Įkraunama...
Įkraunama...

Instinktai ar kažkas daugiau?

QUOTE(Daiva D. @ 2010 12 02, 12:39)
Pailiustruosiu.
Vienas mano šuo po stuburo operacijos kurį laiką sunkiai valdė tuštinimąsi. Kartais nespėdavo pajusti kai jį prispirdavo guolyje. Tačiau vos tik pajutęs skubėdavo iššliaužti ir nusilengvinti kuo toliau nuo guolio. Jei nespėdavo, būdavo baisiai nelaimingas. Anrasis, sveikas šuo tuo metu irgi atrodydavo sutrikęs, susigėdęs. Ir aišku, abu jie nesiartindavo prie guolio kol neišvalydavau. Jei būdavau kitam kambary, abu skubėdavo pas mane "pranešti apie avariją".
Šuo po truputį sveiksta, po truputį sugrįžta refleksai, ir tokių avarijų atsitinka vis rečiau. Jis labai stengiasi.

Mano mažytė, kai tik parsinešėm nenorėjo daryti bet kur, tik kuo toliau nuo savo guolio, kai ką tik pamiegojusi keldavosi ir užnorėdavo. Jau nuo mažumės nenorėjo būti tas blogasis paukštis teršiantis lizdą. Ir nors aš buvau tada kvaila ir nepatyrusi, viena be tėvų pradėjusi auginti šunį ir įtikėjusi teorijom kaip šuniui gerai visokios palutės ir bandžiau išmokyti, kietai bandžiau, be nuolaidų - nepavyko. Šuo džiaugėsi tik darydamas lauke, o namuose tai daugiau priminė stresą.
Atsakyti
QUOTE(kotryna01 @ 2010 12 02, 13:42)
cia vis apie ta demesi suniui, kaip jam reikia skirti VISA savo laika ir ptp.

tai man pasakykit kaip atrodo laimingas ir nelaimingas suo? kuo skiriasi tas suo, su kuriuo sedima visa diena namie, uzsiimama ir pan, ir tas kuris pvz gyvena voljere,kuris yra reguliariai vedziojamas, vaikstoma i dresura, taciau nei jis miega prie seimininko kojos, nei seimininkas su juo visa deina voljere sedi smile.gif smile.gif ir ar seimininkas yra maziau ispareigoje ar maziau myli ta suni

Va kaip tik norėjau rašyti, bet jūs mane aplenkėte smile.gif Tikrai - klausimas, kokios sąlygos šuniui geresnės? g.gif Manoji va lovoj miega, aš dirbu iš namų, tai viena ji paskutinius porą metų būna labai retai (prisibuvo, kol "normalų" darbą dirbau doh.gif ), o ir pasivaikščiot laiko turim. Ale gal jai smagiau su dar 5 šunimis kokiam voljere sėdėt būtų g.gif Gerai, kad šiuo atveju jos nuomonė niekam neįdomi devil.gif
Atsakyti
QUOTE(Vicious Vici @ 2010 12 02, 12:40)
Jei geresnes, bet jei ne...? Šiaip mes jei juos auginame, tai galbūt todėl, kad manome, jog esame geriausi šeimininkai ir daug galime duoti..? Žodžiu, tai jau filosofijos gaunasi. Geriau negalvoti apie blogus dalykus, kad vieną dieną negrįšime mirksiukas.gif

O jei ne, gal kiek ilgiau užtruks adaptacinis laikotrpis smile.gif nekalbu, žinoma, apie tokią situaciją, kai sofinis šuo patektų prie prie būdos su grandine. Tokiu atveju tikrai nežinau, kaip ir kas būtų...

Dėl gerumo keistai mąstai. Aš šunis turiu, na ne dėl šios priežasties. Aš juos turiu, nes aš juos myliu, aš noriu juos auginti ir stengiuosi suteikti, kuo geresnes sąlygas (t.y. turiu omenyje ne kiekybę, o kokybę). Bet tikrai negalvoju, kad pas nieką kitą geriau nebūtų. Mano pirmasis, jautrusis šuo išsikėlė gyventi pas mano mamą vien todėl, kad jam ten geriau. Jis ten vienas, joks kitas šuo jo neskriaudžia, jis lepinimas, nereikia dėmesio dalintis. Dabartinėje trijulėje tokio "outsaiderio" nėra. Jei atsirastų? Jaučiu, kad kažką galvočiau ir pasistengčiau nugalėti savo egoizmą, kad man jo reikia, kad aš jį myliu ir pan.
Atsakyti
QUOTE(Rida_R @ 2010 12 02, 12:53)
Bet tikrai negalvoju, kad pas nieką kitą geriau nebūtų. Mano pirmasis, jautrusis šuo išsikėlė gyventi pas mano mamą vien todėl, kad jam ten geriau. Jis ten vienas, joks kitas šuo jo neskriaudžia, jis lepinimas, nereikia dėmesio dalintis. Dabartinėje trijulėje tokio "outsaiderio" nėra. Jei atsirastų? Jaučiu, kad kažką galvočiau ir pasistengčiau nugalėti savo egoizmą, kad man jo reikia, kad aš jį myliu ir pan.

būtent.. pačiai teko atsisveikinti su paaugintu šunimi tik dėl to, kad jam deja nebuvo taip gera, kaip kitoje šeimoje.

Dėl gerumo.. Mano akimis šuniui nereikia tiek daug, kiek mes manome. Kaži aš šuo bus laimingesnis ir jausis labiau mylimas, jei jis bus maitinamas šaukšteliu o ne iš bliudo .
Svarbiausia, kad šuo jaustųsi gerai, o ne šeimininkas, kuris jaučiasi gerai nuo to, kad neva daro savo šunį laimingu. ir neretai persistengia.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Cererakennel: 02 gruodžio 2010 - 13:07
QUOTE(Rida_R @ 2010 12 02, 12:53)
Dėl gerumo keistai mąstai. Aš šunis turiu, na ne dėl šios priežasties. Aš juos turiu, nes aš juos myliu, aš noriu juos auginti ir stengiuosi suteikti, kuo geresnes sąlygas (t.y. turiu omenyje ne kiekybę, o kokybę). Bet tikrai negalvoju, kad pas nieką kitą geriau nebūtų. Mano pirmasis, jautrusis šuo išsikėlė gyventi pas mano mamą vien todėl, kad jam ten geriau. Jis ten vienas, joks kitas šuo jo neskriaudžia, jis lepinimas, nereikia dėmesio dalintis. Dabartinėje trijulėje tokio "outsaiderio" nėra. Jei atsirastų? Jaučiu, kad kažką galvočiau ir pasistengčiau nugalėti savo egoizmą, kad man jo reikia, kad aš jį myliu ir pan.

Tai galvoti ir nereikia, tik stengtis, jei jau turi gyvūną. Aš irgi atsižvelgiu į poreikius. Kita gal mano vietoje dar 3 nusipirktų, juk pilna tokių, o aš apie tai nė negalvoju, nes tai sužlugdytų mano šuns prigimtį, charakterį, ego ar kaip čia tą pavadinti. Nes ji neapkenčia gyvūnų, jai tik žmogus, žmogus ir dar kartą žmogus...
Atsakyti
Jei jau tema apie instiktus ir dar kažką, papasakosiu tokį atvejį iš savo gyvenimo, kai pasirodė, kad šunys mano mintis perskaitė. Na, atsikėlus savaitgalį ar per atostogas iš ryto, kai visi šunys suaugę, nebėgam iš karto į lauką, dar kažkiek pasitrinam namie. Taigi, atsisėdau prie kompo, paskaitinėjau, atsistojau nuėjau į virtuvę pasidaryti kavos, grįžau atgal - šunys ramiai kambaryje sukritę snūduriuoja. Dar po kelių minučių nuėjau parūkyti - šunys ramūs, dar po kažkiek laiko pakilau, kad nueičiau susiškukuoti. Šunys vis dar ramūs, miega. Dar po kažkiek laiko pakilau nuo kompo su mintimi "kad reikia jau vesti šunis". Man vos atsistojus visi džiaugsmingai šoka nuo sofos ir lekia prie lauko durų. Šitaip jie bėga iš kambario, kai garsiai pasakau "einam į lauką", o tą kartą aš tik pagalvojau. Kažkokiu būdu suprato. rolleyes.gif Kokiu?

QUOTE(Cererakennel @ 2010 12 02, 12:36)
tai žinoma.. aš tik norėjau pasakyti, kad dažnai nešti yra gerai wink.gif..

Aš sutinku - jei tik yra galimybės ir palankios aplinkybės, sakyčiau net kuo dažniau, tuo geriau drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Rida_R @ 2010 12 02, 13:54)
Jei jau tema apie instiktus ir dar kažką, papasakosiu tokį atvejį iš savo gyvenimo, kai pasirodė, kad šunys mano mintis perskaitė. Na, atsikėlus savaitgalį ar per atostogas iš ryto, kai visi šunys suaugę, nebėgam iš karto į lauką, dar kažkiek pasitrinam namie. Taigi, atsisėdau prie kompo, paskaitinėjau, atsistojau nuėjau į virtuvę pasidaryti kavos, grįžau atgal - šunys ramiai kambaryje sukritę snūduriuoja. Dar po kelių minučių nuėjau parūkyti - šunys ramūs, dar po kažkiek laiko pakilau, kad nueičiau susiškukuoti. Šunys vis dar ramūs, miega. Dar po kažkiek laiko pakilau nuo kompo su mintimi "kad reikia jau vesti šunis". Man vos atsistojus visi džiaugsmingai šoka nuo sofos ir lekia prie lauko durų. Šitaip jie bėga iš kambario, kai garsiai pasakau "einam į lauką", o tą kartą aš tik pagalvojau. Kažkokiu būdu suprato.  rolleyes.gif  Kokiu?

šunys turbūt pagalvojo..aha, ji jau išgėrė kavos, parūkė, susišukavo, pasėdėjo prie kompo.. na dabar tai jau tikrai eisim į lauką biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Cererakennel @ 2010 12 02, 15:01)
šunys turbūt pagalvojo..aha, ji jau išgėrė kavos, parūkė, susišukavo, pasėdėjo prie kompo.. na dabar tai jau tikrai eisim į lauką  biggrin.gif

uhhh kokia įdomi tema thumbup.gif ir vis bliūkšta mintys apie super galias thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Cererakennel @ 2010 12 02, 14:01)
šunys turbūt pagalvojo..aha, ji jau išgėrė kavos, parūkė, susišukavo, pasėdėjo prie kompo.. na dabar tai jau tikrai eisim į lauką  biggrin.gif

Logiška lotuliukas.gif
Atsakyti
Kazkada maciau TV laida panasia tema, tik nebepamenu, nei kaip ji vadinosi, nei per koki kanala.
Buvo atlikti keli eksperimentai, kurie tikrino, ar sunys turi kazkokia nuojauta.
Vienas pavyzdys: suo laukia namuose seimininko. Seimininkas is namu isvyko su visiskai svetima masina, be to, ne jis pats vairavo ir sprende, kur ir kada vaziuos, o svetimas zmogus. Kai vairuotojas nusprende pajudeti link suns seimininko namu, suo is savo guolio, kur gulejo visa ta laika, nuejo laukti prie duru. Seimininko seima teige, kad suo visada is anksto uzimdavo strategine pozicija laukimui, kai tik anas jau susiruosdavo grizti namo.

Atsakyti
nu va prasau smile.gif o as savo suni po darbo gryzus daznai vis dar foteliuke susisukusi mieganti randu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Lerikyte @ 2010 12 02, 16:04)
uhhh kokia įdomi tema  thumbup.gif ir vis bliūkšta mintys apie super galias  thumbup.gif

lotuliukas.gif papasakosiu viena taip sakant eksperimentą. doh.gif

Kaip jau rašiau ankščiau mano šunys žino savaites dienas, kada į darbą , kada prie jūros.
Trečiadienis -išpuola išeiginė " raudona" diena, pabudome anksti, na šiaip kaip į darbą, oras puikus . Šunys nulėkį į pirmą aukstą pusryčiaut, tik va kažkodėl viena senka liko lovoje šalia manęs, aš jai tyliai į ausį "Kora važiuosim prie jūros" ji galvą pakraipė , nušoko nuo lovos ir į pirmą aukštą, kokiu budu ji pasakė kitom, ką aš jai į ausį pasakiau taip ir liko paslaptis g.gif , bet šunys išlekė visi į lauką ir išsirikiavo prie mašinos doh.gif

O kas liecia jautimo per atstumą, mano kaimynas sako, mes žinom, kada Jūs grįžtat, nes kai tik įsukat į sodus, jau šunys kelia triukšmą, ( vashy solovji pojut) ir už 1-2min, pasirodo jūsų mašina lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo liuka**: 02 gruodžio 2010 - 15:41