
Duoną kepu gal koks mėnesiukas. Prieš tai naudodavausi orkaite, dabar, savaitė laiko, duonkepe. Pirmąjį raugą parsinešiau iš sesers. Tik pridursiu, kad man duoną iškepti yra daug lengviau nei obuolių pyragą

1 diena. Ką tik užsimaišiau ir kildinu duoną, pasilikau pora šaukštų raugo, kurio reikia suspėti pasipildyti iki šeimyna pritrūks duonelės. Bet tai nebus greitai. Vis išbandinėju savo duonkepę,todėl šiandien kepiau dvigubą normą. Tik vieną orkaitėje o kitą duonkepėje, juk reikia atrasti jos sugebėjimus. Taigi raugas turi pakankamai daug laiko +- 3 dienas. Nors šiaip kepu kas antrą dieną. Todėl mano augintinis, vietoj šiltos vietelės prie radiatoriaus, pagyvens arčiau, virtuvėje ant stalo.
Štai kaip atrodo pradinis raugas, kurio dėka po 3 dienelių turėsiu skanios ir gardžios duonelės.
Pamaitinu aš jį kažkur 1 v.š. su kaupu ruginiais miltais ir vandeniu, kad masė būtų grietinės tirštumo ( nors man visada gaunasi šiek tiek skystesnė).
Ir pastatau virtuvėje "ant akių". Veiksmas vyksta ryte, todėl vakare maitinsiu dar karta

Na štai ir vakaras. Praėjo kažkur 8 valandos. Štai kaip atrodome :
Masė tokia papurusi, pro indelio sienelę matosi pilki smulkūs oro burbuliukai. Tūris jei ir padidėjo tai labai nežymiai. Pamaišau ir įdedu dar veną kupiną šaukštą rug. miltų, kad naktį nebadautų, bei vandens, tiek, kad gautusi grietinės konsistencija. Atsisveikinu iki ryto.
2 diena. Šeimynai darau pusryčius, tai tuo pačiu pamaitinu ir augintinį

Ši karta matau baisiai alkanus veidelius



Papildyta:
3 diena. Na štai mano raugas kaip ir pasiruošęs darbui



Duoną maišau pagal receptą, kurį pasikoregavau pagal save:
200gr raugo
300gr šilto vandens
1 nubrauktas v. š. druskos
2 v.š. cukraus(su šiokia tokia kuprele)
300gr kvietinių miltų
100gr pasirinktinai ir pagal nuotaiką sėlenos ir grūdų gemalai
1 v.š. kmynų
Pora saujų saulėgrąžų
Užstatome duonkepę ant maišymo-kildinimo.
Išmaišytą tešlą šiek tiek palyginu šlapia ranka,kad gražiai formuotųsi kepaliukas. Procesas pagal programą vyksta apie 1.25val. Aišku raugui tai yra tikrai per mažai. Todėl praėjus tam laikui duonkepės nedarinėju, kad šiluma neišeitu, ir laikau dar apie 2 val. Pravėsus uždedu kepimo programą ir porą sekundžių ją įjungiu (tuo pačiu rankos pagalba tikrinu ar ne per karšta) Realiai tikrai užtenka max5 sek. Vėl laikau apie pora val šiltai. Tai pažaidžiu dar kartą. Ir maždaug nuo kildinimo pradžios praėjus apie 5 val. štai kaip atrodo manoji :
Dabar jau pagal pasirinkimą galima kepti orkaitėje arba duonkepėje. Aš kepu pastarojoje.
Užstatau max apskrudinimą, 1000gr, ir 70min kepimą.
Orkaitėje kepu: 15 min 225temp, 20min 200temp ir 25 min 180 temp.
Rezultate :
Užmiršau paminėti, kad likusį raugą sudedu į naują indą ir vėl pamaitinu 1v.š. rug. miltais. Na ir trukt už vadžių ir viskas iš pradžių

O štai kaip atrodo namo duonelė iš vidaus
Kitą kartą nedėsiu tiek malsenos sėlenų, nes dėl jų duona yra pakankamai tamsi. Mano liaudis mėgsta šviesesnę ir švelnesnę-drėgną duoną. Man labai patinka sėlenos Myllin Paras. Jos švelnesnės, labiau panašios į rupaus malino miltus. O Malsenos tai tik luobelės.
Na štai ir viskas

