Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 06 11, 18:43)
Na, ir liksit be kaimynų žolytės g.gif  lotuliukas.gif

Ne,cia ne tie patys kaimynai biggrin.gif (Tie kur žolytę duoda,tai tik ja ir teaugina..laiko tuscia slypą ir tiek,gal žada kada namą statyt ax.gif )o va kur tie kiti jos gaus,tai net nežinau,nes pas juos visas plotas vien daržai g.gif
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2011 06 11, 18:17)
Na, kas kam gražu  biggrin.gif , man irgi grožis tai visų pirma funkcionalumas...
Nors pavyzdžiui tie pakeltų lysvių daržai man patys gražiausi kokie būt begali (tik dabar greitai nerandu išties man pačių dailiausių), nes atsiveria plačios galimybės į daržą įsileisti mažąją architektūrą (borteliai, atraminės sienelės, įvairių dangų takeliai, nuo kurių nereikia nuolat šlavinėti žemių) ir net susikurti savitą daržo stilių, derantį prie sodybos  thumbup.gif , o tos mielos detalės gali atitraukti dėmesį, nuo kartais ne visai estetiško žolių mulčo vaizdo (nors šiaip stengiuosi ką nors stambesnio ir nelabai dailaus ant lysvės padėjusi, apibarstyti vejos žolyte - tada vaizdas kiek tvarkingesnis).
Kol dar nieko nenutuokiau apie mulčiavimą, aš jau vien tik grožio sumetimais buvau pasišovusi pasidaryti tokį daržą ir jį kasmet perkasinėti hihihi.gif (nors tai juk būtų žiauriai nepatogu  doh.gif ). O pasirodo, kad čia dviguba nauda - ir grožis, ir nugara kiekvieną pavasarį ilsisi  biggrin.gif

Žinai, Bitule, kažkaip sujudinai mano smegenis...tokiu susižavėjimu rėmuotomis lysvėmis schmoll.gif ...nes aš intuityviai buvau visada prieš... nes nemėgstu užsigriozdinimų bereikalingų, kažkokių svetimkūnių tempimo į daržą be naudos... tipo lentų ar kitokių rėmų, dangų... tiesiog nenorėjau jaustis kaip masiniame komerciniame medelyne g.gif ax.gif bet bendra idėja susidomėjau...dabar pamąstysiu, gal ką kiek kitaip galima realizuoti... mastau.gif ...bet man daržas yra daržas...ne vieša vieta...bet tą idėją gėlynams pritaikyt tiktų... akmenų sienutės... schmoll.gif drinks_cheers.gif
Tiesa, vis užkliūva tas tavo rūpinimasis nitratais schmoll.gif Gi mokslo įrodyta, kad jokie augalai nekaupia to, ko nereikia ir pervirš... miegok ramiai be tų reklamų... vacation4.gif neberi cheminių trąšų, nenaudoji cheminių purškalų...na kad ramiau būtų ir mėšlo nenaudoji...lieka Kalifornijos sliekų perdirbtas kompostas, kuriame su žiburiu nitratų nerasi...negi sliekas toks fool.gif ...kad valgytų nuodus ax.gif
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2011 06 11, 18:17)
Na, kas kam gražu  biggrin.gif , man irgi grožis tai visų pirma funkcionalumas...
daržai man patys gražiausi kokie būt begali..

Bitule, tikrai ir gražu ir funkcionalu tokie daržai, ypač sudėjus juos meniškom figūrom, suskirsčius pagal augalų (daržovių) aukštį, spalvas ir kt., bet štai peržiūrėjus šią nuorodą, man kažko šalta pasidarė... Daržas visiškai be fantazijos, atmestinis, bukas, vos ne šiurpinantis įrėmintas vaizdelis po langais. Man jis taip primena kapinyną..... doh.gif unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 06 11, 19:43)
Na, ir liksit be kaimynų žolytės g.gif  lotuliukas.gif

va va, zebrina, as ta pati pagalvojau...
Atsakyti
daržas dar ir kokia vieša vieta, apžiūrimas svetimų žmonių kasdien ir ne po vieną kartą. Taip, kad ne vien savo skrandžiams auginamos daržovės, bet ir pasižiūrėjimui.

Lietuviški tikrai, kad kapinynus primena, tačiau Europos vienuolių kurti darželiai, o šalia karališkų rūmų esantys didžiuliai daržai - visiškai neprimena amžino poilsio vietų schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 06 12, 10:27)
Europos vienuolių kurti darželiai, o šalia karališkų rūmų esantys didžiuliai daržai - visiškai neprimena amžino poilsio vietų  schmoll.gif

Gaudvile, suintrigavai bigsmile.gif gal turi išsisaugojusi nuorodų?
Atsakyti
QUOTE(Fonda @ 2011 06 12, 01:54)
jokie augalai nekaupia to, ko nereikia ir pervirš... miegok ramiai be tų reklamų...  neberi cheminių trąšų, nenaudoji cheminių purškalų...na kad ramiau būtų ir mėšlo nenaudoji...lieka Kalifornijos sliekų perdirbtas kompostas, kuriame su žiburiu nitratų nerasi...negi sliekas toks  ...kad valgytų nuodus  

Na, nesiginčysiu, bet aš esu įsitikinusi, kad nemokšiškas tręšimas organika (net ir perpuvusiu mėšlu) yra net blogiau už saikingai naudojamas chemines trąšas ax.gif (jau pakankamai seniai susidūriau su tokiais atvejais, ir tai visai nesusiję, nei su pernykšte nitratų psichoze, nei su dabartiniais įvykiais). O kur ta garantija, kad storai mulčiuodama, aš tos organikos nepatiekiu daugiau, nei augalui (o gal tiksliau sakyti - man) reikia g.gif
Kai prieš beveik dešimtmetį susikasiau pirmą savo lysvę, buvau pasiryžusi tenkintis tuo kas ten užaugs be jokių papildomų priedų. Aišku derlius būdavo atitinkamas. Po to atėjo eilė kompostui, bet jo toli gražu neturiu tiek, kiek reiktų. Tačiau pradėjus mulčiuoti, skirtumas, nuo senesnės patirties buvo toks akivaizdus (vešlumas, vos ne iki melsvo atspalvio, net kaimynė pastebėjo neįprastą braškių žiedų ir uogų dydį), kad nerimas nejučia užvaldė, nes tokie požymiai man kai ką primena. Kaip jau anksčiau kažkur sakiau - visa tai man perdaug gerai, kad būtų tiesa biggrin.gif Esu baisiai nepatikli, ir man sunku pasitikėti vien tuo, kad kažkas sakė...
O apie mokslą... nėra mokslinių teorijų, kurių negalima paneigti (ar bent jau papildyti), kita moksline teorija tongue.gif , ypač kai kalbame apie gamtoje vykstančius procesus.
QUOTE(Fonda @ 2011 06 12, 01:54)
Žinai, Bitule, kažkaip sujudinai mano smegenis...tokiu susižavėjimu rėmuotomis lysvėmis...nes aš intuityviai buvau visada prieš... nes nemėgstu užsigriozdinimų bereikalingų, kažkokių svetimkūnių tempimo į daržą be naudos... tipo lentų ar kitokių rėmų, dangų... tiesiog nenorėjau jaustis kaip masiniame komerciniame medelyne  bet bendra idėja susidomėjau...dabar pamąstysiu, gal ką kiek kitaip galima realizuoti... mastau.gif ...bet man daržas yra daržas...ne vieša vieta...bet tą idėją gėlynams pritaikyt tiktų... akmenų sienutės... 

Vat tas man labiausiai ir patinka, kad yra galimybė rinktis pagal savo poreikius drinks_cheers.gif thumbup.gif Ir formų, medžiagų ir t.t. pasirinkimo laisvė žymiai prasiplečia, nes kas būtų visiškai neįmanoma, ar nepatogu tradiciniame darže, mulčiuojat tampa lengvai įgyvendinama (dėl to, kad daržas "stacionarus").
QUOTE(Ex @ 2011 06 12, 07:30)
Man jis taip primena kapinyną..... doh.gif  unsure.gif

Aha, tikrai taip daug kam atrodo biggrin.gif , bet gal čia nuo kūrėjo fantazijos priklauso? Be to tokiame darže tarsi pereinama prie tam tikrų naujų estetikos kategorijų. Todėl ir atsiranda vertinimas gražu-negražu, vieniems patinka vieni dalykai, kitiems kiti (kaip ir dizaine, architektūroje, interjere...).
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 06 12, 10:27)
daržas dar ir kokia vieša vieta, apžiūrimas svetimų žmonių kasdien ir ne po vieną kartą. Taip, kad ne vien savo skrandžiams auginamos daržovės, bet ir pasižiūrėjimui.
Lietuviški tikrai, kad kapinynus primena, tačiau Europos vienuolių kurti darželiai, o šalia karališkų rūmų esantys didžiuliai daržai - visiškai neprimena amžino poilsio vietų  schmoll.gif

drinks_cheers.gif
Atsimenu, kaip mama padūsaudavo, kai užklupus sausrai, reikėdavo ravėti daržus. Jau tada visiems buvo aišku, kad tokiu metu šaknų judint negalima, bet vis tas požiūris - ką žmonės pasakys rolleyes.gif .
Ir dėl vienuolynų drinks_cheers.gif vat kažką panašaus ir turėjau galvoje.
QUOTE(diasaja @ 2011 06 12, 11:26)
Gaudvile, suintrigavai gal turi išsisaugojusi nuorodų?

Gal bus nelabai koncentruotai, bet akis paganyti galima 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bitule: 12 birželio 2011 - 10:36
Man pakeltos lysvės reikalingos dėl vaikų niokojimo biggrin.gif Bent nelipa man į tuos lovius. Kai atvažiuojam pas mano mamą,tai pirmiausiai lekia mergos į daržus doh.gif o pas mus namie taip lengvai jau neįlipsi ax.gif
Ir man tiesą sakant pakeltos lysvės gražiau blush2.gif Mūsų puse rajono pakeltas nusikopijavo nuo mūsų lotuliukas.gif Aplamai nemažai žmonių pas mus mulčiuoja thumbup.gif tik šiek tiek kitokių principų laikos nei mes (remiasi Kordiumovo knygom). Kas man labiausiai patinka,nieks nesistebi thumbup.gif Aš tikėjaus reakcijos kitokios,o pasirodo patys daro panašiai.
Atsakyti
Siemet pirma karta uzmulciavau siaudais visa savo darziuka prie namu. Kadangi kai kas nors atvaziuoja ar ateina pirmiausiai ne i namus, o darzo ir silnamio apziuret eina, tai laukiau komentaru. Ogi tyla, apie siaudus nei zodzio. Ko gero galvoja, nupezo bobele lotuliukas.gif
Atsakyti
ačiū Bitule, už nuorodėles, tu kaip visad įdedi kažką naudingo paskaityt ar pažiūrėt 4u.gif . na o gražu negražu - kiek žmonių tiek nuomonių. pas mane šiemet irgi darželis iš pakletų lysvių, nes nedideliuose sklypuose tai dar ir kaip vieša vieta smile.gif, man gražu, bet tai irgi dariau dėl praktinių sumetimų, ne todėl kad kažkur mačiau ir aklai kopinau. pajūry jau kelinti metai iš eilės ilgai laikosi labai sausi orai, šiemet pakeltos lysvelės ir apmulčiuotos nors šiek tiek saugo augalus nuo visisko išdžiūvimo,kur nemulčiuota- žemė kaip plyta, ir tos pačios balandos negali išraut, kaip įbetonuota.o po mulču jaučiasi drėgmė, prakrapščiau ir pažiūrėjau smile.gif. aš neviernas tamošius lotuliukas.gif , skaitau, domiuosi, bet tikrinu smile.gif. ir tik patirtis parodys, ar liks mano darželis dėžėse, mulčiuotas, ar ne smile.gif
Atsakyti
Labukas,
man įrėmintos lysvės labai patinka.Ir šiaip daržas pas mane kai,kam labai keistas .Tarkim metras morkų,paskui svogūnų,agurkų,burokėlių,pastarnokų,braškių ir tt.Visur pamaišyta šalavijų,medetkų,įvairių gėlių...
Labai atsiprašau,bandysiu sumažinti kitas ir įkelti vėliau.Daryta su telefonu,negalvojau ,kad tokios didelės doh.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *GREISI*: 13 birželio 2011 - 10:52
QUOTE(diasaja @ 2011 06 12, 11:26)
Gaudvile, suintrigavai bigsmile.gif gal turi išsisaugojusi nuorodų?

Nea, neturiu po ranka. Kažkada braidant po internetines platybes teko užmatyt itin gražių daržų smile.gif

QUOTE(*GREISI* @ 2011 06 13, 11:50)

oho, koks vešlumėlis thumbup.gif

Viena iš Ex paprikų tooookio dydžio vaisius auginasi, kad baisu ir į šiltnamį užeiti. Nematavau tiksliai, bet kažkur 15cm ilgį siekia ir dar matosi, kad nepabaiga blink.gif
Atsakyti