Įkraunama...
Įkraunama...

Koldūnai, - kaip daryti, virti, kepti?

QUOTE(Tigris @ 2013 01 11, 18:31)
dariau pagal ta recepta. Tesla siek tiek sunkiau kocioti, bet skonis to vertas  biggrin.gif

Tiesa, koldunu su mesa jau seniai nebedarau - seimyna tokiu atveju issiverda paprastu makaronu ir uzsideda daug kepintos sonines su svogunais + grietines. Sako skonis tas pats o ir darbo 200 kartu maziau  biggrin.gif . Zaidziu su virtinukais su kitokiais idarais - bulviu, varskes, uogu.

Oi, prisiminiau ir aš tą įdarą su uogom, mama visada virdavo su mėlynėm, skanumėlis, o šalti būdavo vietoj deserto...
Atsakyti
Gal kas žino kaip gaminami apkepti koldūnai, kokie kartais picerijoje būna? Nes dariau pagal save ir nesigavo g.gif
Atsakyti
QUOTE(Tigris @ 2013 01 11, 15:04)

Galvojau cia as viena prie tos isgirtosios 3 stikliniu teslos kabinejuos  biggrin.gif  dirbti su ja vienas dziaugsmas, bet koldunai verdami istyzta, issipucia ir siaip neskanu  schmoll.gif geriau jau ideti daugiau darbo kociojant paprasta tesla, bet valgyti tikrai skanius koldunus.


Skonis draugų neturi mirksiukas.gif dariau šitą tešlą tik su spelta miltais, ir sakyčiau netgi labai skani tešla.

Grange balionas už receptą 4u.gif
Atsakyti
Nenorėjau naujos temos atidaryti, bet prie senų "prikabinti" neleido, o pasidalinti pasiekimais norėjosi.... taigi....


Koldūnai su špinatais iš plikytos tešlos


Ir vėl aš „tarp puodų“. Ir visai tai smagus užsiėmimas, ...na, gal, kai netampa tai kasdienine rutina.
Dar vienas receptukas. Šį kartą koldūnų su špinatais ir sūriu. Aš daugiau linkęs gaminti ir valgyti mėsą, varškę, bulves – tai prie ko tipinis lietuvis daugiau pratęs. O štai čia – koldūnai, ir dar su sūriu ir špinatais. Pats tokiam eksperimentui nepasiryžčiau, bet... ko nepadarai, kai antroji pusė prašo... Maniau, kad nieko doro nesigaus, bet likau sužavėtas skoniu. O, benaršydamas interneto platybėse, atradau man nežinomą plikytos tešlos receptą. Galiu pasakyti, kad nuo šiol tešlą gaminsiu tik būtent tuo metodu. Pirmiausia, tai labai paprasta, antra, išvirusi tešla gaunasi minkšta – tiesiog pati į skrandį nukrenta smile.gif smile.gif smile.gif . Ir galiausiai – labai smagu su ja dirbti – prie rankų ar įrankių nelimpa, o tarpusavyje „susiklijuoja“ puikiai.
Taigi pradedam:

Tešlai reikės:
3 puodelių miltų
3-4 v.š. aliejaus
1 puodelio verdančio vandens

Į miltus supilti aliejų, pamaišyti ir viską užpilti verdančiu vandeniu, tada pamaišyti šaukštu. Originaliame recepte rašoma, kad „maždaug po 10 min., kai pravės, minkyti, kol gausis elastinga tešla“. Minkyti aš pradedu iš karto, nes miltai yra daugiau „maloniai šilti“ nei karšti. O ir išsiminko puikiai. Verdančio vandens ir miltų proporciją būtina išlaikyti: 3 – miltai, 1- verdantis vanduo. Jei tešla yra ne pakankamai minkšta, geriau pridėti šaukštelį aliejaus. Bet to man nereikėjo – gavosi iš karto puikiai. „Kočiojasi labai plonai, nelimpa prie rankų, tešla kočiojama negrįžta. Tobulas tešlos receptukas.“ Šios autorės žodžius galiu tik patvirtinti.... Gaila, bet nebesurandu interneto nuorodos, kas tą tešlos receptuką įmetė. Gaila. Norėtųsi padėkoti...

Pagrindiniai mano naudoti ingredientai matosi nuotraukoje. (Puodukas tuščias. Tiesiog orientacijai naudojamam tūriui):

user posted image


Špinatų paėmiau tiek, kiek tuo metu darže buvo užaugusių biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif . Gavosi 420 gramų.
user posted image

Sūrį sutarkuojame, o špinatus ant šlakelio aliejaus apkepame. Taip 2-3 minutes. Tiesiog tik tam, kad jie „sukristų“.
Kitaip su įdaru nesusitvarkysime. Na, nebent aš nerizikavau smile.gif smile.gif smile.gif :

user posted image

user posted image

Išeitinė medžiaga ir įrankiai gamybai:
user posted image
Koldūnams gaminti naudojau formelę. Gaunasi greitai ir nesudėtingai: vieną iškočiotą lapą ant formos, į „duobutes“ po mažą šaukštelį įdaro, antras lapas ant viršaus, pora judesių kočėlu, ir.....14 koldūnų jau yra.
user posted image

Virti pasūdytame, verdančiame vandenyje apie 3 min., nes ilgiau pavirus perverda.
Ir liko tik visiems pasakyti – SKANAUS.
user posted image


Rolandas (JAUGARO)
LY5RJ
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo irmulia: 12 rugpjūčio 2013 - 08:48
QUOTE(mkafe @ 2013 01 12, 17:00)
Gal kas žino kaip gaminami apkepti koldūnai, kokie kartais picerijoje būna? Nes dariau pagal save ir nesigavo  g.gif


daryk su plikyta tesla (receptukas yra kitam puslapi) thumbup.gif labai tinka ta tesla kepimui.
Atsakyti
QUOTE(Jolete @ 2013 02 04, 20:16)
Skonis draugų neturi  mirksiukas.gif  dariau šitą tešlą tik su spelta miltais, ir sakyčiau netgi labai skani tešla.

Grange balionas už receptą  4u.gif

Gal galetumete pasakyti, koks skirtumas? Su paprastais miltais man nepatiko, truksta valgant tokio kietumo, o su speltos miltais gal jie ir gaunasi kietesni bigsmile.gif ?
Atsakyti
Padariau koldunus su ta plikyta tesla, nu visiskai nepatiko schmoll.gif . Gaminsiu tesla su kiausiniais, o siuos turbut teks sugruzdinti, nes virti labai nekokie mano seimynai doh.gif
Atsakyti
QUOTE(lince23 @ 2013 06 11, 15:21)
Padariau koldunus su ta plikyta tesla, nu visiskai nepatiko schmoll.gif . Gaminsiu tesla su kiausiniais, o siuos turbut teks sugruzdinti, nes virti labai nekokie mano seimynai doh.gif

Mano seimyna irgi megsta tvirtenius koldunus, plikyti nepatinka. O jai plikau, tai koki ketvirtadali teslos ir dar pridedu kelis saukstus manu kruopu, tada gaunasi liuks thumbup.gif
Atsakyti
o as darau kinietiskus koldunus su kopustais... ziaurei skanu thumbup.gif koldunai
Atsakyti