Įkraunama...
Įkraunama...

Aš ir mano mylimas autistas

Labu,

kaip visada, diskusijos tokios įdomos, kai aš net mirksėti neturiu jėgų...

Niekas nekaltas, nei aš asmeniškai, nei visuomenė, kad būtent man gimė toks mažas žmogutis, T, kuris turi spec. poreikių. Ir ji man nėra skolinga... Man ji neturi kompensuoti to. Aš nusprendžiau turėti vaiką. Kiekvieni būsimi tėvai žino, kad kartais gimsta vaikai su negalia...
Taip, man sunku, taip sunku mano tėvams, kurie be galo myli mano vaiką ir augina jį daugiau, nei auginu aš. Dėkoju D, kad aš gimiau tokioj šeimoj, kur nė vienas narys nenusisuko nuo manęs, o visi kuo gali padeda.

Visuomenė tiek tolerantiška, kiek tolerantiški mes. Keista, bet susidaro toks įspūdis, kad ji privalo būti tobula. Na ta, visuomenė.
O aš vis dirbu, dirbu su savim. Bandau išguiti "pykstu', "privalot". Ir aš sveikstu. Manau, dėl to šiek tiek sveikesni ir mano artimieji, ir mano T.

Čia šiaip.
Atsakyti
QUOTE(F @ 2011 08 01, 18:46)
O kodėl reikia priprasti ir adaptuotis prie autisto nuoširdumo? Man atrodo, kad prie nuoširdumo nereikia adaptuotis, nes juk tai natūralu. Kur kas sunkiau adaptuotis prie visokio melo, prasisukimo, išmokti kaitaliot savo elgesį, kad gautum kuo daugiau naudos sau (man vis dar nepavyko).

tuom matyt ir skiriasi autistai(aspergeriai) nuo viso kito likusio pasaulio, kad kitiems lengviau priprast prie melo ir pan. o ne prie nuoširdumo unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Pou @ 2011 08 01, 20:22)
Labu,

kaip visada, diskusijos tokios įdomos, kai aš net mirksėti neturiu jėgų...

Niekas nekaltas, nei aš asmeniškai, nei visuomenė, kad būtent man gimė toks mažas žmogutis, T, kuris turi spec. poreikių. Ir ji man nėra skolinga... Man ji neturi kompensuoti to. Aš nusprendžiau turėti vaiką. Kiekvieni būsimi tėvai žino, kad kartais gimsta vaikai su negalia...
Taip, man sunku, taip sunku mano tėvams, kurie be galo myli mano vaiką ir augina jį daugiau, nei auginu aš. Dėkoju D, kad aš gimiau tokioj šeimoj, kur nė vienas narys nenusisuko nuo manęs, o visi kuo gali padeda.

Visuomenė tiek tolerantiška, kiek tolerantiški mes. Keista, bet susidaro toks įspūdis, kad ji privalo būti tobula. Na ta, visuomenė.
O aš vis dirbu, dirbu su savim. Bandau išguiti "pykstu', "privalot". Ir aš sveikstu. Manau, dėl to šiek tiek sveikesni ir mano artimieji, ir mano T.

Čia šiaip.

va - tarsi mano mintis issakei... Gal mes dar mazos, gal musu situacija lengvesne, galbut mes kitokioje visuomeneje gyvenam... Aisku kartais tenka ir asara nubraukt, ir pasinervuot, ir pasijaudint - bet lygiai tiek pat to paties tenka ir auginant sveika vaika (bent jau man)
Atsakyti
QUOTE(cute @ 2011 08 01, 20:18)
F, va čia mane ir pagavai apmąstymams... Na, ne aš sugalvojau, jog vienas iš esminių autistų bruožų yra stereotipiškumas elgesyje ir mąstyme. Maniškė akvivaizdžiai tai turi. Nemanau, kad tie mano vaiko stereotipai yra grįsti mano auklėjimo schemomis( juolab iš baimės)...gal ne taip supratau... pasišnekėkim.

Priprasti ir adaptuotis prie autsto nuoširdumo man yra "skanus iššūkis". Natūralus jausmas ir poreikis autisto mamai, kuri yra NT. Kiek pati sutikai neurotipiškų žmonių, kurie suprato tavo nuoširdumą?...
Kad NT autistų nuoširdumą laiko keistu irgi yra normalu. Jie taip supranta.
...va čia ir yra ta vieta, kur pradeda skaudėti -  jie, mes, kitaip, netaip...

Aš turėjau omeny kitokius stereotipus, NT stereotipai būna tokie pvz kad vyras turi uždirbti daugiau pinigų už moterį, kad berniukui nedera turėti ilgus plaukus, kad vaikui reikia mokėti pačiam apsiginti nuo patyčių ir pan. Šie NT stereotipai yra atsiradę nuo auklėjimo, ypač kai tas auklėjantysis yra paveiktas savo baimių. O autistų stereotipai yra pasikartojantis elgesys, kaip suprantu, tai su auklėjimo klaidom neturi nieko bendra. Čia teoriškai žinau, o praktiškai nelabai, nežinau net, kokie pas mane yra autistiški stereotipai. O galit pasakyti savo vaiko stereotipo pavyzdį, arba mano, jei žinot?

Aš tiksliai nežinau, kiek iš mano sutiktų NT suprato mano nuoširdumą, nes didžioji dauguma iš jų nepasakė, ar jie tai suprato, ar ne. Bet Vokietijoj NT man pasirodė daug draugiškesni negu Lietuvoj. Dar iš Lietuvos pastebėjau, kad kairiųjų politinių pažiūrų žmonės yra nuoširdesni, laisvesni negu likę. Ir dar skaičiau straipsnį apie Norvegiją, ten parašyta, kad žmonės tiki, jog atvirumas ir nuoširdumas yra geriausi dalykai, ir joks terorizmas neprivers to atsisakyti. Tai vadinasi, ne visi NT supranta nuoširdumą kaip keistą dalyką, jei vokiečiai ir norvegai gali natūraliai būt nuoširdūs, tai ir Lietuvos visuomenė gali tą pasiekti. Tik, aišku, jeigu mes visi prie to prisidėsim.
Atsakyti
Beje, daug pastaruoju metu kalbėjot apie vaikų patyčias, NT vaikų ydas, blogus NT ir AS vaikų santykius. Aš už tai norėčiau papasakot porą gražių tikrų istorijų apie NT ir AS vaikų santykius.

1. AS mergaitė 14 metų, ji bijo, siaubingai bijo. Ji dalyvauja mokinių mainų projekte, yra atvažiavę mokiniai iš Lenkijos, kurie keletą dienų gyvens pas mokinius iš Lietuvos. Pas AS mergaitę apsigyveno NT mergaitė, viskas gerai, jos susipažino ir dabar kartu su visais dalyvauja ekskursijoje po Vilnių. Tačiau tuoj ekskursija baigsis ir prasidės laisvas vakaras, tai reiškia, jog lietuvių mokiniai turės patys kuo nors užimti savo svečius. Lietuvių mokiniai planuoja visi kartu nusivesti svečius į klubą, tai bus šaunu ir linksma, pagal juos. Tai ir yra baisiausia AS mergaitei, ji labai bijo eiti į klubą. Ji įtaria, jog ten garsiai gros muzika, švies baisios šviesos ir neužteks visa tai ištverti tūnant po suolu, o reikės dar kažką ir veikti. AS mergaitė nepasako kitiems apie savo baimes, nes pagal kitus, nėra čia ko bijoti, kaip tik reikia džiaugtis, kad yra tokie proga eit į klubą, kitu atveju tėvai neišleistų. AS mergaitė negali neiti į klubą, nes ji yra atsakinga už savo viešnią iš Lenkijos, negali jos palikti, o viešnia nori eiti į klubą su kitais savo draugais. Taigi vyksta ekskursija, jau greit baigsis, o AS mergaitė nerimauja dėl klubo ir stengiasi neišsiduoti.
Taigi skelbiamas laisvas vakaras, lietuviai džiūgauja galintys nusivest lenkus į klubą, lenkai pritaria. Bet NT mergaitė, apsistojusi pas tą bailę su AS, ji panaudoja savo neurotipiškus įgūdžius - nežodinį supratimą bei empatiją - ji viską supranta ir sako: ne, aš tai neisiu į klubą, nenoriu, klubų ir Lenkijoj yra, o va progos pabendrauti jau nebus. Aišku, AS mergaitė nėra tokia supratinga, ji galvoja, va tiesiog nusišypsojo likimas ir mano viešnia atsitiktinai pasirinko neiti į klubą.
Likusį vakarą jos praleidžia namie, bendraudamos. AS mergaitė papasakoja viską detaliai apie savo susidomėjimo objektus ir parodo jų kolekciją, o NT mergaitė papsakoja apie tai, kas jai aktualu. Tada jos piešia ir kalbasi apie abiejų įdomius dalykus. Prieš miegą NT mergaitė dar pasidžiaugia: kaip įdomiai praleidom laiką, gerai, kad nėjom į klubą.

2. AS jaunuolis, jo namiškiai prižiūri dviejų metų dar neturintį NT berniuką. AS jaunuolis labai siunta ir nesupranta, dėl ko, tai supras tik vėliau. Po to, kai pasigilins į savo jausmų priežastis, jis supras, kad siuto dėl egzamino, dėl kurio labai jaudinosi ir apie kurio tvarkos pasikeitimą neseniai sužinojo. Tačiau dabar jis jaučiasi labai blogai ir viskas jam atrodo labai blogai. Jis jaučia norą rėkti, išdaužyti viską aplinkui ir dar save patį. Bet jis viso to nedaro, nes bijo išgąsdinti NT vaikutį. Jis ramiai atsisėda ant sofos stengdamasis taip pat nusiraminti ir viduje. Atrodo kaip eilinis ramiai sėdintis jaunuolis. Bet NT vaikutis yra NT, jis naudoja savo NT savybes ir mato daugiau. NT vaikutis prieina prie "dėdės", paguodžia jį - tvirtai apsikabina, paglosto jam galvą. AS jaunuolis jaučiasi priblokštas to, kad kalbėti dar nemokantis NT berniukas sugebėjo atpažinti taip slepiamas emocijas ir dar paguosti, jį sugraudina toks mažo vaikučio poelgis ir jam ištrykšta ašaros. NT vaikutis nušluosto jam ašaras ir nusijuokia, AS jaunuolis taip pat juokiasi, įtampos viduje kaip nebūta. Viskas jau gerai, supranta NT vaikutis ir nueina tęsti savo pradėto žaidimo.
Šis įvykis rodo, jog NT empatija yra įgimta, nes NT vaikučio aplinkoje tikrai nebuvo autistų, kuriuos jis būtų išmokytas nuraminti.
Atsakyti
Gražios istorijos, gaila, kad retos...
Atsakyti
QUOTE(F @ 2011 08 02, 01:19)
Aš už tai norėčiau papasakot porą gražių tikrų istorijų apie NT ir AS vaikų santykius.

Kokios įdomios istorijos.
Kažkaip maloniai palietė širdį.

F, man labai smagu ir malonu, kad mes su tavimi susitikome gyvai. 4u.gif Gaila, kad taip trumpai ir kažkaip na, net nežinau kaip čia pasakius, kad kavineje, kad valgant, kad mažai laiko buvo pasikalbėti, kad nėra galimybės bendrauti dažniau ir kitokiose aplinkose. Kadangi tai buvo pirmas susitikimas, tai gal viskas normaliai, mes susipažinome ir tiek.
Man atrodo, kad labai įdomu būtų pasikalbėti kažkaip taip, kaip tu kalbiesi su savo vyru, kaip jūs kalbatės, aptariate, kąžką nagrinėjate, išsiaiškinate.
Atsakyti
QUOTE(Cukraus pudra @ 2011 08 01, 18:05)
[i]Juk LT su šita diagnoze negyvenot?  ax.gif


Neturiu jokio pikto jausmo Lietuvai, bet tikrai nemanau, kad be diagnozės iš karto būtume gavę 3 specialistus, ten prižiūrinčius mano vaiką.

bigsmile.gif te+2011 08 01, 18:07-->
QUOTE(cu bigsmile.gif te @ 2011 08 01, 18:07)
Nu kad nebūtinai nuo 5 m.  g.gif  Mums po paskutinio tyrimo (7m.) paliko F84.8 su patikinimu, jog sekentį kartą rašys Aspergeriį. Tiesą sakant nelabai supratau, kodėl paliko tą pačia diagnozę, nors visą tyrimo laiką kalbėjo, jog akivaizdus Aspergesis.


O, kas tas yra? g.gif
Nu, kvailai aš čia klausinėju, ane? blush2.gif

QUOTE(maliukas @ 2011 08 01, 18:19)
Na ką turiu pripažinti tikrai, mano vaiko diagnozė mane pačią priverčia būti tolerantiškesne blush2.gif


drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif Ojojoi, 100 procentų thumbup.gif

QUOTE(F @ 2011 08 01, 18:27)
Man yra nustatytas


Bet, kaip suprantu, jūs suaugusi. O, aš turiu vaiką. Jaučiuosi visiškai pasimetusi. Prisipirkau n... knygų, konsultacijos su psichologais, draugų patarimais, bet vistiek jaučiuosi, lyg klajočiau po kokį tai lauką, niekaip nesugebėdama įeiti į normalų kelią, ir juo vesti vaiką unsure.gif unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Limcamca @ 2011 08 02, 10:33)
Neturiu jokio pikto jausmo Lietuvai, bet tikrai nemanau, kad be diagnozės iš karto būtume gavę 3 specialistus, ten prižiūrinčius mano vaiką.
O, kas tas yra?  g.gif
Nu, kvailai aš čia klausinėju, ane?  blush2.gif


Jums dar tik pradzia - rasit ta savo kelia mirksiukas.gif
ne kvailai - cia pagal ligu klasifikacija kodukas
F84 Įvairiapusiai raidos sutrikimai
F84.0 Vaikystės autizmas.
F84.1 Netipiškas autizmas.
F84.2 Rett'o sindromas.
F84.3 Kitas dezintegracinis vaikystės sutrikimas.
F84.4 Hiperaktyvus elgesys, susijęs su protiniu atsilikimu ir stereotipiniais
judesiais.
F84.5 Asperger'io sindromas.
F84.8 Kiti įvairiapusiai raidos sutrikimai.
F84.9 Nepatikslintas įvairiapusis raidos sutrikimas.

o del to Aspergerio - jis bent LT negali buti nustatytas anksciau nei 5 metai vaikui sueis, nes ten kitos skales biski, Aspergeriui negali buti PA, o iki 5 metu to nesimato ir siaip yra dalyku, kuriu nukrypimai leidziami iki 5 metu, o va veliau jau gali reikst sutrikima, toki kaip Aspergeri... Autizma irgi realiai raso tik nuo 3 metu - nors pastebeti ji gali ankciau - bet tada dadeda klaustuka, ar zodeli stebimi autizmo spektro bruozai ir pan...

Nu kai Mildai diagnozavo - as iskart gavau (po VRC diagnozes) ir logopedo ir spec pedagogo ir socialinio pedagogo ir psichologo ir grupiniu uzsiemimu (darzelio nelankem) - bet jie tebuvo 18 val, tad daugiau tokie apmokymai tevams, kaip man toliau su ja gyvent, kaip darbuotis, nes realiai ji tu specialistu neprisileido per ta laika - jei gryzciau atgal, kazi ar ka noreciau keisti, nes palyginus neblogus rezultatus turim - taip kad ne viskas toje LT blogai blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2011 08 02, 10:11)
1.Aspergeriui negali buti PA

2.taip kad ne viskas toje LT blogai blush2.gif



1. Ką turite omeny?
2.Jūs, tiesiog, nežinote, kaip gali būti geriau mirksiukas.gif

Atsakyti
QUOTE(vario @ 2011 08 02, 11:15)
1. Ką turite omeny?
2.Jūs, tiesiog, nežinote, kaip gali būti geriau  mirksiukas.gif

PA - protinis atsilikimas, t.y. kai IQ (intelekto koficientas) žemesnis nei 70
Atsakyti
QUOTE(cezi @ 2011 08 02, 10:23)
PA - protinis atsilikimas, t.y. kai IQ (intelekto koficientas) žemesnis nei 70

biggrin.gif Šitiek, tai aš dar suprantu biggrin.gif Aš klausiu, kodėl aspergeriui negali būti PA?
Atsakyti