Manau, reik papsakot, ką gero sausį perskaičiau
Amelie Nothomb "Alkio biografija". Net nežinau, kaip šią knygą apibūdinti, aprašyti. Rašytoja pasakoja savo, diplomato duktės, gyvenimą skirtingose šalyse: Japonijoje, Kinijoje, JAV, Bangladeše ir kt. Knyga sukėlė įdomių minčiu. Nors pradžioj nelabai kabino, bet vėliau pasidarė gana įdomu. Veiksmo mažai, daugiau minčių, jausmų, išgyvenimų. Rašytoja atkreipia dėmėsį į alkį - alkis - gyvenimo variklis. Alkio nejaučiantys žmonės - apatiški, neveiklūs. Man knyga patiko.
Daphne du Maurier "Mano pusseserė Reičel" . Embrouzas užaugina savo pusbrolį Filipą, mirus šio tėvams. Embrouzas, prisiekęs viengungis, išvyksta taisyt sveikatos. Filipas sužino, kad pusbrolis vedė. Po kurio laiko Embrouzas miršta, o jo našlė - pusseserė Reičel - atvyksta į dvarą ir Filipo gyvenimas pasikeičia.
Pradžia skaitėsi nuobodžiai, vėliau kažkaip visai įtraukė. Buvo įdomu sužinoti, kas bus pabaigoje. Patiko
Peter Ackroyd "Paskutinis Oskaro Vaildo testamentas. Platono užrašai". Pirmoji knygos dalis pasakoja apie Oskaro Vaildo gyvenimą - ji parašyta garsaus rašytojo dienoraščio forma. Aprašomi paskutinieji jo gyvenimo metai, jam išėjus iš kalėjimo, prisimenami buvusi šlovė, homoseksualo džiaugsmai bei nuopolis. Buvo labai įdomu sužinoti apie Vaildo gyvenimą ir nors nesuskaičius jo kūrinių (kol kas

), bet atrodė, kad skaitau jo paties rašytą dienoraštį (šis kūrinys šiaip Ackroyd'o kūrybos vaisius). Aišku, kildavo abejonės, ar tikrai tokios buvo Vaildo mintys ir jausmai, ar kai kurie jų - tik autoriaus išmonė, bet tikrai labai patiko.
Kitas knygoje esantįs romanas - alegorija, utopija, antiutopija, galima pavadinti, kaip nori. Oratorius Platonas, gyvenantis ateityje - trisdešimt septintame amžiuje - Londono miesto gyventojams pasakoja apie dvidešimtąjį amžių, pateikia tuo metu vartotų sąvokų žodynėlį (kuris, beja, man pasirodė labai įdomus). Apskritai patiko įdomios autoriaus interpretacijos - žodžių, šiuolaikinio požiūrįo ir vertybių. Noriu šios knygos į savo biblioteką.
Marmon Leslie Silko "Ceremonija". "Knygoje pasakojama baltaodžio vyro ir indėnės moters sūnaus, JAV armijos veterano Tajo istorija. Patyręs japonų nelaisvės siaubą ir kurį laiką praleidęs Los Andželo veteranų ligoninėje jis grįžta į gimtąjį Lagūnos pueblą. Kelionė namo nepaprastai sunki. Pasikeitė ir pats Tajo, ir jo namai. Išniekintoje šventoje žemėje buvo iškasta šachta. Tapo pažeista ne tik žmogaus dvasios, bet ir jį maitinančios gamtos pusiausvyra. Tajo, žūtbūtinai kabindamasis į gyvenimą, ieško išsigelbėjimo senosiose, išminties, magiškų galių ir nesutepto pirmykščio grožio kupinose savo genties istorijose." Savais žodžiais nelabai šią knygą ir apibūdinsiu. Gal paskubėjau greičiau ją perskaityt, gal netinkamu laiku sakičiau, o gal tiesiog ne mano knyga, nes man ji įspūdžio nepaliko
Patricia Duncker "Haliucinuojantis Foucault" . Knyga parašyta pirmuoju asmenu, tad pasakotojo vardo skaitytojas taip ir nesužino. Jis rašo disertaciją apie garsaus rašytojo Paulio Michelio kūrybą. Tačiau labai menkai žino apie jo gyvenimą. Net nežino to, kad Paulis Michelis gyvas ir leidžia savo dienas beprotnamyje. Todėl galiausiai draugės įkalbėtas jis nusprendžia važiuoti į Prancūziją ir surasti Paulį Michelį. Šis susitikimas daug ką pakeičia... Knyga patiko. Tokia... kitokia. Manau, skaityčiau antrą kartą
Alois Uhl "Popiežiai ir moterys" . Knyga pasakoja apie visais laikais šalia popiežių buvusias moteris. Apie jų meilužes, dukras, tiesiog geras drauges. Kai kurios jų darė įtaką popiežių sprendimams, kitos - ne. Tačiau net tai, kad tų moterų buvo nepakeitė dvasininkų požiūrio į moterį, kaip į kažkokį gyvūną, kuris, nors ir būdamas protingas, turi gyventi būdoje. Ir apskritai, kuo daugiau skaitau apie Vatikaną, popiežius ir pan., tuo labiau suprantu, kokia beviltiška institucija yra banyčia (atsiprašau, jei ką įžeidžiau

). Skaitėsi daug lengviau, nei maniau. Tiesa, užkliuvo, kad kartais rašant metus buvo vietomis sukeisti skaičiai