Įkraunama...
Įkraunama...

Užmokestis už darželį

QUOTE(ugzzy @ 2011 02 11, 15:15)
visai nereik mokėti?Ar tai galioja visuose miestuose? Ar kiekviena savivaldybė savaip?
Mes buvom PPT,dar neturiu pažymos,bet ten sakė,kad kalbos neišsivystymas- vidutinis. Kitą savaitę pasiimsiu pažymą,žiūrėsim,kas bus įrašyta.

Čia Vln mirksiukas.gif

QUOTE(inieska @ 2011 02 14, 08:49)
Upoksniuk  4u.gif
zinau kazkada buvai idejusi nuoroda i Vilniaus miesto tarybos nutarima del darzelio mokejimo ir kitos tvarkos. ar galetum pakartot nelabai randu  blush2.gif
aciu 4u.gif  4u.gif


DĖL mokesčio už vaiko IŠLAIKYMĄ VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS ŠVIETIMO ĮSTAIGOSE, ĮGYVENDINANČIOSE IKIMOKYKLINIO IR PRIEŠMOKYKLINIO UGDYMo PROGRAMAS, NUSTATYMO TVARKOS APRAŠO TVIRTINIMO IR VIENOS DIENOS VAIKO MAITINIMO NORMOS nustatymo

2010 m. kovo 31 d. Nr. 1-1482
Vilnius

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 10 punktu,
16 straipsnio 2 dalies 21 punktu, Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo 60 straipsnio 1 dalies
15 punktu ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1995 m. rugpjūčio 31 d. nutarimu Nr. 1170
„Dėl užmokesčio už vaikų išlaikymą ikimokyklinėse įstaigose“ (Žin., 1995, Nr. 73-1715; 2000, Nr. 2-45) 2 punktu, Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendžia:
1. Patvirtinti Mokesčio už vaiko išlaikymą Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, nustatymo tvarkos aprašą(pridedama).

2. Nustatyti šias vienos dienos vaiko maitinimo normas:

2.1. ikimokyklinio ugdymo grupėse, dirbančiose 10,5 ir 12 valandų:
2.1.1. lopšelio grupėse – už 6,26 Lt;
2.1.2. darželio grupėse – už 7,16 Lt;
2.2. specialiųjų ikimokyklinio ugdymo įstaigų grupėse, dirbančiose 10,5 ir 12 valandų:
2.2.1. lopšelio grupėse – už 7,00 Lt;
2.2.2. darželio grupėse – už 7,70 Lt;
2.3. ikimokyklinio ugdymo grupėse, dirbančiose 10,5 ir 12 valandų, kuriose ugdomi vaikai, sergantys tuberkulioze ir sunkiomis alerginėmis ligomis:
2.3.1. lopšelio grupėse – už 7,00 Lt;
2.3.2. darželio grupėse – už 7,70 Lt;
2.4. ikimokyklinio ugdymo grupėse (tarp jų ir specialiųjų ikimokyklinio ugdymo įstaigų grupėse bei ikimokyklinio ugdymo grupėse, kuriose ugdomi vaikai, sergantys tuberkulioze
ir sunkiomis alerginėmis ligomis) , dirbančiose 14 ir 24 valandas:
2.4.1. lopšelio grupėse – už 7,16 Lt;
2.4.2. darželio grupėse – už 8,00 Lt.
3. Nustatyti 2,5 (dviejų Lt 50 ct) Lt mokestį visoms šeimoms ir 1 (vieno) Lt mokestį socialiai remtinoms šeimoms už kiekvieną mėnesio dieną (išskyrus šeštadienį, sekmadienį
ir švenčių dienas) ikimokyklinio amžiaus vaiko ugdymo reikmėms tenkinti ir darbuotojų darbo apmokėjimui.
4. Pripažinti netekusiu galios Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2007 m. gruodžio
19 d. sprendimą Nr. 1-330 „Dėl Mokesčio už vaiko maitinimą Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, nustatymo tvarkos aprašo tvirtinimo ir vienos dienos vaiko maitinimo normos nustatymo“.




Meras Vilius Navickas



PATVIRTINTA
Vilniaus miesto savivaldybės tarybos
2010 m. kovo 31 d.
sprendimu Nr. 1-1482


MOKESČIO UŽ VAIKO IŠLAIKYMĄ Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, nustatymo tvarkos aprašas


I. BENDROSIOS NUOSTATOS


1.Mokesčio už vaiko išlaikymą Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, nustatymo tvarkos aprašas (toliau –Aprašas) reglamentuoja ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiausvaiko maitinimo, ugdymo reikmių tenkinimo mokesčių, lengvatų taikymo ir pateikiamų dokumentų lengvatoms priėmimo Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, sąlygas ir tvarką.
2. Aprašas parengtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos švietimo įstatymu (Žin., 2003, Nr. 63-2853), Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymu (Žin., 2000, Nr. 91-2832) irLietuvos Respublikos Vyriausybės 1995 m. rugpjūčio 31 d. nutarimu Nr. 1170 „Dėl užmokesčio už vaikų išlaikymą ikimokyklinėse įstaigose“ (Žin., 1995, Nr. 73-1715; 1999, Nr. 71-2233; 2000, Nr. 2-45).
3. Apraše vartojamos sąvokos atitinka Lietuvos Respublikos švietimo įstatyme vartojamas sąvokas.



II. Mokesčio už VAIKO MAITINIMĄ ir ugdymo REIKMIŲ TENKINIMĄ nustatymas


4. už vaiko maitinimą ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse, kurių veiklos trukmė yra ilgesnė kaip 4 val., tėvai (globėjai) moka Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nustatytą vaiko dienos maitinimo normos mokestį už kiekvieną lankytą, nelankytą ir nepateisintą dieną.
5. Trumpo buvimo ( iki 4 val.) grupių vaikai gali būti nemaitinami.
6. Už kiekvieną mėnesio dieną (išskyrus šeštadienį, sekmadienį ir švenčių dienas) taikomas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu nustatyto dydžio mokestis ikimokyklinio amžiaus vaiko ugdymo reikmėms (priemonėms, medžiagoms patalpų funkcionavimui užtikrinti, renginiams organizuoti, trumpalaikiam ir ilgalaikiam inventoriui įsigyti) tenkinti ir darbuotojų darbo apmokėjimui. Mokestį vaiko ugdymo reikmėms moka visi tėvai, lengvatos nenumatytos.
7. Surinktas mokestis už vaikų maitinimą skiriamas tik vaikų maitinimui.



III. mokesčio lengvatų taikymas ir jas patvirtinančių dokumentų pateikimas


8. Mokestis už vaiko maitinimą ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse tėvų prašymu mažinamas 20 procentų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu nustatytos vaiko dienos maitinimo normos už kiekvieną lankytą, nelankytą ir nepateisintą dieną, jeigu šeima į darželį leidžia 2 vaikus.
9. Mokestis už vaiko maitinimą ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse tėvų prašymu mažinamas 50 procentų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu nustatytos vaiko dienos maitinimo normos už kiekvieną lankytą, nelankytą ir nepateisintą dieną, jeigu:
9.1. vaikas (vaikai) turi tik vieną iš tėvų (jeigu vienas iš vaiko tėvų yra miręs, nenurodytas vaiko gimimo liudijime, teismo pripažintas dingusiu be žinios ar nežinia kur esančiu, teismo pripažintas neveiksniu arba atlieka laisvės atėmimo bausmę pataisos įstaigose), pateikus tai patvirtinančius dokumentus;
9.2. šeima augina tris ir daugiau vaikų iki 18 metų arba vyresnių, kurie mokosi bendrojo lavinimo mokykloje pagal nuosekliojo mokymosi programą, pateikus šeimos sudėtį patvirtinantį dokumentą;
9.3. tėvas atlieka tikrąją karo tarnybą, pateikus tai patvirtinančią pažymą;
9.4. vaikas auga moksleivių ar studentų šeimoje, kurioje vienas iš tėvų mokosi mokymo įstaigos dieniniame skyriuje, pateikus pažymas apie mokslo tęsimą vasario ir rugsėjo mėnesiais.
10. mokestis už vaiko maitinimą nemokamas, jeigu:
10.1. vaikas lanko specializuotas grupes bendrosios paskirties įstaigose bei ugdomas bendrose grupėse integruotu būdu arba specialius darželius, skirtus vaikams, turintiems įvairius vystymosi sutrikimus:
10.1.1. intelekto (žymus, labai žymus);
10.1.2. kompleksinius;
10.1.3. kalbos neišsivystymo (vidutinis, žymus), sulėtėjusios kalbos raidos (žymus arba labai žymus), sutrikdytos kalbos raidos (afazijos);
10.1.4. neprigirdėjimo (žymus, labai žymus), kurtumo;
10.1.5. silpnaregystės (žymi), aklumo;
10.1.6. judesio ir padėties (vidutinis, labai žymus);
10.1.7. emocijų ir elgesio (autizmas);
10.1.8. lėtinių somatinių ir neurologinių (onkologinės ligos, diabetas, epilepsija, tuberkuliozė, sunkios formos alergija);
10.2. šeima gauna socialinę pašalpą pagal Socialinės paramos centro pateiktas pažymas;
10.3. vaikas nelanko įstaigos dėl:
10.3.1. ligos, pateikus gydytojo pažymą pirmą dieną atvedus vaiką į ugdymo įstaigą;
10.3.2. tėvų (globėjų) kasmetinių ar nemokamų atostogų, pateikus dokumentą iš darbovietės;
10.3.3. prastovų tėvų darbovietėje, pateikus tai patvirtinančius dokumentus;
10.3.4. tėvų darbo pagal kintantį darbo grafiką, pateikus iš darbovietės pažymą arba darbo grafikus iki kiekvieno mėnesio paskutinės dienos, kuriuose būtų nurodytas ne darbo dienų skaičius;
10.3.5. mokinių atostogų (jeigu ikimokyklinio ugdymo įstaigą lankantis vaikas turi brolių ar seserų, kurie mokosi bendrojo lavinimo mokykloje), pateikus prašymą ir pažymą iš mokyklos;
10.3.6. vasaros meto (birželio–rugpjūčio mėn.);
10.3.7. nelaimių šeimoje (artimųjų mirtis ir pan.), ne ilgiau kaip 3 dienas;
10.3.8. oro temperatūros, jei yra žemesnė kaip minus 20o C.
11. Dokumentai, patvirtinantys lengvatos taikymą, pateikiami Savivaldybės švietimo įstaigos direktoriui, priimant vaiką į įstaigą, o dokumentai apie vėliau atsiradusią teisę į lengvatą – visomis darbo dienomis.
12. Lengvata taikoma pateikus prašymą bei dokumentus, patvirtinančius teisę į lengvatą, nuo kito mėnesio 1 dienos. už praėjusį laikotarpį mokestis neperskaičiuojamas.
13. Lengvatos taikymas įforminamas švietimo įstaigos direktoriaus įsakymu, su kuriuo kitą dieną supažindinamas apskaitą tvarkantis asmuo ar įstaiga, jei apskaita perduota tvarkyti kitai įstaigai.
14. Paaiškėjus apie neteisėtą naudojimąsi lengvata, mokesčiai yra perskaičiuojami ir sumokami per vieną mėnesį.
15. Netekus teisės į lengvatą, tėvai (globėjai) apie tai raštu praneša Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigos direktoriui.



IV. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS


16. Mokestis už vaiko maitinimą ir ugdymo reikmių tenkinimą Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, mokamas už praėjusį mėnesį ir turi būti sumokėtas iki kito mėnesio 20 dienos.
17. Už mokesčių surinkimą yra atsakingas Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigos direktorius ar jo įgaliotas asmuo. Jeigu dėl nepateisinamų priežasčių laiku nesumokamas mokestis, įstaigos direktorius turi teisę pašalinti vaiką iš ugdymo įstaigos sąrašų, prieš tai raštu įspėjęs tėvus.
18. Tėvai atsako už pateikiamų dokumentų ir informacijos teisingumą.
19. Įmokos ir skolos už vaiko maitinimą ir ugdymo reikmių tenkinimą apskaitomos ir išieškomos Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
20. Aprašas skelbiamas Savivaldybės ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų interneto svetainėse.
21. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo departamento Neformaliojo švietimo skyrius kontroliuoja, kaip vykdomi šio Aprašo reikalavimai.



Atsakyti
as noriu paklausti, ar pateisinama darbe tokia diena, kai del didelio minuso vaiku nereikia vesti i darzeli? ar cia reikia ieskot su kuom palikti? siandien ryte pamaciau, kad -20 lauke, bet nera su kuom palikti, tai vedziau.
Atsakyti
QUOTE(ugzzy @ 2011 02 10, 16:47)
Kaip yra su kompensacija dėl kalbos sutrikimo? Ar ji vis dar taikoma?


Kaune netaikoma nuo 2010 01 01. Mano vaikui buvo nustatyta, tai mum iškart pranešė, kad bus pasikeitimai. Be to, ta darželio nuolaida priklausė ir nuo nustatyto atsilikimo, pvz pas mus buvo žymus, o gavom 25proc.
Atsakyti
Įdomu o kituose miestuose ar yra 20 proc. nuolaida, leidziant i darželį 2 vaikučius? Aš ką tik sužinojau tokį dalyką, bet as ne iš Vilniaus....
Atsakyti
QUOTE(svetelis @ 2011 02 14, 12:46)
as noriu paklausti, ar pateisinama darbe tokia diena, kai del didelio minuso vaiku nereikia vesti i darzeli? ar cia reikia ieskot su kuom palikti? siandien ryte pamaciau, kad -20 lauke, bet nera su kuom palikti, tai vedziau.

Jūs galit vesti vaiką į darželį, bet jei neatvesit - nereiks mokėti mirksiukas.gif

QUOTE(trojana @ 2011 02 14, 13:21)
Įdomu o kituose miestuose ar yra 20 proc. nuolaida, leidziant i darželį 2 vaikučius?  Aš ką tik sužinojau tokį dalyką, bet as ne iš Vilniaus....

Man atrodo, kad tokia sąlyga tik Vln. Čia buvo kaip kompensaciją už tai, kad daug lengvatų ir pirmumo teisų panaikino ax.gif
Atsakyti
pati sau atsakau, deja musu mieste tokiu nuolaidu nera....
Atsakyti
QUOTE(Upokšnis @ 2011 02 14, 14:24)
Jūs galit vesti vaiką į darželį, bet jei neatvesit - nereiks mokėti  mirksiukas.gif


as suprantu kad jei neatvesiu- tai nemokesiu, bet ar galiu pranesti i savo darba , kad neatvykstu del tokios priezasties?
Atsakyti
QUOTE(Upokšnis @ 2011 02 11, 07:58)
10. mokestis už vaiko maitinimą  nemokamas, jeigu:

10.1.3. kalbos neišsivystymo (vidutinis, žymus), sulėtėjusios kalbos raidos (žymus arba labai žymus), sutrikdytos kalbos raidos (afazijos);


...8.5. vaikui nustatytas invalidumas, žymūs vystymosi sutrikimai (cerebrinis paralyžius, elgesio ir emocijų sutrikimai, aklumas ar silpnaregystė iki 0,3, kurtumas ar neprigirdimumas 41 dB, kompleksiniai sutrikimai), vaikas serga epilepsija, poliomealitu, diabetu, autizmu, yra protiškai atsilikęs;<...>


aš iš Kauno tokį randu,niekur nerašo apie kalbą.Kaip čia yra?
Upokšnis gal nuorodą,kur ten radai ax.gif
Papildyta:
QUOTE(Isila @ 2011 02 14, 13:08)
Kaune netaikoma nuo 2010 01 01. Mano vaikui buvo nustatyta, tai mum iškart pranešė, kad bus pasikeitimai. Be to, ta darželio nuolaida priklausė ir nuo nustatyto atsilikimo, pvz pas mus buvo žymus, o gavom 25proc.

Tai čia tik Kaune taip?Gaila.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ugzzy: 14 vasario 2011 - 13:50
QUOTE(ugzzy @ 2011 02 11, 16:15)
visai nereik mokėti?Ar tai galioja visuose miestuose? Ar kiekviena savivaldybė savaip?
Mes buvom PPT,dar neturiu pažymos,bet ten sakė,kad kalbos neišsivystymas- vidutinis. Kitą savaitę pasiimsiu pažymą,žiūrėsim,kas bus įrašyta.

kiekviena savivaldybe nustato savo tvarka.
Bent jau Vilniuje PPT isduoda tam tikra pazyma (su nustatytu galiojimo laikotarpiu), kuria reikia pristatyti i darzeli ir tada moki tik ugdymo pinigus.
Atsakyti
QUOTE(svetelis @ 2011 02 14, 13:49)
as suprantu kad jei neatvesiu- tai nemokesiu, bet ar galiu pranesti i savo darba , kad neatvykstu del tokios priezasties?

Darbo kodekse nenumatyta laisvų dienų tėvams, jei -20 šalčio ir nevedi vaiko į darželį mirksiukas.gif Nebent dirbi laisvu grafiku arba labai tolerantiškas darbdavys ax.gif

QUOTE(ugzzy @ 2011 02 14, 14:02)
Upokšnis gal nuorodą,kur ten radai ax.gif

Kelias postais aukščiau yra išsami informacija apie mokestį Vln mieste mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Bekasė @ 2011 02 14, 15:30)
kiekviena savivaldybe nustato savo tvarka.
Bent jau Vilniuje PPT isduoda tam tikra pazyma (su nustatytu galiojimo laikotarpiu), kuria reikia pristatyti i darzeli ir tada moki tik ugdymo pinigus.

Kaune kaip suprantu to nėra.Pažymoj nieko nerašo,tik,kad reikalinga logopedo pagalba. Darželyje auklėtojos pačios nežino kas ir kaip.
Atsakyti
Labas mamytes. Iskilo toks klausimelis. Kai daktare israso vaikui pazyma, ar yra tokia galimybe nurodyti "rekomenduojamas namu rezimas"? Man sake, kad tada galima vaiko nevesti i darzeli ir nereikes moketi uz ji? Gal kuri mamyte buvo susidurusi su tuo? blush2.gif
Atsakyti