusėje padėtas g.gif virtuvėje kai buvo, irgi vakarinė pusė, byrėti pradėjo, buvo visai nubiręs, o dabar jau geltonuoja, ir visai geltonas palikti baigia verysad.gif nežinau nei ką daryti, dar turiu langus į rytinę pusę, bet ten nei viena mano turima gėlė augti nenorėjo g.gif g.gif
Papildyta:
o su purškimais, jau pradėjus daryti, bet kad nieko kol kas nepadeda, padėtas toliau nuo lango, ant netiesioginės šviesos jis visada buvo g.gif g.gif
Atsakyti
QUOTE(Nettle @ 2010 07 15, 12:05)
pas mane jis vakarinėje pusėje padėtas g.gif  virtuvėje kai buvo, irgi vakarinė pusė, byrėti pradėjo, buvo visai nubiręs, o dabar jau geltonuoja, ir visai geltonas palikti baigia verysad.gif nežinau nei ką daryti, dar turiu langus į rytinę pusę, bet ten nei viena mano turima gėlė augti nenorėjo g.gif  g.gif
Papildyta:
o su purškimais, jau pradėjus daryti, bet kad nieko kol kas nepadeda, padėtas toliau nuo lango, ant netiesioginės šviesos jis visada buvo g.gif  g.gif

o pas mane smidras balkone pietu saule, karsta kaip pragare karsta.gif , as tik zaliuzes uzleidziu kad nekaitintu taip. Ir zydi jis, bujoja, sakeles augina kurias per ziema numete. O va ziema nznau ka daryt, kur ji det, visur nepatinka schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Lietaus lasas @ 2010 07 15, 16:07)
o pas mane smidras balkone pietu saule, karsta kaip pragare  karsta.gif , as tik zaliuzes uzleidziu kad nekaitintu taip. Ir zydi jis, bujoja, sakeles augina kurias per ziema numete. O va ziema nznau ka daryt, kur ji det, visur nepatinka  schmoll.gif

Žiemą jam labai nepatinka šiltas ir sausas kambario oras rolleyes.gif
Atsakyti
o kas per žydėjimas, kaip atrodo? g.gif
Atsakyti