QUOTE(Horo @ 2011 05 15, 18:09)
Gal subalsuojam, kaip darom, ar mums su Vaisingumo pažinimu čia ne vieta ir mums eiti į savo temukę, ar darom bendrą temą Vaisingumo pažinimas&NŠP?
Temos - klono atsiradimas buvo vieno žmogaus idėja, kuriai aš niekada nepritariau. Tačiau nepritariau ir man į AŽ pateiktam "sąmokslo" pasiūlymui, pagal kurį neva turėčiau pasižadėti tildyti čia besireiškiančias katalikes mainais už tokį patį manęs pačios "gynimą" nuo oponenčių. Tąsyk pasijaučiau, kaip čia pasakius... šokiruota ir kuo toliau, tuo labiau man nekilo ranka apskritai ką nors atsakinėti į tokį laišką. Matyt tyla iš mano pusės buvo suprasta kaip palaiminimas kurti atskirą temą, nors visada maniau ir manau, kad vietos čia užtenka visiems (jei kažkam iš mano pastarųjų dienų pasisakymų pasirodė kitaip - maloniai prašau paskaityti dar kartelį, tik šįkart jau be išankstinio nusistatymo).
Dabar ką aš manau apie galimus šios painiavos sprendimo būdus. Pavadinimas "Natūralus šeimos planavimas ir vaisingumo pažinimas" - visų pirma perilgas (tiek simbolių neleidžiama - matavau), antra - sviestas sviestuotas, nes apibrėžimai ko gero skambėtų taip:
Vaisingumo pažinimas (VP) gebėjimas nuolat stebėti, pažinti ir vertinti natūralius kūno pokyčius ir, naudojantis šiomis žiniomis ir įgūdžiais, nustatyti moters mėnesinių ciklo vaisingas fazės ribas pradžią ir pabaigą.
Natūralus šeimos planavimas (NŠP) sutuoktinių lytinė elgsena, paremta žiniomis ir įgūdžiais apie moters vaisingumo kitimus nėštumui planuoti (tiek siekiant nėštumo, tiek vengiant pastoti).
(B.Obelenienė, 2005 m.)
(Nežinau iš kur
Garbanelele ėmė dabartinį temos pradžioje esantį NŠP apibrėžimą, kartu su juo berods buvo ir vaisingumo pažinimo apibrėžimas, skambėjęs truputį kitaip).
Kitaip tariant, nors "Vaisingumo pažinimas" gal ir būtų neutraliausias terminas pavadinimui, pats jis beveik nieko nesako, nes visgi tema ne apie gebėjimą nustatyti vaisingas dienas, galbūt net negyvenant lytinio gyvenimo, o būtent apie elgseną, praktinį vaisingumo pažinimo pritaikymą. Dar vienas mano galva itin svarbus dalykas - pagal kokius raktinius žodžius žmonės randa šią temą per forumo paiešką ar google? Manau, kad visų pirma per "Natūralus šeimos planavimas" - taip vadinasi ir kursai, kuriuose vieninteliuose Lietuvoje mokoma vaisingumo pažinimo, taip nugirstama iš draugų, pažįstamų, visuomenės informavimo priemonių. Santrumpa "NŠP" daugeliui žmonių irgi mažai ką sako, o ir šiaip pavadinimai paprastai rašomi ne sutrumpintai.
Taigi atsižvelgdama į šiuos dalykus aš pasisakau už temos pavadinimą - tiesiog "Natūralus šeimos planavimas", kaip buvo iki šiol. Ką rašyti į paantraštę, gal patarsite kuri kita. "Kontracepcijos ir ne kontracepcijos tikslais" man skamba kvailokai, nes prašosi platesnio paaiškinimo, "Grynasis ir ne grynasis" - apskritai vietinis slengas. Kuo gerai "Dalijamės patirtimi" - tuo, kad šie žodžiai pabrėžia, jog tema ne "Būti ar nebūti NŠP", iš kurios ji, dėkui Dievui, išaugo (žr. pirmąją temos dalį), o būtent vieta, kur aptarinėjami praktiniai vaisingumo pažinimo klausimai. Trumpai tariant, ir dėl paantraštės - geresnio, tikslesnio varianto už dabartinį aš nematau.
Kažkokiam temų sujungimui, kai ši artėja link pusės, aš kategoriškai prieštarauju (nors žinoma uždrausti neturiu galių) - manau, kad to tikėtis ir nederėtų, nes tema "Vaisingumo pažinimas" buvo sukurta greičiau kaip "antitema", nei kaip nors papildanti NŠP temą. Jei būtų kurta ne dėl tam tikrų neminėtinų emocijų, manau būtų bent jau oficialiai pristatyta jau egzistuojančioje giminingoje ir autorės stropiai sekamoje temoje.
Ką daryti su antrąja tema? Manau, kad būtų geriausia, jei visų pirma apsispręstų jos kūrėja. Tema dar mažuliukė (5 psl.), sutikite - pasisekimo sulaukusi irgi ne perdidžiausio. Labai didelio nuostolio, jei būtų paprašyta moderatorės ją visiškai uždaryti, aš neįžvelgiu - ne prastesnį savo blogo pristatymą
Horo galėtų parašyti ir čia arba, jei tingisi, tiesiog perkopijuoti. Aišku yra ten ir daugiau pasisakymų, tad gal taip elgtis nelabai etiška - tuomet siūlyčiau bent jau paprašyti, kad tema būtų iškelta iš skilties "Svarbu" ir galbūt užrakinta, kad nebūtų galima rašyti naujų žinučių (neužrakinus laiks nuo laiko joje vis tiek kas nors mėgintų pasisakinėti).
❀ Tiesa - visai ne tai, ką galima įtikinamai įrodyti, bet tai, kas viską daro paprasta ir suprantama (A.de Sent Egziuperi)