Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikai su klausos negalia 8 tema

QUOTE(Orkinta @ 2013 08 06, 10:32)
zinok nesuprantu as tu diagramu. tik po diagramom gydytojos parasyta iki 60, o kitur iki 70db. ties vienu lapu (tai kaip suprantu viena ausis, kitas lapas - kita).
o kaip diagramas suprasti - nesuprantu 4u.gif nes paiso 5 linijas, viena ties 80L, kita ties 70L ir t.t. zemejant. ka jos reiskia neisivaizduoju smile.gif

Audiograma parodo, kaip gerai žmogus girdi. Kai kurie žmonės prastai girdi aukštus tonus – giedančius paukščius arba violančelės muziką. Kitiems sunku išgirsti žemus tonus – tokius kaip bosas ar eismas gatvėje. Jeigu pažiūrėsit audiogramą, pamatysit ten daug ženklų O ir X. "O" rodo, kaip girdi dešinė ausis, o "X" - kairė. Jeigu turi problemų tik su viena ausyte bus tik vienos rūšies ženklai.
Viena audiogramos ašis žymi garso aukštumą (dažnis,Hz) nuo žemo (125) iki aukšto (8000), o kita (vertikalioji) - garsumą, decibelai (dB) nuo 0 iki 120. Normalia klausa laikoma iki 25 dB klausos lygis, lengvas neprigirdėjimas iki 40 dB, vidutinis - iki 70 dB, gilus - iki 90 dB, labai gilus - nuo 90 dB.
Kad būtų aiškiau, pažiūrėkit įliustruotą audiogramą http://www.audiobem....sons-familiares . Iš čia matosi, kokius maždaug garsus, kokiu dažniu ir garsumu turėtumėm girdėt. Normali audiograma nebūna "tiesi" linija ties 0 (kaip aš anksčiau įsivaizdavau), nes kiekvieno žmogaus ausis atskirą garsą priima skirtingai, todėl ji ir būna vingiuota.

P.S. gal kažkiek aiškiau ? mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Mami5 @ 2013 08 08, 08:53)
P.S. gal kažkiek aiškiau ?  mirksiukas.gif

labai aciu uz issamu paaiskinima. viska supratau, pasidejau ta diagrama pries akis, nagrinejau 4u.gif pas mane jinai ne lt kalba, nes mes uzsienyje gyvenam, tai truputi kitaip zymi. ir pati diagrama kitokia. pvz: vertikalioji linija zymima 0,5 (kazkoks simbolis ir V), ir tada nupiestos 5 diagramos ties 80, 70...40, o horizontalioji zymima ms. ir padalinta nuo 1 iki 10.
uztad man ir sunku suprasti, nes neraso kur ten dB kur ten Hz... doh.gif ir kiekvienai ausiai po va tokia diagrama su penkiom tom vingiuotom linijom.
ai dar ties tom linijom ant keliu aukstesniu ''kalniuku'' pazymeta skaiciukai. pvz linija ties 80 (tikriausiai dB) tai ties vienu ''kalniuku'' pazymeta V5,00. ties linija prie 70, kalniukas pazymetas V5,13. nu ir taip po tris tokius pazymejimus kiekvienai ausiai...
ai zodziu nebalamutinsiu as jusu, nes turbut diagramos cia truputi kitaip atrodo, tai man jau galva susisuko, dabar jums suku biggrin.gif
tik dar nelabai supratau, jei pas mus parasyta, kad iki 60-70dB tas negirdejimas. tai nera juk taip, kad jis tikrai nieko ir negirdi iki tokio decibelu lygio. na tarkim: snabzdesio g.gif nes jis ne tik snabzdsy girdi, o net kai mano telefonas kur nors tasej vibruoja, arba ka kalbam is toli, kito kambario. tai girdi.. as vistiek turbut kazka blogai suprantu doh.gif sorry...
Atsakyti
QUOTE(Orkinta @ 2013 08 08, 15:14)
tik dar nelabai supratau, jei pas mus parasyta, kad iki 60-70dB tas negirdejimas. tai nera juk taip, kad jis tikrai nieko ir negirdi iki tokio decibelu lygio. na tarkim: snabzdesio g.gif nes jis ne tik snabzdsy girdi, o net kai mano telefonas kur nors tasej vibruoja, arba ka kalbam is toli, kito kambario. tai girdi.. as vistiek turbut kazka blogai suprantu  doh.gif  sorry...

Suprantu, kad jūsų mažiukas tikriausiai dar labai mažiukas. Tokio amžiaus vaikui tiksliai padaryti audiogramą yra labai sunku, nes jie dar nelabai žino, kaip reaguoti į girdimus garsus. Kartais sureaguoja, kartais ne.
Mūsų vyresniosios klausa po ausų uždegimo buvo abiejų ausų ~65 dB. Jai tuomet dar nebuvo suėję 4 metai. O dabar jai 8 metai. Jos neprigirdėjimas vienos ausies tapo 37,5 dB, kitos 42,5 dB. Bet aš irgi prie 65 dB mačiau, kad ji viską puikiai girdi ir orientuojasi, pradėjo pati kalbėti. Nepatiko tik tariamų žodžių galūnės, kurias visaip iškraipydavo. Tik po to supratau, kad ji jų paprasčiausiai tiksliai neišgirsdavo. Užsidėjus KA ir dirbant su logopedu, kalba tapo visiškai švari ir aiški.
Taigi manau ir jums reikės sekti situaciją reguliariai tikrinantis. KA padės vaikui neatsilikti kalbos vystymesi.
Kiek pati domėjausi, jeigu mūsiškės klausa neblogės, tai paauglystėje KA gali ir nebereikėti. Kuo toliau, tuo daugiau žodžių vaikas sužino, atpažįsta įvairius garsus.
Klausai gerinti rekomenduočiau muzikos pamokas. Buvau tai girdėjusi iš kitų ir patys išbandėm. Gal ir ta klausa gerėja dėl to. thumbup.gif
Atsakyti
Mami5 , o jūsų mergaitė KA nešioja nuolat? Užteko logopedo ar kreipėtės ir pas surdologopedą? Kaip ir daugelis mamų noriu tikėti stebuklu, kad kažkada KA nereikės blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Mami5 @ 2013 08 08, 14:49)
*Suprantu, kad jūsų mažiukas tikriausiai dar labai mažiukas. Tokio amžiaus vaikui tiksliai padaryti audiogramą yra labai sunku, nes jie dar nelabai žino, kaip reaguoti į girdimus garsus. Kartais sureaguoja, kartais ne.
**Mūsų vyresniosios klausa po ausų uždegimo buvo abiejų ausų ~65 dB. Jai tuomet dar nebuvo suėję 4 metai. O dabar jai 8 metai.
***Buvau tai girdėjusi iš kitų ir patys išbandėm. Gal ir ta klausa gerėja dėl to.  thumbup.gif

*3,5metu. tuos testus jam dare 3k, ir visus galvojo kad gal nesekmingai, nes vistiek vaikas tai sujuda, tai nusikosti, tai dar ka...uztad paskutini karta uzmigde, kad testas tikslus butu.
**bet pries tai (trecias) testas buvo labai prastas. pasake, kad pagal ji vaikas isvis negirdi ir net neturi kalbeti. bet pasirodo visa beda buvo tame, kad gydytoja nepamate, kad vaikui prasidejes ausies uzdegimas. ir 39 temperatura buvo. as pati uz vaio atsistojus ji kalbinau, kad parodyti jai, kad jis girdi biggrin.gif
tik tiek, kad mes su vyru neisivaizduojam kiek kiti vaikai neprigirdi ties ta pacia kaip musiskio riba. vis atrodo, kad gal kazkas vel netiksliai padaryta. uztad jusu pasakojimai siek tiek ant kelio uzveda. nes mes isivaizduojam, kad KA deda tik jau labai sunkiai girdinciam vaikui. pasirodo, kad ne.... 4u.gif kaip ir kitos sitoje temoje raso, kad irgi bendravo su savo vaikais, atrodo girdi viska normaliai. tai va ir pas mus tas pats. 4u.gif
***as iki tol, kol nieko nezinojau planavau i muzikos mokykla vaika nuo 4m leisti. na ten aisku pradzioj viskas vaikiskam lygyje.paskui suabejojau, bet viena moteriske irgi sake, kad leiskit. na ziuresim 4u.gif muzika vaikui patinka, pas senelius vis pianinu groja biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Orkinta: 08 rugpjūčio 2013 - 16:46
QUOTE(vakare.lt @ 2013 08 08, 16:12)
Mami5 , o jūsų mergaitė KA nešioja nuolat? Užteko logopedo ar kreipėtės ir pas surdologopedą? Kaip ir daugelis mamų noriu tikėti stebuklu, kad kažkada KA nereikės  blush2.gif

Anksčiau KA mes nešiojom darželyje, nes ten visokie būreliai, muzikos pamokos ir pas logopedę. Surdopedagogo neprireikė visiškai. Svarbu rasti profesionalų logopedą! rolleyes.gif (P.S. buvom susidurę ir su prastais logopedais, kurie tik ima pinigus, o rezultato nėra...) Dabartiniame laikotarpyje KA nešiojame mokykloje. Nes kol kas spec.pedagogai - neaktualūs visiškai. Namie - retai (reikia net bartis, kad užsidėtų, nes tvtina, kad girdi). O po naujausių audiogramų, gydytoja parekomendavo - tik mokantis. Nes mokytoja po kelis kartus nekartos gi. ax.gif
P.S. Aš irgi iš tų mamų, kurios TIKI STEBUKLAIS bigsmile.gif
Papildyta:
QUOTE(Orkinta @ 2013 08 08, 16:44)
***as iki tol, kol nieko nezinojau planavau i muzikos mokykla vaika nuo 4m leisti. na ten aisku pradzioj viskas vaikiskam lygyje.paskui suabejojau, bet viena moteriske irgi sake, kad leiskit. na ziuresim 4u.gif muzika vaikui patinka, pas senelius vis pianinu groja biggrin.gif

Kadangi teko bendrauti su daugiau mamų, tai BERA tyrimas nėra 100 procentinis. Nustato kurtumą ir girdintiems vaikams, nes netiksliai įdeda į ausis daviklius ar panašiai jūsų atvejui, kai sergama.
Man atsakymas yra kasdienis bendravimas su vaiku. Tik tai mane įkvėpdavo ir visą kitą "nurašydavau" vaiko amžiui. Pasirodo neveltui. smile.gif Suprantu, kad maniškės klausa nėra ideali, bet tikrai ne tokia, kaip pradžioje buvo nustatyta.
Gyvenkite normalų gyvenimą, nebijokite KA (kiti vaikai ,net pavydėdavo, nes tokie faini tie modernūs aparatukai lotuliukas.gif ) ir būtinai leiskite į muzikos mokyklą!!! thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mami5: 08 rugpjūčio 2013 - 23:11
Sveikos,
Na o mums vakar patvirtino, kad reiks kartu su KA nešioti ir akinukus...

user posted image

Noriu pasiteirauti gal kas bandėte nešioti akinukus su spec. tvirtinimais KA?
Akinukų pasirinkimas vaikams iki 1.5-2 metų man pasirodė labai nedidelis, pasidomėsiu apie tai kitose SM temose, bet gal kas galite patarti ar yra Vilniuje optikos salonai, kurie orientuojasi ar bent jau turi didesnį vaikiškų akinių pasirinkimą?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo SUmantus: 10 rugpjūčio 2013 - 08:53
Sveiki,

jei klausos vidurkis yra apie 60-70 db. galima snekamaja kalba girdeti mazdaug is metro atstumo, tam tikrus garsus girdeti galima ir is toliau, bet kalbos vystymuisi esant tokiam db. lygiui KA būtini. Ir surdopedagogas būtų labai gerai. Jei db lygis apie 40, tikiu kad tuomet užtenka ir logopedo, bet esant galimybei niekada neatsisakyčiau neprigirdinčiam vaikui gero surdopedagogo. Geras logopedas turi būti susipažinęs, kaip dirbti su neprigirdinčiu vaiku, t.y. jis turi turėti ir surdopedagoginių žinių. Sėkmės 4u.gif .

Papildyta:
QUOTE(SUmantus @ 2013 08 10, 09:49)
Sveikos,
Na o mums vakar patvirtino, kad reiks kartu su KA nešioti ir akinukus...

user posted image

Noriu pasiteirauti gal kas bandėte nešioti akinukus su spec. tvirtinimais KA?
Akinukų pasirinkimas vaikams iki 1.5-2 metų man pasirodė labai nedidelis, pasidomėsiu apie tai kitose SM temose, bet gal kas galite patarti ar yra Vilniuje optikos salonai, kurie orientuojasi ar bent jau turi didesnį vaikiškų akinių pasirinkimą?

Nenusiminkite labai, nes viskas įmanoma. Jei nerasite tokio varianto, tiesiog nešiosite paprastai akinukus ir KA - mes taip nešiojame akinius nuo saulės, aš pati turiu akinukus į tv, ir tiesiog akinukų auselės užkišamos už aparatėlių ir jokių problemų.
Kaip sekasi Jums su pamokėlėmis, ar neturite galimybės pratimukų perimti darbo dienomis Vokiečių arba Dominikonų gatvėje? Nors kita vertus, nebe daug liko ir iki rugsėjo smile.gif
Atsakyti
Sveikos mamytės, esu forumo naujokė smile.gif auginu 1.5 m neprigirdinčią mergytę. Mums kol kas yra skirti KA (valdiški), pabandymui. Tačiau dabartiniai aparatėliai vis genda ir genda, nors tikrai prižiūrim, baterijas keičiam laiku, dedam tik specialias. Jau vienakart buvo taisyti. Dabar ir vėl vienas sugedo. Nebežinau net ką daryt, gal kažkur įmanoma išsinuomoti tą reikiamą aparatėlį? kuris galbūt taip negestų... Prašau pasidalinkit žiniomis, ačiū
Atsakyti
QUOTE(Miglė_Zaleckienė @ 2013 08 15, 09:45)
Sveikos mamytės, esu forumo naujokė smile.gif auginu 1.5 m neprigirdinčią mergytę. Mums kol kas yra skirti KA (valdiški), pabandymui. Tačiau dabartiniai aparatėliai vis genda ir genda, nors tikrai prižiūrim, baterijas keičiam laiku, dedam tik specialias. Jau vienakart buvo taisyti. Dabar ir vėl vienas sugedo. Nebežinau net ką daryt, gal kažkur įmanoma išsinuomoti tą reikiamą aparatėlį? kuris galbūt taip negestų... Prašau pasidalinkit žiniomis, ačiū

O nebandet pasikeist i kitus? Kazkaip nesazininga vaiko atzvilgiu. Juk sitas laikotarpis labai svarbus kalbos vystymuisi. Siulyciau triuksma kelt tiems, kurie isdave tokius. Gal brokuoti kokie pasitaike?
Atsakyti
QUOTE(belekur)
Kaip sekasi Jums su pamokėlėmis, ar neturite galimybės pratimukų perimti darbo dienomis Vokiečių arba Dominikonų gatvėje? Nors kita vertus, nebe daug liko ir iki rugsėjo smile.gif

Galimybė buvo, dirbu Totorių g., bet šiuo metu mes jau atostogaujame. Labai laukiu rugsėjo nes mums labai reikia surdopedagogo patarimų...

QUOTE(Miglė_Zaleckienė @ 2013 08 15, 11:45)
Sveikos mamytės, esu forumo naujokė smile.gif auginu 1.5 m neprigirdinčią mergytę. Mums kol kas yra skirti KA (valdiški), pabandymui. Tačiau dabartiniai aparatėliai vis genda ir genda...

Jeigu gavote pabandymui, keiskite. Nuomojamų ilgam laikui negausite. Turite dvi galimybes, nemokamai gauti valstybės kompensuojamus KA arba pirkti dalinai kompensuojamus, geresnės kokybės KA. Bet kokių atveju, stenkitės, kad vaikutis nuolat būtų su KA.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo SUmantus: 15 rugpjūčio 2013 - 13:56
Buvau vakar klausos technikoj, po ilgu kalbų jie vis dėl to priėmė aparatėlį, tačiau labai jau nenoriai, mat pasak jų "tokie gedimai yra neįmanomi, ir taip nebūna", nors paskui pripažino, kad tai gali būti brokas. Vėliau nuėjau į Medicus Audiology (kur mes įprastai ir lankomės), tai atsirado galimybė gauti nuomojamus aparatėlius, bent jau iki patikrinimo kaip girdi su aparatėliais KMUK, kur bus svarstomas implantacijos klausimas.Taigi greičiausiai antradienį važiuojam tartis dėl aparatėlių smile.gif
Atsakyti