QUOTE(Fonda @ 2011 06 12, 01:54)
jokie augalai nekaupia to, ko nereikia ir pervirš... miegok ramiai be tų reklamų... neberi cheminių trąšų, nenaudoji cheminių purškalų...na kad ramiau būtų ir mėšlo nenaudoji...lieka Kalifornijos sliekų perdirbtas kompostas, kuriame su žiburiu nitratų nerasi...negi sliekas toks ...kad valgytų nuodus
Na, nesiginčysiu, bet aš esu įsitikinusi, kad nemokšiškas tręšimas organika (net ir perpuvusiu mėšlu) yra net blogiau už saikingai naudojamas chemines trąšas

(jau pakankamai seniai susidūriau su tokiais atvejais, ir tai visai nesusiję, nei su pernykšte nitratų psichoze, nei su dabartiniais įvykiais). O kur ta garantija, kad storai mulčiuodama, aš tos organikos nepatiekiu daugiau, nei augalui (o gal tiksliau sakyti - man) reikia
Kai prieš beveik dešimtmetį susikasiau pirmą
savo lysvę, buvau pasiryžusi tenkintis tuo kas ten užaugs be jokių papildomų priedų. Aišku derlius būdavo atitinkamas. Po to atėjo eilė kompostui, bet jo toli gražu neturiu tiek, kiek reiktų. Tačiau pradėjus mulčiuoti, skirtumas, nuo senesnės patirties buvo toks akivaizdus (vešlumas, vos ne iki melsvo atspalvio, net kaimynė pastebėjo neįprastą braškių žiedų ir uogų dydį), kad nerimas nejučia užvaldė, nes tokie požymiai man kai ką primena. Kaip jau anksčiau kažkur sakiau - visa tai man perdaug gerai, kad būtų tiesa

Esu baisiai nepatikli, ir man sunku pasitikėti vien tuo, kad kažkas sakė...
O apie mokslą... nėra mokslinių teorijų, kurių negalima paneigti (ar bent jau papildyti), kita moksline teorija

, ypač kai kalbame apie gamtoje vykstančius procesus.
QUOTE(Fonda @ 2011 06 12, 01:54)
Žinai, Bitule, kažkaip sujudinai mano smegenis...tokiu susižavėjimu rėmuotomis lysvėmis...nes aš intuityviai buvau visada prieš... nes nemėgstu užsigriozdinimų bereikalingų, kažkokių svetimkūnių tempimo į daržą be naudos... tipo lentų ar kitokių rėmų, dangų... tiesiog nenorėjau jaustis kaip masiniame komerciniame medelyne bet bendra idėja susidomėjau...dabar pamąstysiu, gal ką kiek kitaip galima realizuoti...

...bet man daržas yra daržas...ne vieša vieta...bet tą idėją gėlynams pritaikyt tiktų... akmenų sienutės...
Vat tas man labiausiai ir patinka, kad yra galimybė rinktis pagal savo poreikius

Ir formų, medžiagų ir t.t. pasirinkimo laisvė žymiai prasiplečia, nes kas būtų visiškai neįmanoma, ar nepatogu tradiciniame darže, mulčiuojat tampa lengvai įgyvendinama (dėl to, kad daržas "stacionarus").
QUOTE(Ex @ 2011 06 12, 07:30)
Man jis taip primena kapinyną.....

Aha, tikrai taip daug kam atrodo

, bet gal čia nuo kūrėjo fantazijos priklauso? Be to tokiame darže tarsi pereinama prie tam tikrų naujų estetikos kategorijų. Todėl ir atsiranda vertinimas gražu-negražu, vieniems patinka vieni dalykai, kitiems kiti (kaip ir dizaine, architektūroje, interjere...).
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 06 12, 10:27)
daržas dar ir kokia vieša vieta, apžiūrimas svetimų žmonių kasdien ir ne po vieną kartą. Taip, kad ne vien savo skrandžiams auginamos daržovės, bet ir
pasižiūrėjimui.
Lietuviški tikrai, kad kapinynus primena, tačiau Europos vienuolių kurti darželiai, o šalia karališkų rūmų esantys didžiuliai daržai - visiškai neprimena amžino poilsio vietų
Atsimenu, kaip mama padūsaudavo, kai užklupus sausrai, reikėdavo ravėti daržus. Jau tada visiems buvo aišku, kad tokiu metu šaknų judint negalima, bet vis tas požiūris - ką žmonės pasakys

.
Ir dėl vienuolynų

vat kažką panašaus ir turėjau galvoje.
QUOTE(diasaja @ 2011 06 12, 11:26)
Gaudvile, suintrigavai gal turi išsisaugojusi nuorodų?
Gal bus nelabai koncentruotai, bet akis
paganyti galima