QUOTE(muminukas @ 2011 03 07, 14:28)
mano vaikui irgi seniai šis klausimas rūpi, jau ir žino apie sėklytes, kiaušinėlius ir pan. bet jam reikia smulkmenų

kaip tas tėtis mamai tą sėklytę įdėjo

pasakiau, kad susijungė organai. kas tie organai, kaip jie jungiasi? pasakiau, kad va, kaip už rankų laikais, tai irgi organai susijungia

ta prasme, kad organai yra ir širdis, ir plaučiai, ir pan., kad jų daug...
o geriausiai "išsisprendė" vaiko iš pilvo išėmimo klausimas. vaikas susinervino ir ėmė vardint:
Tai kaip: per burną, per nosį, per bambą, per putytę išėmė? Aš
Taip, per putytę. Jis:
Nenusišnekėk, aš rimtai klausiu
taigi šis klausimas mūsų šeimoje vis dar atviras. et, paprasčiau, kam cezarius daro...
Prieš porą mėnesių ir aš buvau tokioje situacijoje: mano pametinukai, ypač vyresnysis iš jų, tiesiog užbombardavo klausimais, bet jaučiau, kad mano atsakymai jų netenkina. Pasinaudojau savo didžiojo sūnaus "patirtimi": nupirkau knygą "Kaip aš atsiradau?" ir vieną vakarą visi drauge (ir su tėčiu, ir su vyresniuoju broliu) pasiaiškindami perskaitėme vietoje vakarinės pasakėlės. Nesakau, kad informacijos pateikimas toje knygoje man labai patiko - tiesiog neradau jai alternatyvos, o vaikams ši knygą puikiai tiko, smalsutis dar porą kartų ir pats ją perskaitė ir klausimai baigėsi. Be to skaityti knygą man kažkaip buvo paprasčiau, nei galvoti, kaip suprantamai paaiškinti tokius dalykus septynmečiui. Beje, po šios knygos skaitymo berniukai patys pradėjo vartoti žodžius "varpa", "makštis". Kartais net šypsena man prasprūsta, kai man perrenginėjant mažiukę įbėgęs sūnutis užsidengia akis: "Oi, man negalima matyti sesės makšties".
Beje, mūsų didysis šią knygą drauge su auklėtoja skaitė darželio priešmokyklinėje grupėje. Tuo metu sureagavau neutraliai: su mūsų šeimos požiūriu tai nesikirto, bet ypatingo sūnaus smalsavimo irgi dar nejaučiau, nežinojau, ar nepaskubėta. Tačiau dabar džiaugiuosi - pati pajaučiau, kokia tatai nelengva užduotis tėvams, dėkinga auklėtojai ir už parodytą būdą, kaip paprastai galima šiuos klausimus išaiškinti. O ir laikas greičiausiai buvo tinkamas - juk ir antrasis sūnus smalsauti pradėjo panašiu laiku, ir, kaip supratau iš jo, tai darželio draugų pokalbiai buvo pretekstas tam smalsavimui.