Na, ko tu taip - tikiu-netikiu. Tai gi ir nesako, kad gavosi kaip bočių.
O apie bočių duoną rašiau lapą ar du seniau - salyklo jai reikia. Jis ir suteikia būdingą rudą spalvą ir salsvą skonį. Į tokią duoną kaip bočiai salyklo dedama daugiausiai, o į a la dzukai - mažiausiai. Yra duonų, kurių spalva iš tikrųjų primena juodą. Ten dažniausiai būna pridėta dažiklių - skaitykit etiketes.
QUOTE(forta @ 2008 04 15, 15:26)

O siaip atdodo skaniai



butinai parasyk ar skani gavosi, taip, as irgi pastebejau, kad su vandens kiekiu kazkas ne taip, bet ten buvo orginalus receptas... as pirma karta kepdama, kepiau is puses normos (


QUOTE(Donalita @ 2008 04 15, 15:32)
Na, ko tu taip - tikiu-netikiu. Tai gi ir nesako, kad gavosi kaip bočių.
O apie bočių duoną rašiau lapą ar du seniau - salyklo jai reikia. Jis ir suteikia būdingą rudą spalvą ir salsvą skonį. Į tokią duoną kaip bočiai salyklo dedama daugiausiai, o į a la dzukai - mažiausiai. Yra duonų, kurių spalva iš tikrųjų primena juodą. Ten dažniausiai būna pridėta dažiklių - skaitykit etiketes.
O apie bočių duoną rašiau lapą ar du seniau - salyklo jai reikia. Jis ir suteikia būdingą rudą spalvą ir salsvą skonį. Į tokią duoną kaip bočiai salyklo dedama daugiausiai, o į a la dzukai - mažiausiai. Yra duonų, kurių spalva iš tikrųjų primena juodą. Ten dažniausiai būna pridėta dažiklių - skaitykit etiketes.
Zinau as kaip ir is ko ta duonele kepa. Priedu duonai tiesiog daugybe, tik beda, kad ju nenusipirksi siaip sau mazesniam ipakavime, kad namuose ekspertimentuotum, tai tamsus raugas (o raugu rusiu ir formu oho -ho kiek, naturalus, koncentruotas, kietas, skystas, plykomas, tiesiogiai maisomas i tesla ir pan.), salyklo pagrindo priedas su priedais duonos spalvai patamsinti ir kvapui gerinti (pvz., Rogana, bet tai tikrai ne salyklas) arba salyklo ekstraktas sviesiai duonai, priedai reguliuojantys duonos rugstinguma, pagerintojai skirti duonos apimciai didinti, suteikti minkstuma ir tinkama faktura(tokie kaip Brotmaister), jau nekalbu apie priedus, kurie prailgina galiojimo laika... Tai va kai visa sita sudedi i viena vieta ir gaunasi labai skani duonele... O ne tada, kai laikai rauga po gyvatuku...
QUOTE(Mama_Tania @ 2008 04 15, 17:29)
butinai parasyk ar skani gavosi, taip, as irgi pastebejau, kad su vandens kiekiu kazkas ne taip, bet ten buvo orginalus receptas... as pirma karta kepdama, kepiau is puses normos (
vaikas nedavalge varskyte, ismest atrodo ir gaila, o zinau, kad net ir kita diena jau nevalgys... tai 75 ml vandens +25 ml, tai ir parasiau, kad truputi vandens dapyliau), o varijaciju manau galima pagal skoni visokiu sugalvoti, ten pagrindinis receptas, kuri galima bet kaip keisti 








[quote=Emile,2008 04 15, 13:09]
[quote=segtukas,2008 04 15, 11:04]
Labas mamos, raugą dariau 60/60 gr ruginių miltų ir vandens. Laikiau vonioje pridengusi po gyvatuku. Sekančias dvi dienas dapylinėjau 30/30 gr. r.m/ v. Ketvirtą dieną dar nekilo, tai patirštinau tešlą kiek įpylusi miltų ir indą dar įstačiau į karšto vandens vonelę vėl po gyvatuku. Ir sekanti rytą raugas buvo toks och och pasikėlęs.
Na, atleisk, bet netikiu, kad pavyko Tau juoda duonele (dar tokia kaip bociu) namie (duonkepeje) issikepti. Jeigu is konditeriniu gaminiu gali iskepti tik keksa, tai kazkaip labai abejoju, kad duona iskepei. Tai tokia mano skeptiska nuomone, atleisk, as cia nepiktai rasau, tiesiog nenoriu, kad kitus skaitytojus klaidintum. O druskos ir cukraus irgi i duona deti nereikia, ar kaip cia suprasti? Ir receptas Tavo labai jau neaiskus, mazdaug kazkas gavosi, bet nezinau kaip ir kazin, ar gausis antra karta...
[/quote]
[quote=Emile,2008 04 15, 18:47]
Zinau as kaip ir is ko ta duonele kepa. Priedu duonai tiesiog daugybe, tik beda, kad ju nenusipirksi siaip sau mazesniam ipakavime, kad namuose ekspertimentuotum, tai tamsus raugas (o raugu rusiu ir formu oho -ho kiek, naturalus, koncentruotas, kietas, skystas, plykomas, tiesiogiai maisomas i tesla ir pan.), salyklo pagrindo priedas su priedais duonos spalvai patamsinti ir kvapui gerinti (pvz., Rogana, bet tai tikrai ne salyklas) arba salyklo ekstraktas sviesiai duonai, priedai reguliuojantys duonos rugstinguma, pagerintojai skirti duonos apimciai didinti, suteikti minkstuma ir tinkama faktura(tokie kaip Brotmaister), jau nekalbu apie priedus, kurie prailgina galiojimo laika... Tai va kai visa sita sudedi i viena vieta ir gaunasi labai skani duonele... O ne tada, kai laikai rauga po gyvatuku...
[/quote]
Emile, tu apie vieną, o segtukas apie kitą. Ji nerašė duonos recepto, o rašė, kaip darė raugą namuose. Kad žinai įvairius pavadinimus - matosi, bet kad raugą namuose išauginti galima - deja...
Naminiam raugui išauginti kaip tik ir reikia šiltos vietos, kad ir po gyvatuku (bet čia jau kiekvienas pagal save
ir jos receptukas raugui auginti (o ne duonai kepti!!!!!) visiškai aiškus
[quote=segtukas,2008 04 15, 11:04]
Labas mamos, raugą dariau 60/60 gr ruginių miltų ir vandens. Laikiau vonioje pridengusi po gyvatuku. Sekančias dvi dienas dapylinėjau 30/30 gr. r.m/ v. Ketvirtą dieną dar nekilo, tai patirštinau tešlą kiek įpylusi miltų ir indą dar įstačiau į karšto vandens vonelę vėl po gyvatuku. Ir sekanti rytą raugas buvo toks och och pasikėlęs.
Na, atleisk, bet netikiu, kad pavyko Tau juoda duonele (dar tokia kaip bociu) namie (duonkepeje) issikepti. Jeigu is konditeriniu gaminiu gali iskepti tik keksa, tai kazkaip labai abejoju, kad duona iskepei. Tai tokia mano skeptiska nuomone, atleisk, as cia nepiktai rasau, tiesiog nenoriu, kad kitus skaitytojus klaidintum. O druskos ir cukraus irgi i duona deti nereikia, ar kaip cia suprasti? Ir receptas Tavo labai jau neaiskus, mazdaug kazkas gavosi, bet nezinau kaip ir kazin, ar gausis antra karta...
[/quote]
[quote=Emile,2008 04 15, 18:47]
Zinau as kaip ir is ko ta duonele kepa. Priedu duonai tiesiog daugybe, tik beda, kad ju nenusipirksi siaip sau mazesniam ipakavime, kad namuose ekspertimentuotum, tai tamsus raugas (o raugu rusiu ir formu oho -ho kiek, naturalus, koncentruotas, kietas, skystas, plykomas, tiesiogiai maisomas i tesla ir pan.), salyklo pagrindo priedas su priedais duonos spalvai patamsinti ir kvapui gerinti (pvz., Rogana, bet tai tikrai ne salyklas) arba salyklo ekstraktas sviesiai duonai, priedai reguliuojantys duonos rugstinguma, pagerintojai skirti duonos apimciai didinti, suteikti minkstuma ir tinkama faktura(tokie kaip Brotmaister), jau nekalbu apie priedus, kurie prailgina galiojimo laika... Tai va kai visa sita sudedi i viena vieta ir gaunasi labai skani duonele... O ne tada, kai laikai rauga po gyvatuku...
[/quote]
Emile, tu apie vieną, o segtukas apie kitą. Ji nerašė duonos recepto, o rašė, kaip darė raugą namuose. Kad žinai įvairius pavadinimus - matosi, bet kad raugą namuose išauginti galima - deja...






As ir noriu isbandyt...

Ar jau visu seimynos duonos namines atsivalge??

....


QUOTE(forta @ 2008 04 22, 20:39)



As ir noriu isbandyt...

Ar jau visu seimynos duonos namines atsivalge??

....


As visada darau koldunams tesla


Kazkada dariau rauga , vargau kelias dienas ...gal perrugo ....iskepiau , bet nevalgem , nes skonis kaip alaus

Geriau sekasi kept plykita , juoda , naudojant salykla

QUOTE(forta @ 2008 04 22, 21:39)



As ir noriu isbandyt...

Ar jau visu seimynos duonos namines atsivalge??

....


Aš dariau raugą pagal šį receptą. Išgyveno apie pusę metų, o tada sugadinau ėmusi naudoti lakuotą mentelę maišymui

Esu prisižadėjus išverst tą receptą ir patalpint čia, bet neprisiruošiu


Koldūnams tešlą darau pagal lacee receptą - viską sumetu ir tešlos ruošimo programą jungiu. Taip pat ruošiu tešlą Sonatinos kinietiškiems paplotėliams Rou bing

QUOTE(*mamyte* @ 2008 04 22, 22:59)
Aš dabar kuris laikas kepu plikytą duonelę pagal tavo įdėtą receptą 2 psl. Labai skani duonelė, ačiū


QUOTE(Portuke @ 2008 04 22, 22:44)
Koldūnams tešlą darau pagal lacee receptą - viską sumetu ir tešlos ruošimo programą jungiu. Taip pat ruošiu tešlą Sonatinos kinietiškiems paplotėliams Rou bing

Aš dabar kuris laikas kepu plikytą duonelę pagal tavo įdėtą receptą 2 psl. Labai skani duonelė, ačiū


Ner uz ka , i sveikata



Labas, mamos ir ne mamos
Vėl grįžo mano mintys prie duonkepės pirkimo. Kiek paskaitinėju internete, labai giriamas panasonic sd 255 modelis. Gal kuri turit? ar bent apskritai panasonic. Kokie atsiliepimai?
Taip pat noriu paklaust dėl neskaldytų grūdų duonos (tokios rudos su 'cielais grūdžiukais kaip nuotr.') - ar esat kuri kepusi, ar lengvai pavyksta? Nes, kaip suprantu, juodos be raugo nė per kur. O baltos aš nelabai mėgėja, nebent retkarčiais. Tai vat man įdomu, kokios galimybės išsikept duonos, kuri ir man patiktų, ne tik vyrui

Ačiū iš anksto

Vėl grįžo mano mintys prie duonkepės pirkimo. Kiek paskaitinėju internete, labai giriamas panasonic sd 255 modelis. Gal kuri turit? ar bent apskritai panasonic. Kokie atsiliepimai?
Taip pat noriu paklaust dėl neskaldytų grūdų duonos (tokios rudos su 'cielais grūdžiukais kaip nuotr.') - ar esat kuri kepusi, ar lengvai pavyksta? Nes, kaip suprantu, juodos be raugo nė per kur. O baltos aš nelabai mėgėja, nebent retkarčiais. Tai vat man įdomu, kokios galimybės išsikept duonos, kuri ir man patiktų, ne tik vyrui


Ačiū iš anksto

QUOTE(pienių jūra @ 2008 04 24, 03:47)
Labas, mamos ir ne mamos
Vėl grįžo mano mintys prie duonkepės pirkimo. Kiek paskaitinėju internete, labai giriamas panasonic sd 255 modelis. Gal kuri turit? ar bent apskritai panasonic. Kokie atsiliepimai?
Taip pat noriu paklaust dėl neskaldytų grūdų duonos (tokios rudos su 'cielais grūdžiukais kaip nuotr.') - ar esat kuri kepusi, ar lengvai pavyksta? Nes, kaip suprantu, juodos be raugo nė per kur. O baltos aš nelabai mėgėja, nebent retkarčiais. Tai vat man įdomu, kokios galimybės išsikept duonos, kuri ir man patiktų, ne tik vyrui

Ačiū iš anksto

Vėl grįžo mano mintys prie duonkepės pirkimo. Kiek paskaitinėju internete, labai giriamas panasonic sd 255 modelis. Gal kuri turit? ar bent apskritai panasonic. Kokie atsiliepimai?
Taip pat noriu paklaust dėl neskaldytų grūdų duonos (tokios rudos su 'cielais grūdžiukais kaip nuotr.') - ar esat kuri kepusi, ar lengvai pavyksta? Nes, kaip suprantu, juodos be raugo nė per kur. O baltos aš nelabai mėgėja, nebent retkarčiais. Tai vat man įdomu, kokios galimybės išsikept duonos, kuri ir man patiktų, ne tik vyrui


Ačiū iš anksto

Turiu labai paprastą duonkepę Bomman, bet kadangi ji man labiausiai reikalinga tik tešlai minkyt, tai jos galimybių man per akis

Dėl grūdų - dažnai kepu duoną su grūdais (tiesiog pamirkau kvietinius skaldytus grūdus kelias val. ir sudedu į bet kokią duonelę maišant) ir tikrai nieko sudėtingo. Visiškai baltą duoną kepu retai, nes nelabai jos mėgstu, o kad nebūtų visai balta dedu ruginių miltų ir naudoju nevalytus rupaus malimo kvietinius. Gaunasi rusva grūdėta duona, ne batonas


Ačiū, Portuke. Eisiu aš čia žiūrėt, kaip su tais grūdais yra, ar įmanoma nusipirkt.
Donalita, matau, tu Dubline. Gal gali pasidalint, kaip čia su mielėm ir įvairiais miltais, ar eina ką pririnkt? Kol to daikto neturiu, tai nelabai ir domėdavausi. Dabar atidžiau parduotuvėse pasižvalgysiu. Žinau, kad yra spec. mišinių, bet bent jau vienas toks tai su įvairiausiais sulfatais ir pan. O aš būtent todėl ir noriu pati keptis, kad natūralų produktą valgyčiau..
Donalita, matau, tu Dubline. Gal gali pasidalint, kaip čia su mielėm ir įvairiais miltais, ar eina ką pririnkt? Kol to daikto neturiu, tai nelabai ir domėdavausi. Dabar atidžiau parduotuvėse pasižvalgysiu. Žinau, kad yra spec. mišinių, bet bent jau vienas toks tai su įvairiausiais sulfatais ir pan. O aš būtent todėl ir noriu pati keptis, kad natūralų produktą valgyčiau..