sveiki
atejau prasyti patarimo. kepiau batonsu ir pyragus ivarius su duonkepe viskas gavosi puikiai is pirmo karto,. taciau noreciaujuodos duonytes su raugu. vat cia ir prasidejo mano bedos. padariau rauga pagal pirmam puslapy esanti recepta ( 5 dienas matinama ir rauginam, o tada kepam), viska skaip ir neblogai gavosi, bet duona gavosi nevalgoma. tiesiog kaip actas. gal per siltai rauginau ta rauga ( ant sildomu grindu vonioj padejusi)? is to raugo atsidejau 100 . ar imanoma dar kaip ors ta auga pataisyt? ar is naujo ji gaminti?
QUOTE(dita0506 @ 2010 11 07, 18:49)
Smagu, kad pakeitė.Bet juk tokia kaina ir tokių pat duonkepių kaip ir nebėra.
Sestadieni dar tikrai buvo

Sveikos, kepejeles,
gal kas gali man paaiskinti. Vakar pirma karta kepiau juoda duona. Rauga dariausi pati pagal ruginio raugo recepta, kur 5 dienas reikia rauginti. Viskas butu kaip ir neblogai, bet kazkodel duona viduj neiskepe. Pagal recepta viso reikejo kept 40 min, bet as kepiau tikriausiai daugiau nei 2 val., jei ne 3. O vidus kaip neiskepes, taip neiskepes. Jau po to isislgai per puse perpjovem. Galvojom gal per stora. Bet vis vien tik virsus apkepe, o viduj zalia. Del ko taip galetu buti? Galvojau gal raugas blogas (nors atrodo, kad geras turetu buti)? O gal isminkyta duona per mazai buvo? Ar dar kokios tai priezastys... Juk negali duona kepti puse dienos?
gal kas gali man paaiskinti. Vakar pirma karta kepiau juoda duona. Rauga dariausi pati pagal ruginio raugo recepta, kur 5 dienas reikia rauginti. Viskas butu kaip ir neblogai, bet kazkodel duona viduj neiskepe. Pagal recepta viso reikejo kept 40 min, bet as kepiau tikriausiai daugiau nei 2 val., jei ne 3. O vidus kaip neiskepes, taip neiskepes. Jau po to isislgai per puse perpjovem. Galvojom gal per stora. Bet vis vien tik virsus apkepe, o viduj zalia. Del ko taip galetu buti? Galvojau gal raugas blogas (nors atrodo, kad geras turetu buti)? O gal isminkyta duona per mazai buvo? Ar dar kokios tai priezastys... Juk negali duona kepti puse dienos?
Gal raugas dar silpnas, pradžioje deda ir mielių. Proporcijos gali būti neišlaikytos, mažai minkyta, drėgni miltai, perlaikytas raugas ar per ilgai kildinta.
Man rodos, neiškepa nepakilusi duona. Kaip ir pyragas sodos neiškepa ir lieka šlapais tuomet, kai sodis neatitaikai... tai vat, labai svarbu, kad duonos gaminys būtų tinkamai pakilęs ir mažiausiai bent jau padvigubėjęs. Dar pastebėjau, kad ir apie peilį veliasi mažiau pakilusi duona. paprasčiausiai rugys ir sunkus, lipnus grūdas ir jam reikia stipraus raugo arba mielių į pagalbą ar bent jau 1:1 kvietinių miltų, tada tos lipimo/nekepimo bėdos išsisprendžia. Jei jūs pastebėsite parduotuvėj, tai ten praktiškai nerasite vien ruginės duonos, bus maišyta su kviečiais ar miežiais. Ir nematau tame nieko blogo
Na, nebent vienas bet - žmogus negai valgyt kviečių, tik rugius, tada jau reikia suktis iš padėties...
Aš ruginę duoną labai mažai minkau, tik tiek, kad viskas susijungtų, nes kuo ilgiau minkau, tuo ji labiau tęžta ir tada pridedi miltų ir gauni 'sunkią' tešlą...
Geriausiai pavyksta einant bandymų-klaidų keliu, kuomet randi tinkamą tešlos konsistensiją savo raugui, tinkamą orkaitės temperatūrą ir tt
Dar. Man visai nemaišo mielės, todėl į ruginę raugo duoną dabar įberiu 1 a.š. - dėl šventos ramybės, kad būt greičiau, užtikrinčiau, jei, neduokdie, raugui bus per šalta... Juolab, kad kai pagalvoji, kol senoji šeimininkė minkydavo duoną ir ją kildydavo, buvo kūrenamas duonkepis pečius ir patalpoj tikrai netrūko šilumos, ne taip kaip pas mus, šiandien...

Aš ruginę duoną labai mažai minkau, tik tiek, kad viskas susijungtų, nes kuo ilgiau minkau, tuo ji labiau tęžta ir tada pridedi miltų ir gauni 'sunkią' tešlą...
Geriausiai pavyksta einant bandymų-klaidų keliu, kuomet randi tinkamą tešlos konsistensiją savo raugui, tinkamą orkaitės temperatūrą ir tt
Dar. Man visai nemaišo mielės, todėl į ruginę raugo duoną dabar įberiu 1 a.š. - dėl šventos ramybės, kad būt greičiau, užtikrinčiau, jei, neduokdie, raugui bus per šalta... Juolab, kad kai pagalvoji, kol senoji šeimininkė minkydavo duoną ir ją kildydavo, buvo kūrenamas duonkepis pečius ir patalpoj tikrai netrūko šilumos, ne taip kaip pas mus, šiandien...
Sveikos, aš irgi jau kuris laikas vargstu su duona,taip norisi savos,be mielių,o kaip nesigauna,taip nesigauna. Raugą turiu tokį iš kvietinių miltų, tai norėjau paklausti,ar tokiu atveju galima į tešlą maišyti ruginių miltų? Ir niekaip nesuprantu,kaip atsidėjus truputį raugo nuo tešlos kitam kartui,vėl jo pasidaryti kad ir 200 gr, kaip receptuose dažnai reikalaujama? Maitinti ir laikyti šiltai,kad pakiltų,ar iš karto atsidėti tuos 200 gr ir nesukti galvos?
QUOTE(Paulina25 @ 2010 11 08, 13:12)
Sveikos, aš irgi jau kuris laikas vargstu su duona,taip norisi savos,be mielių,o kaip nesigauna,taip nesigauna. Raugą turiu tokį iš kvietinių miltų, tai norėjau paklausti,ar tokiu atveju galima į tešlą maišyti ruginių miltų? Ir niekaip nesuprantu,kaip atsidėjus truputį raugo nuo tešlos kitam kartui,vėl jo pasidaryti kad ir 200 gr, kaip receptuose dažnai reikalaujama? Maitinti ir laikyti šiltai,kad pakiltų,ar iš karto atsidėti tuos 200 gr ir nesukti galvos?
Bet kokią duoną galima kepti su bet kokiu raugu. Juk jeidu turite kvietinio raugo atsidėjusi šaldytuve kokį 100gr, o recepte reikia jo 200gr, tai tą savo 100gr kvietinį raugą pamaitinkite ruginiais 100gr miltais+100gr vandens ir jau turėsite bendrame kiekyje 300gr ruginio raugo. Nuo jo atsidėkite 100gr į šaldytuvą kitam kepimui, o iš likusio kepkite pagal kokį norite receptą.
Dėkui, bandysiu. Nors visad gaunasi rūgštoka ir drėgna,skrandį graužia. O paskutinį kartą buvo nerūgšti (dariau pagal Nataliuncik recepta šviesiai duonai), bet sakyčiau gavosi per sausa, kai atšalo,atrodė,lyg seniai seniai kepta... žodžiu,daug jau miltų sugadinau

Sveikos
noriu pasidalinti savo ieskojimais ir atradimais....kai pradejau kepti labai perskaiciau daug info, sventai laikiausi receptais bet ir daug nesekmiu buvo, gal duonyte ir gaudavosi bet tai skonis, tai tekstura neitikdavo
kaip tik pradejau savo galvele pasukti, paziureti kokia tesla is tikro turi buti ( viska minko man duonkepe)paciupineju, pamastau......ir duonyte gaunasi idiali, tiesiog dabar galiu prideti ka noriu ( ka turiu) ir viskas gaunasi
labai esu patenkinta , kad taip laisvai galiu kepti ka tik noriu



QUOTE(DONRA @ 2010 11 08, 17:43)
Sveikos
noriu pasidalinti savo ieskojimais ir atradimais....kai pradejau kepti labai perskaiciau daug info, sventai laikiausi receptais bet ir daug nesekmiu buvo, gal duonyte ir gaudavosi bet tai skonis, tai tekstura neitikdavo
kaip tik pradejau savo galvele pasukti, paziureti kokia tesla is tikro turi buti ( viska minko man duonkepe)paciupineju, pamastau......ir duonyte gaunasi idiali, tiesiog dabar galiu prideti ka noriu ( ka turiu) ir viskas gaunasi
labai esu patenkinta , kad taip laisvai galiu kepti ka tik noriu



ech,tikiuosi ir aš pereisiu į tokį meistriškumo lygį,nes kol kas tik sugadinu viską eksperimentuodama

QUOTE(Paulina25 @ 2010 11 08, 18:18)
ech,tikiuosi ir aš pereisiu į tokį meistriškumo lygį,nes kol kas tik sugadinu viską eksperimentuodama 

viskam savo laikas

QUOTE(fedoska @ 2010 11 08, 10:32)
Sestadieni dar tikrai buvo
O jus ieskot pirkt? Gariunuose maciau 180 Lt first firmos

Nebutinai, as ja irgi maciau .Tiesiog ziurinejuosi visur.Dar neapsisprendziu kokia pirkti.
Kazko pastrigo kompas neleidzia kalbos pakeisti