Ir aš šiandien iškepiau Velykinius mielinius pyragus
PanettoneRaugas:
120 ml šilto pieno
15 g šviežių mielių
1 v. š. miltų
1 v. š. cukraus
Tešla:
100 g sviesto (kambario temperatūros)
2 kiaušiniai
2 tryniai
1/3 st. cukraus
3 st. miltų
1/2 a. š. druskos
1 st. razinų ir cukatų
1 trynys + 1 v. š. pieno
cukraus pudra
Ištirpinti mieles šiltame piene. Įpilti 1 v. š. cukraus ir 1 v. š. miltų, išmaišyti. Uždengti plėvele ir palaikyti šiltai 20 - 30 minučių.
Persijoti miltus su druska. Ištrinti sviestą su cukrumi, dėti kiaušinius, trynius ir raugą. Palaipsniui beriant miltus užmaišyti minkštą tešlą. Ji neturi būti kieta, bet ir nelipti prie rankų. Minkyti ant stalo bent 10 minučių.
Dėti tešlą į riebalais pateptą dubenį, uždengti ir kildinti šiltai 1,5 - 2 val. (tešlos tūris padidės daugiau nei 2 kartus).
Pakilusią tešlą paminkyti, suberti razinas bei cukatas, apvoliotas nedideliame miltų kiekyje. Lengvai paminkyti.
15 cm diametro formą patepti riebalais ir iškloti kepimo popieriumi, paliekant 10 cm aukščio kraštą virš formos aukščio. Sudėti tešlą, pridengti ir kildinti dar mažiausiai 1 val. (tešla užpildys visą formą ir pakils virš formos kraštų).
Įkaitinti orkaitę iki 190C. Patepti pyrago viršų kiaušinio tryniu, išmaišytu su pienu. Kepti 15 minučių, po to temperatūrą sumažinti iki 165C ir dar kepti 20 - 30 min., patikrinant ar iškepė su mediniu pagaliuku.
Iškepusį pyragą 10 min. aušinti formoje, o vėliau ant grotelių. Pabarstyti cukraus pudra.
P. S. stiklinė amerikietiška - 240 ml. Razinas išmirkiau rome...

Kepiau specialiose popierinėse formelėse, į kurias dar dėjau iš kepimo popieriaus padarytą kraštą, iškilusį dar per visą formos aukštį, iš dvigubos normos