Įkraunama...
Įkraunama...

Kremavimas ar šarvojimas?

Apklausa: Kas jums priimtiniau: (122 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(nutė @ 2010 08 17, 12:41)
Manyčiau, kad ir Lietuvoje bus vis labiau domimasi savo šaknimis, giminės istorija, tada ir laidotuvių nuotraukos taps labai vertingos.

Taip, nuotraukos nuotraukoms nelygu. g.gif Kadaise labai sunku buvo žiūrėt į begales mano tėvelio laidotuvių nuotraukų (buvo padaryta ,,visiems norintiems''). Viena buvo ir priešmirtinė, su sužalojimais (buvo rastas nukritęs gatvėje). Labai sunku būdavo jas žiūrėt, nes esame įpratę, kad nuotraukomis dažnai yra užfiksuotos gražiausios gyvenimo akimirkos.
Dabar į jas žiūriu kitaip. Kaip į savo šeimos istoriją. Juk dažnai, jei domimės savo giminės geneologija, tenka pamąstyt apie daugelį dalykų: ne tik apie profesijas, pasiekimus, įgytus turtus, bet ir apie paveldimumą, ligas, įvairius nelaimingus atsitikimus. Todėl dabar vis pagalvoju, ar verta jų atsisakyt. mastau.gif
Atsakyti
QUOTE(nutė @ 2010 08 17, 12:41)
Abejonė susijusi su kolumbariumu. Juk tada niekam kapo priežiūros neužkraučiau. O dabar, matyt, vienam geram žmogiukui teks...

Kuriuo atveju kapo priežiūros niekam neužkrautumėt? g.gif Juk jūsų vyro kapą vis vien kažkam teks toliau prižiūrėt (ir po jūsų), o už kolumbariumą taip pat reguliariai reikės kažkuriam jūsų giminaičiui mokėt. Nemanau, kad kolumbariumo priežiūra bus labdaringa. Kažkas ir artimųjų atneštas gėlytes turės nuvytusias nuimt. mastau.gif
Atsakyti
QUOTE(Simense @ 2010 08 17, 14:06)
Taip, nuotraukos nuotraukoms nelygu.  g.gif Kadaise labai sunku buvo žiūrėt į begales mano tėvelio laidotuvių nuotraukų (buvo padaryta ,,visiems norintiems''). Viena buvo ir priešmirtinė, su sužalojimais (buvo rastas nukritęs gatvėje). Labai sunku būdavo jas žiūrėt, nes esame įpratę, kad nuotraukomis dažnai yra užfiksuotos gražiausios gyvenimo akimirkos.

Čia vėlgi -- nelygu į kieno laidotuvių nuotraukas žiūrėsi, koks emocinis krūvis slegia. Pvz prosenelių laidotuvių nuotraukos man nekelia jokių emocijų, išskyrus smalsumą. O štai tarkim vieno iš senelių (kurį laidojo, kai buvau aštuonerių ir jau turiu labai šiltų atsiminimų, su juo susijusių) laidotuvių nuotraukas vartau su liūdesiu. Bet šviesiu liūdesiu. Ir nė minties nekyla, kad geriau jų nebūtų, priešingai.
Atsakyti
QUOTE(something else @ 2010 08 17, 15:37)
Čia vėlgi -- nelygu į kieno laidotuvių nuotraukas žiūrėsi, koks emocinis krūvis slegia. Pvz prosenelių laidotuvių nuotraukos man nekelia jokių emocijų, išskyrus smalsumą. O štai tarkim vieno iš senelių (kurį laidojo, kai buvau aštuonerių ir jau turiu labai šiltų atsiminimų, su juo susijusių) laidotuvių nuotraukas vartau su liūdesiu. Bet šviesiu liūdesiu. Ir nė minties nekyla, kad geriau jų nebūtų, priešingai.

Taip, turi reikšmės ir tai, kiek tas žmogus tau artimas. mastau.gif Bet kai žiūri į nuotraukas, kuriose yra artimieji ne tik gal kiek patinusiais nuo ašarų veidais, bet ir tokias, kuriose užfiksuoti sunkūs vyksmai (mirusiojo uždengta merliuku burna, nes jau karštą vasarą skysčiai eina per burną) arba matosi sužalojimai taip lengva nebūna. Turi praeit kiek laiko, kad tai suprastum ir priimtum kaip natūralias užfiksuotas skaudžių akimirkų išraiškas. sad.gif
Atsakyti
QUOTE(Simense @ 2010 08 17, 17:03)
Bet kai žiūri į nuotraukas, kuriose yra artimieji ne tik gal kiek patinusiais nuo ašarų veidais, bet ir tokias, kuriose užfiksuoti sunkūs vyksmai

O tokių nuotraukų prasmės nesuprantu, kas norėta užfiksuot ir palikt atminimui g.gif .
Atsakyti
QUOTE(Una Li @ 2010 08 17, 16:06)
O tokių nuotraukų prasmės nesuprantu, kas norėta užfiksuot ir palikt atminimui g.gif .

Tiesiog niekas nesirinko ir niekas nesistengė fiksuot. mastau.gif Tokia buvo tradicija, nes buvo paplitusi fotografija kaip naujovė. Neprofesionalui fotografui buvo duota užduotis ,,fotografuot'', tai jis sąžiningai ir atliko savo darbą. smile.gif Niekam matyt, nekilo mintis ,,pažeminti'' mirusiojo, išskiriant jį iš savo tarpo. Tai paskutinįsyk ir nusifotografavo. g.gif Dabar, su skaitmenine fotografija gal yra būdų išnaikint tas nepageidaujamas ,,dėmes'', bet tada gi žinom, kokios buvo retušavimo galimybės. sad.gif
Bet dabar aš į visa tai žiūriu visai kitomis akimis. Būtent kaip į faktą ir į tam tikrą istoriją. Ne visi juk menininkai profesionalai. Tai buvo nepagražinta dokumentika.
Atsakyti
Ai nezinau uz ka balsuot.. kur norit ten ir dekit mane po mirties.. nepatiks-ateisiu,saltas kojas pakisiu po kaldra biggrin.gif
laidotuviu vengiu kiek galiu jei imanoma,man tai siaubo ceremonija.Visiskai nesinori eiti,budeti,sedeti,atsisveikinti su kunu.. zmogu prisiminti geriau toki koks jis buvo gyvas,is tiesu nenoreciau matyti ne vieno artimo mirusio,tai yra numirtu ir iskart sunaikintu kuna,taip geriau.. atmintyje gyvas,o tos ceremonijos,proceduros tik trigubai sirdi sudrasko.. eikit peklon cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paradoksualė: 17 rugpjūčio 2010 - 17:32
QUOTE(Paradoksualė @ 2010 08 17, 18:30)
eikit peklon  cool.gif

Tikiuosi geresnėn vietelėn patekti ax.gif Nors manau, jog siūloma kryptis būtų įdomesnė biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Laisvė: 17 rugpjūčio 2010 - 17:36
QUOTE(Paradoksualė @ 2010 08 17, 18:30)
Ai nezinau uz ka balsuot.. kur norit ten ir dekit mane po mirties.. nepatiks-ateisiu,saltas kojas pakisiu po kaldra  biggrin.gif
laidotuviu vengiu kiek galiu jei imanoma,man tai siaubo ceremonija.Visiskai nesinori eiti,budeti,sedeti,atsisveikinti su kunu.. zmogu prisiminti geriau toki koks jis buvo gyvas,is tiesu nenoreciau matyti ne vieno artimo mirusio,tai yra numirtu ir iskart sunaikintu kuna,taip geriau.. atmintyje gyvas,o tos ceremonijos,proceduros tik trigubai sirdi sudrasko.. eikit peklon  cool.gif

idealiausias variantas drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Paradoksualė @ 2010 08 17, 17:30)
o tos ceremonijos,proceduros tik trigubai sirdi sudrasko..

O gal tos ceremonijos ir skirtos liūdesiui į paviršių iškelti ir jį palikti? Kad amžinai neliūdėtum. g.gif Kažin ar įmanoma, vos sužinojus apie artimojo mirtį, tą akimirksnį iškart viduje su juo ir atsisveikinti amžiams?
Atsakyti
QUOTE(Simense @ 2010 08 17, 18:47)
O gal tos ceremonijos ir skirtos liūdesiui į paviršių iškelti ir jį palikti? Kad amžinai neliūdėtum.  g.gif Kažin ar įmanoma, vos sužinojus apie artimojo mirtį, tą akimirksnį iškart viduje su juo ir atsisveikinti amžiams?

nieks amzinai neliudi.su laiku dingsta skausmas.tam ceremonijos nebutinos.
Papildyta:
kas tas atsisveikinimas amziams?
Atsakyti
QUOTE(Simense @ 2010 08 17, 18:47)
O gal tos ceremonijos ir skirtos liūdesiui į paviršių iškelti ir jį palikti? Kad amžinai neliūdėtum.  g.gif Kažin ar įmanoma, vos sužinojus apie artimojo mirtį, tą akimirksnį iškart viduje su juo ir atsisveikinti amžiams?

nezinau kam jos skirtos ir kam reikia viso to.. gal kitiems geriau pamatyti kuna ir ji apraudojus tris paras uzkasti ir eiti ten kasdien ir vel draskytis..man geriau viso to nematyti.. issikaukciau geriau miske apsikabinus medi,nei glostydama atsalusi kuna..
Atsakyti