Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo mulčiavimas. 2 tema

QUOTE(Ex @ 2011 05 12, 07:52)
Prašau neįsižeisti, bet kažkur jau pralėkei.... O nuo kada į "savo pilvą krauni" šviežią karvės tortą? Skanus? Nesmirdi?


Na nereikia vien supermamas skaityti lotuliukas.gif ))))) Yra ir daugiau informacijos, matosi kad jos neskaičiusi, nes būtum supratusi, apie ką aš pasakiau lotuliukas.gif )))
QUOTE

Su dirva elkimės, kaip su savo pilvu

Tęsiame pokalbį su gamtinės žemdirbystės Lietuvoje pradininku Sauliumi Jasioniu. Šįkart kalbėsime apie tai, kodėl serga augalai, kodėl ekologiškai auginamose daržovėse yra daug nitratų ir kodėl su dirva reikia elgtis, kaip su savo pilvu.


Reikia įdirbio

Ūkininkaujant gamtinės žemdirbystės metodu, pasakoja S. Jasionis, lysvių nereikia nei kasti, nei ravėti. Jos iš rudens storai padengiamos mulčiu ir paliekamos per žiemą. Pavasarį, kai ateina laikas sėti, mulčias nuimamas (galima jį tiesiog pastumti į tarplysvius), o po juo laukia minkšta, puri žemė.

Jasioniai, pavyzdžiui, morkas sėja plačiais tarpueiliais, o kai šios sudygsta, į tarpueilius sukrauna žolę. Iki šiol Jasioniai morkas retino, tačiau pastaruoju metu sėja į specialią juostą su skylutėmis — nereikia nė retinti.

Ar iš tiesų derlius taip ūkininkaujant yra žymiai didesnis, nei įprastai?

Pašnekovas neslepia — reikia įdirbio. Galbūt nei pirmaisiais, nei antraisiais metais didelio (ar didesnio nei įprastai) derliaus nebus. Kai kurie gamtine žemdirbyste užsiimantys S. Jasionio draugai tikino žymų pagausėjimą pajutę tik penktaisiais metais.

Derlių padidina užuovėja

Tačiau esama paprastų būdų, kaip gerokai padidinti derlių. Anot S. Jasionio, darže būtinas dalykas yra užuovėja. „Kuo mažiau vėjo, tuo didesnė prie žemės susidarys anglies dvideginio koncentracija“, — aiškina pašnekovas.

Užuovėjai sukurti galima naudoti lysvių atitvėrimus. Mulčiuotas lysves galima aptverti 40-50 cm aukščio polietileno tvorele ir sudaryti tarsi šiltnamiuką — tai esą smarkiai padidina derlių.

Užuovėjai gali būti naudojama bet kas, per ką vėjas neperpučia — gyvatvorės, daržas gali būti segmentuojamas aukštesniais augalais, agrastais, krūmais. Svarbiausia, anot S. Jasionio, pasiekti, kad pažeme nebūtų horizontalių oro srautų. Todėl labai racionalu apskritai vietoj tiesių lysvių daryti lenktas, apvalias, mat yra žinoma, kad vėjas ratu niekada nepučia.

Atsisakė šiltnamių

Pradėję ūkininkauti gamtinės žemdirbystės metodu, Jasioniai atsisakė šiltnamių, mat šie neleidžia išauginti kokybiškų pomidorų vien dėl to, kad juose po stiklu ar plėvele patenka nepilnas spektras šviesos.

Pomidorus augina paprastai kaimiškai lauke, jų skonis nuo šiltnamiuose auginamų esą labai skiriasi.

Ar derlius nesupūva? S. Jasionis kalbas, kad lauke rasos ir lietūs pūdo pomidorus, vadina mitu.

Ekologinis ūkininkavimas sukelia nitratų perteklių

S. Jasionis siekia, kad daržininkas ne aklai sektų patarimais ar tradicijomis, bet žinotų, kuo maitinasi augalai ir suprastų, kad augalų maistas yra ne žemėje. „Todėl bet kokios organinės medžiagos, kaip antai komposto ar mėšlo, įterpimas į dirvą daro daugiau žalos, nei naudos“, — sako pašnekovas.

Anot S. Jasionio, ekologiškai auginamos daržovės turi nitratų perteklių (tai dabar esą ir išlindo), nes kitaip ir būti negali. „Nitratų perteklius ekologinėje žemdirbystėje visada buvo ir bus. Sveikiau turbūt būtų tręšti daržoves, gerai apskaičiavus mineralinių trąšų normas, taip bent gausime ne nuodingą produktą“, — aiškina pašnekovas.

Ekologinis ūkininkavimas, tręšiant mėšliuku, anot S. Jasionio, sukelia nitratų perteklių (ypač jei oras labiau apsiniaukęs) jau vien dėl to, kad fotosintezei ir gliukozės gamybai truks anglies dvideginio.

Apskritai, tikina pašnekovas, visose tradicinės žemdirbystės formose, kur nėra dirvos paklotės, trūksta anglies dvideginio, kurį augalai įsisavina tik ištirpusį vandenyje, tai yra per šaknis.

Todėl tradicinėje arba ekologinėje žemdirbystėje anglies dvideginį augalai gauna tik su lietaus vandeniu, o dirbant gamtinės žemdirbystės metodu, augalas visada jo gauna tokią normą, kokia yra reikalinga.

Kompostavimo nuvainikavimas

Kompostavimas, anot S. Jasionio, priešingai tradicinei nuomonei, yra žalingas. Viena vertus, komposte vyksta tas pats procesas, kaip ir mulče: fermentuojama iki huminių junginių ir jame lieka viskas (mineralai, azotas, fosforas), išskyrus anglies dvideginį, kuris proceso metu yra iššvaistomas.

O tai reiškia, kad komposte nelieka pagrindinio augalų maisto. Todėl daržą gerai patręšus kompostu ar perpuvusiu mėšlu (ypač įterpus juos į į žemę) — augalas gauna visko, taip pat ir daug azoto, bet negauna CO2 ir taip kaupia savy nitratus.

„Štai taip ir turime ekologinę žemdirbystę, kuri su ekologija neturi nieko bendra, — sako S. Jasionis, — “Ekos“, jei išverstume, yra aplinka, namai — vadinasi, augalas turi augti tam tikroje natūralioje aplinkoje. O natūrali augalo aplinka yra būtent mikroorganizmų bendruomenė. Jei jos nėra — jokių ekologijų būti negali“.

Ar tai ne mitų griovimas ir tradicinės žemdirbystės žlugdymas?

„Mes nieko nežlugdome — pačios agrotechnikos save sužlugdo, nes amžinai su kažkuo kovoja. Todėl ir ekologinė ir dabar populiarėjanti biodinaminė žemdirbystės turi visą įmanomą augalų ligų sąrašą, o jei augalas serga, vadinasi, kažkas yra negerai“, — tikina S. Jasionis.

Augalai serga dėl streso ir netinkamos mitybos

Kodėl natūralioje ar artimoje natūraliai aplinkoje augantys augalai neserga?

„Tai paprasčiau, negu atrodo“, — sako S. Jasionis.

Augalai, kaip ir žmonės, paprastai suserga dėl stresinių faktorių, o augalui didžiausias stresas yra staigūs drėgmės ir temperatūrų pokyčiai dirvoje (S. Jasionis atkreipia dėmesį — ne ore).

Jei augalas turėtų smegenis, tai jos būtų ploniausiuose šaknų galiukuose, kuriais jis ir reaguoja į aplinką. Lapams tai esą ne taip svarbu. Todėl dirvoje streso neturi būti.

„Kai dirbame tradiciškai, plika žemė nuo saulės išdžiūsta, tada mes ją laistome, po savaitės vėl viskas išdžiuvę — dėl tokios “priežiūros“ augalai serga“, — aiškina S. Jasionis

Ne mažiau kaip žmogui, augalui svarbi yra ir subalansuota mityba. Augalui svarbiausia — kad netrūktų anglies dvideginio. Žinoma, reikšmės turi ir paties augalo atsparumas ligoms, tačiau kuo jis geriau maitinamas, tuo yra atsparesnis.

Svarbu yra pasirinkti ir tinkamas sėklas. „Nieko tokio, jei nusipirksite sėklų parduotuvėje, tačiau reikėtų stengtis užsiauginti savo ar mainytis“, — pataria S. Jasionis.

Patys Jasioniai stengiasi nenaudoti sėklų augalų, kurie auginti dirbtinės apsaugos sąlygomis ir yra praradę savybę saugotis. Neprošal būtų augalus grūdinti, nešti į lauką. O pernai, pavyzdžiui, pomidorus šeima sėjo tiesiai lauke.

Su dirvožemiu elkimės, kaip su savo pilvu

Augalo kokybė ir vaisiaus aromatas, tikina S. Jasionis, vienareikšmiškai priklauso nuo dirvožemio. Pašnekovas garantuoja, kad natūralioje aplinkoje augančios daržovės aromatas ir skonis labai skiriasi nuo tradicinio daržo augalo, ir tą jau galime pajusti pirmaisiais metais. O juk aromatas tai pirmiausiai biologiškai aktyvių medžiagų darbo rezultatas.

S. Jasionis primena, kad biologiškai aktyvias medžiagas kuria ne augalas, o dirvoje esantys mikrobai ir grybeliai. Tad kuo didesnis dirvožemio biologinis aktyvumas, mikroorganizmų darbas, kitaip tariant virškinimas, tuo geresnė kokybė.

S. Jasionis cituoja Aristotelį, kuris yra pasakęs, kad augalo šaknys yra kaip žmogaus žarnos, tik išverstos į išvirkščiąją pusę.

„Jei mūsų žarnynas virškina maistą viduje, tai augalo virškinimo sistema yra dirvožemis. Vadinasi, su dirvožemiu turime elgtis taip, kaip su savo virškinimo sistema“, — sako S. Jasionis ir pajuokauja: juk nė vienas agronomas nevalgo salietros. 

http://ekologija.blo...ilvu-11459.html

Atsakyti
QUOTE(*TAU* @ 2011 05 12, 23:30)
o tai žiedai nevirsta pūkais? g.gif

nežinau kuo jie virsta, bet TIKRAI pas mane darže pienės nežydi, o žydi medetkos ir serenčiai. Aš, kai pjaunu žolę, tai ne tik pienių žydinčių būna, bet ir kitos žolės būna su žiedais.

Jeigu galvojate, kad vieno karto užteks pamulčiuoti, tai geriau nei nepradėti, nes mulčiavimą reikia vis pakartoti.
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 12, 23:43)
matosi kad jos neskaičiusi, nes būtum supratusi, apie ką aš pasakiau  lotuliukas.gif )))

Tai, kad šiose citatose aiškumas labai sąlyginis. Viskas girdėta daugybę kartų, bet argumentų, kodėl orientuojamės į šiuolaikinio žmogaus virškinimo sistemą ir skonio receptorius - nėra. Senovėje žmonės, be viso kito, vartodavo ir tokį maistą, kuris mūsų supratimu būtų absoliučiai nešviežias ir pasibjaurėtinas. Ar teko kada ragauti nacionalinio šiaurietiško patiekalo - pūdytos žuvies (o pvz. apie korėjiečių virtuvę išvis atskira kalba)? Net mūsų mėgiami rauginti kopūstai bačkoj toooookiu aromatu padvelkia, bet kertam apsilaižydami. Ar tai reiškia, kad rauginti kopūstai dirvai tinka, o dilgėlės ne g.gif ? (beje jei kam įdomu, nenaudoju dilgėlių nei raugintų, nei neraugintų biggrin.gif , kaip ir chemijos savo sklype)
Nepriimkint visko asmeniškai 4u.gif, tiesiog bandau sau atsakyti į klausimus, kurie iškyla besidomint GŽ. Bėda, kad argumentuotos informacijos mažoka, daugiausia kaip mantra kartojami tie patys dalykai, kuriuos (užuovėja, streso mažinimas, saikas pildant žemę organika) patyręs daržininkas ir taip stengiais naudoti 4u.gif (pvz. apie CO2 svarbą augalams papasakoti gali dauguma akvariumistų absoliučiai nesusidūrusių su GŽ).
Vistik, kur jūsų nuomone reikėtų dėti nešviežias organines atliekas 4u.gif ? Nenoriu nieko įžeisti, bet tiesiog nuoširdžiai labai įdomu blush2.gif .
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 12, 23:43)
matosi kad jos neskaičiusi, nes būtum supratusi, apie ką aš pasakiau  lotuliukas.gif )))

ne, tikrai neskaičiusi, nes... neturiu normalaus daržo, tiksliau, beveik visai jo neturiu, tai niekur nelandžioju ir plačiais daržininkystės mostais nelabai domiuosi. O SM mulčiavimo tema tiesiog po nosim, tai ir užkliuvau, nes turiu šiltnamį.. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Daivad @ 2011 05 12, 10:06)
išbandžiau aš tą garšvą vakar- net nežinau ar patiko, ar ne  g.gif įdomus salotų skonis (dariau su agurku, paprika, salotom ir garšvas plikiau verdančiu vandeniu 2 min), valgoma, bet kažkaip daugiau nebenoriu... nesužavėjo jos manęs... geriau jau mulčui naudot  ax.gif
o mulčiavimas gal padeda kaip nors apsisaugoti nuo skruzdėlių? arba patarkit kokį nors natūralų būdą, l. prašau... - jau tiek daug jų pas mane, kad nepadeda nei jokie kavos tirščiai, nei karšto vandens pylimas, nei niekas... ir ten kur jų lizdai - braškės tokios suvargę  verysad.gif
Papildyta:

thumbup.gif

Nuo skruzdeliu pati isbandziau pries pora savaiciu(buvo tos didziules vos ne nago ilgio) tikrai padejo.Reikia imti boro rugsties(buna vaistinese) lygiom dalim su cukraus pudra .gerai sumaisyti ir padeti i koki plokscia indeli ant ju tako,daug nereikia koki 1/3 arb saukstelio,bet kad negautu dregmes.Jos pacios pavalgys ir nunes i lizda.Aisku cia drastiskas poelgis,bet ka daryti?Tai musu augalams ne nuodas.
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2011 05 13, 00:20)
Vistik, kur jūsų nuomone reikėtų dėti nešviežias organines atliekas  4u.gif ? Nenoriu nieko įžeisti, bet tiesiog nuoširdžiai labai įdomu  blush2.gif .

kad nieko ir neįžeidžiat, tiesiog kai kas kitos sumanė temoje barnius "užkurti" lotuliukas.gif )))

Kur dėti atliekas - na gal ne į konteinerį, nes šiaip geriausiomis maistinėmis medžiagomis "maitinama" virtuvės kriauklės skylė mirksiukas.gif (išvirus pvz. bulves - visas naudingas medžiagas nusunkiame ten)

Komposto krūvas gi galima daryti, ten Kalifornijos raudonieji jei dar užveisti -tai išvis uraganiškai greitai viską perdirbs, ir bus pavasariui geros žemės rasodai sėtis.
O šiaip juk geriausia NEMĖSOS atliekas dėti ant lysvių ir jas ant viršaus užmulčiuoti žole.

O dėl dilgėlių "arbatėlės". Kažkada ir aš ja buvau susižavėjusi, maniau daryti ir laistyti savo augalus, prisiskaičiusi Kurdiumovo. Bet "laiku" teko gauti krepšį pomidorų iš vienos draugės, kuri laistė dilgėliene, ir kita atvežė savų, nelaisčiusi ja. Abi jos sėjo tokias pačias sėklas, nes kartu pirko iš to paties turgaus prekeivio, abi panašiai augino (o ir amžius moteriškių panašus), bet pomidorų skonis skyrėsi kaip diena ir naktis.
Laistyti dilgėliene turėjo... nelabai skanų keistoką skonį.
Kaip ir tie žuvies miltai pereina į augalus, vėliau taip pat keičia skonines savybes.
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 13, 10:17)
kad nieko ir neįžeidžiat, tiesiog kai kas kitos sumanė temoje barnius "užkurti"  lotuliukas.gif )))



Gerai gerai - palieku jums ta tema - turekites smile.gif - siaip ar taip jau ja "nusiprivatizavot". Man tas tiesiog "sektantiskas" prieskonis neskanus, o kitoms gal visai nieko, tai ka padarysi - visad yra teise rinktis.
Man kur kas idomesne REALI moteru patirtis, nes teoriju pilnas internetas visom kalbom, ir visi faktai, kuriuos taip iskilmingai apie permanentines zemdirbystes puoseletojus ir pasekejus pazeret, manau, visiems besidomintiems senokai zinomi. Bet nenoriu atimti atradimo dziaugsmu, taip kad nesimaisysiu daugiau cia su savo "etikom" biggrin.gif
Atsakyti
Sveikos merginos 4u.gif Skaitau tema nuo pradziu,domiuosi,siltnamis jau apmulciuotas,nu man nerealus atradimas kazkoks....Dregme puikiai laikosi,vaikstau,kaip ant patalu,ir taip kvepia wub.gif Tik vienas klausimas,pernai mano pomidorus uzpuole maras,kaip perskaiciau dabar,kad nuo staigiu temperaturu ir dregmes pokyciu taip galetu buti.Tai jeigu siais metais as siltnami mulciuosiu,jau taip neatsitiks,ar jus turite kokias priemones nuo maro,kad nereiketu purksti visokiais marazmais g.gif
Atsakyti
QUOTE(polfast @ 2011 05 13, 11:42)
Gerai gerai - palieku jums ta tema - turekites  smile.gif - siaip ar taip jau ja "nusiprivatizavot". Man tas tiesiog "sektantiskas" prieskonis neskanus, o kitoms gal visai nieko, tai ka padarysi - visad yra teise rinktis.
Man kur kas idomesne REALI moteru patirtis, nes teoriju pilnas internetas visom kalbom, ir visi faktai, kuriuos taip iskilmingai apie permanentines zemdirbystes puoseletojus ir pasekejus pazeret, manau, visiems besidomintiems senokai zinomi. Bet nenoriu atimti atradimo dziaugsmu, taip kad nesimaisysiu daugiau  cia su savo "etikom"  biggrin.gif

Čia Bitulės ir Diasajos patarimai naudingi thumbup.gif , nes jos kalba apie tai, ką pačios išbandė ir patiko, o ne tai ką perskaitė ar seminare išgirdo cool.gif
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2011 05 13, 10:47)
Čia Bitulės ir Diasajos patarimai naudingi thumbup.gif , nes jos kalba apie tai, ką pačios išbandė ir patiko, o ne tai ką perskaitė ar seminare išgirdo  cool.gif

O kuom blogai perskaityta ir seminare išgirsta info g.gif ? Man juk Bitulė ir Diasaja tokie pat svetimi žmonės, kaip ir seminaro dalyviai, kurie savo patirtim dalinasi. Ar čia bendraminčiams skirtas skyrelis, kur visi vieni kitus pažįsta ir tikrai įsitikinę, matę kits kito daržus ir dalyvių tiesomis gali 100 procentinai tikėti, o visi kiti - "nepatikrinti" ir blogi rolleyes.gif ?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Otaip: 13 gegužės 2011 - 09:59
QUOTE(polfast @ 2011 05 13, 10:42)
Man kur kas idomesne REALI moteru patirtis, nes teoriju pilnas internetas

Labai pritariu drinks_cheers.gif man irgi mieliau išklausyti kitų patirties ir daryti tai, kas "ant kupros" išbandyta smile.gif
Bet visai nieko ir naujo vėjo įsileist (proto ribose), kažką patobulint savo senuose atradimuose, nesėdėti "senam išklerusiam vežime" smile.gif Bet tai dar nereiškia, kad pulsiu, griebsiu viską iš eilės daryt. Pasiskaityt labai įdomu, bet ne viskas man priimtina, kas rašoma.
Atsakyti
QUOTE(Otaip @ 2011 05 13, 11:54)
O kuom blogai perskaityta ir seminare išgirsta info  g.gif ?

Nebloga, tik labai norima įteigti dar neišbadžius ax.gif Kai pernai rašiau apie karvės "auksą" - buvo prieštaravimai, kad daržovės prikaups nitratų, nesveika ir t.t., o šiemet jau šis "auksas" labai giriamas. Naudoju ir šį "auksą" - šviežią ir raugintą, dilgėlių raugą, kiaušinių lukštus, kaulų-medžio pelenus- saikingai tikrai niekas nekenkia, bet kai kurios taip bando įteigti girdėtas "tiesas", kad ... Ir dar....labai greitai įsižeidžia dėl kitokios nuomonės smile.gif )
Atsakyti