Truputis info iš interneto
Smidras ( Asparagus L.)
Smidrinių (Asparagaceae) šeimos augalai. Gentyje yra apie 300 rūšių, kilusių iš Afrikos ir Pietų Europos. Daugelis jų daugiamečiai žoliniai augalai ir puskrūmiai su sustorėjusiomis šaknimis.
Patalpose dažniausiai auginami tankiažiedžiai (Sin. Šprengerio) smidrai ( Asparagus densiflorus (Kunth) Jessop.). Šakos svyrančios, šviesiai žalios. Žiedai balti, smulkūs, kvapūs. Sunokina raudonas uogas. Tankiažiedžių smidrų veislės Meyers, Sprengeri skiriasi šakelių ir lapų forma. Plunksnašakis smidras (A.setaceus (Kunth) Jessop.) stiebai vijokliniai, dygliuoti. Žiedai balti, mulkūs, uogos melsvos. Lenktadyglis smidras (A.falcatus L.). Stiebai sumedėję, spygliuoti, labai šakoti. Lapai lancetiški, tamsiai žali, puošnūs, tankiai apugę stiebą. Žiedai balti, susitelkę į retas šluoteles. Rečiau auginamas skėtinis smidras ( A.umbellatus Link.).
Smidrai mėgsta šviesą, ypač tankiažiedžiai, o plunksniašakį smidrą geriau laikyti pusiau pavėsyje. Tinkamiausia temperatūra - apie 20º C, netinka žemesnė kaip 12º C. Laistoma gausiai, bet tolygiai, kai vėsiau augalai laistomi mažiau. Smidrai nepakenčia sauso patalpų oro, todėl vasarą, keletą kartų per savaitę rekomenduojama apipurkšti minkštu vandeniu.
Persodinti smidrus reikėtų kasmet, nuo vasario iki rugsėjo. Augalams tinka humusingas, vidutinio sunkumo, nerūgštus (pH 6 6,5 ) žemių mišinys. Smidrai persodinami į dviem numeriais didesnius, vazonus ir sodinami 1-2 cm giliau, negu prieš tai augo. Jei per sekliai pasodinami, išlenda gumbai Persodinant pašalinama dalis šaknų gumulo. Papildomai tręšiami pavasarį ir vasarą kas 2 savaites, mineralinių trąšų mišiniu, kuriame gausu azoto (NPK 3:1:2). Smidrai dauginami pavasarį kero dalimis ir sėklomis. Plunksniašakiai smidrai dauginami ir auginiais.
Smidrus labai dažnai apninka amarai, skydamariai, voratinklinės erkės, tripsai. Iš ligų dažniau pasitaiko fuzariniai šaknų puviniai.
O Jūsų auginamas yra
plunksnašakis - Asparagus setaceus