Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip užsiauginti GERĄ katę?

Sveiki,

Aš beveik 10 metų veisiu kates, tame laikotarpyje porą metų auginau tikrą laukinį, visiškai neprijaukintą katiną, kurio rūšis vadinasi “felis bengalensis euptailura”. Jis, būdamas 6 metų amžiaus, pateko pas mus iš vienos gamtininkų stoties. Iki tol gyveno tik keletoje zoologijos sodų, taigi buvo visiškai neprijaukintas. Per porą metų pas mus priprato ėsti iš rankų ir nebebijoti žmonių. Žinoma, 100proc mes jo neprijaukinome- vistik ir amžius jo buvo nebe tas ir “bloga patirtis” davė savo. Istorijas apie jį galima rasti SM platybėse tai nesikartosiu wink.gif mane šitas katinas išmokė daugybę gudrybių kaip auklėti kates wink.gif


Nusprendžiau užvesti šią temą, kad išvengti daug naujų, pastoviai kuriamų temų “gelbėkite, katė/katinas agresyvus, puola mus” ir tt ir pan.
O labiausiai gaila, todėl, kad šitos temos būna pradedamos kurti tada kai gyvūnai jau būna suauge, susiformavusio charakterio ir juos perauklėti būna be galo sunku.

Tai ką parašysiu yra mano asmeninė nuomonė ir patirtis. Tai nėra "stebuklingi" būdai padedantys 100proc kiekvienai katei - atsiminkite, kad kiekviena katė yra skirtinga ir tai kas tinka vienai nebūtinai tiks kitai smile.gif


Susitarkime dėl savokų:
- Katė/katinas – jei nėra atskirai išskirta aš kalbu apie abi lytis, nes pagrindinės taisyklės galioja abejoms lytims vienodai
- mes kalbame apie namines, namuose augančias į lauką nevaikščiojančias kates. Kaime gyvenančios katės gyvena kitokį gyvenimą, todėl mes apie tai nediskutuosime.

Daugelis sentencijų tokių kaip : “katė vaikšto kur nori ir daro ką nori” arba “ šuns ir katės psichologijos palyginimas. Šuns- žmogus mane maitina, glosto, myli, prižiūri vadinasi jis Dievas. Katės- žmogus mane maitina, glosto, myli, prižiūri vadinasi AŠ Dievas’ YRA NETEISINGOS !!!!!! Katė kaip ir šuo vienodai pripažįsta žmogų, tik kitaip išreiškia savo meilę. (na kad ir uodegos vizginimas wink.gif katė vizgina uodegą tada kai pyksta, o ne tada kai džiaugiasi wink.gif)



Dažniausiai pasitaikanti kačių agresija yra susijusi su hierarchijos problemomis namuose, taigi aš perfrazavau vieną straipsnį apie šunų hierarchija išrinkdama tai, kas tinka kačių augintojams. Bei pridėdama savo patirtį
Straipsnio originalas štai čia >>


HIERARCHIJA


Dauguma gyvūnų augintojų puikiai žino, kad gyvūnui (šuniui, katei) šeima atstoja gaują ir kad tarpusavio santykiai tokioje gaujoje paklūsta griežtiems hierarchijos dėsniams. Tačiau pasitaiko žmonių, kurie apie tai beveik nieko nenutuokia. Arba nutuokia per mažai ir paskui niekaip negali atsistebėti, kodėl jų augintinis yra neklusnus arba pasidaro agresyvus.
Aišku, ne visos katės-lyderiai būna piktos, agresyvios ar visiškai nesileidžiančios būti glostomos. Tačiau vis tik dėl šeimininkų nesugebėjimo pastatyti katės į jos vietą dažnai nukenčia ne tik jie patys, bet ir aplinkiniai. Dėl tos pačios priežasties nemažai šeimų gyvena terorizuojamos nuosavos katės. Gana daug augintinių būna užmigdomi arba atiduodami į prieglaudas. Dar blogiau, kartais jie yra paprasčiausiai išmetami į gatvę ar išvežami kur į mišką.
Tad, manau, daugeliui turėtų būti aišku, kaip svarbu dar jaunam augintiniui suprantamai parodyti, kad šeimoje (gaujoje) jis stovi ant paskutiniojo hierarchijos laiptelio. Tai dažniausiai garantuoja šeimininkams ir jų augintiniams malonų gyvenimą drauge, kai katė yra meili, prieraiši, murkianti, o ne namų “teroristas”.

Pasitaiko, kad žmonės susidaro visiškai neteisingą nuomonę apie gaujos hierarchiją. Kai kurie mano, kad augintinio “nusodinimas” yra traktuotinas kaip “žiaurus elgesys su augintiniu”. Tai yra visiška nesąmonė, kadangi gaujos vadas – tai ne toks padaras, kuris visus be tikslo muša ar kaip nors kitaip engia. Nuo jo priklauso visos gaujos išlikimas, taigi, augintinis juo pasitiki ir visada jam paklūsta.
Taigi, jis – tikrai ne tironas, o ant žemesnių pakopų stovintys augintiniai – ne nuskriaustieji, kankinami vado.
Pagrindinis gaujos įstatymas – “kiekvienas privalo žinoti savo vietą ir elgtis taip, kaip jam pagal rangą ir būtina”. Kai visi tai žino ir tos taisyklės laikosi, gyvena darniai, gaujoje būna žymiai mažiau nesusipratimų ir šiai lieka daugiau šansų sėkmingai išgyventi.
Poreikis užimti kurią nors vietą savo “gaujoje” (šeimoje) gyvūnui yra įgimtas, ir visai natūralu, kad dažniausiai ta vieta, kurios jis siekia, - aukščiausia. Vis dėlto šeimininkas turi pasirūpinti, kad katė/katinas tos vietos taip ir nepasiektų, o visą gyvenimą liktų ant paskutiniojo laiptelio. Katei tokia padėtis nėra kančia (nebent šeimininkas pasirūpina, kad būtų kitaip) – tai jam lygiai taip pat natūralu, kaip ir buvimas vado vietoje. Tiesiog augintinis supranta, kad tai jo vieta, ir jis ja paprastai būna patenkintas. Aišku, jam kartas nuo karto (ypač kol kačiukas dar jaunas) kyla noras patikrinti, ar socialinis rangas šeimoje nepasikeitė, ir tokiais atvejais jam visada turi būti aiškiai parodoma, kad niekas nesikeičia ir kad jis – vis dar ant paskutiniojo laiptelio.

KAS LYDERIS?

Pasižiūrėkime, kokiomis teisėmis ir privilegijomis naudojasi gaujos vadas.

1. Jis miega ten, kur tik užsimano, tačiau niekas negali kėsintis į jo poilsio vietą.
2. Jis išsirenka geriausius maisto kąsnius, o kiti gaujos nariai turi tenkintis tuo, kas lieka po jo.
3. Jis visada laimi, ypač žaidimus, kur reikia panaudoti fizinę jėgą – jis pakankamai stiprus, be to, žemesnio rango gaujos nariai privalo jam galiausiai nusileisti.
4. Kai jis ilsisi, niekas neturi teisės jam trukdyti, kad ir kur jis gulėtų.
5. Jis bet kada panorėjęs gali pareikalauti sau dėmesio iš kitų gaujos narių – pats nusprendžia, iš ko, kada, kiek laiko ir kaip tą dėmesį jam turi rodyti.
6. Jis gali atkeršyti tam kas jį “nuskriaudė”.

Dabar gerai pagalvokite, kieno vardą – savo ar savo augintinio – galite įstatyti vietoj žodelių “jis” šiuose teiginiuose. Jei savąjį – puiku, jūsų augintinis tikriausiai nekelia jums jokių didesnių problemų. Bet jei augintinio – derėtų smarkiai susirūpinti.
Būna, kad šeimininkai, patys to nežinodami, katėms suteikia vado statusą. Pažiūrėkite, kaip tai atsitinka.

1. Katei besiilsint, žmogus stengiasi jos nepastumti, o atsisėsti šalia, nes “juk taip gražiai kačiukas miega”. Vėliau- katė į bandymą ją pastumti reaguoja žaibišku drykstelėjimu nagais.
2. Žaisdami su jaunu kačiuku, savininkai leidžia jam žaisti su jo rankomis, kandžioti pirštus, galinėmis kojomis drąskyti ranką kai ji uždėta jam ant pilvo ar gaudyti judinamus savo kojų pirštus. Vėliau – katė jau būna suvokusi, kad savininko kūno dalys yra tai ką galima drąskyti ar kandžioti.
3. Kačiukas netikėtai iš už kampo užkluptas reguoja pasišiaušdamas. Žmogus juokiasi kai linksmai tas mažas kamuoliukas atrodo ir dar paerzina jį. Reziumė- katė pradeda puldinėti iš už kampo.
4. Mažas kačiukas gaudo Jūsų kojas, bando jomis užlipti ar pasinaudoja Jūsų koja kaip drąskykle. “kaip juokingai jis žaidžia”. Ateityje- katė užšoka žmogui ant pečių visų kojų nagais kabindamąsi į Jūsų kūną. Arba dar blogiau užpuola tiesiog nušokdama nuo šaldytuvo ar aukštesnės spintelės
6. Jeigu, šeimininkui ką nors veikiant, katė ateina ir pradeda prašyti dėmesio ar kad ją paglostytų, šeimininkas dažniausiai neatsako “ne” augintiniui – juk nenori, kad ši pamanytų, jog jos nemyli. Kai katei atsibosta, kad ją glosto ji netikėtai trenkia nagais Jums į ranką ir pabėga.Nepatyręs savininkas pagalvoja ”katytei tiesiog nusibodo”.

Štai kaip, visai to nenorėdami, kai kurie šeimininkai savo gyvūnams suteikia gaujos vado rangą. Tad nebėra ko stebėtis, kad katė laiko savaime suprantamais tokius dalykus, kaip nepaklusimas namiškiams kai reikia nukarpyti nagus (kur girdėta, kad vadas leistųsi būti taip “menkinamas” savo pavaldinių?) ar agresyvus reagavimas į kai kuriuos šeimynykščių veiksmus.
Kad viso to nebūtų, šeimininkas turi pasistengti elgtis taip, kaip elgiasi gaujos vadas katės akimis.

Truputėlį paaiškinsiu kaip jaučiasi katė būdama gaujos vado pozicijoje. Pirma jai tai yra didžiulė atsakomybė ir didžiulis, be to pastovus, stresas. Katė - gaujos vadas bando diktuoti savo gaujai kaip jiems reikia elgtis, tačiau šitie dvikojai pavaldiniai NESUPRANTA ir jos NEKLAUSO. Katė aiškina visais jai įmanomais būdais : kandžiojasi ir draskosi, sysioja į lovą ar ant rūbų ir kadangi mes nesuprantame “jos paliepimų” ji pastoviai stresuoja. Na, o stresas gali lemti ir sveikatos problemas. O tada bus labai sudėtinga, nes nuvesti katę-gaujos vadą yra didžiulis išbandymas tiek Jums tiek veterinarui bandančiam suteikti jai pagalbą. Juk “žmogus-pavaldinys” neturi teisės “katei-gaujos vadui” suteikti nepatogumą ar skausmą (pvz suleist vaistus), katė į tai reguos laaaaabai piktai.

TAIGI:
· Nuo pat pirmos dienos kačiukui atsiradus Jūsų namuose Jūs privalote suvokti savo pareigas ir aiškinti kačiukui jo pareigas.
taigi, Jūsų pareigos:
- MYLĖTI- dažnai girti, glostyti, kalbėti švelniu tonu, kreiptis į jį vardu
- RŪPINTIS- kasdien keisti vandenį, maitinti, kasdien valyti kraiko dėžutę. Valyti ausytes, karpyti nagučius, paskiepyti, paduoti vaistus nuo kirminų, sterilizuoti/kastruoti (kuo anksčiau tai bus padaryta tuo daugiau problemų išvengstite ateityje. Rekomenduojama sterilizuot/kastruot iki brandos, taigi iki 8-9mėn).
- PASIRŪPINTI SAUGUMU – neleisti į lauką, ant langų ar balkono uždėti tinklelį, kad kačiukas neiškristų, jei namie yra vaikų pasirūpinti, kad jie nesužalotų kačiuko.
- PASIRŪPINTI KATEI BŪTINAIS DAIKTAIS – maisto indeliais (geriau metaliniai arba moliniai), kraiko dėžute, tinkamu kraiku, drąskykle, guoliuku, kuriame katė galėtų pailsėti/pasislėpti nuo visų (geriau jis būtų padėtas kur nors aukščiau- katėms tai patinka-pvz ant spintelės, šaldytuvo, palangės), žaisliukais, kuriais ji galėtų žaisti.

Katės pareigos:
- Atlikinėti gamtinius reikalus tik kraiko dežutėje.
- Nesikandžioti
- Nesidrąskyti
- Nedrąskyti baldų, užuolaidų, nekapstyti gėlių (beje, šeimininkui reikėtų pasidomėti ar jo turimos gėlės nėra nuodingos)
- Leistis karpyti nagus, valyti ausis/akis
- Jokiais atvejais nerodyti agresijos.
- Teikti žmogui džiaugsmą wink.gif



KAIP ELGIASI GAUJOS VADAS:
· Vienas iš paprasčiausių būdų nuo pirmos dienos rodyti savo “viršumą” yra kačiuko kėlimas už kupros (SVARBU : negalima už kupros kelti tų veislių kačiukų, kurie turi labai trumpą snukį- persų, egzotų ir jų mišrūnų, bei sunkių veislių atstovų tokių kaip meino meškėnai). Norite kačiuką paimti kačiuką į rankas? Pilna ranka paimate kuo daugiau odos ties mentimis ir pakeliate jį, taip kaip kačiukus nešioja jų mamos. Kačiukai tuo metu dažniausiai priima “kačiuko pozą” ty pakimba kaip maišiukai, uodegą palenkę po savimi. Panešiojote, norite paleisti ant žemės- vėlgi pakeliate už kupros ir padedate ant žemės.

· Gaujos vadas bet kokį bendravimą užbaigia pirmasis.
- Jei Jums glostant matote, kad kačiukui jau nusibodo ir jis ruošiasi pabėgti, tiesiog keletą sekundžių išlaikykite jį sau ant kelių viena ranka prilaikant už kupros kita gana stipriai paglostant ir po to pakėlus už kupros atsargiai numesti J ant žemės. Ty JUMS nusibodo jį glostyti o ne atvirkščiai.
- Kai Jums nusibosta žaisti su mažuoju nenuorama, jūs tiesiog trumpam pakeliate kačiuką už kupros ir lengvai papurčius paleidžiate, bei atsikeliate ir nueinate. Jei kačiukas įsisiautėjo/įsižaidė galima jį pakėlus sau prieš akis, lengvai pūstelėti jam į nosį arba padaryti tokį judesį tarsi Jums ant liežuvio galo prilipo plaukas- įsivaizduojate tokį tarsi spjaudymą, bet be seilių. Šitas “spjaudymas” katei į snukį jas labai trikdo.

· Kačiukas turi puikiai suvokti VEIKSMAS= ATOVEIKSMIS. Blogas veiksmas =blogas atoveiksmis/bausmė, geras veiksmas =geras atoveiksmis/gyrimas, gyrimas ir dar kartą gyrimas. Negalima už nieką bausti “post factum”, kačiukai neturi tokios ilgos atminties ir dažniausiai supras neteisingai.

· Neleidžiate kačiukui žaidimo metu kandžioti Jūsų kūno dalių. Kol kačiukas dar jaunas atpratinti yra labai lengva, tiesiog pakiškite kandžioti pirštą ir kai kačiukas apžios jį, kiškite pirštą kuo giliau į gerklę (žinoma, Jūsų pirštai negali būti su ilgais nagais), taip tarsi norėtumėte sukelti vėmimą. Kačiukas supras taip:” chmm aš kandu o mane pykina” . Po keleto tokių bandymų kačiukui nebekils noro tai kartoti

· Jei kačiukas mėgsta šokinėti ant Jūsų ar Jūsų kojų tada paimkite į rankas vandens purkštuką, ar puodelį su vandeniu ir jį tiesiog apipurškite ar apipilkite. Jei šokinėja ant Jūsų Jums sėdint ant sofos, prisisemkite į burną vandens ir apipurškite jį- pagarba Jūsų atžvilgiu garantuota wink.gif Jis juk taip nemoka.

· Vandens purkštukas su nustatyta ilga srove puikus pagalbininkas –tarsi “dievo bausmės” kai kačiukas lenda prie gėlių , lipa užuolaidomis ar drasko baldus. Jei po ranka nėra purkštuko tinka paleista į jį šlepetė ar kas nors nesunkaus esantis po ranka (ir negalintis sužaloti gyvūno). Jei šitas bausmes kačiukas “suves” su Jumis, jis tiesiog pradės nedaryti kažko kol Jūs esate šalia, todėl “dievo bausmės” variantas yra tinkamesnis.

· Į kiekvieną agresyvų veiksmą prieš šeimininką iš katės pusės privaloma reaguoti greitai ir piktai, taip katei parodant, kad bet koks išpuolis prieš jį, kaip prieš gaujos vadą, yra neabejotinai smerkiamas ir skaudžiai baudžiamas – kaip ir liūtų, tigrų ar laukinių kačių gaujoje;
- katė Jums įkando/įdrėskė -reakcija gali būti antausis per snukį (nestiprus, bet griežtas), jei po to katė dar kartą kanda, antausis turėtų būti stipresnis. (čia jau kalbame apie vyresnio amžiaus katę, o ne mažą kačiuką, jam užtektų sprigto į ausį)


Na ir pati baisiausia bausmė smile.gif tačiau patikėkit nerealiai efektinga. Aš kai pirmą kartą perskaičiau šį būdą labai juokiausi, bet kai mano katinas pradėjo žymėti teritoriją juokai išgaravo ir aš išbandžiau šį metodą- jis veikia.

· Pagavote katę/katiną sysiojantį ten kur negalima. Kai katės/katinai sysioja ant lovos, batų, rūbų, dažniausiai taip jos žymi teritoriją, todėl šiuo atveju yra ITIN svarbu parodyti, kad tik gaujos vadas turi teisę “žymėti teritoriją”. Taigi, pagaunate katę, pakeliate už kupros prieš save, žiūrite jai į akis (labai svarbu nenuleisti žvilgsnio), ir… pradedate šnypšti ant jos (svarbu savo vidumi “pykti”, sakyti”čia aš esu gaujos vadas ir tik aš turiu teisę žymėti teritoriją). Šnypštimas turi būti rodant dantis ir tariant tokį garsą tarsi KCHHH. Tada dviem pirštais staigiu judesiu (imituojant kates) trinktelėti jai per snukį, apšnypštimas, trinktelėjimas, “apspjaudymas”(aukščiau aprašytu būdu), šnypštimas, trinktelėjimas. Taip besielgiant nueinate iki savo kvepalų, dezodoranto ar blogiausiu atveju nusimaunate savo kojines ir grįžtate iki tos vietos kur katė sysiojo ir demonstratyviai “PERŽYMITE teritoriją”. Tada paleidžiate katę ir jai pabėgant dar kartą ją apšnypškite. (po to išplaukite tą vietą ir vėl “pažymėkite” savo kvapu)
Čia yra svarbu keli momentai:
-Jei katė ją apšnypštus reaguoja labai agresyviai- pradeda draskytis, šnypšti atgal, Jums jokiu būdu negalima jos paleisti ty pralaimėti šito “mūšio”. Jaučiate, kad nebeišlaikote, prispaudžiate katę prie žemės patogiau ją paimate vėl pakeliate ir vėl viskas iš pradžių. Tol kol katė NUSILEIS ty nusuks žvilgsnį ir/ar uodegą pabruks po savimi
- po to ignoruokite katę tol kol ji pati neateis pas Jus. Jei ji neatėjo iki to momento kada laikas ją maitinti tai tą vakarą jos nemaitinate, po nakties maistą padėkite, tačiau nekalbinkite katės. Katė/katinas turi padaryti pirmąjį žingsnį.
- kitą kartą kai matysite, kad katė daro kažką kas Jums nepatinka tiesiog piktai šnypštelėkite žiūrėdamas jai į akis. Katė turėtų iš karto nustoti tai daryti ir, dažniausiai, atbėgti pas Jus su tokia išraiška tipo “ej šefas, nepyk, aš ten šiaip netyčia, pro šalį ėjau” smile.gif
- šitą metodą būtų gerai padaryti kai gyvūnas dar yra jaunas, maždaug apie 6-9mėnesius, tada kai pas kačiukus įsibėgėja paauglystė. Metodas tinkamas jei kačiukas Jums įkando (ne žaisdamas), tokiu atveju nereikia “žymėjimų” užtenka apšnypštimo, apspjaudymo ir antausių per snukį apdalinimo. Šiaip dažniausiai užtenka 2 maksimum 3 kartų per gyvenimą tokio “susirėmimo ragais”, kad kačiukas suvoktų galutinai, jog deja, bet jis nėra ir niekada nebus gaujos vadas.

Teisingai elgiantis pirmuosius keleto kačiuko mėnesių (na maždaug iki jam sueina 8-9mėn), ty nepamiršti pagirti už gerą elgesį ir parodyti kada elgesys nėra tinkamas, mylėti ir glostyti, bet būti griežtam kai "vaikas" dar kažką negera, neturėsite jokių problemų kai reikės nukarpyti nagus, suleisti/sugirdyt katei vaistus - katė tiesiog neleis sau rodyti savo nepasitenkimo šeimininko elgesiu. Na o jei Jūsų namuose atsiras kūdikis taip pat bus gerokai paprasčiau, nes tiesig užteks paaiškintis, kad tai "gaujos vado jauniklis" su kuriuo reikia elgtis taip pat pagarbiai wink.gif.

Su pagarba

Indrė
veislynas "Ideal cat"
www.peterbald.lt

P.S. JEI KAS NORS TURITE KOKIŲ PATARIMŲ SUSIJUSIŲ SU ŠIA TEMA AR GALIMOMIS PASEKMĖMIS TOKIOMIS KAIP AGRESYVIOS KATĖS AR PAN(tai gali būti ir seni mano postai ax.gif ) BŪTŲ PUIKU JEI NUKOPIJUOTUMĖTE ČIA, KAD VISKAS BŪTŲ VIENOJE VIETOJE.

P.P.S. jei norėtumėte šitą mano postą patalpinti kokiame nors kitame interneto puslapyje prašau mane informuoti peterbald@gmail.com ir pabaigoje prirašyti mano vardą/pavardę bei veislyną ir nuorodą į jį.
Papildyta:
KELETAS MANO POSTŲ IŠ SENŲ TEMŲ- KAI KAS KARTOSIS...

Problema:
QUOTE(,2006 12 29, 13:16)
Sveikos,kaciu myletojos.
Noreciau pasidalinti su jumis savo beda,ta beda mano kate,Jai 3m.ji pripratusi tik prie manes ir vyro,dabar pakeitem gyvenamaja vieta,tai nebesusitvarkau...
ji anksciau buvo labai agresyvi,visi sakydavo turit suni o ne kate.. verysad.gif
dabar gyvenam triese su vyro jauneliu broliuku,tai tas vargselis is savo kambario iseit negali,arba mes kate uzdaryt turim.kai as namie bunu tai nieko,bet va jis pasiliko su kate dviese,tai atsigyne tik sepeciu,ji kaip gyvate snypscia,puola kandziotis,soka i akis...man patare ja sterilizuoti,sako kates geresnes palieka,net nezinau ka daryti.vyras jau nebeapsikentes,isgabent ja liepe man is namu,,, o as ja taip myliu,ji man begalo gera,akip dabar as jos atsisakysiu,gal galit kas ka patarti,ar gal esat susidure kas su tokia pat  beda... g.gif
jau nebezianu ka cia sumascius,ka su ta kate daryti...paselo visai.



Atsakymas:
QUOTE(Nereali @ 2007 01 03, 02:38)
Oj oj oj ..........  blush2.gif  na ir prikomentavot biggrin.gif

Taigi, ikisiu ir as savo trigrasi biggrin.gif
pirma jei kate sveika ir jai nieko neskauda, vadinasi priezastis kitur.

Is karto tikrai siulyciau ja sterilizuoti, tai siek tiek apramins jos hormonu audras, bet zinoma nepavers jos "minkstu, teigiamu puku kamuoleliu".

O dabar ieskom problemos, kodel kate elgiasi agresyviai:
Kaip minejai ,kad ir anksciau ji buvo agresyvi, bet kaip supratau agresijos jums ji nerode tik svetimiems????
O dabar pasikeite aplinka+pasirode naujas zmogus. Ant kurio kate lieja savo ituzi wink.gif

Greiciausiai problema yra auklejime. KOdel kai eina kalba apie sunis niekam nekyla abejoniu, jog suni reikia aukleti, o kai uzeina kalba apie kates tai visi kaip susitare galvoja, kad kate yra neauklejama. Tai visishka netiesa wink.gif

Taigi, norint kad kates ir zmones idealiai sugyventu vienuose namuose jie turi laikytis tam tikru taisykliu:
zmonems:
myleti, maitinti, rupintis, saugoti, suteikti veterinarine pagalba, isvalyti jos tualeta, priziureti kate
katems:
nesikandzioti, nesidraskyti, leistis glostomai, eiti i savo tualeta, negadinti baldu (uzuolaidu ir pan), TEIKTI zmogui dziaugsma.

Greiciausiai jusu kate yra pasijutusi "gaujos vadu" ir ishsilieja ant silpnesniu (matyt jus ji vistiek siek tiek gerbia, jei nepuola, taciau giminaitis yra zemesnis pagal hierachija ir atkencia uz visus).

O jei turesite noro pakeisti kates elgesi (kaip supratau pasirinkimo jau nebera) tai skaitykite zemiau duotas nuorodas.
Trumpas ir greitas patarimas vyro broliukui. visada su savimi nesiotis vandens pistoleta, geliu purkstuka ar ant keikvieno kampo pasideda po puodeli su trupuciu vandens. kai tik kate bandys ji pulti tegul jis rekdamas purskia (pila)ant jos vandeni. Kate turetu buti sokiruota (ji gavo atkirti is kazkokio maliavkos, kuris ISDRYSO jai -karalienei-pasipriesinti). Greiciausiai savo atpuolius ji bandys pakartoti labai greitai (gal net uz keliu minuciu). Taigi vel vanduo ir...
dar reiketu tureti po ranka tuscia "bambali"(plastmasini 1.5-2 litru buteli nuo limonado ar alaus) .taigi per sekanti puolima jau turetu buti vandens atkirtis ir garsiai rekiant vijimasis su tusciu bambaliu (juo bandyti trinktelti katei- skausmo nebus, bet garsas be proto nemalonus katei). Svarbiausia vaikas turi sukaupti visa drasa ir tuo metu stengtis nebijoti- jis privalo parodyti katei, kad yra stipresnis!!!Beje,nakciai tegul uzsidaro duris, kad kate nesugalvotu jo pulti kai jis miegos.
Beje, jus taip pat turite jam pritarti, t.y. jei kate  ateis jums pasiskusti, jus turetumete demonstratyviai atsistoti ir nuejus pradeti glostyti ir visai meiliai snekinti vaika, VISISHAI nereaguojant i kate.Jei kate sugalvos pulti ant jusu, jus taip pat turite ja apipurksti vandeniu.

Kate siaip tai jau suaugusi ir subrendusi, taigi kovoti su jos bjauriais iprociais bus sudetinga, bet nusileisti negalima. negalima nuo jos begti!

Dabar skaitykite duotas nuorodas, tikrai rasite geros informacijos wink.gif

Pradzioje pasiskaityk sita tema:
http://www.biteplius...61-=(2143198685

jei skaitai rusishkai:
http://www.mau.ru/pub/psyho/?p=boss
http://www.mau.ru/pub/psyho/?p=ukroti
http://www.mau.ru/pu...yho/?p=agressia
http://www.mau.ru/pu...ho/?p=agressia2
http://www.mau.ru/pub/psyho/?p=motiv

ziurek ir ieskok daugiau: www.mau.ru taip pat http://forum.mau.ru/

bet nusiteikite, kad bus sudetinga. Suaugusia kate "nuleisti" hierarchijos laipteliais yra sunku, bet kai yra pasirinkimas "uzmigdyti" ar "isaukleti" ...........................

Nuosirdziai linkiu sekmes !

P.S. pas mane siuo metu gyvena 4kates ir 2 katinai. Nei vienam nekyla ne mintis parodyti nors minimalia agresija man ar mano 6men kudikiui (nors jis jas tampo ir znaibo gana nemaloniai biggrin.gif jam juk dabar pats maloniausias dalykas ka nors stipriai subgriebti ir bandyti isikisti i burna).
Netgi tais atvejais kaip katems yra daroma skauda (leidziami vaistai pvz) jos ziuri man i akis ir verkia, bet niekada nebando kasti ar dreksti. jos supranta, kad jei gaujos vadas kazka daro vadinasi taip reikia smile.gif
beje, man neprireike situ pavadinkim ektremaliu metodu wink.gif nes kiekviena is kaciu kai buvo dar jaunos ir bande "pasilipti" hierarchija auksciau buvo papurtytos uz kupros (kaip tai daro kates-mamos su mazais kaciukais) ir apsnypstos biggrin.gif
taciau metodas su vandeniu tikrai geras, keleta kaciu (ne savu)pavyko "suvaldyti".




Papildyta:
QUOTE
Geriausi iseitis, tai laikinai apeineti ja ratais arba visai neliesti  biggrin.gif  Mano brolis taip ir daro.

[Nereali,2007 01 03, 18:27]
Labai blogas patarimas schmoll.gif tai uzdelsto veikimo bomba.
Kate gali buti namu dziaugsmas arba visishkai nevaldomas ZVERIS (gerokai baisesnis uz pati didziausia suni, nes turi ne tik dantis, bet ir visu keturiu koju nagus bei nerealiai greita reakcija).
Zinau daugybe baisiu pavyzdziu sad.gif

QUOTE
Esu susidūrusi su šia problema. mano duktė vis dar nešioja didelius randus. (...) jo skatė buvo šilkinė. Gerumo reto, (...) ji nei ši šio nei iš to puolė mano dukrą. (...) PO to ji užpuolė du sykius šeimininkų irgi 11 metų berniuką, (...)po metų visiškos meilės ir geros priežiūros, ji užpuolė šeimininkę gal du sykiu, nepadėjo nei hormoniniai vaistai, konsultavosi bent su keliasivet. gydytojais, skaitė daug literatūros ir nieko nepadarė-užmigdė su didžiausiais pergyvenimais ir t.t.

[=Nereali,2007 01 03, 18:27]
Aciu dievui, kad genetiskai agresyviu kaciu pasitaiko ne taip jau daznai (deja, bet buna. Tada sunku ka nors padaryti)

Zmones daro didele klaida galvodami, kad kate su dokumentais reikalinga tik parodoms ar veisimui, o namams -"vaikui pasidziaugti" uzteks gatveje rasto mielo pukuoto kamuolelio.
Dokumentai dazniausiai yra ne tik irodymas, kad ta kate uzaugs butent tokia kaip atrodo jos mama bet ir stabilios psichikos. (kaip bebutu gaila, ne visi veisejai yra saziningi ir zinau nemazai atveju kai kergia taip pat agresyvias nors ir veislines kates).
Gana daznai paieskojus, galima rasti pas veisejus koki tai "brokuota" (neatitinkanti pagal standarta spalva, ar kiti minusai) arba "uzsilikusi" (neparduota ) kaciuka ir ji galima nusipirkti tikrai labai pigiai.

Mano patarimai renkantis ir auklejant kaciuka:
1. atidziai stebekite kate-mama. Stabilios psichikos kates NEGINA kaciuku nuo zmoniu (jos gali ginti nuo kitu kaciu, sunu, bet ne nuo zmogaus)- TAI YRA MITAS !!! taigi, jei jums atejus apziureti kaciuka, mama kate elgiasi agresyviai, apsisukite ir eikite lauk, nes shansu kad jusu kaciukas bus agresyvus yra labai daug! (agresija taip pat persiduoda genetiskai)
2. jei yra galimybe pasistenkite pamatyti teva. Jei kate susikerge su gatviniu-konteineriniu katinu, tai velgi yra pavojus. Kadangi "laukiniai" (is tiesu juos galima pavadinti laukiniais, nes gatvine kaciu populiacija jau yra sulaukejusi ir cia buna tas pats kaip su laukiniais gyvunais- nepasitikejimas zmogumi yra perduodamas savo kartoms, kaip ir "kova uz buvi"- gatveje nugali stipriausias, taip pat gatveje kergia kates tik "gaujos vadai" t.y. tie kuie sugebejo nurungti konkurentus. Bele kuris gatvinis katinas nekergia. Be to daugelis ligu tarp kaciu persiduoda lytiniu keliu. Ir grazi namine katyte pabegusi pasilakstyti gali pagimdyti sergancius katinelius, nuo kuriu JUS (ar jusu seima) gali uzsikresti ne tik kirminais bet ir visa puokste ligu (chlamidijos, toksoplazmoze ir tt) ZMones nuo kaciu uzsikrecia per glostyma, lietima, jei kate palaizo jus rankas, veida ar jusu maista.
3. Neimkite gatveje rasto kaciuko. be 2 punkte isvardintu dalyku jus dar galite i blusu namo parsinesti (o jos skaudziai kanda zmonems ir jas tikrai sunku isnaikinti)
4. Nebijokite imti vyresnio kaciuko. Niekada neimkite menesio- pusantro menesio mazylio (prasykite kad seimininkai palaikytu bent iki 2-2.5men ir jei yra galimybe-uz tai galite patys sumoketi- paparasykite, kad 2 men ji paskiepytu (pries tai isvare kirminus) ir po skiepu kad palaikytu dar bent 1 savaite. Tada kaciukui pilnai susiformuos imunitetas ir turesite TIKRAI maziau problemu. Taip pat kuo ilgiau kaciukai buna su broliais i seserimis tuo labaiu jie socializuojasi zmogaus atzvilgiu. Bezaisdama jie susivokia kiek galima kasti (nes tiek pat jam kas atgal), kad "mustis" galima tik neisleidziant naguciu, be to tvirtai isitvirtins gamtiniu reikalu darymas tualete.
nebijokite imti kaciuko iki 7-8 menesiu. Tai dar nera "suauges gyvunas" kaip gali atrodyti. kates pilnai subresta iki 2-2.5 metu. Taigi jus visishkai nerizikuojate imdami kate iki sito amziaus. Bet turite pliusu ant jo jau pilnai matosi koki charakteri tures uzauges.
5. 6-7 menesiu kaciukas pirmuosius kartus pradeda galvoti apie savo poziciju hierarchijoje susitiprinima. Siuo periodu turite buti gana griezti su juo. Kategoriskai negalima leisti kasti (puikus budas atpratinti: jam kandant jums i pirsta reikia ta pirsta kisti jam i gerkle, tarsi norint sukelti vemima.POra kartu ir mazasis lusiukas isikerta, kad kandimas jam paciam yra nemalonus), jokiu draskymu(jei kaciukas bando jums idreskti, jus riktelejus trinktelite jam sprigta per ausi ar pora pirstu per nosyte, tada paimate ji uz kupros ir papurcius numetate-persistengti nereikia biggrin.gif poto atsistojate ir nueinate ignoruodami ji. Kaciukas turi suprasti, kad jei jis zais "skaudziai" tai niekas su juo nezais.Net kaciu gaujoje jei vienas kaciukas bando pastoviai kitus kandzioti, jie tiesiog paskelbia jam boikota wink.gif o kates mamos labai aiskiai duoda suprasti, kad mazas persistenge-ima ji uz kaklo ir kanda o poto nueina)
6. jusu rankos-kojos nera zaislai kaciukui nesvarbu kokio amziaus jis butu. as tikiu kad labai linksma, kai maziukas keleto menesiu kaciukas zaidzia su jusu kojos pirstu ar kandzioja jums ranka, bet patikekit kaciukas uzaugs, jo dantukai ir naguciai pasidarys astresni, jegos padauges o jusu rankos ar kojos ir toliau liks "judanciu grobiu" o tada jau nieko gero smile.gif)))

Papildyta:
QUOTE
Todėl dabar klausiu labai konkrečių dalykų:
- Supratau, kad negalima leisti katinui rodyti nė menkiausių agresijos apraiškų mūsų atžvilgiu.

Teisingai supratai ; )

QUOTE
Kaip tai padaryti? Kaip elgtis, kai puola iš pasalų ir suleidžia nagus? Kai matome, kad tyko ir tuoj puls? Kaip jam suprantamai "paaiškinti", kad žaidimų išskleidus nagus ir iššiepus dantis netoleruojame?

Pasidek kur nors po ranka po puodeli kuriame ipilta mazdaug 1/3 vandens. ir kai puola is karto uzpilk ant jo ta vandeni ir poto nueik lyg niekur nieko smile.gif
Jei matai kad ruosiasi pulti, dar labai i tema tureti tuscia "bambali"nuo limonado , na tie kur po 2 litr buna, plastmasiniai. Ir jam puolant ta bambali padauzyk kur nors salia jo i siena ar i duris ar i ranka sau. Vienzo, kad butu didelis garsas smile.gif laaaabai nepatinka smile.gif))
Jei kanda i pirsta, tai kisk pirsta giliau jam i gerkle, uztekti turetu poros kartu, kad suvoktu jog fignia cia su tuo kandimu... biggrin.gif kandi ir vemti norisi biggrin.gif
Jei isiduksta ir is to pradeda kandziotis, tieisog numesk ji ant zemes (jei ant keliu sedejo) ir atsistoju nueik i kita kambari uzdarydama uz saves duris ir ji palikdama kitame kambaryje. Ignoravimas kaip sakant smile.gif grizk i ta kambari tik po kurio tai laiko ir NEKREIPK i ji demesio grizus smile.gif jei jis uz duru kniaukia tai negrizk kol nenutils smile.gif
Jei bezaidziant dreskia ar kanda kur nors (ne i pirsta) tiesiog trinktelk jam atgal (i snuki- tik ne kur kitur !). Vienzo turi kaip katinas duoti jam atgal. Jei duoda tau atgal vel (kas tikraio gali buti) tai padauzyk (garsa sukelk) jam pries nosi is anksto pasiruostu "bambaliu" ar kokiu maiseliu. ir tuo paciu metu ji APSHNYPSK (bet piktai !!!) Vienzo ishgasdink smile.gif arba kitaip sakant "nugalek sita kova" wink.gif
QUOTE
- Ar purkštukas - tinkama auklėjimo priemonė? Kokios priemonės dar tinka?

puodelis su vandeniu, tusti bambaliai, stipriai trashkantys maisheliai.
Apshypshtimas wink.gif ignoravimas (demonstratyvus)

QUOTE
- Kaip galima būtų katiną "teigiamai" paskatinti už gerą elgesį, išmoktas pamokas? Ar tik skanėstais ar ir dar kaip nors?

Geriausias paskatinimas yra GYRIMAS (nu toks beveik utriruotas, tipo :"oj koks geras, aj koks shaunuolis, mano mylimiausias...."), glostymas, mylavimas. Taciau jei beglostant jis vel pradeda kandziotis tada staigiai ir demonstartyviai reikia suklykti tipo :"aj skauda", numesti katina nuo keliu ir iseiti is kambario smile.gif Po kurio laiko grizus jei katinas PATS ATEIS pasimeilinti, reikia vel su juo darugiskai - glostyti, kalbinti ir jei vel kandziojasi vel kartoti ta pati wink.gif (cia as kalbu apie toki zaidybini, nepiktybini kandziojimasi. Piktybinio kandziojimosi vien ignoravimu nepakeisi teks naudotis vandeniu ar "baisiais" garsais)

QUOTE
Pasiskaitnėjusi Nerealios duotas nuorodas supratau, kad manojo problema turbūt yra tai, kad jis augo be brolių ir seserų, (...) Taigi augo vienas, mamkos lepūnėlis, o pas mus atkeliavo vos nustojęs žįsti, maždaug 2 mėnesių.
Mes matėme, kad jam pakeitus aplinką buvo didelis stresas, ir gal dėl to, jo gailėdami, per daug leisdavome. Nepykdavome, kada netyčia drėksteldavo, grybštelėdavo dantukais... Dabar akivaizdu, kad padarėme klaidą, bet gal dar nevėlu ištaisyti? Beje, jo mamka, nors ir neveislinė, yra ypatingai meili ir švelni katytė. Esu mačiusi, kaip mažas vaikas ją skaudžiai pešė už uodegos, o ji tik gailiai kniaukė, bet nesigynė. Tėtušio identifikuoti, deja, neįmanoma, nes kačiukų vada buvo "pasigauta" gatvėje.
*

Visai gali buti, kad jis tiesiog neismoko KAIP reikia zaisti...
Nors siaip tai siuo atveju viskas susidejo: vienturtis+jus viska leidot+nezinomo tevelio genai smile.gif
O kadangi gamtoje (siuo atveju tarp gatviniu kaciu) turi teise kergti tik stipriausias katinas, vadinasi yra visi shansai smile.gif kad jusu katukas yr linkes i dominavima smile.gif
Maciau neseniai viena 2.5men katinuka nuo laaaabai "teigiamos" mamos ir nezinomo tevelio kuris netgi tokiam amziuje sugebedavo VISUS terorizuoti smile.gif mama jau nuo jo begdavo, nes jis ja iki kraujo apkandziodavo bezaisdamas, nuo jo gaudavo i kaili netgi kaukazo aviganis : ))))
Taip, kad itariu jog vargelio turesit ale dar ne velu .... manau, kad viskas susitvarkys

SEKMES !!!
Atsakyti
NE VISAI Į TEMĄ, BET LABAI ILGAI IEŠKOJAU ŠITO SETERIŲ_MAMOS POSTO APIE KASTRACIJĄ IR STERILIZACIJĄ thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
QUOTE(Seterių_mama @ 2008 02 26, 11:32)
Pasistengsiu būti mandagi.
Pirmiausia, tai neteigsiu, kad kastracija yra gėris. Taip, tai yra chirurginė intervencija į gyvūno organizmą ir ji yra bet kokiu atveju rizikinga. Tačiau..
Kokias mes išeitis turim?
1. Šerti chemija ir smarkiai sutrumpint gyvūnui gyvenimą, pasmerkt jį neišgydomoms ligoms. Deja, daugumos kačių organizmas labai jautriai reaguoja į hormonus.
2. Kastruoti/sterilizuoti
3. Nedaryti nieko ir kentėti morčių.
Pastarasis variantas nepaisant visų jo minusų yra pats natūraliausias. Kodėl Jūs(kreipiuosi į kastracijos priešininkus) nesirenkat šio varianto? Juk deklaruojate didelę meilę ir rūpestį savo gyvūnams?? Neįsižeiskit, bet deja, gyvūno gerovė Jums mažiausiai rūpi. Jums rūpi tik Jūsų asmeninė gerovė ir Jūsų komfortas, o ne gyvūnas. Katės/katino klyksmų ir žymėjimo nenorite kentėti, bet kastruoti nesiruošiate, todėl ieškote forumuose sąžinės nuraminimo?
Aš pasakysiu, kodėl žmonės dažniausiai nenori kastruot savo gyuvūnų. Yra keletas priežasčių:
1. Diletantizmas,  neišmanymas, informacijos trūkumas ir kvaili įsitikinimai paremti vienetine nesėkminga patirtimi.
2. Kaimietiškas klaidingas požiūris, neva kastruotas katinas tai jau nebe katinas
3. "Taupymas" - kam mokėt 100 lt už operaciją, jeigu galima rėkiantį žvėrį laukan išspirt, pasitūsins ir pareis. Tokie deklaruoja save didžiausiais "mylėtojais" ir natūralistais, o iš tikrųjų juos pačius reiktų iškastruot už sąmoningą ir piktybišką benamių gyvūnų populiacijos dauginimą.
Galėčiau dar pavardint tų priežasčių, bet gaila savo brangaus laiko.
Mano pasiūlymas yra toks - vietoj akių drąskymo forumuose, žmonės pasiskaitykit internete apie kastraciją/sterilizaciją, kontraceptikus, morčių, minusus, statistiką, informacijos yra tiek, kad 3 mėnesius neatsitraukdami skaitysit. Domėkitės, tyrinėkit, o ne kvailai laikykitės savo įsitikinimų.
Kastracija/sterilizacija šiuo atveju yra ne gėris ir išsigelbėjimas, o mažiausia blogybė iš visų galimų, leidžianti su mažiausia rizika sveikatai ir gyvybei ir su masimaliu gyvūno ir šeiminiko komfortu jiems kartu gyventi.
Čia ne iš piršto laužta info, sakau, pasidomėkit, paskaitytkit, o paskui jau klauskit, jeigu bus papildomų klausimų. Aišku su sąlyga, jeigu gyvūno gerovė jums rūpi, o ne tik jūsų pačių komfortas ar forumuose pasipliekti. Duoti tablietką ir negalvoti apie pasekmes yra pats paprasčiausias būdas jo šeimininkui. Bet tikrai ne geriausias gyvūnui.


O ČIA SUPERINIS ATSAKYMAS VIENAM VAIKINUI AKTYVIAI GYNUSIAM VISŲ KATINŲ "PASIDIDŽIAVIMUS" IR LABAI SUŽMOGINUSIAM KATINŲ POREIKĮ "TURĖTI KONKOLUS" lotuliukas.gif
QUOTE
O man tai iš viso... (net nežinau, kaip iki šiolei "konkolus" kentėjau; kai tvoja su futbolo kamuoliu,- skauda... AJAJAJ! Geriau išpjautų nuo vaikystės.

QUOTE(Seterių_mama @ 2008 02 26, 11:32)
Arvydai, apie konkolus gerai, šmaikščiai parašėt, bet ne į temą. Katinai, deja futbolo nežaidžia dažniausiai, taigi jiems tas neaktualu.
Bet dabar įsivaizduokit kitą situaciją. Jūs gražuolis, stiprus, sveikas pilnas jėgų ir pasitikėjimo, valgot geriausią kokybiškiausią maistą, sportuojat , miegat kiek norit, užsiimat tuo kas Jums faina ir įdomu, nepatiriat jokių stresų, tik aplinkinių dėmesį ir rūpestį. Ir vieną dieną staiga pajuntat, kad jūsų gyvenimas nepilnavertis, ir kad Jūs KAŽKO  NORIT. Tas norėjimas pamažu pradeda Jus varginti, vėliau sekina, erzina, pradeda mausti ne tik konkolus, bet ir visą kūną, Jūs rėkiat, lipat sienom, pasidarot ne tik irzlus, bet ir agresyvus, nepasitenkinimą išliejat ant aplinkinių, o jie  mėto į Jus šlepetes neapsikentę, negalit ir nenorit valgyt, sulystat, Jus kamuoja išsekimas. Po savaitės tokios savijautos, kai hormonų audra praeina Jūs tik miegat, po to kelias savaites tik ėdat, o po to vėl viskas kartojasi..Prie visko dar imunitetas nusilpsta ir ligos pradeda pult..
Altternatyvos:
1. Mylinti "mamytė" neapsikentus ištrenkia Jus į..Harlemą. Ten mušatės su negrais kultūristas, kovojat su visokio plauko bandziuganais, Jus vis taikosi mašina numušti, galų gale paršliaužiat namo leisgyvis, su ant siūlo kabančia iš akiduobės iškritusia akim, užpūliavusiom žaizdom, blusuotas , ir pusdienį praleidžiate po narkoze pas vetą, kur Jus sulopo iki sekančio tokio pasiganymo. Pridėsiu dar, kad nuo tos mergaitės, kurią per tokias kančias Jums visgi pavyko paturėti, Jūs pasigaunam puokštelę virusinių ir infekcinių ligų, kurios ilgainiui tampa chroniškomis ir jeigu mamytė Jus myli, tai priedo dar ir antibiotikais nuolatos bado "ramiaisiais" periodais, kai Jūs namie, o ne Harleme.
2. Mamytė gali sušerti Jums tablečikę ir morčius praeis kuriam laikui. Ji gali tikėtis, kad Jūs iš tų vienetų,(vos kelių procentų), kurie ant hormonų išgyvens ilgiau nei 5 metus. Bet jeigu Jūs "užsilenksite" po poros metelių, tai nubrauks ašarą ir įsigys naują "labai mylimą" draugą.
3.Mamytė gali vieną kartą ir visiems laikams nutraukti tas Jūsų hormonų audras ir kančias pas vetą nučikindama "velykas", ar išpjaudama gimdą su visais kitas pričendalais. Rizika aišku yra, pvz. Jūs galite numirti nuo reakcijos į narkozę. Jeigu mamytė pataupys ir nuveš jus pas šarlataną, nes TEN PIGIAU, tai nekokybiškai atlikta operacija gali sugadinti gyvenimą ir pasmerkti kančioms ir nepatogumui, bet tokie atvejai  procentaliai yra gerokai retesni nei vėžys ar piometra nuo tablečių. Be to Jums reikės papildomos priežiūros  po operacijos - pvz. pirkti specialų maistą, reguliuoti viršsvorį, rūpintis, kad gyventumėt aktyvų gyvenimo būdą ir t.t., o tai kur kas sunkiau, negu įkišti gerklėn tablečikę ir garsiai po to "meilę" Jums deklaruoti.
Tačiau šiaip būsite normalus, linksmas aktyvus, toks pats, koks ir buvot, tik niekas Jums galvos nekvaršins, neteks kentėt, rėkt, raitytis, lipt ant langų, ar kariaut Harleme dėl to vieno "užsibraukimo". Netgi atsiras naujų interesų - pvz. labiau ir daugiau su žmonėm bendraut, naujus žaidimus žaist ir t.t.
Patikėkite, jeigu Jums tokioj situacijos leistų pasirinkti, Jūs neabejotinai trečią variantą pasirinktumėt. Bet kadangi dažniausiai tokio pasirinkimo nėra, tenka tikėtis, kad mamytė bus protinga ir ne tik apie save galvos.

Va teip va.. 4u.gif
Atsakyti
Viską perskaičiau. Super tema thumbup.gif Ačiū už viską kas buvo čia išdėstyta, daug ko nežinojau. Nors mano katinas ir nėra agresyvus, bet čia pateikta informacija šiek tiek pakeitė mano požiūrį. Ačiū!
Atsakyti
tikrai daug gerų ir vertingų patarimų yra davusi Nereali. Aš jais vadovaudamasi auklėjau savo katytę, ir daug elgesio problemų išsprendžiau (ją pasiėmiau iš prieglaudos, net dviejų mėnesių dar neturinčią).
Dabar kai kas nors kalba, kad katės daro ką nori, jų nepaglostysi ir ant rankų nepaimsi, draskosi, puldinėja svečius, ar kitaip gadina gyvenimą, galiu tik atsakyti, kad čia ne apie mano katę kalbama.
Saviškę galiu glostyti kada patinka, ant rankų ar ant kelių pasnausti jai didžiausias kaifas, nesipykstam ir kai reikia išvalyt ausytes ar nuplaut užpakaliuką, o su visais žmonėmis ji draugiška ir meili. Kai matau, kad ruošiasi daryti kažką draudžiamo, dažniausiai pakanka pasakyti "negalima", net nekeliant tono.
Tik dar nepasiekiau tų auklėjimo aukštumų, kad ji ir man nematant nedarytų kai kurių dalykų.
Atsakyti
labai faina temute thumbup.gif
is Seteriu mamos atsakymo vaikinukui - juokiausi iki asaru... lotuliukas.gif labai vaizdingai aprasyta... lotuliukas.gif
Nereali, saunuole tu... Pas mus sfinksu temukej yra straipsniai apie kastracija - pagal veterinara ir pagal veiseja (tavo straipsnis - ir labai vaizdingas) ...Ar cia kelti? Ir be abejo puolu rasyti tau maila - nes noriu i savo svetaine apie auklejima isideti... blush2.gif
Atsakyti
Dėkui labai už šią temą, mano atveju ji pačiu laiku pasirodė smile.gif Turiu namuose du mažus razbainikus ir nors pačiai atrodė, kad balansuoju tarp meilės ir griežto auklėjimo, visgi pasirodo klaidų darau. Netgi vieną su dygstančiais ragiukais perskaičius citatas savo namuose atpažinau.

iki šiol atrodė, kad katytė viršesnė už patinėlį, nes ji stambesnė ir kai jau brolį užgula tai jam belieka tik cypsėti, bet dabar kai pagalvoju apie mažiaus elgesį su manimi tai jis aškiai save viršesniu už mane laiko. Maudynių metu katytė verkšlena, spurda, bet nagų neišleidžia ir subarus kitose situacijose tuojaupat liaunasi krėtus iškadas, o brolis jos tai ereliukas- pas veterinarą mane ir apdraskė, ir įkando. labai to nesureikšminau- visgi adatą dūrė, tik labai gailėjau mažiuko, bet maudant tai jau pati išprakaituoju- ir klyksmai, ir mano apdraskytos rankos ir suvaldyti neina, o suėmus už čiuprynos jis nesusiraito, o kaiptik išsiriečia, kaip kokia voverė skraiduolė, gal netinkamai jį suimu?

žodžiu, liepsiu vyrui išstudijuoti šią temą taip pat ir koreguosime savo ir mažių elgesį.

dar kartą dėkui 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(axioma @ 2011 05 04, 13:23)
Dėkui labai už šią temą, mano atveju  ji pačiu laiku pasirodė smile.gif  Turiu namuose du mažus razbainikus ir nors pačiai atrodė, kad balansuoju tarp meilės ir griežto auklėjimo, visgi pasirodo klaidų darau. Netgi vieną su dygstančiais ragiukais perskaičius citatas savo namuose atpažinau.

iki šiol atrodė, kad katytė viršesnė už patinėlį, nes ji stambesnė ir kai jau brolį užgula tai jam belieka tik cypsėti, bet dabar kai pagalvoju apie mažiaus elgesį su manimi tai jis aškiai save viršesniu už mane laiko. Maudynių metu katytė verkšlena, spurda, bet nagų neišleidžia ir subarus kitose situacijose tuojaupat liaunasi krėtus iškadas, o brolis jos tai ereliukas- pas veterinarą mane ir apdraskė, ir įkando. labai to nesureikšminau- visgi adatą dūrė, tik labai gailėjau mažiuko, bet maudant tai jau pati išprakaituoju- ir klyksmai, ir mano apdraskytos rankos ir suvaldyti neina, o suėmus už čiuprynos jis nesusiraito, o kaiptik išsiriečia, kaip kokia voverė skraiduolė, gal netinkamai jį suimu?

žodžiu, liepsiu vyrui išstudijuoti šią temą taip pat ir koreguosime savo ir mažių elgesį.

dar kartą dėkui  4u.gif


pakelus uz kupros "apspjaudyk" (kaip virsuje rasiau) jis tada nurims siek tiek- ishsigas. tada lengvai papurtyk ir paleisk. Ir kai tik ka nors tokio "erelisko" bando daryti tai pakartok.

DEL MAUDYMO.

As kazkada atradau geriausia buda maudyti. pripilu i vonia tiek vandens, kad kate/kaciukas stovetu tarsi ant pirstu galu biggrin.gif ty gana nestabiliai
tam kad ishsoktu jam reikia pritupti, o sito padaryti jis negali, nes pritupus pribegs vandens i ausis.

Taip pat pastatau i vonia taburete.
taigi ikisu kaciuka i vandeni sudrekinu. tada statau ant taburetes ismuilinu, ir vel ikisu i vandeni, isplaunu muila, tuo paciu nuplaunu muiluota taburete ir vel pastatau ant virsaus, ir su ranksluosciu shluostau.


JOKIU DUSU, KRANU ir pan, nes tai didziulis stresas.

Situo budu greitai, paprastai, be kraujo biggrin.gif ir netgi be dideliu rekimu wink.gif

Atsakyti
Jūs išties Nereali thumbup.gif dėkui už patarimus maudynėms, būtinai pritaikysiu savo praktikoje, nes maniškiai toki sutriukai ir be maudymo niekaip neišsiversime.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo axioma: 04 gegužės 2011 - 13:51
pritariu...kai kurie zmones is tiesu yra nerealus thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(soncco @ 2011 05 04, 14:21)
pritariu...kai kurie zmones is tiesu yra nerealus thumbup.gif

drinks_cheers.gif
visad su malonumu perskaitau jūsų postus apie kačių auklėjimą ir šaunu,kad sukurta atskira tema su tokia naudinga informacija thumb_yello.gif
Atsakyti
Ačiū jums už laabai naudinga naują temą, thumbup.gif ,
tiesiog super, visa naudinga informacija viename 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ritutsi: 04 gegužės 2011 - 14:44
viskas labai liuks, labai gera tema, tik ar tikrai jau negalima imti gyvunu, kaciu, is lauko, as paemiau, nors daug ko nezinojau, kaip aukleti kate, bet buvau jau uzauginusi du sunis, irgi is lauko:), na tokia jau musu seima,
vadovavausi sunu auklejimu, tai kate niekada, niekam nera net idreskusi, pas veta tupi ir ziuri i mane, net miauk nera, auga su suniu,
jis "sukatejo", o ji "susunejo", miau negirdim, kaskas panasaus i au.......smile.gif
va ko neismokiau, tai baldu padraskyti man nematant.....
o tai, kad "gatviniu" sveikata ne kokia, bent is pirmu paemimo dienu, sutinku,
bet galiu dar karta pasakyti-labaaaaaaaaaaaaaaai puiki tema:)
Atsakyti