QUOTE(Gorada @ 2013 10 06, 11:00)
Sutinku su Sena pažįstama, aš jau penkta žiema šildysiuos namus todėl galiu pasisakyti iš asmeninės praktikos. Ką pardavėjai pasakoja apie msitiškas židinių galias ir patogų bei pigų šildymą - briedas.
Kaip greit užšilo - taip pat greit ir atšąlo. Jeigu lauke iki minus kokių 15, viskas lyg ir ok, nepaisant to, kad po darbo grįžti į dubaką ir lauki kol tas židinys viską užšildys. Jeigu už lango bais minusas, tada pavargsti tos šilumos laukti. Nebent yra babutė, kuri visą parą sėdės prie židinio ir mes po malkikę. Žinau dabar pradės man prieštarauti, kad jei namas šiltas ir sandarus šiluma taip greit neišsilaksto, grįžkim į realybę, tie kas svarsto apie šildymą židiniu tikrai ne pasyvius namus stato...
Židinys yra fantastika namų jaukumui ir pasišildyti tada, kai va lauke +10, o namie norisi šilumos. Mano bendradarbė dar nesirįžta granulinio katilo kurti, o aš vakarais pakuriu glėbuką ir namie jauku, šilta, nesijaučia drėgmė.
Tad židinys kaip pagalbinė priemonė prie normalios šildymo sistemos su šildomom grindim ar radiatoriais - patogu ir jauku. Kaip pagrindinė šildymo priemonė - šūdukas.
Nevedžioti ortakių, o tikėtis, kad šiluma po namą pasklis... Na irgi nebent priešui parekomenduočiau
Taip, kad nuomonė gal ir griežtoka, bet tokia mano praktika. Ir tokia realybė
Tikra teisybė. Nepasiginčysi.
Pats patogiausias ir brangiausias būdas šildytis yra dujos. Malkų nereikia mesti. Į malkinius katilus šaltą žiemą irgi reikia malkas kišti ir kišti niekur nepabėgsi. Todėl patogiausi yra didesni katilai, kur gali malkų įdėti daugiau per kartą.
Židiniai Lietuvoje yra daugiau meno kūriniai namuose. Tam kad šildytis židiniu - pirmiausia reikia DIDELIO ŠPIŽINIO UGNIAKURO, kad galėtum stipriai kūrenti, nebijodamas perkaitinimo. Antra - viskas teisingai turi padaryta ir šiluma nuo židinio turi sklisti laisvai, o taip retai kur padaryta.
Židinių pardavėjai daugiausiai uždirba nuo brangių kapsulių ir visokių super super medžiagų - todėl jas ir kiša, ir darbo, todėl mažiausiai reikia jų klausyti, o turėti savo galvą.
---------------------------------------------
Jei pas jus yra židinys su ortakiais, tai visą židinį izoliavo taip, kad beveik visa šiluma eitų tik per ortakius - todėl jūs ir nelinkite net priešui židinio be ortakių.

Normaliu teisingo židinio atveju - visa šiluma laisvai pasklistų po visą namą, kaip ji pasklinda nuo paprastų KETINIŲ KROSNELIŲ, kur nėra jokių šilumos izoliavimų. Nueikite pas ką nors į svečius , kas turi krosneles - tikrai nustebsite kaip žmonės prisišildo ir laisvai sklinda šiluma po visą namą.
Arba dabar galima eiti pažiūrėti į bet kurį naujai statomą namą - statybininkai kurens krosnelę firminę arba savadarbę. Name bus šilta, statybininkai beveik su maikėmis. Tai ir yra realus šildymo ir šilumos sklaidos pavyzdys.
Žinoma malkas irgi reikia mesti į krosneles.