Įkraunama...
Įkraunama...

Jehovos liudytojai

Esu pasveikinus su gimtadieniu. Kažkokio požiūrio į gimtadienius tada nežinojau. Nesulaukiau jokio priekaišto ar "mes nešvenčiame". Kiti irgi sveikina, tai padėkoja. Matyt dar ir nuo žmogaus kultūros priklauso ar nuo... radikalumo (pvz. vieni kategoriškai nusistatę prieš kraujo perpylimą, kiti tokios galimybės vis tik neatmeta).
O čia kaip jie patys aiškina savo požiūrį į gimtadienius. Atvirai kalbant net patiko tas pagrindas - noras išvengti ezoterizuoto gimimo datos sureikšminimo "pagal žvaigždes", kuo dalis mūsų visuomenės vis tik ir mūsų dienomis serga, planuoja, ieško suderinamumo ir t.t. pagal horoskopus.

Aišku ne visi, kurie švenčia, tai daro turėdami minty tiesioginį ryšį su astrologija, bet man toks atsakymas įnešė aiškumo. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo hi (:: 10 rugpjūčio 2014 - 23:15
QUOTE(ponia Lylia @ 2014 08 10, 16:34)
Ten ne papročiai pas juos, ne tradicijos, ten taip jiems pasakyta ir jie nesiginčija. Jei jiems patiems taip gerai, tai valio.

Man tai jie i amisus kazkiek uznesa smile.gif nes irgi gan tradiciskai viskas, moteris paklusta vyrui, o vyras paklusta Dievui, moteris gamina ir t.t., vyras daro "vyriskus" darbus, jokio sekso iki vestuviu, jei tau uztenka buti mokytoja, tai nereiketu siekti destytojos - doktorantes diplomo ir t.t. Tikrai, man Jehovos liudytojai kaip kokia primityvi (na gal ne tokia, kaip Amisai) bendruomene, bet vistiek kazkuo zavus.

Hi - aciu uz nuoroda, dar neskaiciau, tik atsiverciau paziureti, kas ten, perskaitysiu. O del to kraujo, tai jauciu, kaip vegetaro klausia, ka jis darytu, jei suduztu laivas negyvenamoj saloj ir reiktu medzioti gyvunus - valgytu juos ar ne, taip jauciu visi jehovos liudytiju klausineja, jei vaikas butu mirties patale ir isgelbet reiktu tik perpilant krauja - ar sutiktu biggrin.gif tai mano drauge sake, kad laikosi nuostatos, jog nesutiktu, taciau, realiai vaikui gulint reanimacijoje, nezino, kaip elgtusi. Tai as irgi supratau, kad sita dalis su krauju, matyt, labiau teorine, ypac, kai jos jaunesne dukrai dar tik 15, tai tevai sprestu, perpilt krauja ar ne. Man rodos nuo 16 metu jie jau pasiraso tas korteles, kad nesutinka.

Idomumo delei: kauno ligonineje, plepedama su chirurgu, klausiau, ka jie daro, tai sake per 15 metu tam konkreciam chirurgui 3 kartus pasitaike, kai perpyle krauja ir nesake. T.y. visi kambaryje susitare, kad nesakys (nes jaunas zmogus turejo pinigineje kortele, kad nesutinka). Nezinau, kiek tame tiesios, bet vede paskaitele apie kraujo perpylimus ir kraujo ligas, tai po paskaiteles lyg ir paatviravo.
Atsakyti
QUOTE(TrysKapeikos @ 2014 08 11, 02:27)
jokio sekso iki vestuviu

Na šitas reikalavimas iš esmės yra ir pas visus krikščionis. rolleyes.gif Kituose tikėjimuose taip pat. Kad daug kas jo nepaiso - atskira kalba, tokia norma vis tiek egzistuoja. Čia kaip kelių eismo taisyklės - nenustoja egzistuoti todėl, kad yra tie, kas jas ignoruoja. Čia ne primityvumas, o vertybinė norma. ;]

Šiaip radau, kad tokia tema jau yra, turbūt vertėtų sujungti. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo hi (:: 11 rugpjūčio 2014 - 09:05
QUOTE(TrysKapeikos @ 2014 08 11, 02:27)

Idomumo delei: kauno ligonineje, plepedama su chirurgu, klausiau, ka jie daro, tai sake per 15 metu tam konkreciam chirurgui 3 kartus pasitaike, kai perpyle krauja ir nesake. T.y. visi kambaryje susitare, kad nesakys (nes jaunas zmogus turejo pinigineje kortele, kad nesutinka). Nezinau, kiek tame tiesios, bet vede paskaitele apie kraujo perpylimus ir kraujo ligas, tai po paskaiteles lyg ir paatviravo.

as irgi gerai pazistu viena gydytoja is Kauno. Na, jo abu tevai irgi gydytojai, tai cia kaip ir 3 mediku patirtis. O sake jis, kad pas juos daznai (skaicius neivardintas) pasitaiko zmoniu, kurie sutinka perpilt sau ar mazam vaikui krauja, bet maldaute maldauja, kad tik tai liktu paslapty, kad tik niekas daugiau nesuzinotu ir apie tai niekas net palatoj nekalbetu. O paskui visad paaiskedavo, kad jie jehovos. Ir man tai atrodo normalu. Vienaip, kai viskas gerai, kitaip kai zmogus pats ar jo artimas su mirtim galuojasi.
Atsakyti
Gyvenu ne Lietuvoje, čia irgi gyvena daug Jėhovos liudytojų.Aš juos iškart atpažįstu pagal jų aprangos kodeksą: moterys griežtai tik su sijonais, niekada nevilki kelnių.Vyrukai visada nešioja kaklaraiščius.Jėhovos liudytojai vaikšto poromis, moteris tik su kita moterim, vyras tik su kitu vyru.Rankose visada nešioja savo žurnalus.
Tiesą pasakius, tai man jų gaila.Gaila matyti, kaip jauni, darbingo amžiaus žmonės slankioja gatvėmis ir ieško naujų aukų.Koks metų laikas bebūtų, koks oras bebūtų, jie nuo ryto iki vakaro trina šaligatvius.Iš ko jie gyvena jei nedirba? g.gif
Kai aš juos pamatau, ypač jauno amžiaus, man pirma mintis ateina - dievuliau, negi religija taip gali susukti žmonių protelius? blink.gif Negi nematote kaip juokingai ir graudžiai atrodote iš šalies? unsure.gif
Atsakyti
O idomu netraktuojama, kad seksas yra didziausia meiles israiska? T.y. labiau akcentuojama meile, daug maz jei labai labai labai myli, tai kaip ir galima net pries vestuves?

O del to kraujo, tai gerai, kai kudikeliai ar siaip vaikai dar nepasirase tos korteles. Man rodos, jei tavo pilnametis vaikas reanimacijoj, tai tu, budamas tevas, nori ar nenori, nieko nepakeisi, jei vaikas pasirases ta kortele, t.y. tavo kaip tevo zodis cia jau nesvarbus. Gal klystu. Bet jauciu nelaimes akivaizdoje visi isbandytumeme bet ka. As ko gero net kokius eksperimentinius vaistus meginciau, jei tik man daktarai pasakytu, kad tai isgelbes mano vaika, nors normaliu atveju niekad gyvenime su eksperimentiniais neprasideciau.

O tie sijonai man rodos turi kazka bendro su ju veikla, t.y. ejimu i savo bendruomenes maldos (ar kaip juos pavadinti) namus ir gerosios naujienos skelbimu. T.y. bent jau drauges dukra tai su dzinsais dienom vaiksto, bet kai jau jie eina i savo bendruomenes susitikimus, tai visad tik su sijonais. Isties, idomu kodel.

O siaip, nusprendziau jos nebesveikint su gimtadieniu, kazkaip komentarai truputi akytes pravere, kad as jos tai tikrai netureciau sveikinti (na, isties nelabai mandagu, jei zmogus nesvencia). O ar ji manes nesveikina, nes nenori, ar del to, kad kazkokiais religiniais sumetimais nebutu priimtina, tai jauciu niekad nesuzinosiu, nebent koks supermamu Jehovos liudytojas padetu issiaiskinti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Alceste @ 2014 08 11, 16:09)
Gyvenu ne Lietuvoje, čia irgi gyvena daug Jėhovos liudytojų.Aš juos iškart atpažįstu pagal jų aprangos kodeksą: moterys griežtai tik su sijonais, niekada nevilki kelnių.Vyrukai visada nešioja kaklaraiščius.Jėhovos liudytojai vaikšto poromis, moteris tik su kita moterim, vyras tik su kitu vyru.Rankose visada nešioja savo žurnalus.
Tiesą pasakius, tai man jų gaila.Gaila matyti, kaip jauni, darbingo amžiaus žmonės slankioja gatvėmis ir ieško naujų aukų.Koks metų laikas bebūtų, koks oras bebūtų, jie nuo ryto iki vakaro trina šaligatvius.Iš ko jie gyvena jei nedirba?  g.gif

zinokit, ju cia kaip pareiga gaunasi po zmones vaiksciot. Na, kaip kataliku kunigas visiems grumoja, kad privaloma sekmadieni i misias, taip jehovistai tiesiog privalo skleist dievo zodi, tik pas juos dar griezciau. O pinigu jiems netruksta, kad ir nedirba. Kiek zinau, tai visi jehovistai, turi savo tai tipo "baznyciai" moket 20 procentu nuo pajamu + aukas duoda, jei dar kam renka. Is to gyvena ju tie, kur herarchijos virsuje sedi, savo seimas islaiko, savo zurnaliukus spausdina, kitus "tikejimo brolius" paremia. As mokiausi su 2 merginom (jau po vidurines), tai ju mokslus ir gyvenima kitam mieste ir finansavo kiti jehovos. Na, nauda jiem vistiek gaunasi. Paskui jos ten igije specialybe liks dirbt, mokes 'baznyciai" mokescius, ieskos ka dar uzverbuot.
Na, man asmeniskai tai labiau kaip biznis atrodo. Tik uzsidirba tie virsuneje sedintys, o kiti.... kiti jiems dirba ir dar moka uz tai, kad dirbti jiems gali.
Papildyta:

QUOTE(TrysKapeikos @ 2014 08 12, 00:02)
O idomu netraktuojama, kad seksas yra didziausia meiles israiska? T.y. labiau akcentuojama meile, daug maz jei labai labai labai myli, tai kaip ir galima net pries vestuves?

kad kiek man grupiokes aiskino, tai seksas skirtas tik dauginimuisi. Zodziu, kiek jehovistas vaiku turi, tai tiek kartu pasimylejo biggrin.gif
Atsakyti
Nesu Jehovos liudytoja,bet su keliomis(mama ir dukra) jau kokius penkerius metus gan artimai bendraujam,esu ir ju susirinkimuose dalyvavus(cia ne LT).Su gimtadieniais ju nesveikinu,net nezinau tiksliai,kada yra biggrin.gif Jos manes-irgi ne,isizeidineti nematau reikalo schmoll.gif
Siaip ju paaiskinimai del gimtadieniu,Kaledu,Velyku ir kt.svenciu nesventimo labai aiskus ir logiski,netgi,sakyciau,jog pritariu(ypac del Kaledu ir Velyku). Del kraujo perpylimo,tai irgi atrodo,kad cia tik teoriskai,o realiai elgtusi kitaip,nors aiskina,jog medicinoje yra alternatyvu kraujo perpylimui,kurios tiek pat veiksmingos ir maziau kenkia(nelabai gilinaus,kas ten per budai).
Dar vienas dalykas,kad jie mokomi visiskai atsiriboti nuo to,ko nepripazista t.y nesvencia gimtadieniu,tai ir kitu nesveikina,sventese nedalyvauja,nedalyvaus jokiose Kalediniuose renginiuose ir pan. Palyginimui:sunaus darzeli lanko nemazai musulmonu vaiku,tai jie,nors ir kito tikejimo,kartu su tevais,pilnai dalyvauja,ruosiasi visoms krikscioniskoms sventems.Jehovos liudytoju vaikai visiskai atribojami,aukletojos informuojamos,kad vaikas to ar ano daryti negali ax.gif
Papildyta:
QUOTE(Leksa @ 2014 08 12, 06:31)
zinokit, ju cia kaip pareiga gaunasi po zmones vaiksciot. Na, kaip kataliku kunigas visiems grumoja, kad privaloma sekmadieni i misias, taip jehovistai tiesiog privalo skleist dievo zodi, tik pas juos dar griezciau. O pinigu jiems netruksta, kad ir nedirba. Kiek zinau, tai visi jehovistai, turi savo tai tipo "baznyciai" moket 20 procentu nuo pajamu + aukas duoda, jei dar kam renka.
...........
kad kiek man grupiokes aiskino, tai seksas skirtas tik dauginimuisi. Zodziu, kiek jehovistas vaiku turi, tai tiek kartu pasimylejo  biggrin.gif

Apie mokescius negirdejau,sake,kad kiekvienas savanoriskai aukoja,kiek gali,bendruomene ir organizacija laikosi is auku(pinigais ar darbo jega). Nors dauguma,visgi yra dirbantis,nors ir nepilnu etatu(ypac moterys),zinau seima,kur savo versla turi ax.gif
..............
O man aiskino,kad lytiniai santykiai sutuoktiniu poroje yra kazkas sakralaus,pakylejancio,artumo vyrsune ir pan.Vaiku tureti jie neprivalo. smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Alceste @ 2014 08 11, 14:09)
...................
Kai aš juos pamatau, ypač jauno amžiaus, man pirma mintis ateina - dievuliau, negi religija taip gali susukti žmonių protelius?  blink.gif  Negi nematote kaip juokingai ir graudžiai atrodote iš šalies?  unsure.gif

Del aprangos,tai yra reikalavimas,kad ji butu svari,tvarkinga,kukli...buna,kad ir poromis(vyras ir moteris) vaiksto,ypac,jei tai sutuoktiniai smile.gif
...................
O man,kartais net baltai pavydu,jog jie kazkur,siuo atveju,-tikejime,sugeba atrasti nusiraminima,vilti... ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linausius: 12 rugpjūčio 2014 - 12:56
QUOTE(linausius @ 2014 08 12, 12:50)

Apie mokescius negirdejau,sake,kad kiekvienas savanoriskai aukoja,kiek gali,bendruomene ir organizacija laikosi is auku(pinigais ar darbo jega). Nors dauguma,visgi yra dirbantis,nors ir nepilnu etatu(ypac moterys),zinau seima,kur savo versla turi ax.gif

as apie mokescius zinau is vieno Kauno verslininko, kuris butent ir priklauso jehovos liudytojams. Jis pats ir sake, kad turetu milziniskus pingus ta ju valdzia gaut, nes vien kiek jis sumoka.

O del rubu,tai mano 2 grupiokes devedavo kartais ir kelnes, ne vien sijonus. Bet jos bendrabuty gyveno, tai jei ir yra toks pas juos reikalavimas, tai vistiek ju niekas is ju tarpo nebut pamates.
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2014 08 12, 11:37)
as apie mokescius zinau is vieno Kauno verslininko, kuris butent ir priklauso jehovos liudytojams. Jis pats ir sake, kad turetu milziniskus pingus ta ju valdzia gaut, nes vien kiek jis sumoka.
....................................
O del rubu,tai mano 2 grupiokes devedavo kartais ir kelnes, ne vien sijonus. Bet jos bendrabuty gyveno, tai jei ir yra toks pas juos reikalavimas, tai vistiek ju niekas is ju tarpo nebut pamates.

Tai gal savo noru aukoja,nes,kaip man sake,jokios prievartos negali buti g.gif Arba butent kazkurios LT bendruomenes vadovybe taip susigalvojo g.gif
......................................
Tos mano drauges ir ne visada su sijonais:darbo pobudis abieju toks,kur su jais nepraktiska butu,na dar jei i gamta kur ar sportuot...

Dar pastebejau viena dalyka,kad ten zmones visi labai pasitempe,inteligentiski,geru manieru,nepaisiant issilavinimo,profesijos smile.gif
Atsakyti
Minėjot, kad jų paaiškinimai dėl ko nešvenčia Kalėdų ir Velykų labai logiški, įdomu kokie? 4u.gif Klausiau grynai iš smalsumo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Soled @ 2014 08 12, 14:03)
Minėjot, kad jų paaiškinimai dėl ko nešvenčia Kalėdų ir Velykų labai logiški, įdomu kokie? 4u.gif Klausiau grynai iš smalsumo smile.gif

Kaledos siejamos su pagoniska saulegrizos svente,kaip man aiskino,kad si svente(Kaledos) buvo "israsta" tam,kad pakrikstitiems pagonims(daznai prievarta)butu lengviau "adaptuotis" Krikscionybeje g.gif Panasiai ir su Velykom
Cia truputi placiau ju puslapyje
http://www.jw.org/lt...uris-i-kaledas/

Apie Velykas:
http://www.jw.org/lt...enciate-velyku/

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linausius: 12 rugpjūčio 2014 - 16:46