Štai, mano užduotas (kol kas tik SODROS puslapyje, vėliau vešiu raštišką) klausimas:
KLAUSIMAS SODRAI
Laba diena,
prašome aiškiai, pagrįstai ir išsamiai atsakyti, ar gali būsima motina atsisakyti savo noru nėštumo ir gimdymo atostogų (tiek 70 kalendorinių dienų iki gimdymo, tiek 56 kalendorinių dienų po gimdymo) ir pašalpos už šias atostogas ir eiti į vaiko priežiūros atostogas bei gauti vaiko priežiūros išmoką nuo vaiko gimimo dienos?
SODROS atsakymas
Laba diena,
Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus. Jei nėščia moteris iki gimdymo į asmens sveikatos priežiūros
įstaigą dėl pažymėjimo išdavimo, suėjus 30 ir daugiau nėštumo
savaičių, nesikreipė ar pažymėjimo atsisakė, gimdymą priėmusios
asmens sveikatos priežiūros įstaigos gydytojas pažymėjimą išduoda
56 kalendorinėms dienoms po gimdymo. Šio pažymėjimo atitinkamoje
eilutėje nurodoma gimdymo data.(Nedarbingumo pažymėjimų išdavimo taisyklės 65 punkt.)
Motinystės pašalpai gauti pagal nėštumo ir gimdymo pažymėjimą TURI BŪTI pateiktas prašymas.
Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 20 str.
Jeigu motina negavo motinystės pašalpos už nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpį, tai motinystės (tėvystės) pašalpa turintiems teisę ją gauti asmenims skiriama nuo vaiko gimimo dienos.
Pagarbiai,
Inesa Bartašienė
Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos
Vilniaus skyrius
Tel.: (85) 2525841
El. paštas: Inesa.Bartasiene@sodra.lt
TAIGI,
1. Tos 56 dienos yra, kaip ir minima, NEDARBINGUMO pažymėjimas (čia toks pat kaip dėl ligos), reiškia, aš neprivalau jo imti.
2. Net jei toks ir būtų išduotas, TAM, KAD GAUTI PAŠALPĄ UŽ JĮ - BŪTINA PATEIKTI PRAŠYMĄ!!! Tai mini pati Sodros darbuotoja.
IŠVADOS:
1. Aš NEPRIVALAU imti nedarbingumo (kaip ir dėl ligos) pažymėjimo už 56 dienas.
2. Net jei aš ir gaunu tokį pažymėjimą, jei aš NEPATEIKIU PRAŠYMO SODRAI gauti pašalpos už šį pažymėjimą, tos pašalpos AŠ NEGAUNU.
3. Jeigu aš negaunu pašalpos už tas 56 dienas (nes nepateikiau Sodrai prašymo, arba neėmiau iš viso to pažymėjimo), tai motinystės (tėvystės) pašalpa turintiems teisę ją gauti asmenims skiriama NUO VAIKO GIMIMO DIENOS.
vualia