Įkraunama...
Įkraunama...

Pusryčiai veikliai moteriai ir visai šeimai

Jūsų dėmesiui pristatome naują rubriką „Pusryčiai veikliai moteriai ir visai šeimai“. Čia sužinosite, kodėl pusryčiai tokie svarbūs mitybos rėžime, kokia jų nauda gerai savijautai, energijai ir sveikatai, ką ir kiek valgyti visaverčiams pusryčiams, mitai apie pusryčius ir angliavandenius, jūsų vaikų pusryčiai, kaip įveikti vaiko „ne“ pusryčiams ir daugybė kitų aktualių ir įdomių klausimų. Apie visa tai mes kalbamės ir diskutuojame su gydytoja dietologe Žana Antonova. Prisijunkite ir iš naujo atraskite pusryčius!
Atsakyti
Laba diena Žana,
Kiekvieną rytą sportuoju – darau rytinę mankštą. Ar prieš sportuojant turiu pavalgyti pusryčius? g.gif
Atsakyti
Patarkite, kada ryte valgyti pusryčius: tik atsikėlus, ar po dušo? Mano kai kurie kolegos pusryčius valgo atėję į darbą. essen.gif
dekoju is anksto bis.gif
Atsakyti
Nerekomenduojama sportuoti alkanam arba iškart po valgio - tai gali sukelti pykinimą ar vėmimą. Mankštintis galima pradėti 3,5-4 valandos po valgymo.
Jeigu tai neintensyvi lengva mankšta - galite sportuoti prieš pusryčius. Po fizinės veiklos geriausia iškart (jeigu įmanoma, jau po 30 minučių) pavalgyti – papildyti organizmo glikogeno atsargas. Tam tiktu angliavandeniais turtingas maistas, kuris yra pagrindinis energijos šaltinis.

Papildyta:
QUOTE(Jaunasis TETIS @ 2010 06 29, 13:14)
Patarkite, kada ryte valgyti pusryčius: tik atsikėlus, ar po dušo? Mano kai kurie kolegos pusryčius valgo atėję į darbą. essen.gif
dekoju is anksto bis.gif


Pusryčius reikėtų valgyti pirmoje dienos pusėje praėjus 0,5-2 val nuo prabudimo.
Atsakyti
Ar pusryčiams svarbi maisto įvairovė? Ar blogai, jei pusryčiams valgau tik dribsnius su pienu? mellow.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jaunasis TETIS: 29 birželio 2010 - 15:03
QUOTE(Jaunasis TETIS @ 2010 06 29, 16:03)
Ar pusryčiams svarbi maisto įvairovė? Ar blogai, jei pusryčiams valgau tik dribsnius su pienu? mellow.gif


Pagrindinė sveikos mitybos taisyklė - įvairovė. Dribsniai su pienu - geras pasirinkimas pusryčiams. Nieko blogo nematau tame, kad Jums patinka kiekvieną rytą valgyti šį patiekalą. Svarbu, kad jų nebūtų pietūms ir vakarienei smile.gif
Atsakyti
Dar vienas klausimas smile.gif

Kas yra sudėtiniai angliavandeniai? Kuo jie skiriasi nuo paprastųjų?

g.gif
Atsakyti
QUOTE(Jaunasis TETIS @ 2010 06 30, 14:21)
Dar vienas klausimas  smile.gif

Kas yra sudėtiniai angliavandeniai? Kuo jie skiriasi nuo paprastųjų?

g.gif

Angliavandeniai skirstomi į dvi grupės: paprastieji - monosacharidai (cukrūs) ir sudetingieji- disacharidai( maltozė, sacharozė, laktozė) ir polisacharidai ( krakmolas, skaidulinės medžiagos). Nors iš 1 g paprastųjų ir sudėtingųjų angliavandenių susidaro vienodas energijos kiekis 4,1 kcal (17,15 kJ), bet kaip maisto medžiagos jie yra nelygiaverčiai: cukrai (pvz. saldumynai, konditerijos gaminiai, saldūs gėrimai) – tik energijos tiekėjai, o sudėtingieji (pvz. kruopos, duona, pusrytainis) ne tik energijos, bet ir tokių naudingų organizmui maistinių medžiagų šaltinis, kaip B grupės vitaminai, vitamino E, geležies, bei mineralų.

Atsakyti
Sveiki, ir as noreciau prisijungti prie sios idomios temos. thumbup.gif
Sakoma, kad ir šokolade, ir vaisiuose yra daug angliavandenių, bet šokoladas – blogai, o vaisiai - gerai valgyti. Tai koks tada skirtumas? g.gif
Atsakyti
QUOTE(darnesuper @ 2010 06 30, 15:55)
Sveiki, ir as noreciau prisijungti prie sios idomios temos.  thumbup.gif
Sakoma, kad ir šokolade, ir vaisiuose yra daug angliavandenių, bet šokoladas – blogai, o vaisiai - gerai valgyti. Tai koks tada skirtumas?  g.gif


Akivaizdžiai, jog vaisiai turi daugiau teigiamo poveikio žmogaus organizmui. Vaisiuose yra daug natūralaus cukraus: gliukozės ir fruktozės. Gliukozė- universalus, lengviausiai pasiekiamas energijos šaltinis visoms kūno ląstelėms, pagrindinis smegenų ląstelių maistas. Fruktozė saldesne už gliukozę, todėl juo vaisiuose daugiau fruktozės, juo jie saldesni. Vaisiuose daug ne tik vitaminų ( C, A, E,), bet ir svarbių organizmui skaidulinių medžiagų (pektinų, celiuliozės ir kt.), mineralinių medžiagų (kalis, geležis, fosforas), kuriuos organizmas lengvai įsisavina. Vaisiai normalizuoja žarnyno mikroflorą, silpnina puvimą, aktyvina motorinę skrandžio ir žarnyno funkciją, tuo pačiu apsauga nuo vidurių užkietėjimo.
Bet ir šokoladas netokia jau "blogybė". Nors yra gana kaloringas maisto produktas, tačiau retkarčiais galima pasilepinti, ypač stresinėje situacijoje (pvz. sesijos metu) ar kai reikia greitai atgauti jėgas. Be gliukozės, juodasis šokoladas turi daug flavonoidų ( anioksidantų, kurie apsaugo ląstelę nuo senėjimo), alkoloido teobromino (pasižymi stimuliuojančiu poveikiu), mikro- ir makro-elementų (ypač magnio). Bė abėjo, šio saldumyno, kaip ir kitų, turėtu vėngti žmonės, turintis problemų su svoriu.
Atsakyti
Laba diena, kaip tik daug diskutavau su kolege apie pusryčių naudą- atsisakiusi pusryčių
ji numetė apie 10 kg, nors anksčiau visada juos valgydavo, jos pusryčiai apie 11 val., o ryte tik vandens puodelis su citrina, sako jaučiasi puikiai, ką Jūs apie tai manote? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(PRIPSYTE @ 2010 06 30, 20:49)
Laba diena, kaip tik daug diskutavau su kolege apie pusryčių naudą- atsisakiusi pusryčių
ji numetė apie 10 kg, nors anksčiau visada juos valgydavo, jos pusryčiai apie 11 val., o ryte tik vandens puodelis su citrina, sako jaučiasi puikiai, ką Jūs apie tai manote? ax.gif


Lieknėti galima įvairiai (atsisakyti pusryčių ar vakarienes, arba išvis nevalgyti), rezultatas visada bus. Kita vertus ar toks lieknėjimo būdas yra racionalus, nekensmingas sveikatai ? Tikrai ne. Atmnikitė, tarpas tarp blogo maitinimosi ir pirmųjų sveikatos sutrikimo klinikinių požymių gana ilgas (mažiausiai 10 metų !). Klinikiniais tyrimais įrodyta, jog tie, kurie nevalgo pusryčių turi riziką susirgti lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip cukrinis diabetas, širdies kraujagyslių ligos ir kt.
Jūsų kolegos atvėju pusryčiai visgi yra, nors ir 11 val. Svarbu, kad jie nesutaptu kartu su pietumis.
Atsakyti