Prisėdau parašyti atsiliepimų apie pastaruoju metu perskaitytas knygas.
Julio Cortazar "Kronopų ir garsenybių istorijos". Žavūs trumpi tekstukai.
Galima ir iškart visus "praryti", bet aš malonumą ištęsiau - vienu prisėdimu daugiausiai po porą istorijų skaitydavau mėgaudamasi tekstais ir rašytojo fantazija.
Na, pavyzdžiui, sakinukas iš prajuokinusios ir sužavėjusios "Instrukcijos, kaip lipti laiptais":
'Laiptais lipama veidu į priekį, nes pasisukus nugara arba šonu gali būti itin nepatogu'.
Arba trumputė "Istorija" iš dviejų sakinukų:
'Mažytis kronopas ieškodavo lauko durų rakto ant naktinio staliuko, naktinio staliuko - miegamajame, miegamojo - name, namo - lauke. Bet tuo viskas ir baigdavosi, nes norint išeit į lauką reikia durų rakto'.
Rekomenduoju "keistos", kiek 'crazy' literatūros mėgėjoms.
Tiesa, tai mano pirmoji pažintis su Cortazar. Dabar skaitau apsakymus, vėliau imsiuosi kitų jo knygų.
P.G. Wodehouse "The Code of the Woosters".
Tai penktoji mano perskaityta Wodehouse knyga iš serijos apie naivoką geranorišką aristokratą Wooster ir jo intelektualųjį liokajų Jeeves. Tikras anglų literatūros (ir kalbos) 'saldainiukas', kurį verta skaityti vien dėl Jeeves manieringos kalbos, pvz., "
Might I venture to enquire if it is your intention to endevour to carry out Mrs Travers's wishes?"
Gera žinoti, kad šią seriją sudaro apie tuziną knygų, tai dar nemažai malonumo manęs laukia
Colette "Brangutis".
Knyga-nesusipratimas. Perskaičiau per kelias valandas, bet šiaip tai gaila laiko. Niekam nerekomenduoju, nebent - 'svajonių romanų' mėgėjoms
Išleista "Obuolio" serijoje "Geriausia iš geriausių. Literatūros klasika". Knygą atidavė bendradarbė, nes ji gavo ją dovanų iš "Obuolio" užsisakydama kitas knygas (o šią dovanų gavo jau antrąjį kartą).
Jau viršelis ir formatas sukėlė nemažų įtarimų, kad tai 'svajonių romanas'. Vartant knygą susidarė įspūdis, kad ji išleista neseniai išmokusiems skaityti - raidės didelės, tarpai tarp eilučių dvigubi, į puslapį telpa vos pora pastraipų
Bet... Knygos nugarėlėje apie Colette išsakyta daug gražių žodžių - garsi XXa pradžios Prancūzijos rašytoja, spalvinga asmenybė (Wikipedia rašo, kad ji buvo biseksuali, vaidindama Paryžiaus
Moulin Rouge sukėlė skandalą ant scenos pasibučiuodama su kita artiste - savo meiluže

). Ją kaip rašytoją būtent ir išgarsino "Brangutis" ("
Cheri").
Kažkada esu skaičiusi Willy ir Colette "Klodina mokykloje", man tada ta knyga visai patiko.
Tai nusprendžiau surizikuoti ir imtis "Brangučio".
Na ką...
Pirmas trečdalis - visiškas 'svajonių romanas'. Antrasis - lyg ir nieko, yra bandymų 'pakapstyti giliau'. Trečiasis trečdalis - vėlgi 'svajonių romanas'.
Tema - (buvusios) kurtizanės, penkiasdešimtmetės, ir dvidešimtmečio gražuoliuko meilės romanas, tiksliau, kaip ir jo pabaiga.
Pakalbėjau su bendradarbe, jos įspūdis toks pats - pasidžiaugė, nes galvojo, kad gal ji kažko nesuprato skaitydama šį 'kultinį romaną'. Ir sakė, kad jei būtų perskaičiusi anksčiau, man net nebūtų šios knygos siūliusi.
Žiauriai pasakysiu, bet man šios knygos nebūtų gaila į makulatūrą atiduoti. Tikrai nenoriu, kad ji užimtų vietą mano lentynose. Jei kas norit, mielai perleisiu.