O as si augaliuka prisimenu is mociutes geliu darzelio aukstaitijoje, ji vadindavome dumplainiu ir augo kiek pamenu vienoje vietoje, nei ju kas persodindavo, nei kas sedavo, tik vaikai nubegdavom pasiskynti vaisiu Pernai prisrinkau seklu, pasisejau, ziuresim kaip uzderes.
O as si augaliuka prisimenu is mociutes geliu darzelio aukstaitijoje, ji vadindavome dumplainiu ir augo kiek pamenu vienoje vietoje, nei ju kas persodindavo, nei kas sedavo, tik vaikai nubegdavom pasiskynti vaisiu Pernai prisrinkau seklu, pasisejau, ziuresim kaip uzderes.
na, kaip sekėsi augint? Daugiau jas informacijos radau susižavėjus ir psiskynus daugybę papratųjų damplainių (lyg ir), dekoratyviom oranžinėm taurelėm, tai prisiskaičiau kad ir valgomų yra tai užsimaniau ir jau laukiu nesulaukiu kitų metų kada galėsiu prisisodint
Iš žemuoginių dumplūnių išeina pasakiška uogienė.Nei tai grastų,nei tai kivių. O tos kitos dumplūnės šiltnamyje dar auga,bet,kad prinoktų vaisius-nepanašu.Trečius metus bandau,bet matyt paskutinius. Vieną praplėšiau,tai obuoliukas žalias,iki oranžinio dar toli.O jau šalnos prasidėjo. Toliau auginsiu žemuogines dumplūnes ir galvos nesuksiu.Tuo labiau,kad jos pas mane pačios užsisėja.
Iš žemuoginių dumplūnių išeina pasakiška uogienė.Nei tai grastų,nei tai kivių.
O tos kitos dumplūnės šiltnamyje dar auga,bet,kad prinoktų vaisius-nepanašu.Trečius metus bandau,bet matyt paskutinius. Vieną praplėšiau,tai obuoliukas žalias,iki oranžinio dar toli.O jau šalnos prasidėjo. Toliau auginsiu žemuogines dumplūnes ir galvos nesuksiu.Tuo labiau,kad jos pas mane pačios užsisėja.
tai va kokią naujieną sužinojau ...ir paragavau...ir visi bendradarbiai prisivaišino...Labai labai dėkojam mielajai IngridaiB už tokią pasakiškai skanią žemuoginių dumplūnių uogienę ...tačiau tik suvalgę susizgribom paklausti, ką čia taip skanaus išbandėm... Taigi, stoju į eilę pas jus ar sėkliukų, ar daigiukų kitąmet
Sveikos mielosios dumpluniu augintojos. Ka tik pasibaige sventes o as jau galvoju apie pavasarine seja,taip norisi kazka pasiset. Norejau jusu paklausti ar peruvines dumplunes yra valgomos ar ne? Vienur perskaiciau kad jos dekoratyvines kitur kad valgomos ir pasimeciau kaip gi yra is tikruju? Kada jas jau galima set i dezutes?
Dumplūnių vaisiai, atsižvelgiant į veislę, būna šviesiai geltoni, žali, violetiniai. Jų sudėtyje yra organinių rūgščių, cukrų, vitamino C, provitamino A. Gausu ir pektinų, su kuriais iš žmogaus organizmo pasišalina sunkiųjų metalų druskos bei kiti šlakai. Kadangi dumplūnės turi gydomųjų savybių, jos naudojamos liaudies medicinoje. Konditerijos pramonėje iš vaisių gaminama citrinos rūgštis. Papildyta: Dumplūnių, skirtingai nei pomidorų, rišti prie atramų nereikia. O svarbiausia nebūtina šalinti pažastinių ūglių, nes išsišakojimo vietose užsimezga vaisiai. Kuo augalas didesnis ir šakotesnis, tuo gausesnis derlius.
Filadelfines dumplūnes galima pasėti ir tiesiai į dirvą, o vėliau daigus išretinti. Sėklos sudygsta 1012 °C temperatūroje. Nors auginant šiuos augalus kitokiu būdu derlius gali būti didesnis, bet sėjinukų vaisiai sunoksta tolygiau. Rugpjūčio pradžioje nugnybiu viršūnes, kad būtų daugiau visiškai sunokusių vaisių.
Įdomu stebėti, kaip vabzdžių apdulkinti geltoni su tamsiai violetinėmis dėmelėmis žiedai virsta neįprastomis užuomazgomis. Žibintėlis auga drauge su uoga. Kai prasideda nokimas, jis suplyšta, ir pasirodo violetinis pagrandukas. Pirmiausia subręsta augalo apačioje užsimezgę vaisiai, o išsidėstę aukščiau vėliau. Kai kurie mano vaisiai nubiro ant žemės, bet, kadangi orai buvo sausi, nesugedo.
Dumplūnės ištveria nedideles rudenines šalnas, bet po smarkaus šalčio praranda gerąsias savybes, todėl derlių pasistengiau nuimti anksčiau. Nespėję visiškai sunokti vaisiai kambaryje išsilaikė iki gruodžio mėnesio, palaipsniui įgydami būdingą spalvą. Ne visiškai sunokusieji 14 °C temperatūroje gali išbūti visą žiemą, o sunokę 12 mėnesius.