Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios skanią duonelę

Sveikos merginos. 4u.gif
Duoną kepu gal koks mėnesiukas. Prieš tai naudodavausi orkaite, dabar, savaitė laiko, duonkepe. Pirmąjį raugą parsinešiau iš sesers. Tik pridursiu, kad man duoną iškepti yra daug lengviau nei obuolių pyragą wub.gif. O dabar noriu pasidalinti savo foto reportažu kaip aš gaminu.

1 diena. Ką tik užsimaišiau ir kildinu duoną, pasilikau pora šaukštų raugo, kurio reikia suspėti pasipildyti iki šeimyna pritrūks duonelės. Bet tai nebus greitai. Vis išbandinėju savo duonkepę,todėl šiandien kepiau dvigubą normą. Tik vieną orkaitėje o kitą duonkepėje, juk reikia atrasti jos sugebėjimus. Taigi raugas turi pakankamai daug laiko +- 3 dienas. Nors šiaip kepu kas antrą dieną. Todėl mano augintinis, vietoj šiltos vietelės prie radiatoriaus, pagyvens arčiau, virtuvėje ant stalo.
Štai kaip atrodo pradinis raugas, kurio dėka po 3 dienelių turėsiu skanios ir gardžios duonelės.
user posted image
Pamaitinu aš jį kažkur 1 v.š. su kaupu ruginiais miltais ir vandeniu, kad masė būtų grietinės tirštumo ( nors man visada gaunasi šiek tiek skystesnė).
user posted image
Ir pastatau virtuvėje "ant akių". Veiksmas vyksta ryte, todėl vakare maitinsiu dar karta wub.gif
Na štai ir vakaras. Praėjo kažkur 8 valandos. Štai kaip atrodome :
user posted image
Masė tokia papurusi, pro indelio sienelę matosi pilki smulkūs oro burbuliukai. Tūris jei ir padidėjo tai labai nežymiai. Pamaišau ir įdedu dar veną kupiną šaukštą rug. miltų, kad naktį nebadautų, bei vandens, tiek, kad gautusi grietinės konsistencija. Atsisveikinu iki ryto.

2 diena. Šeimynai darau pusryčius, tai tuo pačiu pamaitinu ir augintinį biggrin.gif . Štai kaip atrodo prieš maitinimą:
user posted image
Ši karta matau baisiai alkanus veidelius biggrin.gif duodu 2 šaukštus rug. miltų ir vanduo konsistencijai palaikyti. Diena kambaryje baisiai karšta doh.gif be proto kepina saulė nors už lango -15. Tad maniškio abžorizmas tik auga. Vakare gauna dar dozė: 2 šaukštus rug. miltų ir H2O biggrin.gif

Papildyta:
3 diena. Na štai mano raugas kaip ir pasiruošęs darbui biggrin.gif user posted image Pusryčiams duodu 1šaukšta miltų. Kad tik iš bado nemirtų kol aš vaikus pamaitinsiu šiek tiek apsikuopsiu ir pagaliau prieisiu iki jo. O jei jūsų raugas nėra apsitraukęs tokia luobele tai gink D.... nereiškia, kad jis netinkamas schmoll.gif Va kaip jis atrodo išmaišytas prieš pusryčius: http://www.part.lt/i...1d305dba226.JPG Porėtas, maišant įsižiūrėjus matosi kaip sproginėja oro puslelės. Ir pati raugo masė tokia lengvai lengvai gleivėta. Pasikartoju :Lengvai. biggrin.gif
Duoną maišau pagal receptą, kurį pasikoregavau pagal save:
200gr raugo
300gr šilto vandens
1 nubrauktas v. š. druskos
2 v.š. cukraus(su šiokia tokia kuprele)
300gr kvietinių miltų
100gr pasirinktinai ir pagal nuotaiką sėlenos ir grūdų gemalai
1 v.š. kmynų
Pora saujų saulėgrąžų
user posted image
Užstatome duonkepę ant maišymo-kildinimo.user posted image
Išmaišytą tešlą šiek tiek palyginu šlapia ranka,kad gražiai formuotųsi kepaliukas. Procesas pagal programą vyksta apie 1.25val. Aišku raugui tai yra tikrai per mažai. Todėl praėjus tam laikui duonkepės nedarinėju, kad šiluma neišeitu, ir laikau dar apie 2 val. Pravėsus uždedu kepimo programą ir porą sekundžių ją įjungiu (tuo pačiu rankos pagalba tikrinu ar ne per karšta) Realiai tikrai užtenka max5 sek. Vėl laikau apie pora val šiltai. Tai pažaidžiu dar kartą. Ir maždaug nuo kildinimo pradžios praėjus apie 5 val. štai kaip atrodo manoji : user posted image
Dabar jau pagal pasirinkimą galima kepti orkaitėje arba duonkepėje. Aš kepu pastarojoje.
Užstatau max apskrudinimą, 1000gr, ir 70min kepimą.
Orkaitėje kepu: 15 min 225temp, 20min 200temp ir 25 min 180 temp.
Rezultate :user posted image Viršų uždengiu šlapiu rankšluosčiu dar net neišėmus ir kubiliuko. Maždaug po 40min (pasižiūrim, kad būtų pravėsę tiek, jog su rankomis galėčiau išimti duoną).
user posted image Dar karta suvynioju į tą patį rankšluostį ir palieku ramybėje.

Užmiršau paminėti, kad likusį raugą sudedu į naują indą ir vėl pamaitinu 1v.š. rug. miltais. Na ir trukt už vadžių ir viskas iš pradžių mirksiukas.gif

O štai kaip atrodo namo duonelė iš vidaus user posted image
Kitą kartą nedėsiu tiek malsenos sėlenų, nes dėl jų duona yra pakankamai tamsi. Mano liaudis mėgsta šviesesnę ir švelnesnę-drėgną duoną. Man labai patinka sėlenos Myllin Paras. Jos švelnesnės, labiau panašios į rupaus malino miltus. O Malsenos tai tik luobelės.

Na štai ir viskas 4u.gif . Tikiuosi kažkam pagelbėjau, o jei kas turite kokių nors pastebėjimų ar pasiūlymų visada prašom. mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo laguna: 23 vasario 2011 - 16:11
laguna, nerealiai gražus reportažas, ir duona tokia skani atrodo smile.gif reik tikriausia susikaupti ir bandyti daryti raugą smile.gif bijau sad.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 23, 13:04)
Sanitex'e kvietiniai yra, bet niekada nebuvo ruginiu, jie net neveža jei užsakai, nebent didelį kiekį


pas mus Panevežyje sanitexe, Promo parduotuvėj jau koks antras mėnuo yra ruginių miltų, kai buvo akcija kainavo 1,53lt/kg dabar 1,75lt/kg jei perki daugiau kaip 3kg smile.gif va tokie, jau mačiau ir norfa jų užsivežė, tik pakelio kaina ten ant 20cnt didesnė kažkur smile.gif ir kepa duonelė puikiai man su jais smile.gif

user posted image

Atsakyti
QUOTE(elelele @ 2011 02 23, 16:55)
pas mus Panevežyje  sanitexe, Promo parduotuvėj jau koks antras mėnuo yra ruginių miltų, kai buvo akcija kainavo 1,53lt/kg dabar 1,75lt/kg jei perki daugiau kaip 3kg smile.gif  va tokie, jau mačiau ir norfa jų užsivežė, tik pakelio kaina ten ant 20cnt didesnė kažkur smile.gif ir kepa duonelė puikiai man su jais smile.gif


Aciu brangioji 4u.gif butinai sestadieni isigysiu bigsmile.gif
Laguna, nuostabus darbas, puiki info, niam niam skani duonyte thumbup.gif
Kazkaip is karto duonos tema duoniskesne tapo wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Totore: 23 vasario 2011 - 17:36
laguna, thumbup.gif labai gerai parodyta ir manau bus geru spyriu kitiems bigsmile.gif
Atsakyti
Labuka gal kas galit pati raugo receptuka( be mieliu) man i az mestelt? busiu dekinga 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(milicija @ 2011 02 23, 18:40)
Labuka gal kas galit pati raugo receptuka( be mieliu) man i az mestelt?  busiu dekinga  4u.gif  4u.gif

Paskaityk pirmą lapą mirksiukas.gif ten labai daug naudingos info, ne tik apie raugą thumbup.gif

paskaityk čia
Atsakyti

 ! 
Kiek kartų reikia kartoti, kad čia ne vieta masiniam užpirkimui organizuoti?
Tai darykite per až, skype, meilais ar kt.
Pakartotinai radus tokius temos taisyklių pažeidimus, visiems dalyviams bus skirti įspėjimai.
Atsakyti
Laba diena,

Ir aš pasidalinsiu savo raugo istorija, tik be fotoreportažo biggrin.gif

Taigis, po visiško fiasko bandant išsirauginti raugą Nr. 1 dar šeštadienį prieš pietus uždedu raugą Nr.2 (1 stiklinė ruginių miltų ir 1 stiklinė vandens). Sekmadienį jis mane pradžiugina dviguba mase ir puikiais burbuliukais dar dieną. Bijodama sugadinti reikalą bandau apsidrausti, imu stiklinę tos suburbuliavusios masės, maitinu stikline raugo ir vandens tokiu pat kiekiu, kitą palieku taip iki vakaro. Vakare neapsikentusi pamaitinu ir likusią dalį tokiom pat proporcijom. Pirmadienį iš ryto mano laimė baigiasi, nes kiek raugas buvo pakilęs per sekmadienį, tiek jis sukrito atgal unsure.gif Nu bet burbuliukai matosi, tikiuosi viskas bus gerai. Vakare lyg ir bando viršukje sluoksniutis vanduo, taigi skubiai į kiekvieną stiklainį dedu po 100 g. miltų su 100 g. vandens. Antradienį vaizdelis beveik nesikeičia, raugas nekyla, tačiau suputoję burbuliukai matosi ant viršaus. Vakarinis maitinimas 100x100 su viltim, kad vėl "neapsilažalinau" doh.gif Šiandien parbėgu iš darbo ir kaip jau įprasta antrą savaitę puolu prie savo augintinio net nepersirengusi. Viename stiklainyje keistokai apsitraukęs lyg ir pelėsiu o gal ir ne. Bet keliauja to stiklainio turinys tulikan. Tikrai manau, kad pelėsis, nes nemačiau elelele reportažo apie jos duoną doh.gif Kitam stiklainyje viršus toks irgi įdomus, bet įkišu nosį kuo arčiau lyg ir ne pelėsis (tikriausiai tos "šiek tiek gleivės"), o kvapas toks "gerulis", surūgęs surūgęs. Vėl nuimu stiklinę masės maišau su stikline miltų su vandeniu. Į likusią dalį irgi dedu po stiklinę.
O dabar mūsų duonutės kepimo asės prašau gelbėti mano sveiką protą lotuliukas.gif lotuliukas.gif :
1. mane paguosti, kad dar nieko blogo mano raugui neatsitiko. Ar jis neturi kilti ir 2 ir 3 dienomis?
2. ar teisingai suskaičiavau (pagal Terros receptą), kad šiaip teoriškai šiandien jau galėčiau maišyt duoną ir dalį atsidėti į šaldytuvą, jei nebūčiau maitinusi?

Iš anksto dėkoju už kantrybę ir atsakymus ax.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(sssagis @ 2011 02 22, 18:31)
Sveikos 4u.gif

Ar imanoma bagetes paprastoj skardoj iskept? g.gif Bandziau as, bet iskepiau viena dideli blyna cool.gif  lotuliukas.gif

ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Vyšninė @ 2011 02 23, 16:12)

QUOTE(Totore @ 2011 02 23, 17:33)

QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 23, 18:31)

Dėkui merginos blush2.gif Smagu, kad kam nors patiko 4u.gif

QUOTE(Oragė @ 2011 02 23, 18:50)
Laba diena,

Ir aš pasidalinsiu savo raugo istorija, tik be fotoreportažo  biggrin.gif
1. mane paguosti, kad dar nieko blogo mano raugui neatsitiko. Ar jis neturi kilti ir 2 ir 3 dienomis?
2. ar teisingai suskaičiavau (pagal Terros receptą), kad šiaip teoriškai šiandien jau galėčiau maišyt duoną ir dalį atsidėti į šaldytuvą, jei nebūčiau maitinusi?
Iš anksto dėkoju už kantrybę ir atsakymus  ax.gif  4u.gif

Manau, kad viskas jam gerai. Maniškis raugas irgi padidėja tik tiek, kiek įdedu miltų papildomai. Visa esmė burbuluose biggrin.gif

QUOTE(sssagis @ 2011 02 23, 19:32)

Nors maniškė duonkepė ir turi tokią funkciją, aš kolkas nekepiau jų. Čia yra filmukas My Webpage Gal esmė formavime ? g.gif
Atsakyti
Ačiū lagūna 4u.gif

Ir dar klausimas: noriu kvietinius miltus pakeisti ruginiais arba blogiausiu atveju avižiniais (auginu alergiuką, todėl ir tas begalinis noras iškepti jam duoną be priedų, kur parduotuvinė būna ir nuo kurios neraustų žandukai) Duona ruošiu pagal šį receptą: http://sauletavirtuv...e-rugine-duona/. Jei dėsiu visus tik ruginius, neiškils? Bus šlapia? Noriu dėti kuo mažiau priedų (be salyklo, medų keičiu į cukrų ir t.t.), kad nealergizuotų, todėl rinkausi šį receptą. Ar mano norai nelabai realūs ir protingi?

P.s. neiškenčiau, jau užmaišiau plikinį. Jei viskas gerai, rytoj bandysiu kepti ir žinoma, tiesioginė transliacija bus čia apie rezultatus biggrin.gif
Atsakyti