Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis

QUOTE(rG @ 2011 07 14, 00:51)
Na, galiu pakartoti, kad jau esu apie tai rašiusi, bet niekas nesureagavo. T.y. siūliau papasakoti apie naratyvinę nuotraukos kompoziciją.

o kaip tu įdomiai čiai. O ji dar trina.
Reikės pasižvalgyti literatūros, nes kol kas rodos apie tamsų mišką kalbi, bet tas miškas vilioja.
Atsakyti
rG, labai įdomu. Būtinai pasigilinsiu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Yvette @ 2011 07 14, 00:09)
o kaip tu įdomiai čiai. O ji dar trina.
Reikės pasižvalgyti literatūros, nes kol kas rodos apie tamsų mišką kalbi, bet tas miškas vilioja.



QUOTE(airv @ 2011 07 14, 00:17)
rG, labai įdomu. Būtinai pasigilinsiu  4u.gif



Perskaičius mokslinę medžiagą nesuprasit... Tačiau praktinius darbus perskaitę ir įsigilinę maždaug suvoksite kas ir kaip. Nebūtina gi visko tiksliai žinoti fotografui, šiuo atveju smile.gif Tik apsišviesti, nes gi čia taip pat reikia išprusimo, ar ne smile.gif Visada kai giliniesi į ne tik paviršinius dalykus, tampi profesionalesnis.
Bet nemanau, kad tai tinka daugeliui mūsų nuotraukų (kur tik žmogus be jokio veido, pavyzdžiui, besišypsantis išplautam fone smile.gif Čia labiau apie kūrybą. Koliažai JAU yra kūryba, o kai žmonės nori istorijų, verta pasidomėti kas yra apskritai ta istorija.
Tiesa, analizuojami ir "pagauti", atsitiktiniai kadrai. Tokiu atveju įdomi ne perteikta istorija, o tai, kas yra toje konkrečioje nuotraukoje. Ne jis ir ji vizualiai, o kokia jų istorija ir kas jie yra.

Ši diskusija mane taip pat paskatino mąstyti ir pasakė, kodėl trinu nuolat biggrin.gif

Tai va. Jeigu ką, klauskit. Užsibuvau, labanaktis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rG: 14 liepos 2011 - 00:53
QUOTE(Ka @ 2011 07 13, 23:54)
Žiedas įdomus ir gražus. Bet pats kadras centruotas.  schmoll.gif  Maišo dešinėje esantys lapai, ir kairėje esantys lapai nieko nesako. Nereikia ten jų. Taigi, reikėtų kadruoti kitaip. Galbūt ne iš viršaus, o iš šono.
Ką galiu dar gero pasakyti - man spalvos gražios.  smile.gif


centruotas reiskia, kad fotografuojant norima objekta nereikia imti ji i centra blush2.gif ? dekui uz pastabas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(rG @ 2011 07 13, 23:51)
Atsiprašau. Kartais jaučiuosi nejaukiai, nes nematau pašnekovo. pablevyzgot man nesunku, o rimtai kalbėti aš jau nuoginuosi, kažkaip ir ypač kai nesulauki atsako... Na, galiu pakartoti, kad jau esu apie tai rašiusi, bet niekas nesureagavo. T.y. siūliau papasakoti apie naratyvinę nuotraukos kompoziciją. Trumpai tariant kiekvienas kūrinys (vaizdinis, garsinis, žodinis) turi istoriją, jei jos nėra, tai nėra kūrinys (nerandu atitikmens, kažkas tai taip pat galėtų būti. Pavyzdžiui, portretas  ar peizažas ne visada kalba). O naratyvinė kūrinio schema yra griežtai struktūrizuota, viena iš trumpų yra  vadinamoji penkianarė transformacija - pradinė padėtis (arba elipsė, nebūtina), komplikacija, dinamika, išvada ir galutinė padėtis (nebūtina). Nebūtinos dalys yra kūrinio istorijos pradžia ir pabaiga, t.y. kartais neaišku nuo ko prasideda istorija ir ji gali būti be pabaigos. Kitos trys dalys negali būti taip aiškiai nusakytos apibrėžimais ir gali būti labiau suvokiamos analizuojant kūrinį. Ypač vizualinį... Su literatūra paprasčiau (nors kitais aspektais sudėtingiau smile.gif )

Taigi, kas dar. Yra ne vienas būdas analizuoti nuotraukas - semiotika labai sunkus mokslas, su diskursyviniu, naratyviniu, loginiu semantiniu lygmeniu (jame paaiškėja tiesa, kurios net autorius dažnai nemato). Esmė tokia - pirmiausia išnagrinėjamas paviršinis lygmuo, tada giluminis ir sudėliojamas semiotinis kvadratas, prieštaros, kurios yra būtinos kiekviename kūrinyje (kad ir Laukinės atveju - figūros - vetuvės, šeimyninė laimė, ne vestuvės, laikas iki "taip", laikrodis - laikas, neišvengiamybė arba mirtis, telefonas - bendravimas arba gyvenimas ir t. t. ).
Įvairių būsenų transformacijos ir jų jungtys priveda iki loginio lygmens, iki elementaraus pasakojimo. Dar galima paminėti, kad yra labai svarbių schemos fazių, pavyzdžiui, manipuliacija - daryti, kad darytų (skambinti, kad ateitų), kompetencija  (jis sugeba tą daryti, nes jis turi jos telefoną ir žino, kad gali skambinti), atliktis, daryti, kad būtų (skambinti, nes reikia susitikimo), sankcija - įvertinimas arba apdovanojimas (ji pasiunčia tą vyrą velniop, arba sutinka). Ištyrus kiekvieną detalę atsekame istoriją smile.gif

Trumpai tariant, šiaip čia labai ilgas, kruopštus darbas.

Taigi, siūlau, jei kam įdomu, perskaityti mūsų semiotikų darbus (taip greitai pamenu dabar Sauliaus Žuko "Teksto gilumas", ten analizuojamas Mekas ir Sutkus), mūsų semiotikai stiprūs, daugelis jų  Greimo sekėjai (čia ilga istorija, kas nežino kas jis, tai nepradėsiu biggrin.gif ). Dar yra daug semiotikos leidinių, kurie vadinasi "Baltos lankos" (su numeriais), ten analizuojamos ir nuotraukos, ir literatūra (daugiausia), ir paveikslai.

Žinant tam tikrus niuansus, galima manipuliuoti ir vizualiniu kūriniu (pavyzdžiui, tam tikros spalvos, pozos, kairysis vizualizacijos kraštas). Siūlau perskaityti iš 'Baltų lankų" semiotinę analizę "Manos rinkimas". Galima skaityti Geertz'ą, Greimą, Lotmaną.

Dar Kęstutis Nastopka analizuoja nemažai, dabar galvoju, ar ne jo knygoje "Literatūros semiotika" yra ir apie nuotraukas. Gal ir pas jį.

Apie naratologiją lietuvių kalba knygų nelabai yra. Rusų yra, prancūzų.

Analizės būdai išvalo paviršinius dalykus ir priešpastato kontrastus. Jei kūrinys yra chaltūra, jame trūks dėmenų, nebus logikos.

Kiek aš esu analizavusi, tai tikrai labai sunkus, bet, kad Jūs žinotumėt, koks įdomus darbas...

P.S. Čia negali būti improvizacijų. Visos figūros paremtos žodynais, kolektyvinėmis metaforomis, semiotikas negali remtis SAVO nuomone ir įsivaizdavimu. Yra žodynai, reikšmės (jeigu kas skaitys apie Sutkų, bangelės ir gotika ne todėl, kad jam taip atrodo, o todėl, kad jis žino, kas yra gotika  (jei suklydau su laikmečiais, atsiprašau biggrin.gif ).


ot tai ačiū. rimtai. patiko. ir įdomu labai, nes nelabai ragauta.

bet labiausiai man patiko tai, kad analizuojant pamatoma tiesa, kurios net autorius nežino. tai čia visiškai apie maniaaaa ir daugelį kitų lotuliukas.gif

kadras iš sugadintos juostelės

ai, ir dar, gausi šiknon, jei dar trinsi rolleyes.gif turi kuo pasidalinti, tai neskrudžink, nu smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sayonara: 14 liepos 2011 - 07:39
dar karteli 5 ND

naturaliam:

WB rankiniu
user posted image

WB auto
user posted image

WB debeselis
user posted image

dirbtinis:

WB rankiniu
user posted image

WB auto
user posted image

WB lempute
user posted image
Atsakyti
Kreipiuosi į iškalbingąsias. Reiktų pagalbos, dėl įžangos į knygą. Taip pat dėl pavadinimo. Brūkštelkit až, jei galėsit padėti.

RG, tu rodei mergaitės tarp smilgų portretą? Tavo foto lig ir neturiu, jei turi leidimą, atsiųsk tą mergaitukę, ir jb graži bus.

Neįsivaizduojat kiek kartų rankas nuleidau dėl tos knygos, nes rodės niekas nepavyks. Paskutinį stabdį, didžiausią, tikiuosi įveikiau ir tikiuosi, kad trukdžiai čia ir pasibaigs. Jei kas nors persigalvojo ir nebenori matyti savo foto knygoje brūkštelkit, nes paskui jau bus per vėlu.
Atsakyti
QUOTE(jlclove @ 2011 07 14, 00:43)
nu tai ir mano ivertinkit tada. ka manot?


naikink data nuo nuotrauku nono.gif
Atsakyti
QUOTE(levap85 @ 2011 07 13, 21:44)
Cia viena mano nefokusiniu:

cia tipo nefokusine?! man tai viskas labai ryshku. arba as kazhko nesupratau g.gif
QUOTE(Ka @ 2011 07 13, 21:37)
Šioji man labai patiko. Įdomus sumanymas, gražus įgyvendinimas.  bigsmile.gif

aha, man irgi sioji liuks, tik gal noretusi siek tiek didesnes ryshkumo zonos, nes is pradziu kai pamaciau foto, pagalvojau nesufokusuota, tik veliau pastebejau kad fokusas i zieda. bet spalvos liuks, tokia romantishka foto. I like.
QUOTE(Svajonė mūsų @ 2011 07 13, 16:40)
man spalvota labiau patinka  smile.gif  o nepatinka iškraipytos proporcijos.. ta ranka priekyje tokia ilga, neproporcinga atrodo..

geras. as to net nepastebejau, tikrai rankyte ilgoka. bet man pati foto patinka, zymiai geresne uz j/b, manes kolkas zaluma dar neerzina.
QUOTE(Laukine25 @ 2011 07 13, 17:13)
Bet va dabar manęs nepaleidžia idėja su vestuvinėm foto kokioj Saulėtekio bendriko virtuvėj, prie tų baisių virtuvinių geležinių stalų ir dujinių viryklių. Ale čia ir jaunųjų atatinkamų reik.. Nu, manau rasiu  bigsmile.gif
Manau padarysiu ir tokią fs. Jei kur kažką panašaus pamatysit, žinokit, nukopijavo mano mintį  tongue.gif Dėkui Maggie už užvedimą ant kelio naujai minčiai  biggrin.gif

Nu Laukine, baik lotuliukas.gif tu ir tavo tie bendrikai biggrin.gif aishku kad nesinoretu tokiu foto vestuviu diena, bet as kalbejau apie vestuvines fotkes, normaliam bute, pvz mano biggrin.gif pusiau surezisuotas, pusiau naturalias. bet ideja tavo liuks. tik nezinau kas sutiktu, menininkai-bohemshchikai bigsmile.gif bet yra ko siekti. respect ;]
QUOTE(Laukine25 @ 2011 07 13, 22:03)
Nu va, apmėtėt pomidorais mane ane? biggrin.gif
O dėl barako ir jaunųjų, tai tą ir turėjau mintyje.. Kad kiekviena jaunoji padiktuoja pati savim būsimą f.s. stilių.. Užtai mano šiuo atveju foto bus tokios, lengvos ir vintage stiliaus..

biggrin.gif
gal ne vintage cia. labiau a la prabanga. net nezinau.
QUOTE(pandre @ 2011 07 13, 17:51)
tiesxiog diena nakti, metu metus ja nesiojau..o va emiau ir nusiemiau...na, gal buvo ir kita priezastis tai paskatinusi, bet SM tikraip pire to prisidejo...sorry uz off topic blush-anim-cl.gif2

nu! kas tavo - tas tavo, neatsisakyk dalelytes saves. va, pasake, kad masyvus laikrodis trukdo (kur Akasha mane fotkino), bet gyvenime jo neatsisakysiu, nes dievinu ji, visur su juo, visada, nors ir dazhnai netinka biggrin.gif tad neimk i galva cyber pasaulio forumo dalyviu komentaru i sirdi. uzsidek grandinele!
QUOTE(Zirzė @ 2011 07 13, 22:24)
niu atnesu,zinau,kad baisiai nutarkuosit,nuskalpuosit, bet vis tiek rodausi

man patiko. labai spalvos fainos. grazhu. kas uzhkliuvo, tamsus makijazhas ir rubai per tamsus, sioje foto, dryziai erzina, noretusi kazhko gelsvo, zydro, shvelnaus. bet foto tokia kvepianti.
QUOTE(Yvette @ 2011 07 14, 09:49)
Neįsivaizduojat kiek kartų rankas nuleidau dėl tos knygos, nes rodės niekas nepavyks. Paskutinį stabdį, didžiausią, tikiuosi įveikiau ir  tikiuosi, kad trukdžiai čia ir pasibaigs. Jei kas nors persigalvojo ir nebenori matyti  savo foto knygoje brūkštelkit, nes paskui jau bus per vėlu.

Yvette, kaip tau padeti? is pradziu galvojau, aj kam, o dabar negaliu sulaukt tos knygeles, man taip patinka, kad siame forume Jus visos tokios veiklios, ideju tiek daug, kazhka darot. zaviuosi is tikruju kai kuriomis cia. todel nenuleisk ranku, ir sakyk, jei tik reikia ir galesime, kaip tau padeti, kad tikslas butu pasiektas.
QUOTE(jlclove @ 2011 07 14, 09:47)
dar karteli 5 ND

negerai. kaip darai papasakok? dek balta daikta taip, kad nebutu atspindziu, nes pvz zalia kede didele, cukrine (ar kas ten) mazhyte, ir joje atsispindi kazhkiek zalumos. as deciau ant stalo pvz kokio.
dirbtiniam, man rodos nuo sienu zaliu irgi atspindziai, nes man zaliuoja. bet gal cia darbinis monikas taip.
Atsakyti
rG,tikrai idomu,nors man tai kaip aukstasis pilotazas smile.gif Manau reiketu ideti i bloga.Kam bus idomu pasigilins labiau,nes cia pasimes tarp temu mirksiukas.gif
Atsakyti
Tema uždaryta pasiekus maksimalų leidžiamą puslapių skaičių.
Atsakyti