Įkraunama...
Įkraunama...

Autistukai-14

QUOTE(uz_vaivorykstes @ 2010 10 06, 13:05)
sveikos, daznai paskaitau jusu tema. maniskei 1.9 metu, itariu autizma nuo pat gimimo, nes nera akiu kontakto, visiskai nesupranta ir nereaguoja ka jai sakom ir nebando su mumis kazkaip kontaktuoti, neparodo ko nori ar ka jaucia, nekalba. prie viso to dar zemas raumenu tonusas, todel dar nevaiksto, tik neseniai pradejo pati atsisesti. Kolkas turim misru raidos sutrikima.

nusprendziau parasyti, nes nezinau kaip pasielgti - uzsiregistravom i asociacija Kitoks vaikas psichologiniam ivertinimui. Mums paskyre laika (net 3 valandas). Gal kuri lanketes ten, darete ta ivertinima? Ko mums tiketis, ar parodys kazkoki stebuklinga buda kaip lavinti savo vaika - o gal tokio amziaus vaika dar anksti lavinti? Dvejoju, nes kaina uz ta psichologes ivertinima tikrai didele ir tiesiog taip ismesti pinigus nelabai norisi...

labai lauksiu jusu komentaru ir patarimu.

Mes darėm tą įvertinimą prieš kelis metus. Nesužinojom nič nieko naujo, nes ji tik klausia pagal standartinį klausimyną bei liepia vaikui kai ką atlikti. Kadangi ta psichologė (Jura Tender) primiršusi lietuvių kalbą, kai ką suprato visai priešingai, nei pasakojau. Po kelių mėnesių gavome ataskaitą raštu. Išties tas vertinimas reikalingas (ir būtinas), jei toliau taikysite ABA sistemą. Jei ne, vertinimas beprasmis (išmesti 900 Lt).
Bet kuo vaikutis mažesnis, tuo efektyvesnis ABA metodas. Jei rimtai jį taikyti tokiai mažytei kaip jūsų, galima labai daug pasiekti, netgi pasivyti bendraamžius.

Atsakyti
QUOTE(Deilina @ 2010 10 06, 14:20)
Gryžom iš darželio, auklėtoja sakė, šiandien labai sunki diena buvo doh.gif Lauke, tai pats didžiausias iššūkis, nes nenori būti kartu prie visų vaikų. Eina panašiai kur jam norisi, nestovi vienoj vietoj, tai kol Roką sugavo, vienas vaikas lūpą stipriai prasikirto verysad.gif Žodžiu sutarėm taip: Roko į lauką nebes (pasak auklėtojos, jie ten būna ne ilgiau 30 min) ir jam jokios naudos ten, tik tiek, kad reikia gaudyti, o jis priešinasi. O teigiamas dalykas man tas, kad pagaliau sutarėm nuo 5-ienio bandysim be pampersų darželyje gyventi thumbup.gif Aišku, auklėtoja nėra tuo sužavėta, sako bus labai sunku, bet ir man nelengva iš kitos pusės, kai namuose viena tvarka, ten kita smile.gif O šiaip su batų nusimovimu išlikus ta pati problema, neklauso jų juodai ir aunasi lauk batukus doh.gif Namuose taip nedaro, nes žino, kad mama barsis.

Maniškiam lygiai tokios pat problemos buvo smile.gif . Nemiegodavo pokaičio ir kitiems neleisdavo. Tai auklėtojos jį išvesdavo į prieškambarį ir ten cypindavo. Paskui nunešiau Ugniui megztas tapkes, kad netrepsėtų garsiai ir išmoko jos, leisdavo būti viduje, paduodavo kokią knygelę ir jis tyliai žaisdavo per pokaičio laiką. Batukų neįmanoma buvo užmauti. Nei namie nei darželyje. Tai nešiodavo tik megztas kojines keliais sluoksniais. Bet paskui galų gale priprato ir prie batukų.
Su tualetu irgi, sisiu padarydavo pats, o kaku visad i kelnes. Tai aukletojos liepe deti pampersą. Nu galvojau šakės, - tiek vargau kol pripratinau nors sisiu padaryti, ir vėl viskas iš pradžių. Irgi nešiau triusikėlius, kad pakeistų, bet auklėtoja tokia "vriednoka" buvo, pasakė, kad jai smirdi ir nieko nebus. Net tualete nesutiko maišiuke palaikyti iki vakaro. Nu bet kitais metais turėjom kitą auklėtoją ir jokių pampersų nebereikėjo.
Papildyta:
QUOTE(maliukas @ 2010 10 06, 13:27)
Tokie ten ir draugai, kad vengia... Pas mus ir tokių buvo, bet yra ir tokių kurie mus supranta ir palaiko ir net su vaiku ryšį turi ir suaugę ir vaikai. Tad geriau mažiau, bet tikrų.. Žmonės bijo tų keistumų, jiems atrodo, kad tai užkrečiama. Aš jų nesmerkiu, tik stengiuosi apsaugoti vaiką, kad jie jo "neauklėtų."

Kažkaip daugiau palaiko artimiausi giminės - broliai ir jų šeimos. Jie nuo mažens kažkaip jau priaugę prie to.
Atsakyti
QUOTE(vega2 @ 2010 10 06, 15:29)
Maniškiam lygiai tokios pat problemos buvo  smile.gif

Aš užtat jau šiemet parašysiu prašymą eiti lauk iš darbo dėl tokių priežasčių, kaip Roko pietų nemigdymas daržely, be to spec.pedagogė į dvi savaites kartą ateina, į Vilnių gulamės po 3 savaites, pati dirbu su juo pamokėles, tai man nesigauna dirbti. Žodžiu, pasišventus esu Roko ugdymui.
Atsakyti
QUOTE(Deilina @ 2010 10 06, 14:42)
Aš užtat jau šiemet parašysiu prašymą eiti lauk iš darbo dėl tokių priežasčių, kaip Roko pietų nemigdymas daržely, be to spec.pedagogė į dvi savaites kartą ateina, į Vilnių gulamės po 3 savaites, pati dirbu su juo pamokėles, tai man nesigauna dirbti. Žodžiu, pasišventus esu Roko ugdymui.

Nežinau ar verta.. Kur paskui, nei soc. garantijų, nei pensijos. Žiūrint kokio laipsnio tas autizmas yra. Jei aspergeris, tai žinau vieną berniuką, kur ir mokosi ir matosi kad iš jo galės padaryti žmogų.( Bet mama jo dirba). O maniškiam kad ir kiek tu stengsiesi, neatstatysi jo kad būtų nepriklausomas savarankiškas žmogus. Stengiuosi jį pati išmokyti kad padėtų namie, kad kažkaip tai susikalbėtume. Kad ir jis ir aš turėtume pilnaverčius gyvenimus. Dabar jis mokosi tiek kiek pats nori. Mokykloje krūvos užsiėmimų, ir dainavimas, piešimas, masažai. logopedai, netgi teatro pamokėlės. Būdama namie su juo kažin ar daugiau ką išmokyčiau.
Atsakyti
QUOTE(vega2 @ 2010 10 06, 15:50)
Žiūrint kokio laipsnio tas autizmas yra.

Jam pilnos globos nereikia (nėra agresyvus, nežaloja kitų, nei savęs ir pan). Kai pirmą kartą nuvykom į VRC, skyriaus vedėja labai liūdnas prognozes mums vardino, bet sakė atvykti po pusmečio, tada iš pokyčio, matysis kaip jis tobulėja ir bus galima kažką spręsti. Kai atsigulėm antrą kartą, buvo ženklus pagerėjimas, atsirado mėgdžiojimas, ėjimas į kontaktą, ilgesnis žvilgsnio išlaikymas, naujų žodelių garsų. Labiausiai vedėją džiugina jo socialinis bendravimas, labai pasikeitė į gerąją pusę. Auklėtoja primigtinai prašo nepalikti jo pietų miego. Iš kitos pusės, jis pabūna daržiuke iki pietų, ramiai namie pamiega, tada mes "darome pamokėles", ką spec. pedagogė liepia patobulinti arba važiuojame kur prie jūros pasivaikščioti, bandome susipažinti su aplinka, lavinam stambiąją motoriką (laipiojimas, akmenukų mėtymas į jūrą ir pan) mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(kosemalose @ 2010 10 06, 11:45)
galiu paklaust, ar vrc jusu suneliui nustate aspergeri ir kada? ar dare jam IQ testa? nes berods pagal tai tik atskiria aspergeri ir dar anot ju, jie testuot linke tik pries pat mokykla...

maniškiui nustatė AS lygiai prieš metus VRC, tada pirmą kartą ir susidūriau su autizmu. aišku, iš bendro išsislavinimo žinojau apie tai, bet kad maniškiui tai gali būti net neįsivaizdavau. važiavom tirtis būtent dėl hiperaktyvumo. VRC išgyvenau didžiausią savo gyvenimo košmarą. mus apgyvendino triviečiame kambaryje ir mano akyse per savaitę vaikas baigė išprotėt. su juo nebuvo įmanoma susitarti, ryte visus keldavo garsiai juokdamasis, paskui pradėjo mėgdžioti sutrikusio intelekto vaikutį, jo judesius, garsus.vedžiausi penkemetį net į tuoletą kartu sad.gif Žinokit, aš laikiausi visus tuos metus iki pernai VRC, niekada neverkiau dėl jo, bet tada jau kaip pratrūkau. Centro darbuotojai manė, kad aš susiruošiau namo, bet aš blaiviai mąsčiau, likau ten iki galo. žodžiu, tą dieną mums atsirado vienvietis kambarys, kuriame mes pradėjome "gyventi" tikrąja to žodžio prasme. iškart subėgo gydytojai, ir tik tada paaiškino kame reikalas - mano vaikas autistas sad.gif jis nepakenčia pasikeitimų ir todėl tokį elgesį šie pasikeitimai iššaukė. žinot palengvėjo negreitai, bet tik tada supratau, kadėl mano vaikas ištisai užsiciklina, kodėl atrodo, jog jis neturi gailesčio, kodėl jis toks neatsargus ir t.t. Tiesa, apie gailestį, jį to reikai išmokinti, ir mes jau pažengę smile.gif
Gavau ir literatūros pasiskaityti. iš kart man kilo klausimas, kodėl jam įtaria AS, nes ten parašyta, kad šis sindromas nustatomas tik sulaukus 8 metų. ir tada ir per išplėstinę konsultaciją dar kartą to paties teiravausi, man buvo atsakyta, kad kito sindromo jam negali rašyti, nes jo intelektas nesutrikęs. o apie intelektą, tai jis nėra aukštas, testą darėme prieš mėnesį, jis buvo 78. bet AS turintys būna arba labai aukšto arba normalaus intelekto. nesvarbu kokio jis bus, svarbiausia, kad būtų žmogumi smile.gif
Atsakyti
Mums darė tik DISC testą.. Čia taspats?
Atsakyti
QUOTE(vega2 @ 2010 10 06, 11:46)
Labukas. O maniškis tai nekalba... Nu turi savo žodynėlį trumpą, kurį mes suprantam, koks dvidešimt žodžių, pvs pyragas - pyjaga, į lauką - auku ir t.t. Mums VRC kai buvo 5 metų pasakė, kad 99 procentai kad vaikas nekalbės ir kad net neverta vesti pas logopedę. Dabar pasidarėm knygutę su paveikslėliais su maisto skyriumi, daiktais, vietomis ir jis labai gražiai man parodo ko nori. Nekartoja jis žodžių, nei skiemenų, ištaria tik balsius ir priebalsius p ir k. Taigi, nedaug žodžių iš jų sumodeliuosi..
Dabar turiu dar vieną mažiuką.  Taip noriu tikėti, kad jis bus sveikas. Bet iš tikro tai baimės pilnos kelnės  verysad.gif

Tikrinot ar neprisegtas liezuvelis?
Mano mazoji iki 4 metu turejo labai siaura zodyna (ji nera autiste) ir nieko nekartojo. Pavasare sugere kursa carnosine ir pradejo kartoti. Pradejo kartoti, kalba pasistumejo. Aisku, logopedas reikalingas kas be ko, bet situacija stumiasi i teigiama puse.
Kadangi temos pradzioje rasiau, kad sunkiuju metalu vaikams neradau, bet radau herpes seimos virusus. Tai va pasistojo man klausimas kaip cia tas carnosine galejo mazajai padeti (nes buvo minciu man del sunkiuju metalu)...
Siame tyrime pasakojima apie kompleksinio preparato taikyma tame skaiciuje ir herpes viruso ligoms gydyti. Vienas is sudedamuju yra carnosine.
Carnosine yra imunokorektorius. Taip pat yra JAV tyrimas, kad carnosien padeda 90 proc. autistu.
http://www.ntpo.com/...cine_2019.shtml
Jau ainksciau rasiau kad geriam mes dabar vilcacora maisto papilda, tai nuo herpes seimos virusu ir imunostimuliatorius. Nu tiesa sakant jau abu vaikai su slogom vaiksto, ale temperaturos nera.
Atsakyti
QUOTE(Sviesioji @ 2010 10 06, 16:03)
Tikrinot ar neprisegtas liezuvelis?
Mano mazoji iki 4 metu turejo labai siaura zodyna (ji nera autiste) ir nieko nekartojo. Pavasare sugere kursa carnosine ir pradejo kartoti. Pradejo kartoti, kalba pasistumejo. Aisku, logopedas reikalingas kas be ko, bet situacija stumiasi i teigiama puse.
Kadangi temos pradzioje rasiau, kad sunkiuju metalu vaikams neradau, bet radau herpes seimos virusus. Tai va pasistojo man klausimas kaip cia tas carnosine galejo mazajai padeti (nes buvo minciu man del sunkiuju metalu)...
Siame tyrime pasakojima apie kompleksinio preparato taikyma tame skaiciuje ir herpes viruso ligoms gydyti. Vienas is sudedamuju yra carnosine.
Carnosine yra imunokorektorius. Taip pat yra JAV tyrimas, kad carnosien padeda 90 proc. autistu.
http://www.ntpo.com/...cine_2019.shtml
Jau ainksciau rasiau kad geriam mes dabar vilcacora maisto papilda, tai nuo herpes seimos virusu ir imunostimuliatorius. Nu tiesa sakant jau abu vaikai su slogom vaiksto, ale temperaturos nera.

O dėkui, reikės paieškoti to carnosine. Nes maniškis priedo prie visko serga jau daugiau kaip mėnuo. Imuniteto nulis pas jį.
Atsakyti
QUOTE(vega2 @ 2010 10 06, 16:13)
O dėkui, reikės paieškoti to carnosine. Nes maniškis priedo prie visko serga jau daugiau kaip mėnuo. Imuniteto nulis pas jį.

Tai va tame ir reikalas, kad tas imuniteto nebuvimas ko gero ir yra pagrindine autistu problema. O kai ner imuniteto, tai virusai, mikrobai ir bakterijos sudarko visa nervu sistema ir bet kokius organus.
As net nemoku paaiskinti, bet vaikai autistai pagal savo sveikatos bukle netoli vezininku.
Mano nuomone pradini imuniteta sudarko musu medicina (to saknis pasaulio politika bei zmoniu gimstamumo mazinimo politika) kalendoriniais skiepais. I rizikos grupe is karto papuola vaikai, turintys bet kokias problemas nuo gimimo. Aisku, gali prisideti ir kitos isorines problemos.
Atsakyti
QUOTE(maugle @ 2010 10 06, 14:26)
Mes darėm tą įvertinimą prieš kelis metus. Nesužinojom nič nieko naujo, nes ji tik klausia pagal standartinį klausimyną bei liepia vaikui kai ką atlikti. Kadangi ta psichologė (Jura Tender) primiršusi lietuvių kalbą, kai ką suprato visai priešingai, nei pasakojau. Po kelių mėnesių gavome ataskaitą raštu. Išties tas vertinimas reikalingas (ir būtinas), jei toliau taikysite ABA sistemą. Jei ne, vertinimas beprasmis (išmesti 900 Lt).
Bet kuo vaikutis mažesnis, tuo efektyvesnis ABA metodas. Jei rimtai jį taikyti tokiai mažytei kaip jūsų, galima labai daug pasiekti, netgi pasivyti bendraamžius.

As nelabai isivaizduoju kaip maniskei imanoma kazka taikyti, nes ji nieko nesupranta, nevykdo jokiu paliepimu, nemoka net tokiu elementariu dalyku kaip paspausti mygtuka, kazka ijungti/isjungti, ideti i inda, sudeti kaladeles viena ant kitos, na zodziu vienintelis jos zaidimas su zaislais yra trankymas per juos su ranka arba paties zaislo nekoordinuotas kratymas purtymas...

Ar jus taikete ta ABA metoda?

Papildyta:
QUOTE(Sviesioji @ 2010 10 06, 16:21)
Tai va tame ir reikalas, kad tas imuniteto nebuvimas ko gero ir yra pagrindine autistu problema. O kai ner imuniteto, tai virusai, mikrobai ir bakterijos sudarko visa nervu sistema ir bet kokius organus.
As net nemoku paaiskinti, bet vaikai autistai pagal savo sveikatos bukle netoli vezininku.
Mano nuomone pradini imuniteta sudarko musu medicina (to saknis pasaulio politika bei zmoniu gimstamumo mazinimo politika) kalendoriniais skiepais. I rizikos grupe is karto papuola vaikai, turintys bet kokias problemas nuo gimimo. Aisku, gali prisideti ir kitos isorines problemos.

idomu, nes maniskei darytas tyrimas ir nustatyta EBV silpnai teigiama ta neaktyvi forma ir CMV teigiama neaktyvi forma.

o kur jus pirkote ta preparata (auksciau mineta) imuninei sistemai stiprinti?
Atsakyti
QUOTE(uz_vaivorykstes @ 2010 10 06, 16:26)
As nelabai isivaizduoju kaip maniskei imanoma kazka taikyti, nes ji nieko nesupranta, nevykdo jokiu paliepimu, nemoka net tokiu elementariu dalyku kaip paspausti mygtuka, kazka ijungti/isjungti, ideti i inda, sudeti kaladeles viena ant kitos, na zodziu vienintelis jos zaidimas su zaislais yra trankymas per juos su ranka arba paties zaislo nekoordinuotas kratymas purtymas...

Ar jus taikete ta ABA metoda?

[

Viskas imanoma wink.gif kantriai, naudojant atpilda ir paskatinima, sumazinant uzduotis iki minimumo, kas sekunde kovojant uz vaiko demesi... jei pasiseks gauti gera ABA terapeuta, ismoks viska, ko dabar rasot, kad nemoka wink.gif
Mes taikeme ABA vienerius metus. Bet mums labai nesiseke su terapeutais, be to buvo labai sunku visa laika gyventi ABA "gyvenimo buda", vaikui prasidejo ziauri itampa nuo tos dresuros ir t.t. Na, ir dar tokia "smulkmena", kad tas gyvenimo budas kainuoja mazdaug 2000 lt per menesi (samdant tik viena terapeuta, kas reiskia minimalu rezultata).
Atsakyti