Tai kad jūs dujas skaičiuojat, tai aišku jums pigiau. Pas mane pvz elektra, orkaitė žiauriai daug ryja elektros. Tai jeigu jau kepu duoną ar dar ką nors, tai prikepu tuo pačiu ir dar ko nors, kad viską vienu metu, nes daug elektros suryjama kol įkaista orkaitė. va dėl tos priežasties gal geriau būtų duonkepė, nors sako kad orkaitėj duona skanesnė gaunasi. Miltai bent jau pardėj tai baisulingai brangūs paskutinėm dienom pasidarė. Ruginiai, rupūs tuoj neįperkami gali tapt.
QUOTE(Šaja @ 2011 02 18, 14:45)
Sveikutės , aš naujokė ir gal priimsit į savo duonos kepimo būrelį
Duonkepėje batonus kepu ir tai man labai patinka , esu išbandžius ir nemažiai jūsų receptukų , taip patyliukais , nes sako naujokus į forumus nelabai įsileidžia
Bet dabar iškilo klausimas : gavau 3šaukštus raugo , bet jokios instrukcijos , norėčiau jo pasidaryti daugiau ir išsikepti duoną . Kaip man jį pasidaugint ? Kiek suprantu aš jį turėčiau pastatyti šiltai ir idėt miltų ir ipilti vandens , bet kiek jų pilt ?
Labai ačiū už atsakymą .

Duonkepėje batonus kepu ir tai man labai patinka , esu išbandžius ir nemažiai jūsų receptukų , taip patyliukais , nes sako naujokus į forumus nelabai įsileidžia

Bet dabar iškilo klausimas : gavau 3šaukštus raugo , bet jokios instrukcijos , norėčiau jo pasidaryti daugiau ir išsikepti duoną . Kaip man jį pasidaugint ? Kiek suprantu aš jį turėčiau pastatyti šiltai ir idėt miltų ir ipilti vandens , bet kiek jų pilt ?

Labai ačiū už atsakymą .
geriausiai ir paprasčiausiai įdėkit po 100 g rupių ruginiu miltų ir vandens ir palikit bent 12 val.
Paskui prieš maišant tešlą, šaukštą atsidėkit, o kitą galit naudot kepimui.
QUOTE(keistuole @ 2011 02 18, 11:59)
Arba netikslus miltų kiekis.

Duonos savikainos neskaičiavau,bet tiek duoną,tiek batoną kepu tik todėl,kad žinau ką valgau. Mėgstu juodą duoną,bet esu labai išranki jos skoniui,mėgstu saldžiarūgštę


Dariausi pati raugą,po keleto bandymų (sėkmingų ir nelabai) atradau norimą duonos skonį.Valgau grynai ruginę duoną ir mėgaujuosi

Beskaitant postus kilo klausimas- iš ko suprasti,kad raugas perrūgo?

QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 18, 14:40)
ne, trečia diena jis dar nesubrendęs buvo
pas jus dabar jau penkta diena, galit maitint ir kept
pas jus dabar jau penkta diena, galit maitint ir kept
Rodos ir nedurna esu, ir smegeneliu siek tiek turiu, bet raugo ruosimas - tamsus miskas, kuo tolyn - tuo tankyn ir sviesos vapsce nmatau

Tai norit, kad raugas subrestu- ji reikiA 5 dienas brandinti ir tik tada saldytuvan kisti teisingai?
Tai jei startini pradedu tarkim kaip malsenj 60 ir 85, tai kasdien puse ismetu, o kita puse tokiu pat santykiu damaitinu....?bet pirma karta taip rodos ir dariau ir jis surugo...
Cia reikia aukstaji maisto ruosimo tecnologijs baigti, kad suprasti

Va, koki atsakyma gavau is malsenos:
"Pagal Jūsų aprašymą po trijų dienų su Jūsų raugu viskas buvo gerai, tuomet iškart reikėjo arba ruošti duonos maišinį arba pastatyti į šaldytuvą. Norint sužinoti ar gerai užrauginote raugą, reikia jį pamaitinti lygiom dalim po 50 g (raugas, vanduo ir miltai). Jeigu masė pakils dvigubai per 6-12 val. tai jis geras, jei nekyla negadinkite produktų, tiesiog užrauginkite naują. Jeigu raugas pakilo ir pradeda leistis, tai ji reikia arba nauduti duonai arba pastatyti i šaldytuvą, nes jis perrūgs."
Sveikos. Pasidariau rauga pagal Terra2 ir jau kepiau pirmaja duonyte. Gavos labai labai skani. Atsidejau 100 g "starterio", kuri laikau saldytuve. Norejau paklaust kaip iš starterio pasiruošti naują raugą ? Kiek dienu reikia vel maitint? Labai labai aciu kas atsakys

QUOTE(Loora @ 2011 02 18, 15:00)
Sveikos. Pasidariau rauga pagal Terra2 ir jau kepiau pirmaja duonyte. Gavos labai labai skani. Atsidejau 100 g "starterio", kuri laikau saldytuve. Norejau paklaust kaip iš starterio pasiruošti naują raugą ? Kiek dienu reikia vel maitint? Labai labai aciu kas atsakys 

max parą
aš išimu ryte atsikėlus, po kokios val pamaitinu, eidama miegit užmaišau tešlą.
Papildyta:
QUOTE(@asta @ 2011 02 18, 15:00)
aš taip suprantu, kad dingsta porėtumas ir jis suskystėja

QUOTE(keistuole @ 2011 02 18, 15:21)
max parą
aš išimu ryte atsikėlus, po kokios val pamaitinu, eidama miegit užmaišau tešlą.
aš išimu ryte atsikėlus, po kokios val pamaitinu, eidama miegit užmaišau tešlą.
Tai jei pagal recepta reikia 400 g raugo, o starterio turiu 100 g. tai damaitint per karta reikia 200 g miltu ir 200 ml vandens?
QUOTE(Loora @ 2011 02 18, 13:51)
Tai jei pagal recepta reikia 400 g raugo, o starterio turiu 100 g. tai damaitint per karta reikia 200 g miltu ir 200 ml vandens?
Taip.
QUOTE(laurechka @ 2011 02 18, 16:09)
Taip.
Ir mielių kaip suprantu jau dėt nebereik?


QUOTE(Guvile @ 2011 02 18, 14:50)
Tai kad jūs dujas skaičiuojat, tai aišku jums pigiau. Pas mane pvz elektra, orkaitė žiauriai daug ryja elektros. Tai jeigu jau kepu duoną ar dar ką nors, tai prikepu tuo pačiu ir dar ko nors, kad viską vienu metu, nes daug elektros suryjama kol įkaista orkaitė. va dėl tos priežasties gal geriau būtų duonkepė, nors sako kad orkaitėj duona skanesnė gaunasi. Miltai bent jau pardėj tai baisulingai brangūs paskutinėm dienom pasidarė. Ruginiai, rupūs tuoj neįperkami gali tapt.
Tai va, yra skirtumas. As irgi el. oraitej kepu, daug sueina. Aisku nera tradgediaj, bet tas ikaitimas ilgokas, o dar jei pakildinti noriu, tai ijungiu ant 50 ir laikau

Duonkepe irgi ima, tik visur visi raso kad nekalti tie el. prietaisai. Kaip ir kompiuteris pvz, jie ima vistik visai nemazaiiiii.
QUOTE(keistuole @ 2011 02 18, 15:21)
Ir gal kvapelis stipriai rūgštus


