Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios skanią duonelę

Laba diena,

Jungiuosi prie Jūsų kepėjėlės. Vakar buvo mano duonos kepimo debiutas doh.gif Pirma, tai kad esu visiška išsižiojėlė ir plikinį sugebėjau paruošti su ekologiškais avižiniais miltais (duona turėjo būti grynai ruginė) doh.gif O su raugu, tai man "kuo toliau į mišką, tuo medžių daugiau" doh.gif Pirmajai duonai uždėjau raugą, pirmą dieną buvo 0 emocijų, antrą šiek tiek paburbuliavo, trečią suskystėjo, pavandeniavo doh.gif Bet kadangi pirmas kepimas, o šią temą atradau tik šiandien, tai užmaišiau tešlą ir kepiau duoną. Aišku įtariau, kad visgi ten viskas ne taip (tešla neiškilo, iškepė per kokias 3 val, kur 2 val kepė vakar ir dar šiandien 1 val., viduj skystoka, nors pats skonis man visai patiko), todėl vakar uždėjau ruginį raugą - dublis Nr. 2. biggrin.gif Šiandien viskas ten laaabaai gražiai suburbuliavo. Tik labai bijau vėl nesamonių prisidaryt. Patarkit prašau, šiandien man tą raugą jau reikėtų pamaitint? Jei taip tai kokiom proporcijom, nuimti kažkokią dalį raugo pvz. pusę stiklinės ir lygiom dalis 1/2 st. miltų + 1/2 st. vandens? Likusį išmesti? Ar į jau pagamintą (pradinės proporcijos 1 st miltų ir 1 st. vandens) reikia dėti tą maitinamą dalį. Kiek jos dėti? Ačiū labai iš anksto 4u.gif
Atsiprašau jei jau kartojuosi ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Oragė: 20 vasario 2011 - 14:01
QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 18, 19:59)
truputukas, nieko jus nedurna, tik dar neįminėt mįslė  smile.gif o jei rimtai, dėl jūsų šilumos, kaip jau rašiau anksčiau, reikia arba dažniau maitint arba laikyt šaldytuve subrendusį raugą. Tiesiog skaitosi kad per 5dienas raugas subręsta, galima buvo it tą 3dienos naudot, tik kiek mielių įdėt unsure.gif 
viską teisingai parašei, šaunuolė

Niu ka -
1. uzraugiau penktadieni rauga: 60 miltu ir 80 vandens
2. Sestadieni puse ismeciau - o kita damaitinau 60 ant 70-80
3. Sekmadienis (siandien)- suburbuliavo ir pakilo - ismaisiau, puse ismeciau o kita damaitinau kaip vakar. Ar jis man vel nesurugs kaip anuos kartus?Ar laikyti iki rytojaus ryto, tada pamaitinti ir i saldytuva mesti? Ar jau siandien mesti saldytuvan?.....
Atsakyti
QUOTE(Lyyja Marija @ 2011 02 20, 13:51)
Norėjau paklausti, ar subadote duoną šakute, ar kokiu kitu budu darote skylučių prieš kepant? Nes niekur tokio patarimo lyg nemačiau, bet paskutini kartą duona taip lyg išvirto, išsisluoksiavo viršus negražiai, kaip čia pasakius, gal lyg susprogo? Galvoju, gal čia ir taip turi būti aišku, kad reikia pradurti kur, kadr oras išeitų, tik aš nesusiprotėju vis? smile.gif
Būsiu dėkinga už atsakymą, kepėjėlės smile.gif

išsisluoksniavo nes perkepėt
galima subadyt, galima padaryt įpjovimus, galima nieko nedaryt, kam kaip patinka, svarbu gerai apglostyt šlapiom rankom

QUOTE(truputukas @ 2011 02 20, 14:00)
Niu ka -
1. uzraugiau penktadieni rauga: 60 miltu ir 80 vandens
2. Sestadieni puse ismeciau - o kita damaitinau 60 ant 70-80
3. Sekmadienis (siandien)- suburbuliavo ir pakilo - ismaisiau, puse ismeciau o kita damaitinau kaip vakar. Ar jis man vel nesurugs kaip anuos kartus?Ar laikyti iki rytojaus ryto, tada pamaitinti ir i saldytuva mesti? Ar jau siandien mesti saldytuvan?.....

šiandien drąsiai galima dėt kokį šaukštą, iš viso kito maišyt duoną
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 20, 15:10)
išsisluoksniavo nes perkepėt
galima subadyt, galima padaryt įpjovimus, galima nieko nedaryt, kam kaip patinka, svarbu gerai apglostyt šlapiom rankom
šiandien drąsiai galima dėt kokį šaukštą, iš viso kito maišyt duoną

Tai jei teisingai supratau - isvisos tos mases atidedu sauksta ir dedu ji saldytuvan, o is kitos - kepu duona ane?

Ir dar vienas klausimukas - padedu ta sauksta raugo saldytuvan uzdengus su plevele su skylutem ir dabar kas kiek laiko ji man pamaitinti reikia?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo truputukas: 20 vasario 2011 - 14:14
QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 20, 15:10)
išsisluoksniavo nes perkepėt
galima subadyt, galima padaryt įpjovimus, galima nieko nedaryt, kam kaip patinka, svarbu gerai apglostyt šlapiom rankom
šiandien drąsiai galima dėt kokį šaukštą, iš viso kito maišyt duoną


hm...bet išsisluoksniavo vos įpusėjus kepimą... g.gif
Atsakyti
Sveikos,duonos kepejos,

buvau cia kazkada pasirodziusi, nes pora kart kepiau duonyte, bet kazko joje truko, ir daugiau nebekepiau. Bet va cia kuria diena vel kepiau, ir gavosi thumbup.gif tai uzsikabliavau, ir dabar skaitau temas smile.gif kaip ir bet kur kitur, matosi, kas patingi skaityt, tai klausimai kartojasi ir kartojasi, ir tikiu, kad nervina smile.gif uztat as imu ir skaitau viska, kai laisvo laiko turiu tongue.gif

Prisirasymui biggrin.gif kvietine duonyte su raugu, ir visokiais priedais,kaip saulegrazos, aviziniai dribsniai ir pan smile.gif

user posted image
Atsakyti
Ar kurnors būna pirkti grikių miltų? Tiesiog niekada nesu mačius, jokiose maximose tai tikrai unsure.gif o norėčiau pabandyti išsikepti pamaišant kvietinius miltus su grikiniais.. Radau nebent avižinių miltų, bandžiau kept berods perpus su kvietiniais- fui, duona gavosi tokia.. kartoka, sprangi, tiesiog nevalgoma doh.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(pavasarinė @ 2011 02 19, 21:57)
Ir dar.... as visada 'paaukleju' tuos  kurie batona vadina balta duona biggrin.gif  Balta duona man tai pvz. plikyta Palangos. Juoda- tai pvz. Bociu. O batonas yra batonas.  Nors gal ir pati neesu visai teisi taip skirstydama duonas pagal pavadinimus, bet manau sitam recepte tiktu viskas kas nera juoda ir plikyta, ir kas nera  tikra duona biggrin.gif


Labai teisingas paauklejimas, ir as tokia ax.gif

QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 20, 13:47)
neseniai kalbėjom ir apie viena ir apie kita
Papildyta:

vieniem patinka sausesnes duonos, kietiems drėgnesnės, tiesiog atsirinkt kas jums patinka


doh.gif Nataliuncikui uz kantrybe 4u.gif


QUOTE(Oragė @ 2011 02 20, 13:58)
iškepė per kokias 3 val, kur 2 val kepė vakar ir dar šiandien 1 val.,
viduj skystoka


Kepet per dvi dienas????? Ar cia tik as taip supratau? g.gif

O klausimai tai paskutiniu metu kartojasi tas pats per ta pati, tema visai isveso, net nesinori cia uzeiti, skaitant be reikalo laika eikvoji ir tiek...nes naujoviu jokiu, tik vis tie patys ir tie patys klausinejimai ir visiskas tingejimas paskaitineti ankstesnes temas.
As kai pradejau mokintis kepti, tai pirmiausiai pervariau visas temas, paskui jau klausinejau kas man neaisku buvo ir ka pasitikslinti norejau
Atsiprasau, uz tokias mano mintis, bet tikrai kuo toliau tuo neidomiau.
Kaip ir beje apie ta duona be minkymo tas pats per ta pati. Ten gi pats paprasciausias receptas, kur viska sumeti i bliuda, saukstu pamakaluoji ir kepi.
Visai kita kalba apie tas merginu duonas, i kurias ideta daug triuso, daug isanalizuota, daug isbandyta kol atidirbamas vienas ar kitas geras receptas.

Nepykit, bet per mano praktikos metus, tema prastyn 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(truputukas @ 2011 02 20, 14:12)
Tai jei teisingai supratau - isvisos tos mases atidedu sauksta ir dedu ji saldytuvan, o is kitos - kepu duona ane?

Ir dar vienas klausimukas - padedu ta sauksta raugo saldytuvan uzdengus su plevele su skylutem ir dabar kas kiek laiko ji man pamaitinti reikia?

taip
indelyje uždaram geriau laikyt
kai reikės duona kept, išimsit, pamaitinsit, per trys-keturias val. suaktyvės ir pirmyn

QUOTE(Lyyja Marija @ 2011 02 20, 14:14)
hm...bet išsisluoksniavo vos įpusėjus kepimą... g.gif

kokioje temp. kepėt?
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 20, 15:19)
taip
indelyje uždaram geriau laikyt
kai reikės duona kept, išimsit, pamaitinsit, per trys-keturias val. suaktyvės ir pirmyn

Didelis aciu, ir ATIPRŠAU VISŲ, kad taip užtrešiau temą su tais pačiais užduodamais klausimais blush2.gif
Tik daugumai kažkodėl atrodo jei žmogus uždavynėja klausimus, jis tingi paskaityti - skaitinėju temas sąžiningai, bet vat iškilo beda - nu perkaršta pas man namie...Ir didelis dėkui nataliuncik, kad taip noriai visad atsakydavo į klausimus. AČIŪ!!!
Atsakyti
QUOTE(zebenkstiejka @ 2011 02 20, 14:17)
Ar kurnors būna pirkti grikių miltų? Tiesiog niekada nesu mačius, jokiose maximose tai tikrai  unsure.gif  o norėčiau pabandyti išsikepti pamaišant kvietinius miltus su grikiniais.. Radau nebent avižinių miltų, bandžiau kept berods perpus su kvietiniais- fui, duona gavosi tokia.. kartoka, sprangi, tiesiog nevalgoma  doh.gif  lotuliukas.gif

yra Maximoje, IKI ekologiška, dar Halės turguje, o avižinė neturi būt karti g.gif

jolanka, drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(jolanka @ 2011 02 20, 15:19)

1. Kepet per dvi dienas????? Ar cia tik as taip supratau?  g.gif

2. O klausimai tai paskutiniu metu kartojasi tas pats per ta pati, tema visai isveso, net nesinori cia uzeiti, skaitant be reikalo laika eikvoji ir tiek...nes naujoviu jokiu, tik vis tie patys ir tie patys klausinejimai ir visiskas tingejimas paskaitineti ankstesnes temas.
As kai pradejau mokintis kepti, tai pirmiausiai pervariau visas temas, paskui jau klausinejau kas man neaisku buvo ir ka pasitikslinti norejau
Atsiprasau, uz tokias mano mintis, bet tikrai kuo toliau tuo neidomiau.
Kaip ir beje apie ta duona be minkymo tas pats per ta pati. Ten gi pats paprasciausias receptas, kur viska sumeti i bliuda, saukstu pamakaluoji ir kepi.
Visai kita kalba apie tas merginu duonas, i kurias ideta daug triuso, daug isanalizuota, daug isbandyta kol atidirbamas vienas ar kitas geras receptas.

Nepykit, bet per mano praktikos metus, tema prastyn  4u.gif


1. Deja taip. Nes po pirmos dienos kepimo, viduj košė, o išorė juoda buvo. doh.gif Supratot teisingai. Pagailėjau išmesti, pabandžiau dar pakept.
2. Atsiprašau, tikriausiai man čia per aukšas pilotažas. Kepiau pagal receptą: http://sauletavirtuv...e-rugine-duona/ ten apie raugo maitinimą iš viso neina kalba. Malsenos psl. apie raugo maitinimą parašyta, kad tik laikant sekančiam kepimui raugą reikia maitinti. Šios temos pirmam psl kalbama apie maitinimą po antros paros. O beskaitant temas radau, kad kad maitinama ir po paros. Tai kaip yra iš tikrųjų??? Tikiu, kad kepant -nioliktą duoną, naujovių jums nėra. O kepant pirmą - kelintą kartą ne viskas ir aišku iš karto. Ar teisę rašyti čia turi tik tos, kur "kalba apie tas merginu duonasi kurias ideta daug triuso, daug isanalizuota, daug isbandyta kol atidirbamas vienas ar kitas geras receptas"? Beje, o man skaityti kaip tik ir buvo įdomiau, kurioms kažkas nesigavo, o ne "vakar kepiau šitą duoną, pavyko puikiai, ir fotkė".
Atsakyti