QUOTE(Subjektyvi @ 2011 02 04, 12:09)
Iš viso pas mus nemažai užsieniečių lietuvių kalbą mokėsi ir mokosi sau, dėl įdomumo, dėl to kad nori, įpratę, kt. priežastys. Bet ne dėl to, kad visaverčiai normaliai jaustis ar domėtis įstatymais. Va E. Jennigs iki šiol nekalba lietuviškai, tie "trys žodžiai" nesiskaito, bet tai jai nesutrukdė nei gyventi tiek metų, nei karjerą daryti, nei šeimą kurti. Kažin ar jos artimieji kalba lietuviškai.
Papildyta:
O kodėl lietuvis privalo mokytis tik dėl to, kad tenkintų kažkieno ambicijas?

Visų pirma kitas kalbas mes visi mokomės tam, kad susikalbėti svečiose šalyse, o ne dėl vietinių poreikių. Visų antra - anglų kalba tokia pati kaip ir rusų, nei geresnė, nei blogesnė, bet ją šiais laikais mokosi visi, ji kišama reikia nereikia, kaip anksčiau panašiai buvo su rusų. Tais laikais taip pat ją mokėsi, nes taip reikėjo. Kieno vežime sėdi, to ir dainą trauki, ar ne? Tai štai, tas momentas pasitarnavo tuo, kad lietuviai neliko izoliuoti su savo unikalia kalba, kuri tik Lietuvoje ir "galioja". Tai ar gi čia blogai? Dabar ta karta, kuriai teko abiejuose vežimuose pasėdėt, labai dažnai moka ne tik tris kalbas (su gimtąja), bet ir keturias, o yra kas ir daugiau. Mano bičiulė per tokį laikotarpį išmoko tris: rusų, lenkų, anglų. Dar po to pramoko čekų, nes reikėjo darbe. Pvz. aš pati moku tris užsienio kalbas įvairiais lygiais rusų, anglų, vokiečių. Tai ar čia tas mokėjimas yra "tenkinimas jų tautinių ambicijų"? Taip. Nes svečioje šalyje tik lietuvių kalbą žinant ką gali veikti? Dirbti sunkius fizinius darbus nebent ir vergauti tarpininkams, kurie moka kitas kalbas.
Ach daug tokiu kaip Erika cia rasim... Ir jos darbas susijes su vokalu. Maja Piseckaja irgi soko ir ka... Mes kalbam apie tai, jog tam, kad zmogus butu pilnavertis, tai yra lygiavertis pilietis, t.y. turetu lygiai tokias pat paisirinkimo galimybes kaip lietuvis. Istatymu zinojimas ir gebejimas i juos gilintis yra 1/1000 to pasirinkimo daliu, kuri nera esmine, o minimas cia tik kaip pavyzdys.
Mane nereikia agituoti mokintis kalbu, as kalbu keliomis, Slavu, romanu kalbu grupemis susisneku laisvai, problemu neturiu. Bet ironija tame, kad jus irodinejate, kas privalu lietuviui, bet labai kesitai bandote pateisinti gyvenanti kitakalbi lietuvos pileiti, kuris nesivargina mokintis... Raisa tolerancija. Man patinka Makareviciaus "Masyna vremeni" daina, kur yra zodziai "nenado progibatsia pod izmenchevyj mir...", o jus matau ziauriai agituojate lietuvius buti bestuburiais, atsizadeti savo tautiskumo, kalbos ir t.t. Jei tauta negerbs, nebrangins, netausos, nesirupins savo kalba, tai kas ja gerbs?