rugiagele, sakei patinka karamele, va kokiu receptu turiu, dar neisbandziau ns pinigeliu neperdaugiausiai turiu tokiems malonumams, gal pirmesne isbandysi
APELSININIS-KRAMELINIS TORTASBiskvitas:
1 ½ st miltų
1 ¾ st cukraus
4 a.š. kepimo milteliu
1 a.š druskos
1 ¼ st pieno
¾ st sviesto
3 kiaušiniai
¾ st apelsinų likerio
Pusės apelsino žievelės tarkių
· Cukrų išsukti su sviestu, įmaišyti pieną, miltus, druską, kepimo miltelius, tuomet sudeti kiaušinius, likerį, ir apelsino žievelės. Plakti apie dvi minutes.
· Sukresti I riebalais istepta skardele 180˚ 30-40 minučių. Ataušinti.
Karamelė:
180 g. sviesto
1 ½ st rudojo cukraus
4 v.š. pieno
500g cukraus pudros
· Visus produktus sudėti į indą storu dugnu. Maišant užvirti, užvirus ir įsitikinus kad cukrus ištirpo nukelti nuo ugnies ir po truputį įmaišyti cukraus pudrą. Maišyti apie 15-20 minučių, kol masė taps vientisa ir įgaus tikros karamelės tekstūrą. Jei karamelė gaunasi pertiršta, tai įmaišyti šiek tiek pieno.
· Sutepti tortą.
VISAS KARAMELINIS TORTASKaramelinis sirupas:
420gcukraus
1/2 st vandens
240ml vandens(cukraus karamelizacijai sustabdyti)
šlakelis brendžio ar likerio (nebūtinai)
· Iš cukraus ir vandens išvirti tamsaus gintaro spalvos karamelę.
· Kai karamelė išvirta, atsargiai įmaišyti stiklinę vandens (karamelė šaudys).
· Kaitinant virš vidutinės ugnies plakti kol aptirps, kai atauš turėtų būti lipni palietus pirštais.
Biskvitas:
150g kambario temperatūros sviesto
1 ¼ (262.5g) st cukraus
½ a.š. druskos
1/3 (~110g/ml) st karamelinio sirupo (receptas žemiau)
2 kambario temperatūros kiaušiniai
1 a.š. vanilės esencijos
255g miltų
½ a.š. kepimo miltelių
1 st kambario temperatūros pieno
· Orkaitę kaitinti iki 180° C .
· Sviestu ištepti 23cm formą.
· Iki baltumo išsukti sviestą. Įmaišyti svestą cukrų ir druską. Gerai išmaišyti.
· Kiaušinius išplakti su vanile.
· Po truputį įmaišyti iki kanbario temperatūros ataušusį sirupą. Gerai išplakti mikseriu, po truputį įplakant kiaušinių masę.
· Atskiame inde išmaišyti miltus ir kepimo miltelius.
· Po truputį įmaišyti į masę pakaitom su pienu.
· Sukrėsti masę į kepimo skardą.
· Kepti apie 45 minutes.
Karamelinis kremas:
180g sviesto
500g cukraus pudros
4-6 v.š. grietinėlės
2 a.š. vanilės esencijos
2-4 a.š. karamelinio sirupo
žiupsnelis druskos
· Ištirpinti sviestą ir padeginti iki paruduos. Padėti ataušti.
· Ataušusį sviestą išplakti su cukraus pudra.
· Kai masė pasidaro perklampi plakti mikseriu, po truputį įplakti grietinėlę ir sirupą pakaitomis. Labai gerai išplakti.
· Pagal skonį įberti druskos.
Surinkimas:
· Padalinti biskvitą į lygias dalis.
· Pirmą sluoksnį aptepti plonu karamelinio sirupo sluoksniu (galima šepetėliu).
· Užtepti daugmaž 6mm karamelinio kremo. Kartoti su kitais sluoksniais, jei yra, likusiu kremu aptepti tortą.
· Likusiu karamelės sirupu aplieti tortą.
Tortas skaniausias po triju dienų.
Likusį kremą šaldytuve laikyti galima apie mėnesį. Ištraukus palaikyti kambaryje kol sušils ir perplakti.
Sirupas galiojimo laiko neturi J, tereikia prieš naudojant pašildyti mikrobangėje.
KARAMELĖS VARŠKĖS SŪRIO TORTAS Iš masės išeina du 23cm biskvitai
Biskvitas:
3 ½ st miltų
2 a.š. kepimo miltelių
¼ a.š. druskos
1 ¾ st cukraus
1 ¾ st rudojo cukraus
1 ¼ st kambario temperatūros sviesto
6 kiaušinai
1 a.š. vanils esencijos
1 st pieno
½ st kondensuoto pieno
· Orkaitę įkaitinti iki 180°. Riebalais ištepti dvi biskvito formeles.
· Miltus, kepimo miltelius ir druską išmaišyti. Askirame inde išsukti sviestą, 1 ¾ st cukraus, ¼ st rudojo cukraus. Po vieną įmaišyti kiušinius, įdėti vanilę. Mažomis porcijomis įmaišyti miltų mišinį ir pieną pakaitomis.
· Supilti į kepimo formas ir gerai krestelti kad pasišalintų oras.
· Kepti 180° temperatūroje 35 minutes.
Karamelinis kremas:
¼ st rudojo cukrasu
10 v.š. tirpinto sviesto
1/3 st grietinėlės
200gr varškės sūrio (cia tas cream cheese)
½ a.š. vanilės esencijos
žiupsnelis druskos
1 ¾ st cukraus pudros
· Cukrų ir 4 v.š. sviesto ištirpinti ant vidutinės ugnies. Maišyti iki vientisos masės. Užvirinus nuimti nuo ugnies. Supilti grietinėlę ir gerai išplakti. Perpilti į vėsų indą ir kartais pamaišant atvėsinti.
· Likusį sviestą ir varškės sūrį išplakti iki vientisos masės, įmaišyti vanilę ir druską. Įmaišyti karamelę. Po truputį įmaišyti cukraus pudrą. Padėti ataušti, karts nuo karto pamaišant. Šaldytuve plaikyti bent keturias valandas prieš tepant ant torto.
Karamelė:
· 1 ½ st rudojo cukraus, kondensuoto pieno ir ¼ st sveisto sudėti į nedidelį indą ir maišant kaitinti ant vidutinės ugiens kol ištirps. Nemaišant dar pavirti ikipasidarys tiršta karamelė (kol pasieks 238°).
· Karamelę sudėti į karščiui atsparų indą ir plakti mikseriu apie tris minutes iki masė teps tepi.
Surinkimas:
1. Negaištant užplti masę ant biskvito, apdengti ir palikti 15 minčių.
2. Ant karamelės tepti ploną karamelinio varškės sūrelio sluoksnį, uždėti antrą biskvitą, tuopat kremu aptepti tortą.
3. Prieš patiekiant šaldytuve palaikyti bent 4 valandas.